ΕΛΛΑΔΑ

Κοντονής: "Δεν θα δρουν ανεξέλεγκτες οι ΠΑΕ"

Κοντονής: "Δεν θα δρουν ανεξέλεγκτες οι ΠΑΕ"
Κοντονής INTIME SPORTS

Σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση με την UEFA και την FIFA εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μετά τη συζήτηση που είχε με εκπροσώπους και των δυο πλευρών.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων και των 4 πλευρών (Υφυπουργείο Αθλητισμού, UEFA, FIFA, ΕΠΟ), παρουσία και των δικηγόρων τους με κεντρικό θέμα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τον Υφυπουργό Σταύρο Κοντονή να αποχωρεί νωρίτερα λόγω της συνεδρίασης της Βουλής.

Κατά την αναχώρηση του ο κ. Κοντονής είπε αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν:

"Συναντάμε σήμερα τις διεθνείς ομοσπονδίας, την UEFA και τη FIFA και είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε πτυχές και πλευρές του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα κατά της βίας το οποίο εμείς καταθέσαμε και δώσαμε στην δημοσιότητα και ήδη έχει πάρει την διαδικασία κατάθεσης στην Βουλή.

Υπήρξαν ερωτήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό και αντιλαμβάνεστε ότι από την πλευρά μας ήταν διεξοδικές οι απαντήσεις που δόθηκαν. Η συζήτηση συνεχίζεται αυτή τη στιγμή για τα αμιγώς τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει. Σας λέω ότι ήδη εμείς εκφράσαμε την πρόθεση να μας βοηθήσει η UEFA και η FIFA στα θέματα που είναι ανοιχτά στον ελληνικό αθλητισμό και νομίζω ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε συμφωνία ως τις 30 Απριλίου".

Για το χρονοδιάγραμμα των επαφών;
"Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι θα γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικό κλιμακίων. Στις 30 Απριλίου θα έχουμε κατάληξη όλων αυτών των συζητήσεων. Όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού και τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία του αθλητισμού, του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όλων των αθλημάτων. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται συζήτηση και ο διάλογος για να αντιληφθούν όλοι ότι κανένας δεν προσπαθεί να κάνει κάτι εν κρυπτώ. Αλλά όλα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Να καταστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός γενικότερα αξιόπιστος και να έχει το κύρος που του αρμόζει σε μια οργανωμένη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτές τις συζητήσεις. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω στον διάλογο. Η Κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο, δεν είμαστε υπέρ των ρήξεων. Προσπαθούμε να διαμορφώνουμε παιδεία συνεννοήσεως αλλά αυτά τα παιδεία συνεννοήσεως θα είναι προωθητικά"

Μιλήσατε για θέματα που έχουν προκύψει, αυτά αφορούν τις "κόκκινες γραμμές";
"Εδώ έχουμε ένα αθλητικό νομοσχέδιο θέτει διάφορα ζητήματα. Αυτά όλα συζητήθηκαν, διευκρινίστηκαν, μας ζήτησαν οι άνθρωποι και των διεθνών ομοσπονδιών και της ελληνικής ομοσπονδίας διευκρινίσεις τις οποίες τις παρείχαμε και ελπίζω να έχουν αντιληφθεί και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου".

Για τις πιθανές διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν;
"Να μην πούμε τίποτα περισσότερο. Εγώ δεν θέλω να ερμηνεύσω απόψεις άλλων σας λέω τις δικές μου".

Θα ακολουθήσει και άλλο νομοσχέδιο που θα αφορά το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ;
"Αυτά τα ζητήματα, τα ζητήματα του εκδημοκρατισμού αυτά συζητάμε. Εμείς θέλουμε όχι για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ αλλά για το εκλογικό σύστημα όλων των ομοσπονδιών να υπάρχει μια κατεύθυνση προς την διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό και την αξιοπιστία. Αυτά λοιπόν τα ζητήματα συζητάμε και με την ΕΠΟ όπως θα συζητήσουμε και με τις άλλες ομοσπονδίες. Να είστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε σε θετικά συμπεράσματα σε κάθε περίπτωση".

Με το θέμα των μέτρων έχει συμφωνήσει η UEFA όπως τα πρόστιμα, τον αποκλεισμό από την Ευρώπη; "Εξήγησα στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών πως αυτά τα μέτρα είναι διοικητικά μέτρα και τα διοικητικά μέτρα είναι μέτρα τα οποία επιφυλάσσει το κράτος στον εαυτό του. Δεν τίθενται σε συζήτηση αυτά. Σε συζήτηση τίθενται τα άλλα. Για να το ξεχωρίζουμε άλλα τα διοικητικά μέτρα και άλλα τα πειθαρχικά μέτρα.

Τα πειθαρχικά μέτρα θα τα παίρνει κάθε ομοσπονδία στην συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΠΟ, οι διοργανώτριες αρχές. Το κράτος, όμως, δεν μπορεί ν' απόσχει από μια δράση που γίνεται στον δημόσιο χώρο. Ούτε μπορούν κάποιες ανώνυμες εταιρείες να είναι ανέλεγκτες από την κρατική εποπτεία. Όπως ξενοδοχειακές εταιρείες ελέγχονται, όπως οι ανώνυμες εταιρείες τροφίμων ελέγχονται και οι ΠΑΕ θα ελέγχονται και το κράτος θα επιβάλει πρόστιμα αν κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις του νόμου".

"Συζητάμε, πρόκειται για ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και δημοκρατικής αντίληψης, συζητάμε για αυτά τα ζητήματα αναλυτικά και είμαι βέβαιως ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία"

Τέλος και σε ερώτηση που του έγινε για τα επεισόδια του τελικού στο χάντμπολ είπε:
«Ήθελα να πω γιατί ακούστηκε σε κάποιο κανάλι πως εγώ είχα συμμετοχή στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την διάρκεια του αγώνα, δεν είχα καμία συμμετοχή. Παρακολουθούσαμε στενά, λεπτό προς λεπτό το τι συνέβαινε, αλλά δεν είχαμε καμία συμμετοχή και επιρροή στις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Ήταν λάθος της ομοσπονδίας που διοργανώθηκε ένας τελικός στην έδρας της μίας εκ των δύο ομάδων, όσο και στο θέμα της διάθεσης των εισιτηρίων. Εγώ αυτό το λέω ότι λάθη τα οποία όλοι μπορούμε να κάνουμε να μην τα επαναλάβουμε. Γιατί την ίδια μέρα είχαμε τον αγώνα στο Αγρίνιο σε μια ιδιαίτερη φόρτιση και δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Στην Θεσσαλονίκη έγιναν όμως και έχει ευθύνες η ομοσπονδία. Σχετικά με αυτούς που λένε ότι δεν έβγαλα απαγόρευση για το ματς, να πω ότι δεν έχω τέτοιο δικαίωμα, εφόσον δεν έχω εισήγηση της αστυνομίας και της ΔΕΑΒ. Εγώ δεν είχα κάτι τέτοιο. Να προσαρμοζόμαστε και στον νόμο για να μην ζητάμε πράγματα από κρατικούς παράγοντες που δεν μπορούν να κάνουν. Είχαμε ένα καλό παράδειγμα και ένα αρνητικό να κρατήσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε διοργανώσεις και που κάναμε λάθος". .

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ