ΕΛΛΑΔΑ

"Κατασκοπεία" Ελλήνων παικτών μέσω της ESFA

"Κατασκοπεία" Ελλήνων παικτών μέσω της ESFA

Ο νέος τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας της Φέγενοορντ, Γερμανός παλαίμαχος παίκτης και νυν διευθυντής ακαδημίας, αλλά και Γερμανός FIFA Αgent μιλούν στο Sport24.gr για το ευρωπαϊκό σκαόυτινγκ της εταιρείας Euro Sports Football Activities (E.S.F.A.).

Διάσημοι προπονητές, σκάουτς και ατζέντηδες από ομάδες της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Πολωνίας και Κύπρου έδωσαν το παρών στο ευρωπαϊκό σκάουτινγκ που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή (22/4) μέχρι την Κυριακή (24/4) στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Παιανίας, το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία Euro Sports Football Activities (E.S.F.A.).

Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο Ουαλός προπονητής τερματοφυλάκων, Anthony Williams (έχει δουλέψει σε Πόρτσμουθ, ενώ έχει παίξει σε μεταξύ άλλων σε Μπλάκμπερν και Σουόνσι), ο Ουαλός προπονητής, Kristian O'Leary (από το 2012 μέχρι το 2015 προπονητής της Κ21 στην Σουόνσι), ο Άγγλος κόουτς, Steve Potts (έπαιξε σε 399 αγώνες της Γουέστ Χαμ, ενώ δούλεψε στις ομάδες Κ16, Κ18 και Κ21 των "σφυριών"), αλλά και ο Stuart Monk, ιδιοκτήτης της concept4soccerpoland.

"Κατασκοπεία" Ελλήνων παικτών μέσω της ESFA

Το Sport24.gr βρέθηκε στην Παιανία και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Ολλανδό, Richard Grootscholten, ο οποίος από τη νέα σεζόν αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής στη Φέγενοορντ. Έχει μεγάλη εμπειρία από το διεθνές ποδόσφαιρο, έχοντας συνεργαστεί με την πολωνική, Zaglebie Lubin, τη ρωσική, Kuban Krasnodar, αλλά και τους Vancouver Whitecaps από τον Καναδά. Έχει συνεργαστεί με την ακαδημία της Σπάρτα Ρότερνταμ, την περίοδο κατά την οποία "ξεπετάχτηκαν" από εκεί οι Κέβιν Στρότμαν και Μέμφις Ντεπάι.

Grootscholten: "Έτσι θα αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο"

"Βρέθηκα εδώ για την ανίχνευση ταλέντων. Να δω αν υπάρχει κάτι αξιόλογο που μπορεί να παίξει στην Ολλανδία. Δοκιμαστικά όπως αυτά δίνουν τη δυνατότητα σε νεαρούς να δείξουν τι αξίζουν, αλλά και να μάθουν από προπονητές παγκόσμιας κλάσης. Για αυτό ήρθαμε εδώ. Τον επόμενο χρόνο θα αναλάβω τεχνικός διευθυντής στη Φέγενορντ, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ολλανδία" ανέφερε αρχικά ο Richard Grootscholten στο Sport24.gr.

-Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου;

"Αυτό που γνωρίζω και το οποίο έχω παρατηρήσει, είναι ότι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής από θέμα τεχνικής είναι πάνω από τον μέσο όρο. Το τακτικό κομμάτι, η σκέψη την ώρα του αγώνα, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει κανείς, αυτά θα μπορούσαν να είναι σε ανώτερο επίπεδο. Επαναλαμβάνω ότι το τεχνικό κομμάτι είναι σε υψηλό επίπεδο και το συγκρίνω με τους Ολλανδούς και τους Άγγλους ποδοσφαιριστές".

- Τι θα πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να φτάσει το επίπεδο άλλων προηγμένων πρωταθλημάτων;

"Είναι ξεκαθάρο κατά την άποψή μου, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προπονητική μόρφωση. Υπάρχουν παίκτες στην Ελλάδα που μέχρι τα 15 είναι εξαιρετικοί και είναι ξεκάθαρο ότι έχουν μεγάλο ταλέντο. Από εκεί και ύστερα όμως κάτι λείπει. Πρέπει να υπάρξει ένας επαγγελματίας διευθυντής ακαδημίας, με δύο βοηθούς, και φυσικά προπονητής για κάθε ηλικιακό τμήμα. Και όλα τα τμήματα θα πρέπει να δουλεύουν το ίδιο στυλ ποδοσφαίρου, το ίδιο τακτικό κομμάτι. Έτσι μεγαλώνει μια ομάδα. Θα πρέπει να υπάρχει λοιπόν μια ακαδημία που να δουλεύει σωστά για να αναπτυχθεί και να δυναμώσει και η πρώτη ομάδα".

"Κατασκοπεία" Ελλήνων παικτών μέσω της ESFA

Sebastian Schächter: "Η διαφορά του Γερμανού ποδοσφαιριστή με τον Έλληνα"

Ο Sebastian Schächter είναι παλαίμαχος Γερμανός παίκτης, του οποίου η καριέρα διεκόπη σε νεαρή ηλικία λόγω τραυματισμού. Δημιούργησε τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου στη Γερμανία, η οποία πλέον είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες της χώρας. Έχει παραχωρήσει ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές στη Μάιντς, με την οποία συνεργάζεται στενά, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με την Γκλάντμπαχ.

"Είναι καλά οργανωμένα δοκιμαστικά, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Κοιτάζουμε για παίκτες για τη Γερμανία και το επίπεδο είδα ότι είναι αρκετά υψηλό. Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες στα παιδιά" δήλωσε στο Sport24.gr.

- Ποια είναι η διαφορά του Έλληνα ποδοσφαιριστή με τον Γερμανό;

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που παίζουν ή έπαιξαν στη Γερμανία. Ο Γκέκας, για παράδειγμα, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Τώρα παίζει ο Παπασταθόπουλος, ο Παπαδόπουλος. Νομίζω ότι οι Έλληνες απλά είναι πιο αργοί από τους Γερμανούς και ενδεχομένως οι προπονήσεις που γίνονται σε επίπεδο ακαδημίας είναι διαφορετικές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών παικτών. Η μόνη διαφορά έχει να κάνει μόνο στη νοοτροπία. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες παίκτες και ο Σωκράτης είναι ένα κλασικό παράδειγμα".

Arthur Wolf: "Δεν είναι πλέον μεγάλο το κενό Έλληνα - Γερμανού"

Ο Arthur Wolf είναι Γερμανός ατζέντης, επισήμως αδειοδοτημένος στη χώρα του. Και αυτός τοποθετήθηκε στο Sport24.gr, απαντώντας στα ακόλουθα ερωτήματα:

- Σπάνια Γερμανοί ατζέντηδες συνεργάζονται με ελληνικές ομάδες. Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος για αυτό;

"Είναι ότι το ποδόσφαιρο που παίζεται στην Ελλάδα διαφέρει αρκετά από το γερμανικό. Στη Γερμανία δίνεται μεγάλη έμφαση στη δύναμη, ενώ στην Ελλάδα παίζουν περισσότερο τεχνικά. Βέβαια τα τελευταία χρόνια το κενό που υπάρχει έχει μικρύνει και αυτό φαίνεται από το ότι αρκετοί Έλληνες αγωνίζονται στη Γερμανία".

- Προσπάθησε ποτέ να συνεργαστεί με Έλληνα παίκτη ή μάνατζερ;

"Όχι, ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι άλλωστε στην Ελλάδα για ποδοσφαιρικό σκοπό".

- Είναι πολλοί οι Γερμανοί μάνατζερ; Και πως λειτουργούν;

"Είναι εκατοντάδες, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι επισήμως αδειοδοτημένοι. Όλοι μπορούν να πουν ότι είναι μάνατζερ. Αρκεί να υπάρχει ένας δικηγόρος. Είναι ανοιχτό επάγγελμα, κάτι νομίζω που πλέον συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ