ΕΛΛΑΔΑ

Οι 3+1 δίκες του Οκτωβρίου

Οι 3+1 δίκες του Οκτωβρίου

Το ποδόσφαιρο στα δικαστήρια: από την έφεση των "στημένων" αγώνων της περιόδου 2008-2011, την δίκη για την επίθεση στον Κύρο Βασάρα, το μεγάλο «koriopolis» στην διπλή προσφυγή στο διαιτητικό της ΕΠΟ για τις εκλογές στην Ομοσπονδία.

Το ποδόσφαιρο θα… αναστενάξει στα δικαστήρια, ποινικά και πειθαρχικά τον Οκτώβριο που διανύουμε ήδη, όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν 3+1 υποθέσεις. Ο λόγος για την έφεση των τεσσάρων καταδικασθέντων στο μικρό «koriopolis» την υπόθεση δηλαδή των «στημένων» αγώνων την περίοδο 2008-2011, την δίκη για την επίθεση στον Κύρο Βασάρα, το μεγάλο «koriopolis» με τους 84 κατηγορούμενους (σε ποινικό επίπεδο οι τρεις υποθέσεις) και την διπλή προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο για ορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ και ακύρωση τον εκλογών που έχουν προκηρυχτεί για τις 26 Οκτωβρίου.

Το Sport24.gr κάνει μία «αναδρομή» στις τέσσερις υποθέσεις.

1. Μικρό «koriopolis» σε ρυθμό χελώνας

Η… σέντρα θα γίνει σήμερα το πρωί στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων με την έφεση των τεσσάρων καταδικασθέντων που έχει ξεκινήσει από τις 4/12 και βαδίζει με ρυθμούς χελώνας. Έξι συνεδριάσεις μετράει η συγκεκριμένη υπόθεση (4/12, 20/1, 20/5, 7/6, 16/6, 12/7) αλλά δεν έχει καταθέσει ούτε το 1/3 των μαρτύρων. Είναι τόση μάλιστα, η απροθυμία τους που η εισαγγελέας έδρας Βιργινία Σακελλαροπούλου πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση την βίαιη προσαγωγή τους, αίτημα που τελικά δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Ανάμεσα στους 30 μάρτυρες είναι ο Σοφοκλής Πιλάβιος, ο Νικόλας Πατέρας, ο Βασίλης Τεροβίτσας κ.α.

Κατηγορούμενοι είναι:

1. ο πρώην ιδιοκτήτης του Αγροτικού Αστέρα Κωνσταντίνος Ριαβόγλου (καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ ημερησίως, με αναστολή ως την έφεση και 40.000 ευρώ χρηματική ποινή, για δωροδοκία-δωροληψία κατ’ εξακολούθηση και για παράνομο στοιχηματισμό).

2. ο πρώην ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού Θωμάς Μητρόπουλος (ποινή φυλάκισης 3 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ ημερησίως, με αναστολή ως την έφεση και 30.000 ευρώ χρηματική ποινή, για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση.).

3. ο πρώην ιδιοκτήτης της Αναγέννησης Καρδίτσας Διονύσης Κωτούλας (ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή, για δωροδοκία)

4. ο προπονητής Περικλής Αμανατίδης (ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή, για δωροδοκία).

Οι τέσσερις μαζί με τον Μάκη Ψωμιάδη που απεβίωσε και η δίωξη παύθηκε, καταδικάστηκαν για έξι αγώνες οι οποίοι πρωτοδίκως κρίθηκε ότι ήταν «στημένοι».

Οι αγώνες αυτοί είναι οι εξής:

1. Καβάλα - Αγρ. Αστέρας 4-1 (14/3/2009)

2. Ηλυσιακός - Εθνικός 3-2 (6/4/2009)

3. Ηλυσιακός - Αγρ. Αστέρας 3-2 (27/4/2009)

4. Αναγ. Καρδίτσας - Καβάλα 3-0 (4/5/2009)

5. Ολυμπιακός Βόλου - Ηλυσιακός 0-1 (4/5/2009)

6. Αγρ. Αστέρας - Καβάλα 0-3 (28/10/2009)

2. Η επίθεση στον Κύρο Βασάρα

Στο κακουργιοδικείο Πειραιά (μεικτό ορκωτό δικαστήριο) είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η δίκη για την επίθεση στον Κύρο Βασάρα, στις 30 Οκτωβρίου 2010 στα Καμίνια, μετά από ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, στο οποίο ήταν παρατηρητής διαιτησίας.

Η δίκη επρόκειτο να αρχίσει στις 15/1 αλλά αναβλήθηκε λόγω της αποχής που είχαν εκείνο το διάστημα οι δικηγόροι για το ασφαλιστικό. Οι κατηγορούμενοι είναι τρεις και είχαν επιτεθεί στον πρώην διεθνή ρέφερι και νυν υπεύθυνο ανάπτυξης διαιτησίας, μόλις είχε αποβιβαστεί από ταξί που είχε πάρει από το Ολυμπιακό Στάδιο, έξω από το σπίτι του πεθερού του.

3. Το μεγάλο "koriopolis"

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπειτα από μία αναβολή, στις 15/4΄λόγω της αποχής των δικηγόρων, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η δίκη για το μεγάλο «koriopolis», ίσως η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο που αφορά «στημένους» αγώνες το 2011 και το 2012 είναι 84 μεταξύ των οποίων ο Αχιλλέας Μπέος, ο Γιώργος Τσακογιάνης, ο Γιώργος Μποροβήλος. Δεν λείπουν μάλιστα, οι διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια και η δίκη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

+1. Η προσφυγή στο διαιτητικό της ΕΠΟ για τις εκλογές

Την ερχόμενη Τρίτη στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ θα κριθούν για τρίτη φορά οι εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 26/11.

Η αντιπολίτευση του Βαγγέλη Γραμμένου ζητάει προσωρινή διοίκηση στην Ομοσπονδία για 10 ημέρες προκειμένου αυτή να έχει την… εποπτεία των εκλογών, ο Βίκτωρας Μητρόπουλος εκτός από προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ για διάστημα πέντε μηνών, ζητάει και την ακύρωση των αρχαιρεσιών για να διεξαχθούν με βάση το νόμο και διευρυμένο εκλογικό σώμα και όχι με το καταστατικό της ΕΠΟ και μόλις 181 ψήφους.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ