ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλα που σημάδεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο

Σκάνδαλα που σημάδεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο χρήματα σκάνδαλο

Με αφορμή τις κατηγορίες για τον πρώην πρόεδρο της Βέροιας, κ. Αρβανιτίδη, το Sport24.gr θυμάται ανάλογες περιπτώσεις που έχουν σημαδέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σα βόμβα έσκασε την Πέμπτη (23/4) η είδηση της κατηγορίας του πρώην προέδρου της Βέροιας, κ. Γιώργου Αρβανιτίδη, για δωροδοκία - δωροληψία σε ματς για την περίοδο 2012-2013.

Συγκεκριμένα προπονητής και παίκτης της ομάδας εκείνη την περίοδο κατέθεσαν ενόρκως πως τους ζητήθηκε στο ημίχρονο αγώνα της SuperLeague να ηττηθούν ( στο πρώτο 45λεπτο το αποτέλεσμα ήταν 0-0) και μάλιστα τους είπαν ότι ο αγώνας πρέπει να τελειώσει στοιχηματικά over κάτι που έγινε κιόλας.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, το Sport24.gr θυμάται ορισμένες περιπτώσεις από το παρελθόν όπου ομάδες κατηγορήθηκαν, τιμωρήθηκαν ή την γλύτωσαν στο... τσακ για ανάλογες υποθέσεις.

1975: "Τα λουλούδια"

Ο μονός ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναθηναϊκό στις 28/5/1975 λήγει με νικητές τους πράσινους (2-1). Ωστόσο το ματς θα μείνει στην ιστορία καθώς οι παίκτες του "γηραιού" Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Τάκης Νικολούδης ομολογούν ότι ο παράγοντας του τριφυλλιού Αντώνης Μαντζαβελάκης τους ζήτησε, μέσω του συμπαίκτης τους Γιώργο Ροκίδη, να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός θα κριθεί ένοχος στα ποινικά δικαστήρια, ωστόσο στις 12/12/1975 θα αθωωθεί από την τριμελής επιτροπή της ΕΠΟ χάρη στην ψήφο του τότε πρόεδρου του... Ολυμπιακού. Γιώργου Ανδριανόπουλου, γλιτώνοντας τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική. " Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδριανόπουλος.

1980: "Ο Γηραιός την πλήρωσε"

Πέντε χρόνια αργότερα, ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Φ. Πέλλιος, κατήγγειλε τον τότε πρόεδρο του Ηρακλή, κ. Περτσινίδη, πως τον πλησίασε με σκοπό να έχει μειωμένη απόδοση στο ματς των δυο ομάδων για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Ηρακλής τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στην Β Εθνική, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας εκείνη την εποχή, Γεώργιος Ράλλης, δεν θέλησε να πάρει θέση όταν ρωτήθηκε για το γεγονός.

1986: "Μαύρη κηλίδα στην ιστορία της ΑΕΚ"

Ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, πλησίασε τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντας τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο στο ματς των δύο ομάδων.

Αν και οι νόμοι προέβλεπαν τον υποβιβασμό της ομάδας που έκανε την δωροδοκία ( όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις), η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Μάλιστα στο τέλος ισοβάθμησε με τον Ηρακλή και στον αγώνα μπαράζ για το Uefa που έγινε στο Βόλο, ο "γηραιός" διαμαρτυρόμενος κατέβηκε με 9 παίκτες.

1987: "Κατήγγειλε και τον τιμώρησαν"

Μία περίεργη υπόθεση στο ελληνικό ποδόσφαιρο που γύρισε μπούμερανγκ. Ο τότε πρόεδρος της Παναχαϊκής, Α. Λουκόπουλος, κατηγόρησε τη διοίκηση της ΑΕΚ ότι πλησίασε τον ποδοσφαιριστή Λ. Βόσδου, για να τον δωροδοκήσει.

Ο παίκτης αρνήθηκε τα όσα είπε ο κ. Λουκόπουλος με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τιμωρηθεί και ο πρώτος να αθωωθεί.

1989: Εποχή Κοσκωτά

Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, η διοίκηση της ΑΕΚ κατήγγειλε πως οι Γιώργος και Σταύρος Κοσκωτάς, μαζί με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γ. Γούναρη, επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τον τερματοφύλακας της Ένωσης Θεολόγη Παπαδόπουλο και τον αμυντικό Β. Βασιλάκο.

Οι δυο άνδρες αθωώθηκαν αν και τα στοιχεία εναντίον τους ήταν πολλά.

2002: Ή αλλιώς η πρώτη παράγκα

Τηλεοπτική εκπομπή φέρνει στο φως κασέτες µε ηχογραφηµένες συνοµιλίες του Θωµά Μητρόπουλου µε τον τότε πρόεδρο του Συνδέσµου ∆ιαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα, με τον οποίο κανόνιζαν αµοιβές για διαιτητή και επόπτη.

Ο Μητρόπουλος ακουγόταν να λέει: " Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμ…". Είναι η εποχή που για πρώτη φορά δόθηκε ο χαρακτηρισμός "παράγκα" για το βρώμικο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία τιμωρία.

2011: Κασέτα gate

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 28/7 η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

Μάκης Ψωμιάδης και Αχιλλέας Μπέος κρίνονται προφυλακιστέοι. Το κασέτα gate μόλις είχε ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2015.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ