ΕΛΛΑΔΑ

Ποδόσφαιρο στα... δικαστήρια και το 2017!

Ποδόσφαιρο στα... δικαστήρια και το 2017!
Δικαστήριο

Από την "εγκληματική οργάνωση" και την "κάρτα υγείας", μέχρι το "koriopolis". Οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Το Sport24.gr αναλύει.

Ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια δεν παίζεται μόνο στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και στα δικαστήρια. Το 2017 λοιπόν, δεν θα αποτελέσει εξαίρεση αφού οι υποθέσεις που εκκρεμούν στην Ευελπίδων, στο Εφετείο ή περιμένουν για να πάρουν τον δρόμο προς τις δικαστικές αίθουσες είναι ουκ ολίγες.

Συγκεκριμένα είναι έξι στον αριθμό: η «εγκληματική οργάνωση», το μικρό και το μεγάλο koriopolis, η «κάρτα υγείας», η προσφυγή του καθηγητή αθλητικού δικαίου Ανδρέα Μαλάτου κατά της Επιτροπής Εξομάλυνσης της ΕΠΟ και η υπόθεση με τις πλαστές ενημερότητες των 27 ΠΑΕ.

1. ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ KORIOPOLIS

Στις 9 Ιανουαρίου αρχίζει ουσιαστικά στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων η δίκη του "μεγάλου koriopolis" των στημένων αγώνων δηλαδή, το 2011. Με 84 κατηγορούμενους κι ενώ απορρίφθηκε η δήλωση παράστασης του ελληνικού δημοσίου με την οποία ζητούσε 30.3 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, θα αρχίσει η κατάθεση των 64 μαρτύρων κατηγορίας.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο πρώην ιδιοκτήτης της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης και ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Μποροβήλος. Τα κακουργήματα είναι μόνο 23 ενώ οι πλημελληματικές κατηγορίες με τους ρυθμούς που προχωράει η δίκη θα παραγραφούν το επόμενο διάστημα. Η δίκη άλλωστε, με τρεις περίπου συνεδριάσεις ανά μήνα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου αναμένεται να «τραβήξει» χρονικά.

2. ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ KORIOPOLIS, ΑΠΟΝΤΕΣ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Στις 22 Ιανουαρίου με την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας Βιργινίας Σακελλαροπούλου, μπαίνει στην τελική ευθεία η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του μικρού «Koriopolis», του σκανδάλου δηλαδή των στημένων αγώνων από το 2008 μέχρι το 2011.

Πρόκειται για την έφεση του πρώην ιδιοκτήτη του Ηλυσιακού, Θωμά Μητρόπουλου, του προπονητή, Περικλή Αμανατίδη, του πρώην ιδιοκτήτη της Αναγέννησης Καρδίτσας, Διονύση Κωτούλα και του πρώην ιδιοκτήτη του Αγροτικού Αστέρα, Κωνσταντίνου Ριαβόγλου. Όλοι τους έχουν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό και έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης από δύο μέχρι 4.5 έτη με αναστολή.

Ποδόσφαιρο στα... δικαστήρια και το 2017!

Από τους 30 μάρτυρες τα ονόματα των οποίων φαίνονται στην σχετική φωτογραφία, κατέθεσαν μόνο οι εννέα. Ο λόγος για τους Αλέξη Κούγια, Νικόλαο Μίνη, Σοφοκλή Πιλάβιο, Βασίλη Τεροβίτσα, Γιώργο Κύζα, Μιχάλη Τσινιάρη, Σταύρο Μάνταλο, Βασίλη Τεροβίτσα, Ηρακλή Τσίκινη και έπειτα από αίτημα της κυρίας Σακελλαροπούλου και ο δημοσιογράφος, Κυριάκος Θωμαϊδης. Οι περισσότεροι μάρτυρες δεν έδωσαν το παρών και μάλιστα η εισαγγελέας έδρας ζήτησε την βίαιη προσαγωγή τους, αίτημα που όμως, δεν έγινε δεκτό. Τελικά έγινε ανάγνωση της κατάθεσης τους στο δικαστήριο από την δίκη που είχε γίνει σε πρώτο βαθμό πριν από τρία χρόνια.

3. ΜΑΛΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ

Στις 9 Ιανουαρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει οριστεί η κύρια αγωγή του καθηγητή Αθλητικού Δικαίου, Ανδρέα Μαλάτου, κατά της Επιτροπής Εξομάλυνσης της ΕΠΟ.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου ζητάει ουσιαστικά την κατάργηση της Επιτροπής και τον ορισμό διοικούσας επιτροπής για την διεξαγωγή εκλογών στην Ομοσπονδία με βάση το νόμο Ορφανού και όχι και το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

Εφόσον ο Ανδρέας Μαλάτος κερδίσει την δίκη αναμένεται αντίδραση της FIFA που δεν θα επιτρέψει να δει την επιτροπή που η ίδια έχει ορίσει να ακυρώνεται.

4. ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΒΟΥΛΕΥΜΑ FAST TRACK ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΙ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σε ρυθμούς εξπρές, τον Ιούλιο, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Ευγενία Κυβέλου, πρότεινε την παραπομπή σε δίκη 22 πρώην (πλέον) μελών της ΕΠΟ και στις 25 Αυγούστου εκδόθηκε το βούλευμα για παραπομπή τους σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας, την ίδια ημέρα που η Ομοσπονδία αποφάσιζε να διεξαχθούν οι εκλογές την 1η Οκτωβρίου. Αρχαιρεσίες που δεν έγιναν ποτέ.

Ανάμεσα στους 22, ο (τότε) πρόεδρος Γιώργος Γκριτζίκης, ο Βαγγέλης Τοπολιάτης (αναπληρωτής πρόεδρος), ο Βαγγέλης Μαζαράκης (β’ αντιπρόεδρος), ο Γιώργος Καραμελίδης (μέλος και πρόεδρος της ΚΕΔ), ο Γιάννης Οικονομίδης (μέλος), ο Νίκος Προύντζος (μέλος). Όλοι τους παραιτήθηκαν από την Ομοσπονδία λόγω κωλύματος μετά την παραπομπή τους σε δίκη.

Τέσσερις μήνες αργότερα όμως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία της και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι εισαγγελική πρόταση και το βούλευμα εκδόθηκαν στο άψε σβήσε, μέσα στο καλοκαίρι, για να υποχρεωθούν σε παραίτηση τα έξι μέλη της ΕΠΟ, να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές και να αποτελέσουν παρελθόν για το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια η υπόθεση εξελίσσεται με τους - συνήθεις - αργούς ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα πάντως, με τους υπόδικους της ΕΠΟ η δίκη των «22» θα γίνει το 2018 αφού προηγουμένως εκδικαστεί η αγωγή της Ομοσπονδίας κατά της εταιρίας με την οποία η υπέγραψε την σύμβαση το 2005. Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο ελέγχου, μέσω μετρήσεων, της υγείας περίπου 300.000 ποδοσφαιριστών (όλων των κατηγοριών και των πρωταθλημάτων) το οποίο ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ και προκάλεσε ζημία στην ΕΠΟ, που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ.

5. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ... ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Κρίσιμος μήνας ο Γενάρης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που απαριθμεί 34 κατηγορούμενος για 28 από τους οποίους υπάρχει εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη. Ανάμεσα τους ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ο πρώην αρχιδιαιτητής, Γιώργος Δούρος, οι διαιτητές, Σπάθας, Γιάχος, Δημητρόπουλος, ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός, ποδοσφαιριστές της Βέροιας κ.α.

Η εισαγγελική πρόταση από τον Σταμάτη Δασκαλόπουλο κατατέθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου και σε αυτήν μάλιστα, υπάρχει πρόταση για προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη επειδή (ο εισαγγελέας) θεωρεί ότι παραβίασε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του έχει επιβληθεί από τον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη.

Η υπόθεση έχει κολλήσει στο συμβούλιο Εφετών καθώς η εισηγήτρια της υπόθεσης, εφέτης, Χριστίνα Ρωμέση, κατέθεσε αίτηση αυτοεξαίρεσης, λόγω συγγενικής σχέσης της με συνήγορο βασικού κατηγορουμένου που απορρίφθηκε και έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Μέχρι να βγει απόφαση το συμβούλιο Εφετών δεν μπορεί να συνεδριάσει.

Το βούλευμα θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο αν ο πρόεδρος του α’ κλιμακίου του Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος στείλει την υπόθεση πίσω στον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη για περαιτέρω ανάκριση όπως ακούγεται. Νομικοί κύκλοι πάντως, υποστηρίζουν ότι ο κ. Σταμαδιανός δεν μπορεί με δική του πρωτοβουλία να προβεί στην συγκεκριμένη κίνηση παρά μόνο αν απόφαση παρθεί από το συμβούλιο εφετών με πλήρη σύνθεση.

6. ΠΛΑΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο για το στάδιο της ανάκρισης. Ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων που ερευνά η δικαιοσύνη για την περίοδο 2002-2014 από 27 ΠΑΕ.

Οι διώξεις έχουν ασκηθεί σε 38 φυσικά πρόσωπα για τέσσερα κακουργήματα: πλαστογραφία μετά χρήσεως, χρήση πλαστών εγγράφων, απάτη κατ' εξακολούθηση και απλή συνέργεια. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι δύο πρώην πρόεδροι ομάδων της Super League (ως νόμιμοι εκπρόσωποι των ΠΑΕ στο διάστημα που διαπιστώθηκαν οι εν λόγω παρατυπίες) και τρεις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ