ΕΛΛΑΔΑ

Τα τρία μεγάλα ματς του Γκέραρντ

Τα τρία μεγάλα ματς του Γκέραρντ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ευγένιος Γκέραρντ έφυγε από τη ζωή και θυμόμαστε τα τρία σπουδαιότερα ματς του στον πάγκο του ΟΦΗ έτσι όπως τα είχε ορίσει ο "Μίστερ" στην προ διετίας συνέντευξή του στο Sport24.gr. (video)

Σε πένθος βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο με την απώλεια του Ευγένιου Γκέραρντ. Ο σπουδαίος Ολλανδός προπονητής έφυγε σε ηλικία 77 ετών αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία ποδοσφαιρική κληρονομιά. Γενιές ποδοσφαιριστών που μεγάλωσαν με τον "Μίστερ" κι ένας σύλλογος, ο ΟΦΗ, που ταυτίστηκε μαζί του.

Στις 29 Φλεβάρη του 2016 παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στο Sport24.gr και τον Δημήτρη Σαμόλη και είχε ορίσει ο ίδιος τα σπουδαιότερα παιχνίδια του στην τεχνική ηγεσία του "Ομίλου". Ας θυμηθούμε ποια ήταν αυτά τα ματς.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΦΗ 1-1 (1-3 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ)

"Το 1987 πήραμε το Κύπελλο στον τελικό με τον Ηρακλή. Αυτό θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Το πανηγύρισαν όχι μόνο φίλαθλοι του ΟΦΗ, αλλά και όλη η Κρήτη", είχε απαντήσει ο Ευγένιος Γκέραρντ στην ερώτηση για το "ποια ήταν η πιο μεγάλη στιγμή του στην ομάδα του ΟΦΗ".

Την 21η Ιουνίου του 1987, ο ΟΦΗ πήγε το Κύπελλο Ελλάδας στην Κρήτη. Στον τελικό της διοργάνωσης, στο ΟΑΚΑ, με τον Ηρακλή έφθασε στην κατάκτηση του τροπαίου μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Τα τρία μεγάλα ματς του Γκέραρντ

Ο "Γηραιός" άνοιξε το σκορ με τον Σάββα Κωφίδη στο 30ό λεπτό, αλλά ο "Όμιλος" αντέδρασε άμεσα και ισοφάρισε ύστερα από τέσσερα λεπτά (34') με τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη. Το ισόπαλο 1-1 έμελλε να είναι και το τελικό της κανονικής διάρκειας, όπως και της παράτασης που ακολούθησε.

Έτσι, ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι με τον γκολκίπερ της ομάδας του Ηρακλείου, Μύρωνα Σηφάκη, να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή και σε συνδυασμό με τις εύστοχες εκτελέσεις των Χαραλαμπίδη, Τσινού και Παπαβασιλείου, το Κύπελλο να κατηφορίζει για το νησί.

ΗΡΑΚΛΗΣ (Χρήστος Αρχοντίδης): Γκεοργκίεβ, Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, Δ. Παπαδόπουλος, Ζούντμπι, Θ. Αναστασιάδης, Χατζηπαναγής (98' Αδάμου), Καραΐσκος (57' Γ. Παπαδόπουλος).

ΟΦΗ (Ευγένιος Γκέραρντ): Σηφάκης, Γκουλής, Βασιλείου, Τσινός, Μιχαλήτσιος (101' Ανδρεανίδης), Ίσις, Περσίας, Παπαβασιλείου, Νιόπλιας (94' Καριώτης), Χαραλαμπίδης, Σαμαράς.

ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA: ΟΦΗ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ 2-0

"Τον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, το μεγαλύτερο παιχνίδι του ΟΦΗ στην Ευρώπη. Το γήπεδο είχε πάρει φωτιά. Ήταν μια εμπειρία απίστευτη", είχε απαντήσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr απαντώντας στην ερώτηση για το "τι θυμόταν πιο έντονα από τις ευρωπαϊκές νίκες του ΟΦΗ".

Ήταν για το UEFA Cup της σεζόν 1993/1994, όταν στις 20 Οκτωβρίου του 1993 οι "κολτσονέρος" είχαν νικήσει τον ΟΦΗ 1-0 στο "Βιθέντε Καλντερόν" χάρη στο γκολ του Λουίς Γκαρσία. Ωστόσο στις 2 Νοέμβρη, η ομάδα του Ηρακλείου πήρε την πρόκριση για τους "16" χάρη στα γκολ των Νίκου Μαχλά και Γιώργου Τσιφούτη. Το "Γεντί Κουλέ"... "έβραζε" και συνέβαλε σε αποφασιστικό βαθμό στην ιστορική πρόκριση της ομάδας από την Κρήτη.

Οι συνθέσεις και το βίντεο του πρώτου ματς:

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Ντιέγκο Ντίαθ Γκαρίδο, Πίθο Γκόμεθ, Πέδρο Γκονθάλεθ Μαρτίνεθ, Βιγιανουέβα, Μοασίρ, Μανόλο, Κεβέδο, Λουίς Γκαρσία, Κίκο, Μάρσιο Κόστα

ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Βάβουλας, Μουστακίδης, Γεωργαμλής, Παυλόπουλος, Πουρσανίδης, Μαρινάκης, Σαμαράς (62' Τσιφούτης), Μαχλάς (84' Αθανασιάδης), Λούπου, Τζουγκάνοβιτς

Οι συνθέσεις και το βίντεο του δευτέρου ματς:

ΟΦΗ : Χανιωτάκης, Πατεμτζής, Ν. Παπαδόπουλος, Μουστακίδης, Πουρσανίδης, Μαρινάκης, Λούπου (85' Αλεξούδης), Τσιφούτης, Σαμαράς, Μαχλάς (90' Αθανασιάδης), Τζουγκάνοβιτς.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Ντιέγκο Ντίαθ Γκαρίδο, Πίθο Γκόμεθ, Πέδρο Γκονθάλεθ Μαρτίνεθ, Κέβεδο, Χουάν Μανουέλ Λόπεθ, Καμινέρο, Μανόλο, Μοασίρ, Κίκο, Κοσέτσκι, Κουέστα

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΦΗ 4-5

"Εξίσου σημαντική και σπουδαία στιγμή, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήταν τότε που νικήσαμε 5-4 τον Ολυμπιακό στο Γ. Καραϊσκάκης. Ήταν η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Χάναμε 4-0 και καταφέραμε να νικήσουμε με 5-4. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και σίγουρα όχι όταν παίζεις με αντίπαλο μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός", απάντησε ο σπουδαίος Ολλανδός σε ερώτηση που του έγινε για το "ποιο είναι το πιο σημαντικό ματς που θυμόταν κατά τη θητεία του στον ΟΦΗ.

Η 27η Μαΐου 1990 επιφύλασσε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Α' Εθνικής. Ο ΟΦΗ έχανε στο 50' με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης, επικρατώντας στο τέλος με 5-4.

Ήταν η τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1989/1990. Δέκα ημέρες μετά τον μεταξύ τους τελικό κυπέλλου, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-2 τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του Γεώργιος Καραϊσκάκης για το φινάλε της χρονιάς. Αδιάφοροι και οι δύο καθώς οι "ερυθρόλευκοι" θα τερμάτιζαν στην 4η θέση και οι Κρητικοί στην 6η, ανεξάρτητα από το τι θα γινόταν στον αγώνα.

Το παιχνίδι στο πρώτο μισάωρο είχε φάσεις χωρίς όμως να σημειωθεί κάποιο τέρμα. Στο 31' ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, ενώ στο ημίχρονο ήταν μπροστά με 3-0. Στο 50ό λεπτό ο Τσιαντάκης διαμόρφωσε το 4-0, "κλειδώνοντας" τη νίκη για τους ερυθρόλευκους. Έτσι τουλάχιστον πίστεψαν σχεδόν όλοι στο γήπεδο.

Εκτός από τους παίκτες του ΟΦΗ οι οποίοι με μία επική αντεπίθεση ισοφάρισαν το παιχνίδι σε 4-4 και το πήραν στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βάβουλα. Τελικό σκορ 4-5!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Ράντος, Αλεξίου, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Παχατουρίδης, Η.Σαββίδης (76’ Καλογερόπουλος), Κωφίδης, Ντέταρι, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Μητρόπουλος (76’ Σοφιανόπουλος).

ΟΦΗ:Χανιωτάκης, Ν.Παπαδόπουλος, Πατεμτζής, Τσίμπος, Βάβουλας, Γκουλής, Βέρα, Π.Μαρινάκης (46’ Παπαβασιλείου), Νιόπλιας, Γ.Μαρινάκης (67’ Μπατσινίλας), Κάβουρας.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ