ΕΛΛΑΔΑ

Κατσουράνης: "Ας μην ισοπεδώνουμε τον Σάντος!"

Κατσουράνης: "Ας μην ισοπεδώνουμε τον Σάντος!"

Ο Κώστας Κατσουράνης μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Ανατροπή & πέναλτι» με τους Σταύρο Γεωργακόπουλο, Ευάγγελο Μίχο και Γιάννη Σερέτη.

Ο παλαίμαχος διεθνής άσος μίλησε στην επέτειο των δώδεκα χρόνων από την κατάκτηση του Euro το 2004 στην Πορτογαλία, την ευκαιρία που δεν εκμεταλλεύτηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο, την κατάσταση στην Εθνική ομάδα, τον Φερνάντο Σάντος αλλά και το πως βλέπει το μέλλον του.

Αναλυτικά όσα είπε στον "Sport24 Radio 103,3":

Για το αν θα βγει ομάδα στο φετινό Euro σαν την Ελλάδα του 2004: «Μόνο η Ουαλία έμεινε, είναι δύσκολο. Για μένα είναι σαν την Ελλάδα, γιατί είχε πολλά χρόνια να βρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση. Και ας έχει τον Μπέιλ. Φαίνεται από τον τρόπο του παιχνιδιού της. Και οι Ισλανδοί παρουσίασαν παρόμοιο πρόσωπο. Πολλές ομάδες έχουν στοιχεία από εμάς».

Για το τι διέθετε η εθνική του 2004 για να φτάσει στην κορυφή: «Ποδοσφαιρικά, νομίζω ότι η τακτική ήταν ξεκάθαρη, με τρεις πίσω. Μας βόλευαν οι ομάδες με έναν επιθετικό, όπως η Πορτογαλία. Είχαμε πιο πολλά προβλήματα με δύο σέντερ φορ. Οσοι ξέρουν ποδόσφαιρο, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Ημασταν φρέσκιοι και σε πολύ μεγάλη φόρμα. Και ήμασταν μια ομάδα παντού. Ξεκινήσαμε με μεγάλη νίκη κόντρα στους διοργανωτές και μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Με όλα αυτά τα στοιχεία έχεις ελπίδες. Οι παραδοσιακές δυνάμεις αποκλείστηκαν από τον όμιλο, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο καλά το καταλαβαίνουμε ότι φτάσαμε στην κορυφή της Ευρώπης».

Για τη διαφορά της σημερινής εποχής, με εκείνη πριν από 12 χρόνια: «Ηταν και η Ολυμπιάδα που ερχόταν, υπήρχαν πιο πολλά χρήματα, άλλοι ορίζοντες. Δυστυχώς, δεν εκμεταλλευτήκαμε τίποτα, να μπουν οι βάσεις να φτιάξουμε το ποδόσφαιρό μας, να φτιάξουμε προπονητές, να κάνουμε σχολή. Τα παιδιά μας μαθαίνουν να παίζουν σε πλαστικό, το οποίο για μένα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που θα ήθελα».

Για το πώς θα γίνει καλύτερο το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι να κερδίζουμε την Κυριακή. Το ποδόσφαιρό μας είναι να πουλάμε παίκτες. Με δύο, τρεις ξένους και να βγάζουν Ελληνες παίκτες ή να βρίσκουν με κάποιο τρόπο να βγουν παίκτες από ακαδημίες. Δεν είναι μόνο φανατικοί οπαδοί στα γήπεδα, ούτε πρέπει να κοιτάμε να ευχαριστηθούν οι λίγοι. Υπάρχει και άλλος κόσμος. Κοιτάμε μόνο το αποτέλεσμα την Κυριακή. Ολοι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά την πολιτική μιας ομάδας την καθορίζουν οι παράγοντες. Και δεν βλέπω να ακολουθούμε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα από το εξωτερικό. Και αυτό είναι το εύκολο».

Για το μοντέλο που θα μπορούσε να επηρεάσει το σχεδιασμό μας για ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Υπάρχουν χώρες να δανειστούμε πράγματα. Μπορεί το Βέλγιο και η Ολλανδία να είναι μακριά, όμως υπάρχει η Σερβία που δημιουργεί ποδοσφαιριστές. Και η Πορτογαλία το κάνει. Παράγουν ποδοσφαιριστές. Και εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Ολοι έχουμε ευθύνη. Το οπαδικό είναι πολύ κακό. Είδαμε ότι ο Μέσι έχασε τέσσερις τελικούς. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Υπάρχει και η ήττα. Πρέπει οι αλλαγές να γίνουν από τις μικρές ηλικίες, για να αλλάξει και η παιδεία μας. Δεν νομίζω ότι κανείς ξέρει τα πάντα. Συνεχώς μαθαίνεις. Εγώ έψαχνα να βρω συνέχεια ανθρώπους να με διδάξουν, να μάθω καινούρια πράγματα. Εγώ πιστεύω ότι ο Ελληνας ποδοσφαιριστής στις μικρές ηλικίες έχει ταλέντο. Το χάνει όμως στην πορεία».

Για το πώς νιώθει κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου: «Είναι μια διαφορετική μέρα, γιατί σκέφτεσαι τι πέτυχες τότε. Οσο περνούν τα χρόνια, καταλαβαίνουμε τι πετύχαμε. Βγήκε ένα μείγμα πολύ καλό, ο προπονητής έβαλε τους κανόνες και με βάση την εικόνα, το αξίζαμε».

Για τους σημερινούς διεθνείς: «Τότε κάποιοι έπαιζαν στο εξωτερικό, τώρα οι περισσότεροι. Τους βοηθήσαμε. Θετικό θεωρητικά. Είναι μια αλυσίδα, με αρχή την ΕΠΟ και να ξαναβρούν τον τρόπο να γίνουν ομάδα. Κι εμείς δεν πήγαμε το 2006 αλλά μετά βρήκαμε τον τρόπο να τα καταφέρουμε».

Για το ρόλο του στο ποδόσφαιρο: «Δεν θέλω να φύγω από το ποδόσφαιρο. Οχι, δεν θένω να συνεχίσω ως προπονητής, ούτε ως πρόεδρος της ΕΠΟ. Ως αθλητικός διευθυντής ή σκάουτερ, ναι. Δεν είναι εύκολο πάντως να βρω χώρο».

Για το γεγονός ότι ασχολήθηκαν νωρίς με το ποδόσφαιρο, ως παράγοντες, ο Νικολαΐδης και ο Ζαγοράκης: «Γίνανε και λάθη, ίσως βιάστηκαν να κάνουν ό,τι έκαναν. Με Νταμπίζα και Αναστασίου έβλεπες έναν σωστό προγραμματισμό στον Παναθηναϊκό. Πήρε το κύπελλο και μετά ήθελαν αμέσως το πρωτάθλημα. Το ίδιο συνέβη και με την ΑΕΚ. Να διώξουμε τους παίκτες να πάρουμε πιο έτοιμους. Οχι, δεν είναι έτσι. Η διοίκηση παρουσιάζει το πλάνο στους οπαδούς. Χρειάζεται υπομονή, για να πείσεις για το πλάνο σου. Παράδειγμα, δεν γίνεται να παίρνεις το κύπελλο και μετά να αλλάζεις το σχεδιασμό για να πάρεις το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ πήρε τώρα το κύπελλο, δεν γίνεται κατευθείαν να πας να πάρεις το πρωτάθλημα».

Για τα φαβορί του Euro: «Σαν ομάδα η Γερμανία είναι η καλύτερη. Και η Ιταλία ήταν πολύ καλή. Και οι Γάλλοι παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα, ενώ οι Πορτογάλοι με τον Σάντος ξέρουν να παίρνουν τα παιχνίδια. Με την Κροατία πήγε το ματς σε μια φάση και το πήρε. Ηταν πολύ δυνατή η Κροατία, έκανε σωστή επιλογή ο Σάντος».

Για τις απώλειες των Γερμανών με τους τραυματισμούς των Γκόμες και Κεντίρα και την τιμωρία του Χούμελζ για τα ημιτελικά: «Ολοι είναι μεγάλες απώλειες, αλλά νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα χωρίς τον Γκόμες. Η Γερμανία έχει τεράστια φανέλα πάντως και μπορεί να περάσει».

Για τον Σάντος και την κριτική που του γίνεται: «Δεν νομίζω ότι τον αμφισβήτησε κανείς στην Ελλάδα. Εχει καλή ομάδα, δεν δέχομαι την ισοπέδωση. Στα δύο πρώτα ματς έκανε τουλάχιστον 20 τελικές. Και την πρώτη χρονιά με την ΑΕΚ θυμάμαι ότι έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο. Θέλει να έχει όλους τους παίκτες ενωμένους. Οταν αυτό δεν γίνεται, παίρνει το καπελάκι του και φεύγει. Εχει τον τρόπο του και οι παίκτες αρχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν και γι” αυτό πηγαίνουν ψηλά οι ομάδες του».

Για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου: «Μικραίνουν οι χώροι, κυριαρχεί η δύναμη και η φυσική κατάσταση και θα παίζει πάντα ρόλο η τακτική προσέγγιση. Πάντα θα υπάρχουν πρόσωπα και θα ξεχωρίζουν, αλλά όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα».

Για το αν υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των ποδοσφαιριστών της εθνικής: «Υπάρχει, αλλά καμία φορά δεν βγαίνει στην επιφάνεια. Στο Euro του 2012 με την Πολωνία, όταν τραυματίστηκε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, είχε πει ότι καλύτερα να χάναμε το ματς, αντί για τον Αβραάμ. Η δήλωση όμως τότε θάφτηκε κάτω από την άμμο…»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Κατσουράνη:

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ