ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.10)

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.10)
Ναλιτζής

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Δημήτρης Ναλιτζής είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά. (videο)

Είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου την δεκαετία που μας πέρασε (μπαίνει 2011), καθώς αν και είχε ταλέντο, σκόραρε, έκανε καλές μεταγραφές, στο τέλος πάντα κάτι χάλαγε...

Ο λόγος για τον Δημήτρη Ναλιτζή, έναν επιθετικό που κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο, όμως κατάφερε να περάσει από την πλήρη αποθέωση στην πλήρη απαξίωση. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή ξεκινώντας από τη σχολή της Νέας Σμύρνης.

Ο Δημήτρης Ναλιτζής γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1976 στον Πειραιά και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Για καλή του τύχη ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία του Πανιώνιου, σε μία εποχή όπου η Παιανία και η Νέα Σμύρνη ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να βρει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής (δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες από το 1996 και μετά ήταν προϊόντα των δυο ακαδημιών ή πέρασαν από εκεί, ενώ αποτελούσε και διαβατήριο στην καριέρα κάποιου να έχει "βγει" από τις δυο ακαδημίες).

Το γκολ που του άλλαξε την καριέρα

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.10)
Ναλιτζής

(Φωτογραφία από τον πανηγυρισμό μετά το γκολ στον τελικό Κυπέλλου)

Στον Πανιώνιο ο Ναλιτζής έμεινε για επτά χρόνια και το αποκορύφωμα στην καριέρα του ήρθε στα τέλη της σεζόν 1997-1998 όταν και κατέκτησε με τον Ιστορικό το Κύπελλο Ελλάδας.

Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη στις 29 Απριλίου του 1998 και ο Ναλιτζής έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ εις βάρος του Παναθηναϊκού.

Αυτό ήταν και το εισιτήριο για τους περισσότερους παίκτες του Πανιώνιου στο να πάρουν μια μεταγραφή, αφού πλέον όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω τους.

Οι παίκτες που αγωνίστηκαν και κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας το 1998:

Φότο Στρακόσια, Δημήτρης Μπουγάς, Βασίλης Ιωαννίδης, Τάσος Κατσαμπής (78'Θεόφιλος) Καρασαββίδης, Λεωνίδας Βόκολος, Απόστολος Μάντζιος, Μίοντραγκ Μένταν (66'Κώστας Κάφαλης), Γιάννης Καμίτσης, Δημήτρης Ναλιτζής (73' Ρόι Βάσμπεργκ), Αντώνης Σαπουντζής, Τάκης Φύσσας

Ο Ναλιτζής που έγινε "Νάλι"

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.10)
Ναλιτζής

(Η φωτογραφία από την παρουσίαση του μαζί με τον Κόφι Αμπονσά. Έρχεται και η δική του σειρά... που να χάθηκε άραγε;)

Το 2000 ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να φέρει στα μέσα της σεζόν τον Ναλιτζή, ο οποίος είχε πετύχει 13 γκολ σε 16 εμφανίσεις με τον Πανιώνιο στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Τον παίκτη ήθελαν και οι ομάδες της Αθήνας, με την ΑΕΚ πρώτη, όμως στο τέλος ο ΠΑΟΚ βγήκε νικητής.

Στο τέλος της σεζόν ο Ναλιτζής βγήκε πρώτος σκόρερ με 24 τέρματα, ενώ συνολικά είχε πέτυχε 40 γκολ! Μάλιστα το 2001 με τον 25χρονο άσο στην ενδεκάδα ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 4-2 τον Ολυμπιακό. Σε εκείνο το ματς ο Ναλιτζής μας έδειξε το... γνωστό τατουάζ στο μπράτσο του έγραφε"Νάλι".

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ΠΑΟΚ ωστόσο σε συνδυασμό με την πτώση του παίκτη, οδήγησαν τις δυο πλευρές στα άκρα με τον Ναλιτζή να καταθέτει προσφυγή κατά του ΠΑΟΚ.

Το "Ναι" στους Ιταλούς...

NewSports          12/5/2001
TE¤IKOª KY¦E¤¤OY E¤¤A¢Oª.O¤YM¦IAKOª - ¦AOK.
Ναλιτζής Καφές Κατσαμπής INTIME SPORTS


(Καφές με μαλλί αλά Zack de la Rocha -Rage Against the Machine- και Ναλιτζής με Κατσαμπή να σηκώνουν ξανά μαζί το τρόπαιο)

Το 2001 και με τον ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, η διοίκηση αποφάσισε να πουλήσει τον Ναλιτζή στην Ουντινέζε με το ποσό των 400.000.000 δραχμών (να αρχίσουμε να τις θυμόμαστε γιατί ποτέ δεν ξέρεις). Από αυτά τα χρήματα μέρος πήρε και ο ποδοσφαιριστής, καθώς ο Δικέφαλος του χρωστούσε αρκετά.

Στην Ουντινέζε ο "Νάλι" δεν έπαιξε ούτε χιλιοστό του δευτερόλεπτο, καθώς δόθηκε στη συνέχεια στην Περούτζια η οποία τον έδωσε την ίδια σεζόν στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας! Δηλαδή άλλαξε τρεις ομάδες σε ένα χρόνο...

Στην Πορτογαλία ωστόσο έπαιξε 11 ματς και στο τέλος κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο, όντας συμπαίκτης του Κριστιάνο Ρολάντο!

Δεν αγαπήθηκε ποτέ...


Που χάθηκες και εσύ... (Νο.10)
Ναλιτζής INTIME SPORTS


(Από την παρουσίαση του στην ΑΕΚ μαζί με τον Μάκη Ψωμιάδη)


Στην προσπάθεια της να περιορίσει την χασούρα, η Ουντινέζε έδωσε στην ΑΕΚ τον Ναλιτζή με ένα μικρό ποσό, για την εποχή, που άγγιξε τις 200.000 ευρώ (πάει η δραχμούλα) όμως ο ιταλικός σύλλογος κράτησε ένα μεγάλο ποσοστό μεταπώλησης.

Στην ΑΕΚ ο Ναλιτζής άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια της πτώσης στην καριέρα του, όμως και το περιβάλλον δεν τον βοήθησε. Αποτέλεσμα; Ο "Νάλι" έφυγε κακήν κακώς, καταθέτοντας προσφυγή για οφειλές ύψους 400.000 ευρώ.

Γενικότερα στην ΑΕΚ ποτέ δεν κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου, αφού στο παρελθόν είχε παίξει στον ΠΑΟΚ, ενώ ήταν και δηλωμένος Πανιώνιος. Το τέλος ήρθε με την εποχή Νικολαΐδη...

"Πεθαμένος ποδοσφαιριστής ο Ναλιτζής"!

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.10)
Ναλιτζής Πανταζής INTIME SPORTS


(Στην φωτογραφία ο Λευτέρης Πανταζής με τον Ναλιτζή, στην επιστροφή του δεύτερου στην Νέα Σμύρνη)


Σε ηλικία 28 προς 29 ετών ο Ναλιτζής τα είχε δει όλα και πλέον η καριέρα του άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Αρχικά πήγε στην Κέρκυρα για να επιστρέψει στον Πανιώνιο το 2005.

Στη συνέχεια ακολούθησαν Εθνικός Αστέρας και ΑΕ Πάφου, για να πάει στο τέλος στον Εθνικό Πειραιώς. Εκεί ο, τότε, προπονητής του Ουιρίκο Γκόμες είχε πει την κορυφαία ατάκα όταν τον έκανε αλλαγή και ο "Νάλι" θύμωσε:

"Αναφορικά με την αλλαγή του Ναλιτζή, θα πρέπει να ξέρετε ότι πριν έρθω εγώ, ήταν πεθαμένος! Εγώ τον έβαλα στην ενδεκάδα. Και στο φινάλε θα πρέπει να δουλεύουμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο τακτικής".

Βέβαια ο Ναλιτζής δεν το έβαλε κάτω και έμεινε στην ομάδα μέχρι να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να αναλάβει ρόλο βοηθού προπονητή!

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.10)
Ναλιτζής Σαπουτζής Μπέος γαρίδα


(Όποιος βρει το έχει το πιάτο επάνω κερδίζει μια γαρίδα)

Στη συνέχεια ο "Νάλι" το μετάνιωσε και επέστρεψε στο ποδόσφαιρο για να παίξει στην ομάδα του Φωστήρα όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, αν και δεν αγωνίζεται συχνά...

"Τα είχα όλα μια φορά..."

Οι απόψεις για το ταλέντο και τον χαρακτήρα του Δημήτρη Ναλιτζή διίστανται. Άλλοι μιλούν για ένα μεγάλο ποδοσφαιριστή που είχε την ατυχία να πέσει σε ομάδες που ταλαιπωρούνταν και ταλαιπώρησαν και τον ίδιο.

Άλλοι λένε πως ο ίδιος ο Ναλιτζής αδίκησε τον εαυτό του με τον τρόπο που έβλεπε το ποδόσφαιρο. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ο "Νάλι" είχε όλο το πακέτο σε μία περασμένη εποχή που τα χρήματα έρεαν άφθονα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

** Όπως μας είπε και ένας φίλος του Sport24, ο Ναλιτζής άρχισε να κλωτσάει την μπάλα στην ομάδα της Νίκης Ρέντη όταν ακόμα πήγαινε σχολείο. Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις και τη συμμετοχή σας.

Στιγμές από την καριέρα του Ναλιτζή

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ