ΕΛΛΑΔΑ

Κοντονής: "Όποιος δεν έχει αντιληφθεί το τέλος, κακό του κεφαλιού του"

Κοντονής: "Όποιος δεν έχει αντιληφθεί το τέλος, κακό του κεφαλιού του"

Την πεποίθησή του ότι το "καθεστώς διαφθοράς, διαπλοκής, και ασυδοσίας" στο ποδόσφαιρο έχει λάβει τέλος κατέθεσε ο Σταύρος Κοντονής, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις παραιτήσεις στην ΕΠΟ.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής μίλησε σε αθλητική εκπομπή της ΕΤ3, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις παραιτήσεις των μελών της ΕΠΟ. Υποστήριξε ότι το "καθεστώς διαφθοράς, διαπλοκής, και ασυδοσίας έχει λάβει, οριστικά και αμετάκλητα, τέλος" και έστειλε το εξής μήνυμα: "Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί τότε… κακό του κεφαλιού του".

Για τα τρέχοντα θέματα του ποδοσφαίρου, με την επιτήρηση της ΕΠΟ από τις διεθνείς Συνομοσπονδίες και των παραιτήσεων των μελών της που βαρύνονται με κατηγορίες σύμφωνα με το βούλευμα για την υπόθεση της «κάρτα υγείας»:

«Το ποδόσφαιρο είναι το πλέον δημοφιλές άθλημα και είναι λογικό πως η κατάσταση που επικρατεί εκεί απασχολεί πολύ μεγάλη μερίδα των φιλάθλων. Νομίζω ότι πλέον έχουν όλοι καταλάβει, και αν δεν το έχουν ακόμα θα το αντιληφθούν σύντομα, ότι ο Νόμος θα τηρείται απαρέγκλιτα προς πάσα κατεύθυνση. Αν δεν είχαμε αυτές τις παραιτήσεις σήμερα, τότε θα είχαμε προχωρήσει σε διαπιστωτική πράξη καθαίρεσης των προσώπων που εμπλέκει η Δικαιοσύνη σε παράνομες ενέργειες. Η Κυβέρνηση είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας, αλλά και του αυτοδιοίκητου των Ομοσπονδιών.

Η τήρηση της νομιμότητας είναι ένας διαρκής αγώνας μας, και υποχρέωση κάθε Κυβέρνησης είναι να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο οι Ομοσπονδίες διαχειρίζονται όσα τους έχουν ανατεθεί από τις Ενώσεις, τα Σωματεία τους, τις διεθνείς Συνομοσπονδίες και το ίδιο το Κράτος. Εγώ, με τις τελευταίες εξελίξεις, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Άπαντες πλέον καταλαβαίνουν ότι ένα καθεστώς διαφθοράς, διαπλοκής, και ασυδοσίας έχει λάβει, οριστικά και αμετάκλητα, τέλος. Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί τότε… κακό του κεφαλιού του!

Αυθαίρετες ενέργειες, όπως αυτές που έγιναν εκ μέρους της ΕΠΟ, να αλλάζουν οι τακτικοί δικαστές στα Πειθαρχικά Όργανα αποτελούν έκνομη δραστηριότητα και δημιουργούν μία έκρυθμη κατάσταση. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοιες εξόφθαλμες παρανομίες, γι’ αυτό και η παρέμβασή της ήταν άμεση και στις διεθνείς συνομοσπονδίες στις οποίες δηλώσαμε τις ενστάσεις μας και βρήκαμε ανταπόκριση. Το καθεστώς ασυδοσίας στο ποδόσφαιρο είχε καθιερωθεί εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων των κομμάτων με της διοικήσεις της ΕΠΟ.

Είχαν πετύχει να εγκαθιδρύσουν αυτόνομο και όχι το αυτοδιοίκητο. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που πήραμε πέρυσι, θεσπίσαμε όχι μόνο τους τακτικούς δικαστές στα Πειθαρχικά Όργανα της ΕΠΟ, και τα διοικητικά πρόστιμα με στόχο την περιφρούρηση της κοινωνικής ειρήνης αλλά καταργήσαμε και αυτό το καθεστώς της ασυδοσίας. Η μάχη κατά τη διαφθοράς και της διαπλοκής ενός συστήματος που πήρε κολοσσιαίες διαστάσεις εξαιτίας αυτών των πελατειακών σχέσεων μεταξύ κομμάτων και διοικήσεων της ΕΠΟ, θα συνεχιστεί. Πρόκειται για έναν αγώνα διαρκή, που δεν θα περιοριστεί μόνο στο ποδόσφαιρο αλά σε όλους τους αρμούς της κοινωνικής ζωής του τόπου μας».

Για την αναβολή των αγώνων Κυπέλλου, ΟΦΗ – Αχαρναϊκού και Παναγειάλειου – Σπάρτης:

«Διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για το κλειστό κύκλωμα. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω, σε ότι αφορά την ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κάρτα φιλάθλου, θα τηρηθεί ο Νόμος. Ένας Νόμος που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες Κυβέρνησης, δαπανώντας υπέρογκα ποσά για την υλοποίησή του, αλλά ουδέποτε εφάρμοσαν! Αυτά τα λεφτά τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, μιλάμε για πάνω από 14 εκατ. ευρώ σε συστήματα που αχρηστεύθηκαν.

Τώρα μετακυλύσαμε το κόστος στις ομάδες. Τονίζω ότι πρόκειται για μέσο πάταξης της βίας όχι για ιδιοτροπία της Κυβέρνησης, αυτά τα μέτρα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον φίλαθλο που πάει στο γήπεδο με το παιδί του, να εξασφαλίσουμε για όλους τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν οι οικογένειες στο γήπεδο. Οφείλουν όλοι να εναρμονιστούν με αυτόν τον Νόμο, και να μη σκεφτούν στιγμή να τον παραβιάσουν γιατί όποιος συλληφθεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ας μην παρασυρθούν νέα παιδιά να πέσουν σε αυτήν την παγίδα και να αμαυρώσουν το ποινικό τους μητρώο. Τα γήπεδα δεν είναι χώροι παρανομίας ή ανοχής της παρανομίας».

Για την τιμωρία της Θύρας 4, των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ:

«Η απόφαση που έχει εκδοθεί αφορά τη Θύρα 4 και δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλη Θύρα. Η Θύρα 4Α είναι κάτι ξεχωριστό, γεγονός που και εγώ τώρα πληροφορήθηκα. Ας έχουν όμως όλοι στο μυαλό τους ότι τυχόν επεισόδια σε οποιοδήποτε γήπεδο της χώρας δρομολογούν εξελίξεις δυσάρεστες για τους υπαίτιους. Θυμίζω πως πριν την Θύρα 4 υπήρξε η τιμωρία της Θύρας 13».

Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Ρίο:

«Στο Ρίο δίπλα στους Έλληνες αθλητές βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός. Εγώ πήγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί θέλαμε με έναν τρόπο διακριτικό να είμαστε δίπλα στους Έλληνες αθλητές όχι μόνο κατά την περίοδο της προετοιμασίας τους αλλά και των Αγώνων. Κυρίως για τους Παραολυμπιονίκες μας, η παρουσία της κυβέρνησης είναι κάτι που τους δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους».

Για τις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς και το έργο της Κυβέρνησης:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Αθλητισμός πάει καλά μετά από πολύ κόπο, και τακτοποίηση των οικονομικών θεμάτων που χρόνιζαν και η δική μας Κυβέρνηση έπρεπε να τακτοποιήσει. Έγινε τιτάνιος αγώνας για την εξεύρεση πόρων σε μια χρονιά ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς είχαμε μπροστά μας τους Ολυμπιακούς και τους Παραολουμπιακούς Αγώνες. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων για τις επιχορηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών κάτι που συνέβη για πρώτη φορά και ταυτόχρονα συμμαζέψαμε τα οικονομικά των Ομοσπονδιών, με τους συνεχείς ελέγχους και έτσι μπαίνει μία τάξη στο θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος που κατά το παρελθόν, επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, κατασπαταλήθηκε.

Επιπλέον, βρήκαμε ρημαγμένες αθλητικές εγκαταστάσεις (εσείς εδώ στη Θεσσαλονίκη έχετε μία πολύ χαρακτηριστική εικόνα από το Καυτανζόγλειο) με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουμε στους αθλητές τις κατάλληλες συνθήκες για να προετοιμαστούν. Στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ δημιουργούνταν λίμνες από τα νερά που έσταζαν από την οροφή, ενώ σε εκείνο του Αγίου Κοσμά δεν υπήρχε θέρμανση, με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην μπορούν να γυμναστούν τον χειμώνα! Πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν όχι μόνο ακατάλληλες αλλά και επικίνδυνες για τους αθλούμενους. Έχουμε καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες ώστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε να έχουμε αποκαταστήσει με μεγάλο βαθμό τις χρόνιες –επαναλαμβάνω- αδυναμίες τους.

Αναχαιτίστηκε η κακή πορεία και μπροστά μας έχουμε την περαιτέρω των συνθηκών για όλους τους πρωταθλητές μας αλλά και για τους πολίτες που προσφεύγουν στον αθλητισμό ως μία διέξοδο στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν. Θα ήθελα να τονίσω ότι υπήρχε συμπαράσταση και από τον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρήσεις που πίστεψαν στους αθλητές μας και τους παρείχαν σημαντική οικονομική στήριξη και εγώ ως αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτήν τη συμβολή τους».

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Καυτανζόγλειο:

«Ενημερώθηκα για το Καυτανζόγλειο σε επίσκεψη που έκανα εκεί σήμερα το πρωί. Η καθυστέρηση των έργων έχει να κάνει με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις εργασίες. Θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση αλλά και την πληρότητα του έργου. Την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, είχαν δαπανηθεί αρκετά χρήματα για το Καυτανζόγλειο, τα οποία είναι σκορπιστεί στους τέσσερις ανέμους!

Στόχος μας είναι το Καυτανζόγλειο να ξαναγίνει ένα Στάδιο – κόσμημα για τη Βόρεια Ελλάδα θα οποίο θα φιλοξενεί διεθνείς διοργανώσεις. Θα δοθεί βάση στην αναβάθμιση όλων των ΕΑΚ που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και θα γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες, που παρά τις δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας θα μας εξασφαλίσουν την προοπτική βελτιώσεων σε όλα τα αθλητικά κέντρα. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι δεν βρισκόμαστε στο 2008 που ο ΟΠΑΠ ήταν κρατικός και αντλούταν εκατομμύρια ευρώ. Τώρα αυτά τα «εργαλεία» δεν υπάρχουν και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και επιτήρησης της χώρας μας! Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα και το έργο της Κυβέρνησης θα αξιολογηθεί από όλους εσάς με θετικό πρόσημο».

Photo Credits: Action Images

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ