ΕΛΛΑΔΑ

Κοντονής: "Η Κυβέρνηση δεν φοβάται, δεν εκβιάζεται και δεν συναλλάσσεται"

Κοντονής: "Η Κυβέρνηση δεν φοβάται, δεν εκβιάζεται και δεν συναλλάσσεται"
Κοντονής INTIME SPORTS

Στην κρατική τηλεόραση φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν με την δικαιοσύνη και έστειλε τα μηνύματά του προς πάσα κατεύθυνση.

Για αρκετά ζητήματα στον χώρο του αθλητισμού και... πέριξ αυτού μίλησε ο υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής στην κρατική τηλεόραση. Για πολλοστή φορά είπε πως η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν φοβάται, δεν εκβιάζεται και δεν συναλλάσσεται και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις παθογένειες που υπάρχουν, στα ζητήματα ανομίας και βίας και στο τι μέλλει γενέσθαι από 'δω και πέρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο ποδοσφαίρου και την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών κατάλληλων για την επιστροφή των υγιών φιλάθλων και των οικογενειών στο γήπεδο.

«Είναι μια παγιωμένη κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει παθογένειες και εκτροπές και χρειάζεται χρόνο, κόπο και μεγάλη προσπάθεια για να ανατραπεί. Ο κόσμος πρέπει να πάει στο γήπεδο και να δει αναβαθμισμένο θέαμα, να μην κινδυνεύσει αλλά και μην έχει λανθάνουσες προσλαμβάνουσες ένα νέο παιδί, παρακολουθώντας αυτή την αθλιότητα, τη βαρβαρότητα και το υβρεολόγιο».

-Για την καθυστέρηση που υπήρξε στην κατάθεση του νομοσχεδίου που είχε προαναγγελθεί.

«Δεν έχουμε καθυστερήσει. Ο σχεδιασμός ήταν να μπούμε άμεσα στη διαμόρφωση και διατύπωση του νέου νόμου. Δυστυχώς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τσουνάμι βίας και αναγκαστήκαμε να πάμε τον αθλητικό νόμο πίσω για να φέρουμε πρώτα το νόμο με τα επείγοντα μέτρα για την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Είναι ο νόμος με τον οποίο δικάζουν πλέον τακτικοί δικαστές, με τον οποίο επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα στις ομάδες των οποίων οι οπαδοί τους δημιουργούν επεισόδια και βιαιότητες, είναι ο νόμος με τον οποίο έχει αρθεί ένα καθεστώς αυτονομίας που είχε η ΕΠΟ η οποία πλέον έχει επανέλθει στο καθεστώς του αυτοδιοίκητου.

Αμέσως μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης της αριστεράς, αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να φέρουμε το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί εντός των προσεχών ημερών και το οποίο αφορά στην εναρμόνιση με τον κώδικα αντιντόπινγκ, που ήταν διεθνής υποχρέωση της χώρας. Λόγω αυτής της κατάστασης μου ζητήθηκε μία παράταση από τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τριών μηνών για να διεκπεραιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νομοσχέδιο».

-Για το καθεστώς ασυδοσίας στην ΕΠΟ

Η Βουλή είχε ψηφίσει την αυτονομία της ΕΠΟ διαμορφώνοντας ένα καθεστώς ασυδοσίας. Η διοίκηση του ποδοσφαίρου, δεν νομίζω ότι πήρε καλό βαθμό με αυτό το καθεστώς της αυτονομίας. Και απόδειξη είναι ότι ασχολείται συνεχώς η δικαιοσύνη για σοβαρότατα αδικήματα, κακουργηματικού τύπου, τα οποία έχουν προκύψει μέσα από το χώρο του ποδοσφαίρου. Αν τα πράγματα ήταν καλά, ούτε εμείς τώρα θα επεμβαίναμε, ούτε η δικαιοσύνη θα ασχολείτο με αυτά τα ζητήματα. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο και το έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, είναι ότι αυτή την παθογένεια, τη συντηρούσαν σε μεγάλο βαθμό οι διοικήσεις των ομάδων και γι αυτό τους έχω καλέσει να συνεργαστούν με την Πολιτεία ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το φαύλο κύκλο της βίας».

-Για ποιο λόγο οι ΠΑΕ να μην επιθυμούν την εξάλειψη αυτών των φαινομένων από τη στιγμή που χάνουν έσοδα από εισιτήρια

«Είναι προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Προφανώς ικανοποιούνται με κάποια έσοδα τα οποία είναι παγιωμένα, όπως τα τηλεοπτικά ή τη χρηματοδότηση από τις εταιρίες στοιχηματισμού. Και όχι όλοι βέβαια, διότι υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα, όπως είναι ο πρόεδρος του Παναιτωλικού ο οποίος έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια ώστε να μη συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στο γήπεδό του, αλλά και άλλοι. Όμως, υπάρχουν άλλοι επιχειρηματίες που είναι προφανές ότι έχουν άλλες δραστηριότητες παράλληλες με τη διαχείριση των ΠΑΕ. Από κει κερδίζουν πολλά περισσότερα και νομίζουν ότι με την ενεργοποίηση οπαδικών στρατών θα κινηθούν προς την κατεύθυνση εκβιασμού προς την κυβέρνηση. Η δική μας κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε συναλλάσσεται, ούτε φοβάται».

Για την παρέμβασή του και στα όσα έλαβαν χώρα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ

«Προκύπτει ξεκάθαρα ότι μέσα στο χώρο των φανατικών οπαδών υπάρχουν πυρήνες που προκαλούν τα επεισόδια. Όλη αυτή η διαδικασία υποθάλπεται και όλο αυτό πρέπει να τελειώσει. Γι αυτό ακριβώς τοποθετήσαμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το σύστημα καμερών. Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου έχει καθυστερήσει διότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενέκρινε μεν το σχέδιο το οποίο είχαμε καταθέσει, ζήτησε όμως κάποιες νομοθετικές τροποποιήσεις οι οποίες είναι απαραίτητες ιδίως στο θέμα του ποινικού μητρώου. Είναι η δεύτερη φορά που επιλαμβανόμαστε επεισοδίων σε ένα ευρωπαϊκό αγώνα. Η πρώτη ήταν στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Ντόρτμουντ. Ήδη έχω ζητήσει από την αρμόδια διεύθυνση να συγκροτήσει φάκελο για τα συγκεκριμένα επεισόδια και θα εξετάσουμε τα στοιχεία της αστυνομίας ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

-Για την ποινή που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό και τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή

«Πριν από τον Παναθηναϊκό, είχαν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα σε αρκετές ομάδες. Δύο φορές στον Ολυμπιακό, δύο φορές στον ΠΑΟΚ και σε άλλες ομάδες. Δυστυχώς κάποιοι αναφέρουν ότι μόνο ο Παναθηναϊκός τιμωρείται. Δεν είναι έτσι. Η πρώτη φορά που τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός ήταν στο συγκεκριμένο αγώνα, που τα επεισόδια ήταν εκτεταμένα».

-Για την «κόντρα» που έχει ξεκινήσει μεταξύ Παναθηναϊκού και Υφυπουργού

«Καμία κόντρα. Από εμένα καμία κόντρα. Εμείς είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε το νόμο. Όπου βλέπουμε ότι υπάρχει παραβίαση του, ο νόμος εφαρμόζεται και οποιοσδήποτε θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι υπερβολική ή άδικη έχει κάθε δικαίωμα να αποτανθεί στα δικαστήρια για να πει τους ισχυρισμούς του. Σας λέω όμως, ότι από τα πάρα πολλά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, μόνο ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει στραφεί προς τη διοικητική δικαιοσύνη για να ζητήσει ακύρωση της ποινής και ο ΠΑΟΚ για το ματς με τη Ντόρτμουντ. Όλοι οι άλλοι το έχουν αποδεχτεί κάτι που σημαίνει ότι δεν κάνουμε κάτι παράλογο».

-Για το αν υπάρχει τιμωρία σε όλους όσοι προκαλούν τα επεισόδια;

«Ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί και μάλιστα για πρώτη φορά σε επεισόδια εκτεταμένα που έλαβαν χώρα στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαίδης» συνελήφθησαν 19 άτομα τα οποία έχουν παραπεμφθεί στον αρμόδιο ανακριτή και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Τα νέα παιδιά πρέπει να έχουν κατά νου ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και δεν θα υπάρχει ατιμωρησία σε τέτοιες συμπεριφορές. Επομένως να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ότι μια νεανική απερισκεψία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον τους».

-Για το αν στερούσαν σε όποιον δημιουργεί επεισόδια τη δυνατότητα να βλέπει την ομάδα του.

«Και αυτό το προβλέπει ο νόμος. Και μάλιστα είναι αυστηρότατες οι διατάξεις, αν παραβιαστεί αυτό που λέτε. Αποδεικνύεται όμως και κάτι άλλο αυτές τις μέρες, ότι εντός αυτών των κύκλων λειτουργούν και εγκληματικές οργανώσεις άλλου τύπου. Ήδη αυτή την ώρα διεξάγεται έρευνα που θα κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους. Εγώ ενημερώθηκα από την αρμόδια αστυνομική αρχή για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Εντός της άλλης εβδομάδας θα υπάρξει σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για αυτά τα ζητήματα. Αυτή την υπόθεση τη χειρίζεται η αστυνομία η οποία με επιτυχία προχωράει αυτές τις έρευνες και αποδίδουν επιτέλους καρπούς οι προσπάθειές της. Ξέρετε είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η κουκούλα και βλέπουμε ποιοι είναι, τι κάνουν και που εμπλέκονται. Το ότι εμπλέκονται ορισμένοι από αυτούς και σε επεισόδια στα γήπεδα αυτό είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τις υποψίες που είχαμε εξαρχής. Μάλιστα η αρμόδια διεύθυνση αντιμετώπισης αθλητικής βίας έχει εντοπίσει δύο πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται με οπαδικούς στρατούς, διαφορετικών ομάδων».

-Για το ενδεχόμενο αποπομπής από το ποδόσφαιρο σε όλους όσοι κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.

«Αυτό θα το προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος, διότι δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και θα πρέπει όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις για ένα χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας να τίθενται εκτός της αθλητικής δράσης».

-Για διαιτησία.

«Έχω τονίσει πολλές φορές ότι θα υπάρξουν ανθρώπινα λάθη. Εκείνο όμως που δεν δικαιολογείται είναι η μη τήρηση των κανονισμών. Κατ επανάληψη έχω κάνει εκκλήσεις και στη συνέχεια παρατηρήσεις για το θέμα της διαιτησίας και αν θυμάστε τελευταία είχα δηλώσει και στον πρόεδρο της ΕΠΟ αλλά και στους προέδρους ομάδων, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που δηλητηριάζει τον κόσμο και δημιουργεί βία, θα διακοπεί το πρωτάθλημα, διότι έχουμε πλέον αυτή τη νομοθετική δυνατότητα».

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ