ΕΛΛΑΔΑ

"Ιδιώνυμο" και γρήγορα!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
Βασιλειάδης EUROKINISSI SPORTS

Οριστική είναι η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη για την επαναφορά του "Ιδιώνυμου" ως προς τις πράξεις αθλητικής βίας. Πιθανότατα θα ψηφιστεί με τροπολογία εντός του καλοκαιριού.

Λίγες ημέρες μετά τις απίστευτες σκηνές βίας μεταξύ των οπαδών ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης είχε δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά την πρόθεσή του να επαναφέρει το "ιδιώνυμο" για πράξεις αθλητικής βίας.

Περίπου δύο μήνες μετά, αυτή η πρόθεση έχει μετατραπεί σε απόφαση! Και το πιο πιθανό σενάριο είναι να ψηφιστεί με τροπολογία στη Βουλή εντός του καλοκαιριού ή τον Σεπτέμβριο και να εφαρμοστεί από την εφετινή αγωνιστική περίοδο για όλες τις πράξεις αθλητικής βίας, σε όλα τα ελληνικά γήπεδα και ασφαλώς σε όλα τα σπορ...

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο contra.gr στις 9 Μαϊου ο Υφυπουργός Αθλητισμού είχε ερωτηθεί σχετικά. Το απόσπασμα έχει ως εξής:

- Σκέφτεστε να επαναφέρετε το ιδιώνυμο για τα περιστατικά βίας στα γήπεδα;

" Σαφέστατα! Ήταν λάθος η κατάργησή του. Ενδεχόμενα με βελτιώσεις, αλλά ναι, το σκέφτομαι, σαφώς. Μην μείνουμε όμως μόνο στην ευθύνη του οπαδού. Εκεί θα είναι η λογική στις μετακινήσεις, όχι στο πλαίσιο που υπάρχει τώρα. Αν πάμε προς τα εκεί κάποια στιγμή, θα υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις, ευθύνες και αυτοματοποιημένες τιμωρίες για τις ομάδες".

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΙΔΙΩΝΥΜΟ"

"Ιδιώνυμο" στη Νομική Επιστήμη χαρακτηρίζεται το έγκλημα για το οποίο προβλέπονται ιδιαίτερες ποινές σε σχέση με τα εγκλήματα της γενικής κατηγορίας όπου αυτό υπάγεται. Ειδικά στο πεδίο του αθλητισμού, το "ιδιώνυμο" έγραψε τη... δική του ιστορία στην Ελλάδα όταν είχε νομοθετηθεί το 2006, από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό. Προέβλεπε μεταξύ άλλων την άμεση φυλάκιση συλληφθέντων για σοβαρά επεισόδια στα γήπεδα. Καταργήθηκε με απόφαση του διαδόχου του Ορφανού, Γιάννη Ιωαννίδη. Πώς ακριβώς και με ποια μορφή και τροποποιήσεις θα επανεμφανιστεί το "ιδιώνυμο" ως νόμος για πράξεις αθλητικής βίας, αλλά και πώς θα εφαρμοστεί, θα το διαπιστώσουμε εν καιρώ...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜE UEFA, ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ, ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα ο Βασιλειάδης συναντήθηκε στο Υπουργείο με εκπροσώπους της UEFA, της ΕΛ.ΑΣ, της ΔΕΑΒ, παρόντος του αθλητικού εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου. Μοναδικό θέμα ήταν η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικά γεγονότα. Πρόληψη και αντιμετώπιση πρακτικά και θεσμικά. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ο σχηματισμός ομάδας εργασίας η οποία θα συγκροτήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το... επόμενο νομικό πλαίσιο.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται: " Ευρεία σύσκεψη με βασικό θέμα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ασφάλειας στα ελληνικά γήπεδα είχε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με τον πρόεδρο του Πανευρωπαϊκού think tank για θέματα ασφαλείας στο ποδόσφαιρο, David Bohannan. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας της UEFA, Marc Timmer, ο επικεφαλής ομοσπονδιών της UEFA, Άγγελος Ρηγόπουλος, ο αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ο προϊστάμενος του κλάδου τάξης ΑΕΑ, Δημήτριος Αθανασόπουλος και ο επικεφαλής του τμήματος αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Φαββατάς.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της συνθήκης του Συμβούλιο της Ευρώπης για τα θέματα ασφαλείας των ποδοσφαιρικών αγώνων, που υπέγραψε η Ελλάδα στις 3 Ιουλίου 2016, καθώς και συνολικά το νέο πλαίσιο για θέματα ασφαλείας που θα πρέπει να σχεδιαστεί για την πάταξη της βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Μετά από εκτενή διάλογο αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα δημιουργήσει τον οδικό χάρτη των δράσεων για ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου για αδικήματα αθλητικής βίας, με προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ