ΕΛΛΑΔΑ

Μάκος: "Επιστρέφω για την Εθνική"

Μάκος: "Επιστρέφω για την Εθνική"
Μάκος

Ο Γρηγόρης Μάκος επιστρέφει στην Ελλάδα και ανοίγει την καρδιά του στο Sport24.gr μιλώντας για τον Πανιώνιο, την ΑΕΚ, τα προβλήματα στην Εθνική και τον Έλληνα ποδοσφαιριστή που πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Μετά από τρία χρόνια στην ξενιτιά, ο Γρηγόρης Μάκος είναι έτοιμος να επιστρέψει στα σαλόνια της Superleague, αφού στα χέρια του έχει προτάσεις από συλλόγους που θα πρωταγωνιστήσουν τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Σε αυτό το διάστημα πρόλαβε και τα... είδε όλα. Συμμετοχή στο EURO 2012 (Πολωνία / Ρωσία), μεταγραφή στο εξωτερικό, σοβαρό τραυματισμό, επιστροφή στα μέρη μας και την "κουρεμένη" Κύπρο για να φτάσουμε στο σήμερα και την ταλαιπωρημένη Ελλάδα.

Το Sport24.gr βρήκε τον διεθνή μέσο και θέλησε να μάθει την ιστορία του όλο αυτό το διάστημα. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, τα όσα μας είπε έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Γι αυτό ας ξεκινήσουμε... ανάποδα. Από το σήμερα.

Γρηγόρη, πήρες μία σημαντική απόφαση. Τώρα που όλοι ψάχνουν τρόπο να φύγουν, εσύ επιστρέφεις στα δύσκολα. Πως κι έτσι;

"Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Επιστρέφω στην Ελλάδα με σκοπό να αγωνιστώ και να με δουν σε μία ομάδα που θα πρωταγωνιστεί. Γιατί κακά τα ψέμματα για λόγους που δεν γνωρίζω, στην Κύπρο δεν μας έβλεπαν (κυρίως από την Εθνική).

Δεν θέλω να αποδείξω κάτι, αλλά να παίξω την μπάλα μου. Ούτε τα χρόνια με πήραν (είναι 27 ετών), ούτε βγάζω παράπονο. Απλά πιστεύω πως εδώ θα φανώ περισσότερο και κάποια στιγμή θα πάρω την ευκαιρία μου στην Εθνική ομάδα που τόσο αγαπώ. Ειδικά τώρα που περνά μία φάση ανανέωσης".

Παρένθεση. Πως σχολιάζεις το γεγονός πως ομάδες πέφτουν στην Γ' Εθνική και τα χρέη γράφονται στο χιόνι; Μιας κι επιστρέφεις.

"Απ ότι έμαθα πέρασε ένας νόμος και πλέον δεν είναι εύκολο να πέσει μία ομάδα γιατί θα έχει κυρώσεις. Δεν είναι μόνο η βιτρίνα των ποδοσφαιριστών. Είναι και οι εργαζόμενοι στις ομάδες. Οι προπονητές, το τιμ, απλοί υπάλληλοι που χάνουν τα μεροκάματα τους.

Είναι θέμα των αρμόδιων να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Νόμοι υπάρχουν πάντως. Εδώ θέλω να τονίσω κάτι. Εγώ πέρασα δύσκολα τόσο στον Πανιώνιο όσο και στην ΑΕΚ. Δεν ήμουν όμως αχάριστος. Αναγνώρισα κάποια πράγματα και ας μου χρέωσαν διάφορα. Έφυγα και άφησα χρήματα πίσω. Οι ομάδες κέρδισαν από εμένα σε αντίθεση με άλλους που τους άφησαν να φύγουν".

Έρχεσαι από την Κύπρο, μία χώρα που βίωσε με σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση. Δεν σε φοβίζει αυτό;

"Είναι ένα κομμάτι που γνωρίζω δυστυχώς καλά. Στην Κύπρο αρκετός κόσμος έχασε τις οικονομίες μίας ζωής. Όμως ο κόσμος δεν ήταν μίζερος, το πάλεψε και προσπάθησε να το ξεπεράσει.

Πραγματικά είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους που δούλευαν 30+ χρόνια να κουρεύουν τις καταθέσεις τους. Αυτό επηρέασε το ποδόσφαιρο φυσικά και δυστυχώς τους παίκτες. Κάποιοι υπέφεραν. Μην ξεχνάτε πως το δικό μας επάγγελμα δεν κρατάει πολλά χρόνια και δεν είναι όλοι οι παίκτες πλούσιοι".

Μάκος: "Επιστρέφω για την Εθνική"

Ο Γρηγόρης Μάκος με τη φανέλα της Μόναχο 1860

Αλήθεια, πως αποφάσισες να πας στην Κύπρο μετά την Γερμανία;

"Μετά τον τραυματισμό που πέρασα στην Μόναχο 1860 πήγα στην Κύπρο με σκοπό να πάρω παιχνίδια και να κληθώ ξανά στην Εθνική. Πολλά παιδιά από την Ελλάδα έκαναν το ίδιο. Η πρόταση από την Ανόρθωση ήρθε άμεσα και δεν το σκέφτηκα πολύ. Βέβαια δεν μου βγήκε υπό την έννοια πως δεν κλήθηκα στην Εθνική.

Όπως είπα και πριν, δυστυχώς δεν προσέχουν αρκετά το συγκεκριμένο πρωτάθλημα και δεν καταλαβαίνω το λόγο από τη στιγμή που το κυπριακό πρωτάθλημα είναι εξαιρετικό με πορείες ομάδων στο Champions League.

Πιστεύω πως οι πρώτες 3-4 ομάδες της Κύπρου, θα διεκδικούσαν τίτλο στην Superleague. Δεν βγάζω κάποιο παράπονο έτσι, είναι γεγονός".

"Περισσότεροι οι φίλαθλοι της 1860 από της Μπάγερν"

Πάμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Μίλησε μας για την εμπειρία σου από την Γερμανία.

"Το πέρασμα μου από την Γερμανία ήταν αξέχαστο. Θεωρώ ότι ήταν μοναδική εμπειρία όπως και για κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή που είχε αυτή την τύχη.

Εκείνη την περίοδο είχαμε καλό όνομα οι Έλληνες ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό λόγω της Εθνικής. Όμως το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει στο να εμπιστευτούν ξανά Έλληνες. Είναι και ο παράγοντας τύχη. Εγώ δυστυχώς πάνω που πήρα τη μεταγραφή πέρασα ένα δύσκολο τραυματισμό.

Πρέπει να υπάρχει το ταλέντο, αλλά αν δεν είσαι τυχερός δεν μπορείς να κάνεις καριέρα έξω. Όμως το λέω στα νέα παιδιά. Να πάτε έξω, να δείτε πως λειτουργούν τα πράγματα εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα σε μία χώρα όπως η Γερμανία".

Αλήθεια πως μας βλέπουν οι Γερμανοί; Ξέρεις τελευταία δεν τα πάμε και πολύ καλά.

"Ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η βαθιά κρίση (όταν πήγε το 2012). Δεν έζησα κάτι περίεργο. Πήγα με τις καλύτερες περγαμηνές. Γι αυτούς εκείνη τη σεζόν ήμουν από τις μεγαλύτερες μεταγραφές, αφού είχα πάει και στο EURO στην Πολωνία με την Ελλάδα.

Έζησα στην πόλη του Μονάχου όπου εκεί υπάρχει και η Μπάγερν. Να τονίσω πως ιστορική ομάδα του Μονάχου είναι η 1860, που έχει περισσότερους φιλάθλους στην πόλη από την Μπάγερν! Για μένα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία.

Το να με πιστέψουν, να με εμπιστευτούν. Να παίξω σε ένα καταπληκτικό γήπεδο. Είναι ευτυχία να παίζεις στην ίδια πόλη με την Μπάγερν και κάθε μέρα να βγαίνεις με σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω πως ήταν ένα παράθυρο για ένα καλύτερο μέλλον".

Μάκος: "Επιστρέφω για την Εθνική"
INTIME SPORTS

Ο Μάκος σε ηλικία 18 ετών στον Πανιώνιο με αντίπαλο τον Λυμπερόπουλο

Επιστρέφουμε στα δικά μας. Ας μιλήσουμε για Πανιώνιο, ΑΕΚ, φυσικά την Εθνική και το ελληνικό πρωτάθλημα. Πως σχολιάζεις την κατάσταση στον Ιστορικό;

"Ήμουν πάνω από επτά χρόνια στην ομάδα. Από εκεί ξεκίνησα και δεν το ξεχνάω ποτέ. Ήταν η ομάδα του συχωρεμένου του πατέρα μου και την παρακολουθώ. Ξέρω καλά τι συμβαίνει εκεί και έζησα μεγάλες στιγμές. Κάποιοι μου έβαλαν ταμπέλες και με στεναχώρησε.

Στην Νέα Σμύρνη μένω και παρακολουθώ τι γίνεται. Γενικότερα παρακολουθώ τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι οδυνηρό να βρίσκεται σε αυτή τη φάση ο σύλλογος. Εγώ έπαιξα σε μία από τις καλύτερες ομάδες του Πανιώνιου. Είχα συμπαίκτη τον Ρεκόμπα. Τι παικταράς! Χάζευες να τον βλέπεις.

Δυστυχώς πολλά μικρά λιθαράκια έφτιαξαν ένα μεγάλο βράχο, που έπεσε και πλάκωσε τον σύλλογο. Πολλές φορές μιλάμε με παιδιά που ήμασταν μαζί τότε στον σύλλογο και σχολιάζουμε πως έφτασε εδώ η κατάσταση. Τώρα όμως έμαθα πως την πήραν κάποιοι άνθρωποι με όραμα και σιγά σιγά έχουν σκοπό να την φέρουν ψηλά. Τι να πω, ελπίζουμε".

"Είναι βαριά η φανέλα της ΑΕΚ"

Δυο λόγια και για την ΑΕΚ. Πλέον στα διοικητικά επέστρεψε ένα σημαντικό πρόσωπο.

"Για την ΑΕΚ ήταν η εύκολη λύση να πέσει η ομάδα στην Γ Εθνική για να σβηστούν τα χρέη για να αρχίσει από το μηδέν.

Την πήρε ένας άνθρωπος που ξέρουμε πόσο την αγαπάει. Είναι μαζί του κάποιοι άλλοι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως θα την φέρουν στην κορυφή".

Μάκος: "Επιστρέφω για την Εθνική"
INTIME SPORTS

Συμπαίκτης με τον Λύμπε στην ΑΕΚ

Πως βλέπεις τις μέχρι στιγμής κινήσεις;

"Από τα νέα παιδιά δεν μπορώ να πω πολλά. Ο Ράφικ είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Τους άλλους δεν τους ξέρω. Δεν είναι εύκολο να παίζεις στην ΑΕΚ. Η φανέλα της είναι βαριά. Εκεί θα φανεί ποιοι από αυτούς που θα παραμείνουν στο ρόστερ θα αντέξουν στον πρωταθλητισμό.

Το έζησα και το ξέρω. Άλλες απαιτήσεις στην ΑΕΚ. Ειδικότερα για τα παιδιά που έρχονται από μικρότερες κατηγορίες. Ο χρόνος θα δείξει".

Πες μας λίγο, τι βλέπεις τη νέα σεζόν; Έχει κάποιος το προβάδισμα;

"Εύχομαι και ελπίζω να δω την ίδια κατάσταση με την Κύπρο. Δηλαδή 3-4 ομάδες να παλεύουν μέχρι το τέλος για το πρωτάθλημα. Μακάρι να το δούμε. Να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο γιατί δεν γεμίζουν τα γήπεδα είναι η αλήθεια.

Η ΑΕΚ μπορεί να πάει καλά, ο ΠΑΟΚ πήρε έναν ξένο προπονητή. Το πιο σημαντικό όμως για τον ΠΑΟΚ και μαγκιά του Σαββίδη θέλω να τονίσω, είναι πως πλήρωσε τα χρέη. Δεν πήγε στα εύκολα. Πρέπει όμως να γίνουν σωστές κινήσεις.

Θέλω να σταθώ στο γεγονός πως οι ομάδες γενικότερα δεν εμπιστεύονται Έλληνες παίκτες. Πάντα στρέφονται σε χώρες με ξένους ποδοσφαιριστές. Θα κριθούν όλοι στο τέλος. Το είδαμε, όμως, πως και πέρσι πολλοί έδιωξαν προπονητές, παίκτες, τεχνικούς διευθυντές. Για τους άλλους (Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό) θα δούμε. Είναι νωρίς ακόμα".

Μάκος: "Επιστρέφω για την Εθνική"
INTIME SPORTS

Ο Γρηγόρης Μάκος με αντίπαλο τον Φίλιπ Λαμ

Κλείνουμε με την Εθνική. Από το Μουντιάλ, στις "σφαλιάρες" με τα Νησιά Φερόε. Τι άλλαξε;

"Είναι μία καλή ερώτηση. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι άλλαξε μέσα σε λίγο διάστημα. Πολλοί λένε ο προπονητής. Μα ήταν ίδιοι παίκτες. Τι να πω. Ακούω κι εγώ για κακές προπονήσεις, για διχόνοιες, για τσακωμούς. Δεν γίνεται να φταίνε όλα μαζί.

Πάντως η μη συμμετοχή στο EURO είναι καταστροφή όχι μόνο για την ομάδα, δεν γίνεται να έχει μόνο επιτυχίες, αλλά οικονομικά για την ομοσπονδία που στηρίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ