ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνει την... φόρμουλα για να παρέμβει η FIFA

Ψάχνει την... φόρμουλα για να παρέμβει η FIFA

Η απόφαση - βόμβα του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ηπαγκόσμια ομοσπονδία για να την ακυρώσει και να ορίσει την δική της διοικούσα επιτροπή.

Το "Greek problem" και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την απόφαση του τακτικού διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ να ακυρώσει τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου και να ορίσει διοικούσα επιτροπή έπειτα από τις προσφυγές του Βίκτωρα Μητρόπουλου και της Κηφισιάς, θα απασχολήσουν την Παρασκευή 14/10 την εκτελεστική επιτροπή της FIFA.

Η παγκόσμια ομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί την απόφαση καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για παραβίαση του αυτοδιοίκητου τόσο η ακύρωση των εκλογών όσο και η διεξαγωγή τους με βάση τον νόμο Ορφανού και όχι το καταστατικό της ΕΠΟ

Η λύση όμως, δεν είναι τόσο… εύκολη, όσο ενδεχομένως δείχνει. Και αυτό γιατί το διαιτητικό δικαστήριο λειτουργεί εντός της ΕΠΟ και ιδρύθηκε μάλιστα έπειτα από προτροπή της FIFA για να λειτουργεί ως ένα… ελληνικό CAS, ως τρίτος βαθμός πειθαρχικών οργάνων. Δεν πρόκειται δηλαδή για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο εκ των έξω αλλά εκ των έσω.

Στην παγκόσμια Ομοσπονδία ψάχνουν την φόρμουλα για να "αδειάσουν" το διαιτητικό δικαστήριο ακυρώνοντας την απόφασή του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ορίσουν την δική τους διοικούσα επιτροπή. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες είναι η FIFA να επικαλεστεί "ειδικές συνθήκες" που απορρέουν από την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου και έχουν να κάνουν με την παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο.

Οι φήμες μάλιστα, που υπάρχουν ότι ορισμένα από τα μέλη της… ελληνικής διοικούσας επιτροπής που όρισε το διαιτητικό δικαστήριο θα παραιτηθούν εντός της ημέρας (!), αν δεν παραμείνουν φήμες αλλά γίνουν πράξη, βοηθούν την παγκόσμια Ομοσπονδία να προχωρήσει στο σχέδιο της.

Κάπου εκεί όμως, θα αρχίσουν τα δύσκολα αφού θα πρέπει να βρεθούν τα άτομα που θα διοικούν την ΕΠΟ για όσο διάστημα αποφασιστεί. Για να μην υπάρχουν λοιπόν, φωνές από τις ομάδες, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρχει από ένας εκπρόσωπος από κάθε μία από τις μεγάλες ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), στο… προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, εκτός από τον Γιώργο Στράτο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Super League.

Σε αυτήν την περίπτωση το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα έχει πολυάριθμη εκπροσώπηση και θα υπάρχει η αίσθηση ότι θα μπορεί να έχει λόγο στην λήψη αποφάσεων για όσο διάστημα έχει θητεία η συγκεκριμένη επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την θέση του προέδρου, ο εκπρόσωπος της FIFA στο "greek problem" και πρόεδρος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, δηλώνει ότι δεν μπορεί να είναι αυτός ο εκλεκτός αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Ούτε όμως και η περίπτωση του δικηγόρου και στενού συνεργάτη του Σταύρου Κοντονή, Παναγιώτη Περράκη, έχει πολλές πιθανότητες. Οπότε η FIFA είναι σε αναζήτηση με τα χέρια της να είναι δεμένα.

Η θητεία της διοικούσας επιτροπής τέλος, είναι και αυτή ένα ερωτηματικό. Και δω υπάρχουν δύο σενάρια. Μικρή διάρκεια ώστε να οδηγηθεί η ΕΠΟ άμεσα σε εκλογές με βάση το καταστατικό της Ομοσπονδίας (όχι στις 26 Οκτωβρίου καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία "χάθηκε" έπειτα από την αναβολή και της εκλογικής γενικής συνέλευσης που είχε προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή (14/10) ή μεγάλη (περίπου ένας χρόνος), "μακράς πνοής" όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τον εκλογικό νόμο και τις παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο - σύμφωνα με την Ομοσπονδία πάντα - και στην συνέχεια να γίνουν οι αρχαιρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κουτσοκούμνης: "Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι πρόεδρος"
Στα... χαρακώματα με Κοντονή η ΕΠΟ
Γραμμένος: "Ο Βίκτωρας χρησιμοποιήθηκε ως άσος στο μανίκι"
Κοντονής: "Προσωρινή διοίκηση μακράς πνοής"
Κουτσοκούμνης: "Έχω στείλει την έκθεση μου, Παρασκευή αποφασίζει η FIFA"
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ