ΚΑΣΕΤΑ GATE

Τα σκάνδαλα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Τα σκάνδαλα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Με αφορμή το... κασέτα-gate που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, το Sport24.gr κάνει αναδρομή σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από την ανθοδέσμη και τον Κοσκωτά, στην παράγκα και τις κασέτες. Δυστυχώς τα όσα ζούμε εδώ και λίγες ώρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι πρωτόγνωρα και το Sport24.gr σας θυμίζει περιπτώσεις που τάραξαν τα θεμέλια του λαοφιλέστερου αθλήματος στη χώρα μας.

Ξεκίνημα από το 1975 και τα "λουλούδια", για να ακολουθήσει ο υποβιβασμός του Ηρακλή και οι υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν την δεκαετία του '80 μέχρι την "παράγκα" και τις πρόσφατες καταγγελίες για αγώνα της Football League...

1975 "Υπόθεση λουλουδιών"

Ο μονός ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναθηναϊκό στις 28/5/1975 λήγει με νικητή τους πράσινους (2-1). Ωστόσο το ματς θα μείνει στην ιστορία καθώς οι παίκτες του "γηραιού" Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Τάκης Νικολούδης ομολογούν ότι ο παράγοντας του τριφυλλιού Αντώνης Μαντζαβελάκης τους ζήτησε, μέσω του συμπαίκτης τους Γιώργο Ροκίδη, να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός θα κριθεί ένοχος στα ποινικά δικαστήρια, ωστόσο στις 12/12/1975 θα αθωωθεί από την τριμελής επιτροπή της ΕΠΟ χάρη στην ψήφο του τότε πρόεδρου του... Ολυμπιακού. Γιώργου Ανδριανόπουλου, γλιτώνοντας τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική. « Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδριανόπουλος.

Να σημειωθεί ότι αυτή η υπόθεση ονομάστηκε έτσι για την ανθοδέσμη με τα λουλούδια την οποία αν αποδέχονταν στη σέντρα του γηπέδου θα σήμαινε αυτομάτως πως οι τρεις προαναφερθέντες παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή.

1980 Ο Ηρακλής στη Β' Εθνική

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που παρέμεινε στην κατηγορία, ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική όταν ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή Κώστας Περτσινίδης επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.

Πρωθυπουργός της χώρας εκείνη την εποχή ήταν ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος όταν τον πλησίασαν παράγοντες και φίλοι του Ηρακλή για παρέμβει για την ηθική αποκατάσταση του συλλόγου, φέρεται να είπε: « Μη με μπλέκετε εμένα με τέτοια, εγώ είμαι άλλωστε Παναθηναϊκός».

1982 Τη γλίτωσε ξανά ο Παναθηναϊκός

Αλλος ένας αγώνας Ηρακλή-Παναθηναϊκού για το κύπελλο θα μείνει στην ιστορία για υπόθεση δωροδοκίας. Συγκεκριμένα ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς Γιώργος Χαλκίδης του πρόσφερε 2 εκατομ. δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση στο ματς με το τριφύλλι.

Ο Χαλκίδης καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τρία χρόνια φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο εφετείο. Ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε και στο ΑΣΕΑΔ, όχι επειδή οι δικαστικοί δεν πείστηκαν για την ενοχή της ΠΑΕ, αλλά γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, επειδή ο δράστης δεν ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ.

1986 Αφαίρεση βαθμών από την ΑΕΚ

Ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, πλησίασε τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι.

Αν και οι νόμοι προέβλεπαν τον υποβιβασμό της ομάδας που έκανε την δωροδοκία (όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις), η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Μάλιστα στο τέλος ισοβάθμησε με τον Ηρακλή και στον αγώνα μπαράζ για το Uefa που έγινε στο Βόλο, ο "γηραιός" διαμαρτυρόμενος κατέβηκε με 9 παίκτες!

1987 Το ψέμα του Λουκόπουλου

Ο τότε πρόεδρος της Παναχαϊκής, Άρης Λουκόπουλος, κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση της ΑΕΚ ότι προσέγγισε με σκοπό να δωροδοκήσει τον κεντρικό αμυντικό της ομάδας του, Λεωνίδα Βόσδου.

Η ομολογία του ίδιου του ποδοσφαιριστή « δεν με πλησίασε κανείς» οδήγησε τους δικαστές στο συμπέρασμα πως η όλη ιστορία κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο για να δημιουργηθεί κλίμα σε βάρος της ΑΕΚ πριν το μεταξύ τους αγώνα. Αποτέλεσμα ήταν να αθωωθεί ο Βόσδου και η ΑΕΚ και να τιμωρηθεί ο Λουκόπουλος.

1989 Υπόθεση Κοσκωτά

Ο Ολυμπιακός κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας των παικτών της ΑΕΚ, Θεολόγη Παπαδόπουλου και Βασίλη Βασιλάκου, από τους Γιώργο και Σταύρο Κοσκωτά, αλλά και του τότε προπονητή των ερυθρολεύκων, Γιάννη Γούναρη.

Τα στοιχεία εις βάρος των κατηγορουμένων είναι συντριπτικά, ωστόσο βρισκόμαστε στη -σύντομη- εποχή της παντοδυναμίας του Κοσκωτά και ο Ολυμπιακός αθωώθηκε.

2002 "Και όλοι οι άλλοι να πάνε...."

Τηλεοπτική εκπομπή φέρνει στο φως κασέτες µε ηχογραφηµένες συνοµιλίες του Θωµά Μητρόπουλου µε τον τότε πρόεδρο του Συνδέσµου ∆ιαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα, με τον οποίο κανόνιζαν αµοιβές για διαιτητή και επόπτη.

Ο Μητρόπουλος ακουγόταν να λέει: « Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμ…». Είναι η εποχή που για πρώτη φορά δόθηκε ο χαρακτηρισμός "παράγκα" για το βρώμικο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία τιμωρία.

2010 Η Football League στο χορό

Ο τερματοφύλακας των Τρικάλων, Χρήστος Πούρης, κατήγγειλε ότι τον προσέγγισε γνωστός του από τη Λιβαδειά, προσφέροντάς του 30.000 ευρώ για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Λεβαδειακό.

Κατηγορούµενος, με βάση τους ισχυρισμούς του Πούρη, είναι ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γιάννης Κοµπότης. Η υπόθεση αναμένεται σύντομα να εκδικαστεί.

TAGS ΚΑΣΕΤΑ GATE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ