ΕΛΛΑΔΑ

Κοντονής: "Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος"

Κοντονής: "Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος"
INTIME SPORTS

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Εποχή" και είπε πως " δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος, για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό".

Στην εφημερίδα "Εποχή" παραχώρησε συνέντευξη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος τόνισε πως δεν θέλει να συγκρουστεί με κανέναν, αλλά δεν θα διστάσει να φτάσει μέχρι το τέλος για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι θα αποφασίζατε αναστολή επ' αόριστον. Τελικά επιλέχθηκε η λύση της μίας εβδομάδας. Γιατί;

Η απόφαση αναβολής της αγωνιστικής ήταν ένα έκτακτο μέτρο που έπρεπε να λάβουμε ως Πολιτεία για να αποτρέψουμε χειρότερες καταστάσεις μετά τα όσα θλιβερά ζήσαμε την τελευταία περίοδο. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν εντάσσεται στη στρατηγική μας κατά της βίας. Πολύ περισσότερο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει θέσει, απαραδέκτως κατά τη γνώμη μου, ασφυκτικά όρια στην παρέμβαση της πολιτείας. Αυτά τα όρια τα εξαντλήσαμε και σύντομα νομοθετικά θα ρυθμίσουμε αυτό το κενό. Να αναφέρω, ότι για την λήψη αυτού του μέτρου απαιτείται η προηγούμενη εισήγηση της Αστυνομίας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας. Η Πολιτεία δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να παρέμβει και αυτό αποτελεί ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπέκυπταν στις απαιτήσεις των ποδοσφαιρικών παραγόντων. διοργανωτριών αρχών. Το χειρότερο είναι ότι η ίδια η Πολιτεία είχε επιδείξει πλήρη ανοχή στη μη εφαρμογή των νόμων.

Τι ήταν αυτό που περισσότερο απ' όλα σας ώθησε σ' αυτήν την απόφαση;

Η αναστολή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας ήταν αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτροπή σοβαρής διατάραξης της Δημόσιας Τάξης, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αποκορύφωμα αυτών ήταν τα ανεπίτρεπτα γεγονότα που συνέβησαν στα γήπεδα, ιδίως στον αγώνα της Λεωφόρου και στη συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ, όπου εκεί υπήρξαν ακόμη και βιαιοπραγίες.

Κάνατε μία δήλωση που θεωρήθηκε σκληρή. Ότι δεν σας ενδιαφέρει αν θα παίξουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Σας φοβίζει το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης;

Δεν θα είμαι ευτυχής εάν υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη, πλην όμως δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος, για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό. Δεν επιθυμούμε να έλθουμε σε σύγκρουση με κανέναν, ιδίως τις διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά το καθήκον μας είναι ν’ αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα, την ισονομία και τη διαφάνεια παντού. Είναι το χρέος μας απέναντι σε όλους τους πολίτες που αγαπούν τον αθλητισμό και κυρίως τους νέους.

Ποιες ακριβώς δεσμεύσεις περιμένετε από τους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου για να ανάψετε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος;

Η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κι η δημιουργία λεσχών είναι οι δύο δεσμεύσεις που ζητάμε από τις διοργανώτριες αρχές. Και εδώ να τονίσω ότι πρωτάθλημα από το νέο έτος δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν δεν ισχύσει πλήρως για τις ομάδες της Super League το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το σύστημα ελέγχου στους αθλητικούς χώρους. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο όπως και οι Λέσχες Φιλάθλων έπρεπε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να έχουν ήδη ισχύσει. Την ίδια στιγμή, προετοιμαζόμαστε για να λάβουμε άμεσα νομοθετικά μέτρα που θα παρέχουν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να παρεμβαίνει ουσιαστικά στα φαινόμενα βίας και διαφθοράς.

Πιστεύετε ότι οι ΠΑΕ έχουν πραγματικά τη βούληση να διαλύσουν τους συνδέσμους και να πάνε σε λέσχες φιλάθλων με την υπογραφή και στη σφραγίδα τους;

Δεν μπορεί η Πολιτεία να κάνει «δίκη προθέσεων». Λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν όσα μου λένε όταν τους συναντώ. Αν μία ΠΑΕ δεν επιθυμεί να συγκροτήσει λέσχη φίλων της ομάδας είναι δικαίωμά της, δεν γίνεται όμως να συνεχίσει και να υποθάλπει στους κόλπους της άλλες συλλογικότητες. Κατά τις συναντήσεις μας οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ δεσμεύτηκαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, θα δούμε στην πράξη εάν τα προχωρήσουν.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο πόσο απαραίτητο είναι για σας;

Η εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκ θα συμβάλλει καθοριστικά στην πάταξη των φαινομένων της βίας και της φοροδιαφυγής, εφ’ όσον λειτουργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπονται και κυρίως να είναι συνδεδεμένα όλα τα γήπεδα με ένα κεντρικό τερματικό, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται ο έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες. Με την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ελέγχονται τόσο τα άτομα όσο και τα έσοδα των ΠΑΕ. Σας επισημαίνω ότι το ελληνικό δημόσιο δαπάνησε περίπου 13 εκ. ευρώ για να δημιουργηθούν οι προδιαγραφές λειτουργίας του συστήματος και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

Διατυπώθηκε η κατηγορία ότι εσείς και ο Πρωθυπουργός προσπαθείτε να επιβάλλετε το θατσερικό μοντέλο. Συμφωνείτε;

Το θέμα δεν είναι εάν κάτι προσδιορίζεται ως θατσερικό ή όχι, αλλά εάν έχει αποτελέσματα ή όχι. Και εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς, ότι οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει στις διοργανώτριες αρχές είμαστε πεπεισμένοι ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, νομίζω ότι οι κινήσεις αυτές συναντούν την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας, που εκτιμά ότι πια δεν πάει άλλο, και ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Αυτοδιοίκητο. Πως μπορείτε να ισορροπήσουν τα θέλω της Πολιτείας μ' αυτό;

Το αυτοδιοίκητο δεν είναι πάνω από τις κυρίαρχες συνταγματικές επιταγές. Κανείς δεν είναι υπεράνω της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και του ελέγχου Βουλής και της Κυβέρνησης. Σεβόμαστε τους κανονισμούς που υπάρχουν, και για αυτό το λόγο, έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ΕΠΟ. Όμως όταν πρόκειται για θέματα προστασίας του κοινωνικού συνόλου και της νεολαίας η πολιτεία πρέπει με όλα τα μέσα να πράξει τα αυτονόητα.

Ξέρουμε ότι σκέφτεστε να παρέμβετε νομοθετικά για να αποκτήσει το υπουργείο πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να έχουμε αξιόπιστα πρωταθλήματα. Άμεσα θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν την δυνατότητα στο κράτος να παρεμβαίνει με διοικητικά μέτρα, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Πως μπορεί να βοηθήσει η Πολιτεία έτσι ώστε οι ποδοσφαιρικές υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη να εκδικαστούν και να αποδοθούν ευθύνες;

Ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έχει σκεπαστεί με ένα πέπλο αδιαφάνειας, διαφθοράς και βίας που προκαλεί συνεχώς το κοινό αίσθημα και αναπαράγει τη βία. Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση, πραγματοποίησα επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο για να προχωρήσουν αυτές οι υποθέσεις, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Για μένα και ως δικηγόρο έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε ότι ο κατηγορούμενος διατηρεί μέχρι την ενδεχόμενη καταδίκη του το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο και θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι, αναμένοντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ