ΕΛΛΑΔΑ

Ο ανασχηματισμός που επισπεύδεται και ο αντιπρόεδρος Κοντονής

Ο ανασχηματισμός που επισπεύδεται και ο αντιπρόεδρος Κοντονής
Κοντονής ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, που ανακοινώθηκε και επισήμως, φαίνεται να φέρνει τον ανασχηματισμό πιο κοντά, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, φαίνεται ότι έχει ως μύχιο πόθο την αντιπροεδρία της κυβέρνησης

Πιο κοντά φαίνεται τελικά πως έρχεται ο ανασχηματισμός, έστω και εάν αυτές οι κινήσεις δεν προαναγγέλονται.

Και αυτό καθώς ενώ αρχικά η πρώτη συνεδρίαση της νέας κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο μετά την 28η Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι επισπεύδεται και θα λάβει χώρα αυτή την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Η κεντρική επιτροπή θα εκλέξει νέο γραμματέα (όπως όλα δείχνουν θα επανεκλεγεί ο νυν γραμματέας Πάνος Ρήγας, καθώς δεν τίθεται πλέον θέμα εκλογής σε αυτή τη θέση κάποιου εκ των κορυφαίων υπουργών όπως ο Νίκος Φίλης ή ο Πάνος Σκουρλέτης) και τη νέα πολιτική γραμματεία.

Η ΠΓ θα αποτελέσει ουσιαστικά όπως φαίνεται το ενιαίο πολιτικό κέντρο κόμματος και κυβέρνησης, όπως είχε προτείνει στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ειδικότερα είχε καλέσει τα κορυφαία στελέχη να θεωρήσουν τις κομματικές θέσεις εξ ίσου σημαντικές με τις κυβερνητικές, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Οφείλουμε πέρα από όλα να το νοηματοδοτήσουμε με τη φυσική παρουσία της φυσικής πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος”.

Η επίσπευση όμως της διαδικασίας φαίνεται ότι σημαίνει και επίσπευση του ανασχηματισμού, ο οποίος κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη θα είναι δομικός, δηλαδή θα αλλάξουν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και η μορφή των υπουργείων.

Υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που θα συνυπολογίσει ο πρωθυπουργός σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, αλλά το πότε θα γίνει δεν θα το πω εγώ, δήλωσε σήμερα το πρωί η κ.Γεροβασίλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε ερώτηση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε πως πάντα υπάρχουν καινούρια πρόσωπα. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε από πολλές κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εκπροσωπηθούν και συμπλήρωσε πως και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπήρξαν πρόσωπα εκτός κόμματος. Έδωσε έτσι ένα στίγμα των πρωθυπουργικών προθέσεων.

Το όνειρο του Κοντονή

Εν αναμονή του ανασχηματισμού, τον οποίοι οι υπουργοί περιμένουν εδώ και πολύ καιρό, δεν λείπουν πάντως και οι απαιτήσεις μελών της κυβέρνησης, ενίοτε και υπερβολικές.

Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής φέρεται να διαδίδει ότι θα γίνει... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ένα πόστο, το οποίο τώρα κατέχει το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης (οι σχέσεις του οποίου όμως με το Μαξίμου φέρονται να έχουν δοκιμαστεί) και το οποίο είθισται, όταν υπάρχει, να καταλαμβάνει κάποιο πρωτοκλασάτο, βαρύ όνομα. Αντιπρόεδροι άλλων κυβερνήσεων έχουν υπάρξει ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει κανείς για εκείνους, ήταν πρόσωπα με βαρύνοντα ρόλο στο κόμμα.

Ο κ. Κοντονής σύμφωνα με πληροφορίες είδε το Σεπτέμβριο τον κ. Τσίπρα και του είπε ότι επειδή θεωρεί πως έχει ολοκληρώσει το έργο του στο υπουργείο, δηλαδή ότι πιστεύει πως πέτυχε την εξυγίανση στο ποδόσφαιρο και την αντιμετώπιση της βίας, επιθυμεί να μετακινηθεί πλέον σε άλλο πόστο.

Τι πραγματικά έχει πετύχει ως υφυπουργός Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής σηκώνει μεγάλη κουβέντα και εγείρει πολλά ερωτηματικά. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην βία στα γήπεδα την αντιμετώπισε είτε με αναβολές αγώνων, είτε με την διεξαγωγή τελικών(!!) χωρίς οπαδούς, κάτι που σπάνια συναντάς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ουσιαστικά μετέθεσε το μείζον πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο πως επί θητείας του στο υφυπουργείο Αθλητισμού συνέβη το πρωτοφανές: επίθεσή σε Σύνδεσμο οπαδών με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας, εκτός του ο τι πολλαπλασιάστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπαλων οργανωμένων οπάδών.

Για να μην θυμηθούμε την πολυδιαφημισμένη Κάρτα φιλάθλου, την οποία έχει εξαγγείλει από το καλοκαίρι του 2015 αλλά ακόμη να γίνει υποχρεωτική. Στην πραγματικότητα υποκύπτει στις πιέσεις των ομάδων (που δεν θέλουν με την σειρά τους να έρθουν σε μετωπική με τολυς χαιδεμένους οπαδούς), σκεπτόμενος και το όποιο κόστος, με αποτέλεσμα να έχουμε τις συνεχείς αναβολές. Για τους συνδέσμους, είναι κοινό μυστικό ότι στην ουσία τους έχει αφήσει άθικτους.

Είναι επίσης γνωστό ότι τον προηγούμενο Απρίλιο ο Σταύρος Κοντονής υποσχέθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ρυθμίσει το θέμα με το εκλογικό σύστημα ανάδειξης διοικήσεων στις Ομοσπονδίες. Κατά πληροφορίες το θέμα δεν ρυθμίζεται με το νομοσχέδιο που τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έρθει σε διαβούλευση.

Επίσης είναι άγνωστο αν ρυθμίζεται το θέμα της καθιέρωσης θητειών για τα ΔΣ των Ομοσπονδιών. Αν πράγματι αυτά μείνουν εκτός νόμου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν τριγμοί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε είχε γίνει και τον προηγούμενο Απρίλιο όταν ο Βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην διεθνής διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας έφερε τροπολογία στη Βουλή η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και αφού παρενέβη ο Πρωθυπουργός για να μην εκτεθεί ο Κοντονής.

Στην περίπτωση του Σταύρου Κοντονή το καλύτερο, πιο εύστοχο σχόλιο έχει γίνει από σύντροφο του, επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που συγχρόνως αποτελεί και εσωκομματικό του αντίπαλο. “Ο Κοντονής έχει ξεσηκώσει τον Σοπενχάουερ, στην τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο”! Για όσους δεν το γνωρίζουν ουσιαστικά πρόκειται για ένα εγχειρίδιο επικράτησης έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου σε μια κόντρα. Ο Σταύρος Κοντονής έχει όντως την ικανότητα να υπερασπίζεται τις θέσεις του, ακόμη και όταν έχει άδικο. Κάπως έτσι έχει πείσει και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το τεράστιο έργο του στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

ΠΗΓΗ: Νews247.gr

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ