ΕΛΛΑΔΑ

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"

Το Sport24.gr παρουσιάζει τους 11 πρώην διαιτητές που μετά την αποχώρηση τους από την ενεργό δράση, παρέμειναν στο ποδόσφαιρο από άλλο πόστο.

Υπηρέτησαν τη διαιτησία άλλοι για αρκετά χρόνια, άλλοι λιγότερο. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, αποχώρησαν από την ενεργό δράση αλλά δεν έμειναν εκτός ποδοσφαίρου καθώς συνέχισαν σε διαφορετικό πόστο.

Το Sport24.gr με αφορμή τη συμφωνία του Τάσου Κάκου με τον ΠΑΟΚ (που έχει "κολλήσει" μετά την αντίδραση των οργανωμένων οπαδών του Δικέφαλου), παρουσιάζει τα έργα και τις ημέρες των 11 διαιτητών που συνεργάστηκαν με ΠΑΕ, μόλις κρέμασαν την σφυρίχτρα τους.

1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ:Ο χορός των... μεταγραφών πρώην διαιτητών στο ποδόσφαιρο είχε ανοίξει την δεκαετία του '80 όταν ο Παναγιώτης Τσολακίδης είχε γίνει μάνατζερ στην ομάδα του ΠΑΟΚ ενώ αργότερα είχε δουλέψει και στο τμήμα μπάσκετ του «δικέφαλου» του βορρά. Από το 1977 μέχρι το 1983 ήταν διαιτητής της α' εθνικής και είχε πάρει και το σήμα τηςFIFAενώ ήταν και διαιτητής μπάσκετ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1979-80 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 1-2
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1979-80 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 1-2 INTIME SPORTS

2. ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣτουΡήγα:Τόσο ο παππούς του, όσο και ο πατέρας του είχαν παίξει ποδόσφαιρο στον Άρη. Το μήλο λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να πέσει κάτω από την μηλιά για τον Νίκο Αγγελάκη του Ρήγα. Το 2003 «κρέμασε» την σφυρίχτρα του έπειτα από πέντε χρόνια στην Α' εθνική και 57 παιχνίδια ενώ είχε χριστεί και διεθνής. Μάλιστα, είχε οριστεί σε ένα τοπικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και είχε δηλώσει κώλυμα λόγω των Αρειανών... συναισθημάτων του. Ανέλαβε πόστο στον Άρη την χρονιά 2004-05, δίπλα στον Γιώργο Χατζάρα, σε μία οδυνηρή περίοδο αφού οι «κίτρινοι» υποβιβάστηκαν. Ο Αγγελάκης αποχώρησε και επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2007 όταν ανέλαβε γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Άρη με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς προπονητή. Τον Σεπτέμβριο του 2008 ανέλαβε την θέση του γενικού διευθυντή στην Λαμία.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS

3. ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣτου Ιωάννη:Δεν έχει καμία σχέση με τον Νίκο Αγγελάκη του Ρήγα. Πρώην διαιτητής στην Α' εθνική την τετραετία 1995-99 με 37 αγώνες στο ενεργητικό του στην μεγάλη κατηγορία. Παλιός πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Θεσσαλονίκης. Επί προεδρίας του Θοδωρή Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ, στις 4 Ιουλίου 2008, ανέλαβε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ομάδας της συμπρωτεύουσας όπου έμεινε για μικρό διάστημα.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"

4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ:Από τους πολυσυζητημένους διαιτητές την εποχή της "παράγκας". Σταμάτησε την διαιτησία το καλοκαίρι του 2004 έχοντας «γράψει» 183 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Στη συνέχεια, για μία χρονιά ανέλαβε πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Κατόπιν ανέλαβε αρχικά το πόστο του αντιπρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Αστέρα Τρίπολης δίπλα στον αδερφό του Δημήτρη. Στις 9/2/2009 αναβαθμίστηκε σε πρόεδρο της ΠΑΕ της Αρκαδίας, πόστο που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, τον Γενάρη του 2008 ανέλαβε για πρώτη φορά αντιπρόεδρος στην Super League στην οποία από το 2014 είναι πρόεδρος, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Αγραφιώτη.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS

5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ:Άλλος ένας διεθνής διαιτητής που κρέμασε την σφυρίχτρα έπειτα από 194 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας αλλά δεν έφυγε από το ποδόσφαιρο. Τον Μάϊο του 2008 σφύριξε για τελευταία φορά στην καριέρα του, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη (2-0), ο δεύτερος στην καριέρα του που είχε οριστεί με την σύμφωνη γνώμη και των δύο ομάδων. Αμέσως ανέλαβε καθήκοντα τιμ μάνατζερ στην Ξάνθη απ' όπου έφυγε στις 16 Ιουνίου 2011 (στο μεσοδιάστημα ήταν για ένα διάστημα και β' αντιπρόεδρος της ακριτικής ΠΑΕ). Στη συνέχεια μετακόμισε στον Λεβαδειακό όπου παρέμεινε για μία τριετία στο ίδιο πόστο και επέστρεψε στην Ξάνθη στις 4/7/2014.

NEWSPORTS        7/1/2001
AEK - ¦AO.
NEWSPORTS 7/1/2001 AEK - ¦AO. NEWSPORTS 7/1/2001 AEK - ¦AO.

6.ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΙΚΙΝΗΣ:Διαιτητής της Α' Εθνικής από το 2000 μέχρι το 2008 (είχε διαιτητεύσει σε 63 αγώνες). Το 2004 χρίστηκε διεθνής αλλά σφύριξε μόνο σε δύο αγώνες στην Ευρώπη. Υπήρξε team manager στην Καλλιθέα και στον Πάμισο Μεσσήνης. Παραλίγο να δουλέψει στα Χανιά, συνεργασία που δεν προχώρησε μετά την αποχώρηση του Κώστα Σγουράκη από τους κρητικούς. Τελικά κατέληξε από το προηγούμενο καλοκαίρι στον Κισσαμικό.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS

7. ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ:Το καλοκαίρι του 2010 ο πρώην Πειραιώτης ρέφερι εγκατέλειψε την διαιτησία λόγω ορίου ηλικίας. Στο ενεργητικό του είχε 21 παιχνίδια στη Β' εθνική, άλλα τόσα στην Γ' κατηγορία και τέσσερις αγώνες στο Κύπελλο Ελλάδας. Λογιστής στο επάγγελμα, είχε αναλάβει υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εθνικού Αστέρα την εποχή που οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στην Β' εθνική.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS

8. ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΟΛΑΤΙΑΝ:Ήταν διαιτητής στην Α' εθνική από το 2005 μέχρι το 2009 και είχε 36 παιχνίδια στην μεγάλη κατηγορία στο ενεργητικό του. Στη συνέχεια ήταν παρατηρητής διαιτησίας στηνSuperLeagueμέχρι τις 13 Μαρτίου 2013 όταν ανέλαβε στους «κίτρινους» σύμβουλος επί του αγωνιστικού τμήματος ενώ παράλληλα είχε και τον τομέα που αφορά τις σχέσεις του Άρη με την ΕΠΟ και τη διαιτησία. Στις 6 Ιουνίου 2013 η συνεργασία του λύθηκε αφού στον Άρη δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις διαιτησίες στα παιχνίδια της ομάδας που είχε σωθεί την τελευταία στιγμή.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS

9. ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΛΟΥΚΑΣ:Ο πιο πολυσυζητημένος διαιτητής την τελευταία 10ετία. Διαιτητής στην Α' εθνική για τέσσερα χρόνια και έναν αγώνα (!). Πρόκειται φυσικά για το παιχνίδι του Άρη με τον Παναθηναϊκό, τον Σεπτέμβριο του 2010 (0-1) που ήταν και το τελευταίο του στηνSuperLeagueμε αφορμή το πέναλτι που είχε δώσει στους «πράσινους» αλλά και τα όσα είχαν προηγηθεί. Με απόφαση δικαστηρίου ο Αχιλλέας Μπέος έχει κριθεί ένοχος για απόπειρα εκβιασμού του πρώην διεθνή ρέφερι από τον Βόλο, που στις 7/1/2012 αγόρασε το 58% των μετοχών της ομάδας της Νέας Ιωνίας από τον Στράτο Γιδόπουλο αντί του συμβολικού ποσού του 1 ευρώ. Δύο μήνες μετά, στις 19/3/2012, παρέδωσε τα κλειδιά της ΠΑΕ στον τέως πρόεδρο του συλλόγου, Δημήτρη Ιωαννίδη, και έμεινε στη Νίκη ως «ιδεολόγος και φανατικός οπαδός της» όπως δήλωσε.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS

10. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ:Από το 2005 μέχρι το 2010 ήταν διαιτητής στην Α' εθνική όπου σφύριξε σε 44 αγώνες καθώς επίσης και σε εφτά παιχνίδια στο Κύπελλο Ελλάδας. Το 2012 τελείωσε τις σπουδές του, στο αθλητικό management στο Πανεπιστήμιο της Σπάρτης. Στις 12/12/2012 ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την ΑΕΚ σε επίπεδο αθλητικού management, όπου έκανε την πρακτική του σε θέματα marketing και δημοσίων σχέσεων.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS

11.ΜΑΛΑΜΑΣ ΤΕΒΕΚΕΛΗΣ:Παλιός διεθνής διαιτητής. Από το 1995 μέχρι το 2000 ήταν στην Α' εθνική όπου είχε παίξει σε 53 παιχνίδια. Το καλοκαίρι του 2013 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τηνπρόσληψη του ως ειδικού αναλυτή του ποδοσφαιρικού τμήματος και των τμημάτων υποδομής, ενώ είναι σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη σε θέματα διαιτησίας. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας για μία τριετία από το 2001 μέχρι το 2004 με πρόεδρο τον Γιώργο Μπίκα και γραμματέα τον Γιώργο Γιαννόπουλο.

Οι 11 διαιτητές που έγιναν "παράγοντες"
INTIME SPORTS
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ