ΕΛΛΑΔΑ

Κοντονής: "Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος"

Κοντονής: "Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, επιβεβαίωσε στην "HuffPost Greece" την πρόθεσή του να εφαρμόσει το Νόμο, που σημαίνει ότι η διακοπή του Κυπέλλου είναι προ των πυλών. Τι λέει για ενδεχόμενη διακοπή και του πρωταθλήματος.

Μεγάλη συνέντευξη στη "HuffPost Greece" παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, όπου αναφέρθηκε σε πολλά θέματα γύρω από τον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι παθογένειες του οποίου είναι τεράστιες και απαιτούνται σημαντικές "τομές" για να αλλάξει προς το καλύτερο.

Η πολιτεία παρεμβαίνει, νομοθετεί και απαιτεί να έχει τον πλήρη έλεγχο σε ζητήματα όπου αναπτύσσονται μεγάλα συμφέροντα και δραστηριοποιούνται πανίσχυροι επιχειρηματίες. Ερωτηθείς για το αν είναι αλάνθαστος, ο ίδιος απαντά ότι απλά εφαρμόζει το Νόμο και καλεί όσους θεωρούν ότι αδικούνται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Προειδοποίησε άπαντες ότι δε θα διστάσει να διακόψει και πάλι το πρωτάθλημα και σχολιάζοντας τα επεισόδια στην Τούμπα μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, δήλωσε: "Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος". Μάλιστα, η εισήγηση του θα είναι η διακοπή του θεσμού του Κυπέλλου.

Μιλά ακόμα για τα επεισόδια στη "Λεωφόρο" και τις αντιδράσεις οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Προειδοποιεί την ΕΠΟ ότι το καθεστώς ασυδοσίας αποτελεί παρελθόν και πλέον με το νέο νόμο θα συνδιαλέγεται με την ελληνική κυβέρνηση χωρίς διεθνή προστασία. Αναφέρεται στο «κλείσιμο" της θύρας 13 και την κάρτα φιλάθλου που θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα. Δηλώνει προβληματισμένος για τον παράνομο στοιχηματισμό και αποκαλύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει νέο νομοσχέδιο που θα αφορά το ντόπινγκ και θα ισχυροποιεί το ΕΣΚΑΝ.

Απόσπασμα από την συνέντευξη:

Κύριε υπουργέ, λίγες ώρες μετά τα εκτεταμένα επεισόδια της Τούμπας, ποιό είναι το πρώτο σχόλιο σας; Επίκειται διακοπή του πρωταθλήματος όπως προβλέπει ο νόμος;

"Κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η κοινωνική ειρήνη, πολύ περισσότερο στον Αθλητισμό και τους αγωνιστικούς χώρους. Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος, μάλιστα με αυστηρότητα και προς πάσα κατεύθυνση. Δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για το πνεύμα ισονομίας, αλλά και για την αποφασιστικότητά μα,ς στην προσπάθεια κάθαρσης του ποδοσφαίρου και αυτό θα φαίνεται διαρκώς".

- Διακόψατε μια φορά το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, στα επεισόδια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Απέδωσε το μέτρο; Θα το ξανακάνετε αν το κρίνετε απαραίτητο;

"Το μέτρο αυτό που πήραμε απέδωσε περισσότερο από αυτά που προσδοκούσαμε, γιατί μετά τη διακοπή δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και των αγώνων κατάταξης. Υπήρχαν κάποιες εστίες, αλλά ήταν πάρα πολύ μικρές, περιορισμένες, και μπορώ να πω δεν είχε καμία σχέση το πρωτάθλημα μετά τη διακοπή και τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το Φεβρουάριο, με αυτό που είχαμε ζήσει πριν. Καμία σχέση. Επομένως το μέτρο απέδωσε, ήταν προληπτικό, και ήταν πυροσβεστικό διαφόρων καταστάσεων που επωάζονταν με τρομερή ταχύτητα. Εκείνη την περίοδο ως νέος Υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκα μπροστά σε ένα τσουνάμι βίας. Κάθε Κυριακή αιμορραγούσε η ελληνική έννομη τάξη στα γήπεδα και κανένας δεν έπαιρνε καμία πρωτοβουλία. Κανένας. Ούτε οι διοργανώτριες αρχές, ούτε κανένας άλλος παράγοντας.

Μετά βεβαιότητας σας λέω δε ότι και οι αποφάσεις που έπαιρναν τα όργανα, που έπρεπε να εποπτεύουν αυτή την κατάσταση και να λειτουργούν πυροσβεστικά, ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων και αποφάσεις διαιτητών ήταν απολύτως εμπρηστικές εκείνη την περίοδο. Αποφασίσαμε λοιπόν να διακόψουμε το πρωτάθλημα για μια αγωνιστική και να απαγορεύσουμε την είσοδο φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους για δύο αγωνιστικές. Πλέον ο νόμος μου δίνει τη δυνατότητα να διακόψω οριστικά το πρωτάθλημα και σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι εάν βρεθούμε μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις θα το κάνω. Ακριβώς γι΄ αυτό νομοθετήσαμε μια τέτοια ευχέρεια και δυνατότητα του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού. Όχι μόνο θα διακόψουμε για μια αγωνιστική, όχι μόνο θα απαγορεύσουμε την προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο, θα διακόψουμε το πρωτάθλημα. Σε αυτή την πορεία θα κινηθούμε αταλάντευτοι".

- Ειδικά για τη βία στο ποδόσφαιρο σχεδιάζετε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες; Το οπτικά συστήματα στα γήπεδα θα λειτουργήσουν ώστε οι υπαίτιοι πράξεων βίας να ταυτοποιούνται και να συλλαμβάνονται; Η κάρτα φιλάθλου;

"Κοιτάξτε εδώ χρειάζεται μια συνεργασία πολλών παραγόντων για να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Εμείς κάναμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Κατά πρώτον εφαρμόσαμε μια νομοθεσία την οποία τη βρήκαμε και είχε ψηφιστεί από δεκαετίας: και η κάρτα φιλάθλου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν νόμοι του κράτους, οι οποίοι υφίσταντο, αλλά κανένας δεν τους εφάρμοζε.

Το δεύτερο, εφαρμόσαμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και πλέον ισχύει η εποπτεία των αγωνιστικών χώρων μέσω των μέσων παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ βασικό μέτρο που πήραμε. Όμως για να αξιοποιηθεί στο 100% θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών και των ομάδων, αλλά και της αστυνομίας. Όμως το γεγονός ότι στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας έγιναν τα επεισόδια που τελικά οδήγησαν τον διαιτητή στο να μη διεξαχθεί ο αγώνας, εξαιτίας μια θύρας στην οποία είχαν καταστραφεί από την προηγούμενη ημέρα τα τουρνικέ, μας λέει πολλά. Γιατί εάν λειτουργούσε το σύστημα από μόνο του θα απέτρεπε πολλά…

Εδώ λοιπόν θα πρέπει οι ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του κράτους και της πολιτείας. Συστήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιες πλέον και έχουν εγκαταστήσει, θα πρέπει να λειτουργούν, για να έχουμε αποτρεπτικά αποτελέσματα και εάν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά στους αγωνιστικούς χώρους, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία και η πολιτεία με τη συνεργασία των ελληνικών ανωνύμων ποδοσφαιρικών εταιρειών, για να εντοπίζονται αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια.

Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλων γνωρίζετε έχει δοθεί μια παράταση και θα δοθεί και μια νέα ώστε να ξεκινήσει η κάρτα φιλάθλων με τη νέα αγωνιστική περίοδο για να γίνει μια εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας με κάποιες οδηγίες που μας έδωσε η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων".

- Μέσα στο Μάρτιο έχουμε ξανά το ντέρμπι των αιωνίων στο Καραϊσκάκη, σκέφτεστε εάν υπάρχει ανάλογη ατμόσφαιρα να αντιδράσετε με παρόμοιο τρόπο;

"Κοιτάξτε αυτό που θα κάνουμε είναι αυτό που κάναμε και στον αγώνα της Λ. Αλεξάνδρας. Θα απαγορεύσουμε την μετακίνηση των οργανωμένων φιλάθλων για να υπάρχει ισονομία, γιατί δε παίρνω άλλες αποφάσεις για τη μια ομάδα και άλλες για την άλλη. Θα τοποθετηθεί αυξημένος αριθμός παρατηρητών της ΔΕΑΒ και θα τονίσω στους διοικούντες των δύο ομάδων τις ευθύνες τους για τη διεξαγωγή του αγώνα. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, παράνομη ή έκνομη, τότε ο νόμος θα εφαρμοσθεί με αυστηρότητα όπως έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Ελπίζω να μη συμβεί το παραμικρό, το ελπίζω".

- Η ΕΠΟ είναι σύμμαχος ή αντίπαλός σας στην προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου;

"Θέλω να σας πω ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν ο κύριος άξονας και ίσως η σημαντικότερη δύναμη στα ποδοσφαιρικά πράγματα της χώρας, η οποία όχι μόνο δε βοήθησε αλλά αντέδρασε με κάθε τρόπο στην ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου. Και αντέδρασε με κάθε τρόπο, γιατί ο αθλητικός νόμος που ψηφίσαμε είχε δύο ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά, που άπτονταν των θεμάτων της ΕΠΟ. Το ένα ήταν η τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα. Αντί η ΕΠΟ να μας ευχαριστεί και να επιδοκιμάζει την κυβέρνηση που πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία, αντέτεινε σθεναρά, όχι μόνο μέχρι την ψήφιση του νόμου, αλλά και μετά την ψήφιση, κι απειλούσε με “Grexit” όπως λέγανε, τότε, δηλαδή, με αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις μέσω της αποβολής της ίδιας της ΕΠΟ από την UEFA, γιατί για να αποβληθούν οι ελληνικές ομάδες πρέπει πρώτα να αποβληθεί η ΕΠΟ.

Η ΕΠΟ λοιπόν καλλιεργούσε αυτό το κλίμα, κλίμα δηλαδή που θα έφερνε την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις διεθνείς συνομοσπονδίες, την UEFA και τη FIFA, ακριβώς γιατί ήθελε να ελέγχει η ίδια την πειθαρχική διαδικασία μέσω του διορισμού συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων στα πειθαρχικά όργανα. Και είδατε που κατέληξαν όλοι αυτοί, κατέληξαν να δίνουν απολογία στον εισαγγελέα για κακουργήματα. Ακριβώς γιατί οι αποφάσεις τους ήταν αποφάσεις προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Εμείς λοιπόν αντί να βρούμε σύμμαχο την ΕΠΟ σε αυτή την προσπάθεια την βρήκαμε απέναντι και μάλιστα πάση δυνάμει.

Μου έκανε αλγεινή εντύπωση επίσης το γεγονός ότι μετά την ψήφιση του νόμου και μετά την αποδοχή του νόμου από τις διεθνείς ομοσπονδίες, η ΕΠΟ προσπάθησε με μια απαράδεκτη ενέργεια να φαλκιδεύσει το νόμο προσπαθώντας να εξαιρέσει τη στελέχωση του διοικητικού δικαστηρίου από τακτικούς δικαστές. Τελικά ο νόμος εφαρμόσθηκε και ελπίζω από εδώ και στο εξής η συνεργασία της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ΕΠΟ να είναι μια συνεργασία κανονική, όχι χωρίς διαφωνίες, αλλά να διαφωνούμε και να καταλήγουμε κάπου, όπως με όλες τις άλλες ομοσπονδίες της χώρας. Το ελπίζω".

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη στην HuffPost Greece

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ