ΕΛΛΑΔΑ

Κοντονής: "Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος"

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015. Την συνεδρίαση απασχόλησαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015. Την συνεδρίαση απασχόλησαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και η ευνομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ξεκαθάρισε ότι ο νέος αθλητικός νόμος του δίνει τη δυνατότητα για διακοπή πρωταθλημάτων. Τι είπε για ΕΠΟ και ποιο το μήνυμα που στέλνει στις ομάδες.

Για την απόφασή του να ματαιώσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Τούμπα στον πρώτο ημιτελικό του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει από εδώ και πέρα για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Ionian TV".

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού για:

Το ενδεχόμενο να διακοπεί το πρωτάθλημα: Όπου χρειαστεί θα επέμβουμε. Η διακοπή του πρωταθλήματος προβλέπεται στο νέο αθλητικό νόμο. Αν χρειαστεί θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επιταχύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση: Δεν είναι δυνατόν στον χώρο του αθλητισμού να υπάρχει τα τελευταία χρόνια αυτή η ανυποληψία, αυτή η καχυποψία κι όλα να ανάγονται σε δολιότητες. Αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει η κοινωνία. Δεν μπορεί κάθε Κυριακή να έχουμε αμφισβήτηση και να φτάνουμε σε βιαιότητες. Θέλω να πω ότι η φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή ήταν πολύ καλύτερη. Στην περσινή σεζόν είχαμε μέχρι και νεκρό. Πλην όμως κι αυτά που συμβαίνουν είναι ανεπίτρεπτα και πρέπει να μπει ένα τέλος. Οι ευθύνες είναι όσων συμμετέχουν στη διαμόρφωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρώτα και κύρια στην ΕΠΟ κι έπειτα στην ΚΕΔ. Είναι οι παράγοντες των συλλόγων και είναι και οι πυρήνες των φανατικών φιλάθλων οι οποίοι θεωρούν ότι είναι μέρος του παιχνιδιού. Μέρος του παιχνιδιού δεν είναι οι φίλαθλοι, αλλά οι παίκτες των ομάδων. Οι παράγοντες των ομάδων πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους κι όχι να τις ρίχνουν σε άλλους.

Την ΕΠΟ: Θα πρέπει να έρθει στο ύψος των περιστάσεων κι όχι να διαμορφώνει ένα καθεστώς ανυποληψίας για το ποδόσφαιρο.

Τις κατηγορίες εις βάρος ανθρώπων του ποδοσφαίρου: Δεν είναι δυνατόν παράγοντες του ποδοσφαίρου και μάλιστα των διοργανωτριών αρχών, να παραπέμπονται για σοβαρά αδικήματα και να μην παραμερίζονται μέχρι την οριστική εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών. Γι' αυτό ακριβώς στο νέο αθλητικό νόμο θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη γι' αυτές τις καταστάσεις.

Την προσφυγή της ΕΠΟ στην UEFA: Δεν είναι απειλή, αλλά δικαίωμά της. Να θυμίσω όμως ότι ο νόμος ο οποίος εφαρμόστηκε στην περίπτωση τη χθεσινή, είναι ο νόμος που έχει εγκρίνει η UEFA και η FIFA. Οπότε ας κάνουν ό,τι νομίζουν.

Για εκείνους που θίγονται από τη ματαίωση του Κυπέλλου: Από μία τέτοια απόφαση είναι βέβαια ότι κάποιος θα θιγεί. Δεν την πήραμε εύκολα. Είχαμε προβληματιστεί και πέρυσι τον Μάιο. Θέλω να τονίσω ότι πράγματι εδώ υπάρχει ένα δικαιολογημένο παράπονο, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει θα πρέπει να καθίσουν όλοι να το φτιάξουν, γιατί δικό τους είναι.

Τους κίνδυνους των οπαδών που πηγαίνουν στο γήπεδο: Κινδυνεύει η ζωή του κόσμου, η σωματική του ακεραιότητα, γίνεται θεατής όχι αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά βιαιοτήτων κι απάνθρωπων ενεργειών. Να θυμίσω στον τελευταίο αγώνα. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε έναν κύριο να πετάει ένα μπουκάλι στον προπονητή του Ολυμπιακού; Ποιος δίνει δικαίωμα σε αγέλες να κυνηγάνε ποδοσφαιριστές μέσα στα γήπεδα για να τους σκοτώσουν επί της ουσίας. Ισχύει για όλες τις ομάδες. Ποιος δικαιούται να πετάει μία φωτοβολίδα που χτυπάει έναν άνθρωπο και μπορεί να σκοτώσει;

Τα επόμενα μέτρα που σκοπεύει να πάρει: Κάθε μέτρο για να φύγουμε από αυτή την κατάσταση. Ενώ έχουμε πάρει μέτρα και πάμε προς το καλύτερο, δυστυχώς ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ότι τα γήπεδα δεν είναι μέρη εκτόνωσης άγριων καταστάσεων. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η ευνομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ό,τι μέτρα έχουμε πάρει μέχρι σήμερα έχουμε αποδώσει. Αν δεν το είχαμε κάνει, θα βιώναμε ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα έχει μπει μία σχετική τάξη. Πολλοί από αυτούς που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο, νόμιζαν ότι εμείς θα μέναμε στα λόγια. Σήμερα συνειδητοποιούν όλοι ότι ο νόμος εφαρμόζεται. Αυτά που λέμε προειδοποιητικά αν δεν εφαρμόζονται, θα γίνονται αυτά που εξαγγείλαμε. Η δυνατότητα που μου δίνει ο νόμος είναι η διακοπή των πρωταθλημάτων και των διοργανώσεων.

Το μήνυμα που στέλνει σε όλους τους εμπλεκόμενους: Να βρουν λύση προς όφελος του ποδοσφαίρου και των ομάδων τους. Αυτό που συμβαίνει με τη βία είναι η καταστροφή των ομάδων τους. Αυτό που συνέβη πέρυσι στη Λεωφόρο κατέστρεψε τον Παναθηναϊκό γιατί ήταν σε απόσταση αναπνοής από τον Ολυμπιακό και τελικά έχασε τον αγώνα στα χαρτιά, πήρε -3 βαθμούς και βρέθηκε στα Τάρταρα. Τα ίδια έγιναν και φέτος. Ανεξάρτητα αν στρέφεται ο Παναθηναϊκός εναντίον μου. Η Θύρα 13 ήταν αυτή που προέκυψαν τα επεισόδια. Φέτος δεν έγινε σε άλλη Θύρα. Θα παρθούν όμως αποφάσισαν και για όσα έγιναν στην Τούμπα και για εκείνα με την Άντερλεχτ. Δεν είμαστε εδώ ως οπαδοί, αλλά για να εφαρμόσουμε το νόμο. Μίλησα και με τον Πρωθυπουργό. Είναι τιμή μου που δέχτηκε τις εισηγήσεις μου.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ