ΕΛΛΑΔΑ

Κι αν αποκλειστεί ο Ολυμπιακός;

Κι αν αποκλειστεί ο Ολυμπιακός;

Τι προβλέπεται στο σενάριο αποκλεισμού του Ολυμπιακού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως προς την αντικατάστασή του και τι κυνηγάνε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός

Το σενάριο αποκλεισμού του πρωταθλητή Ολυμπιακού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις φαίνεται αυτή τη στιγμή μακρινό. Ωστόσο, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο Παναθηναϊκός έχουν κρύψει την… προσδοκία τους, την οποία ασφαλώς γνωρίζουν στο λιμάνι.

Μάλιστα, όχι μόνο τη γνωρίζουν οι Ερυθρόλευκοι, αλλά θεωρούν πως οι δυο αντίπαλοί τους κινούν με διάφορους τρόπους τα νήματα ώστε να “επιτευχθεί” τελικά αυτή η τιμωρία. Ο ΠΑΟΚ, άλλωστε, δεν διστάζει και να το... διαφημίζει, ενώ αν συγκεντρωθούν οι δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου στην υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης”, συγκεντρώνεται υλικό για συγγραφή τόμου.

Ακόμη δεν έχει καν παραδώσει την απολογία του στον ειδικό ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί στο ρεπορτάζ των Ερυθρόλευκων, στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσιογράφων που καλύπτουν το “κυβερνητικό”/δικαστικό ρεπορτάζ, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απολογιών στον Ανδρεάδη, ο οποίος εν συνεχεία θα παραδώσει στον εισαγγελέα την πρότασή του. Την τελική απόφαση, όμως, για το ποιοι θα κατηγορηθούν και ποιοι θα απαλλαχθούν για την υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης” θα την λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, έως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την εικόνα και την πληροφόρηση των εξειδικευμένων ρεπόρτερ.

Αν γίνει πραγματικότητα το... όνειρο ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού ή θα πρόκειται περί "ονείρων θερινής νυκτός", όπως υποστηρίζεται από την πλευρά του Ολυμπιακού, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα το γνωρίζουμε. Το δεδομένο είναι ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όχι μόνο εκτιμά πως είναι “στοχοποιημένος από συμμαχίες και μεθοδεύσεις”, αλλά δείχνει και αταλάντευτα πεπεισμένος πως “η αλήθεια θα λάμψει και υπόσχεται άλλα 20 πρωταθλήματα. “ Δεν είναι δυνατόν να φύγω από το σπίτι μου, δεν είναι δυνατόν να φύγουν από το ποδόσφαιρο οι άνθρωποι που επενδύουν, που αγαπούν το ποδόσφαιρο, για να μπουν οι λαθραίοι και οι ανύπαρκτοι” είπε πριν από λίγες ημέρες στα αποδυτήρια της ομάδας του.

Μπορεί το θέμα να λήξει… άμεσα, αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν συμπεριληφθεί τελικά στη λίστα των κατηγορούμενων του Ανδρεάδη. Η’ αν αρχικά συμπεριληφθεί, αλλά εν συνεχεία το δικαστικό συμβούλιο δεν κάνει δεκτή την εισήγηση του ειδικού ανακριτή και απαλλάξει από τις κατηγορίες τον ηγέτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να εξελιχθεί και σε σίριαλ, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί να καθίσει στο εδώλιο ο Μαρινάκης. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα επιφέρει πειθαρχικές επιπτώσεις από την ΕΠΟ και την UEFA απέναντι στον Ολυμπιακό, κάτι που δεν δείχνει πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή, αν λάβουμε υπόψιν μας και τα χρονικά περιθώρια μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις ανακριτικές και δικαστικές αίθουσες;

Το δεδομένο και η απρόβλεπτη παράμετρος

Το δεδομένο: τη θέση του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ παίρνει η ομάδα που θα δηλωθεί από την ΕΠΟ στην UEFA ως συμμετέχουσα στην αμέσως «κατώτερη» βαθμίδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και αυτή θα είναι η πρώτη των πλέι οφ. Όχι η δεύτερη της regular season, που ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή. Αρα, αν θεωρηθεί πιθανό το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Ολυμπιακού έστω και στο 1%, μπορούν να «διεκδικήσουν» θεωρητικά τη θέση στους ομίλους ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, και τα δυο «αστέρια», της Τρίπολης και του Περιστερίου.

Η συνιστώσα: στην περίπτωση αποκλεισμού του Ολυμπιακού, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το χρονικό σημείο έκδοσης της σχετικής απόφασης από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA. Και επειδή τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, άπαξ και η φάση των ομίλων έχει αρχίσει τον Σεπτέμβριο και ο Ολυμπιακός έχει παίξει έστω σε ένα ματς, είναι αδύνατη η αντικατάστασή του. Το πιο σημαντικό; Ουδείς μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ως προς το ενδεχόμενο να «χηρέψει» ολοκληρωτικά η ελληνική θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της προσεχούς σεζόν και να αντικατασταθεί από ομάδα άλλης χώρας ή από την κάτοχο του Europa League αν δεν έχει πάρει το πρωτάθλημα στη χώρα της εφέτος (Νάπολι, Σεβίλλη, Φιορεντίνα, Ντνίπρο υποψήφιες). Eίναι ένα σοβαρό σενάριο αυτό. Σοβαρές πιθανότητες, όμως, συγκεντρώνει και το ενδεχόμενο να πάρει τη θέση του Ολυμπιακού ο πρώτος των πλέι οφ αν δεν έχει δώσει τον πρώτο αγώνα του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (τέλη Ιουλίου), ή αν έχει προκριθεί στα πλέι οφ.

“Κανόνας” σ' αυτές τις περιπτώσεις, όπως αποδείχθηκε και με την Φενέρμπαχτσε και με τη Μέταλιστ, δεν υπάρχει. Συνεδριάζει το “emergency panel” της UEFA και αποφασίζει ποιες θα είναι οι αλλαγές στις συμμετέχουσες ανά διοργάνωση ομάδες, κατά περίπτωση. Συνεπώς; Υπομονή!

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ