ΣΤΗΜΕΝΑ

Ο κοριός της ΕΥΠ που ξεσκέπασε τα στημένα

Ο κοριός της ΕΥΠ που ξεσκέπασε τα στημένα

Το μεγάλο λάθος των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της διαφθοράς, η δράση της ΕΥΠ και τα ατράνταχτα στοιχεία του ηλεκτρονικού υπερόπλου. Διαβάστε στο Sport24.gr για το σούπερ μηχάνημα που ξεσκέπασε τους πάντες

Στις παράνομες πράξεις δεν κόβεται... παραστατικό κι αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες των δικαστικών και των διωκτικών αρχών προκειμένου να “δεθεί” μία παρανομία προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες.

Οτι έγινε δηλαδή στην υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα στοιχεία που απέστειλε η UEFA προς την ΕΠΟ και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν αρχικώς στον ΓΓΑ κ. Μπιτσαξή και τελικώς κατέληξαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ήταν σημαντικά, αλλά από μόνα τους δεν στοιχειοθετούσαν σοβαρές κατηγορίες.

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις αγώνων προκαθορισμένου αποτελέσματος κόμπαζαν περί της αθωότητας τους προβάλλοντας θεωρητικά επιχειρήματα τα οποία πλέον έχουν γκρεμισθεί.

Μεγάλη συνδρομή στην υπόθεση της στοιχειοθέτησης των κατηγοριών κατά 83 ατόμων που φέρονται εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο είχε η ΕΥΠ η οποία πλέον διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ο υπερκοριός βοηθάει στην παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών εμπλεκομένων στα κυκλώματα και στην καταγραφή ηχητικών ντοκουμέντων.

Μετά τους δίδυμους σούπερ ωτακουστές (συστήματα νόμιμων συνακροάσεων) η ΕΥΠ απέκτησε εξοπλισμό ο οποίος βοηθάει την υπηρεσία και στην παρείσφρηση στους υπολογιστές υπόπτων ατόμων προκειμένου να καταγράφει τις περιηγήσεις σε ιστοτόπους όπως επίσης και την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Η μέθοδος καταγραφής

Η ΕΥΠ με το μηχάνημα πολλαπλής συνακρόασης παρακολουθούσε τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια και συγκέντρωνε στοιχεία τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως σημαντικά προκειμένου να σχηματισθεί δικογραφία και να απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο υπερκοριός προγραμματίζεται να “ελέγχει” όλα τα σήματα που εκπέμπονται από τις συντεταγμένες μέσα στις οποίες κινείται ο ύποπτος και καταγράφει όλες τις συνομιλίες είτε αυτές προέρχονται από κινητό τηλέφωνο είτε από σταθερό. Ακόμη καταγράφει και σήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή (π.χ. καρτοτηλέφωνο που δεν έχει δηλωθεί ο κάτοχος του).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές άτομα στα οποία έχουν αποδοθεί κατηγορίες από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου είχαν στην κατοχή τους πολλές τηλεφωνικές συσκευές με “ιδιοκτήτες” αλλοδαπούς. Με αυτό τον τρόπο πίστευαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις παράνομες πράξεις τους και για τον λόγο αυτό κινούνταν με άνεση και μιλούσαν ανοικτά για τις “βρωμοδουλειές” τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός νόμιμων παρακολουθήσεων των διαδικτυακών σταθμών και συνομιλιών ατόμων που θεωρούνται εχθρικά προς την κοινωνία και την εθνική ασφάλεια αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο για τις δικαστικές αρχές.

Μετά την καταγραφή των συνομιλιών που μπορεί να είναι δεκάδες ώρες και από πολλαπλές πηγές συγχρόνως, αρχίζει η επεξεργασία των στοιχείων. Τα καλά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΥΠ εισάγουν στον υπολογιστή τις λέξεις "κλειδιά" που έχουν στην διάθεση τους (π.χ.εάν πρόκειται για υπόθεση του ποδοσφαίρου στοίχημα, στημένο, το όνομα και το επίθετο του υπόπτου κ.λ.π.) και το λογισμικό του υπερκοριού έχει την δυνατότητα να απομονώσει τις χρήσιμες και αξιοποιήσιμες συνομιλίες.

TAGS ΣΤΗΜΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ