ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική τραγωδία: Πάνω από 24 οι νεκροί

Εικόνες από την περιοχή της Ραφήνας , Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Εικόνες από την περιοχή της Ραφήνας , Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Πένθος σε όλη την Ελλάδα. Στους 24 οι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές στην Αττική και ειδικότερα στη Νέα Μάκρη, το Μάτι και την Ραφήνα. "Η εικόνα που αποκόμισα είναι η εικόνα ενός ασύμμετρου φαινομένου" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, καθώς 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Σε πλήρη συναγερμό οι δυνάμεις Ασφαλείας σε όλη την Αττική, που έχει περικυκλωθεί από τις φωτιές. Έντονες υποψίες από αξιωματικούς και την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές κάτι που αποτελεί πεδίο έρευνας πλέον. Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα. Έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε Κινέτα και Πεντέλη, όπου δεκάδες σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις. Οδηγοί και λουόμενοι εγκλωβίστηκαν στο Μάτι. Οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, που δίνουν μάχη με τον χρόνο. "Η εικόνα που αποκόμισα είναι η εικόνα ενός ασύμμετρου φαινομένου Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Αυτή την ώρα αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Οι περιουσίες ξαναγίνονται. Οι ανθρώπινες ζωές δεν επιστρέφουν" το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. Ολες οι δραματικές εξελίξεις live στο news247.gr και στο Ραδιόφωνο 24/7.

Δραματική ήταν η κατάσταση σε Νέα Μάκρη, Μάτι και Νέο Βουτζά, όπου δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, δεκάδες λουόμενοι, κάτοικοι και οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ ήταν οι δεκάδες οι κλήσεις που είχε δεχτεί για αποκομιδή τραυματιών ή λιποθυμιών από την περιοχή της Νέας Μάκρης, του Νέου Βουτζά και στο Μάτι. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.

Νωρίτερα εκκενώθηκε το ορφανοτροφείο του Λύρειου Ιδρύματος στον Νέο Βουτζά, ενώ πλέον εκκενώνονται όλες οι κατασκηνώσεις σε Ζούμπερι, Άγιο Ανδρέα κλπ. Λόγω της πυρκαγιάς διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στη Λ. Μαραθώνος από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη Λ. Μαραθώνος και Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη Λ. Μαραθώνος και Αγίας Μαρίνας στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος από το Κόκκινο Λιμανάκι στο ρεύμα προς Μαραθώνα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και για να διευκολυνθούν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και οι υδροφόρες, από την Τροχαία παρακαλούν τους οδηγούς που επιθυμούν να μεταβούν προς τις περιοχές Μάτι, Καλλιτεχνούπολη και Βουτζά να μην χρησιμοποιούν την Λ. Μαραθώνος, αλλά να επιλέγουν την εναλλακτική διαδρομή: Λ. Πεντέλης, Λ. Ελ. Βενιζέλου, Λ. Σουβαλιώτη, Αν. Σκούφου, Λ. Διονύσου, Επαρχιακή Οδός Εκάλης-Νέας Μάκρης, Λ. Διονύσου και Λ. Μαραθώνος.

ΚΙΝΕΤΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Απόλυτη καταστροφή και παντελώς ανεξέλεγκτη η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κινέτας. Το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, εισήλθε σε τέσσερις οικισμούς της Βόρειας Κινέτας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 1, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η ήδη η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινείται προς τα, ισοπεδώνοντας και εκεί την περιοχή. Κάτοικος της Γαλήνης κάλεσε την Πυροσβεστική για βοήθεια αλλά τελικά κατάφερε και απεγκλωβίστηκε μόνος του ενώ δόθηκε εντολής εκκένωσης και του ξενοδοχείου προς την πλευρά της παραλίας, όπου κάηκε μέρος των εγκαταστάσεων αλλά μπόρεσαν να σώσουν την υπόλοιπη ξενοδοχειακή μονάδα οι πυροσβέστες.

Η πλειονότητα των κατοίκων φαίνεται πως έχουν απομακρυνθεί ωστόσο αρκετοί έχουν παραμείνει στο σημείο γι αυτό και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ζητούν από τυχόν εγκλωβισμένους πολίτες να καλέσουν το 199 για να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια και να μην ρισκάρουν παραμένοντας στις οικίες τους. Ήδη κάποιοι το έπραξαν και έχουν απομακρυνθεί από άντρες της Πυροσβεστικής. Αναφορικά με τα περί προσαγωγής υπόπτου ατόμου για εμπρησμό από την περιοχή, που έκανε το γύρο του διαδικτύου, σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, πρόκειται όχι για προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό, αλλά για την βίαιη απομάκρυνση ενός Αλβανού κατοίκου της Κινέττας, που αρνήθηκε πεισματικά να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ με τις ενισχύσεις που έφτασαν στο σημείο συνολικά πλέον επιχειρούν 150 πυροσβέστες, με 60 οχήματα και 60 άτομα από πεζοπόρα τμήματα. Προς περαιτέρω ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν ακόμη 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με ένα εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf. Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ