GREXIT

Η διαπραγμάτευση, οι υποχωρήσεις και το συμφέρον της Εθνικής

Η διαπραγμάτευση, οι υποχωρήσεις και το συμφέρον της Εθνικής
INTIME SPORTS

Από το Βήμα της Βουλής, ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο Νόμου και στο πως έφτασε η Πολιτεία να συμφωνήσει έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση με την UEFA, ώστε να αποφευχθεί το Grexit.

Στην πρωτολογία του από το Βήμα της Βουλής στην συζήτηση για το νέο -μίνι- αθλητικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η ελληνική Κυβέρνηση και στην διαπραγμάτευση που έκανε προκειμένου να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος Grexit.

''Να θυμηθούμε τι κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση. Η πραγματικότητα ήταν μια εκτεταμένη ανυποληψία του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και απαξίωση υπήρξε από την ίδια την κοινωνία. Αυτός ο χώρος μαστίζεται από μια εκτεταμένη διαφθορά. Ήταν μόνιμες οι συγκρούσεις και τα επεισόδια είτε ανάμεσα σε οπαδούς, είτε ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς. Υπήρχε μια μόνιμη αιμορραγία της έννομης τάξης'', είπε αρχικά ο κ. Κοντονής και συνέχισε:

"Ο αθλητισμός είχε γίνει πεδίο τυφλών οπαδών, που δεν τους ενδιαφέρει τι θέαμα υπάρχει. Οι μόνες δυνατότητες που είχαμε με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ήταν να ρυθμίζει ζητήματα δευτερεύοντα, όπως απαγόρευση κάποιων αγώνων, αφού προηγουμένως υπήρχε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση και της ΔΕΑΒ και της ελληνικής αστυνομίας. Η κατάσταση είχε φύγει από κάθε έλεγχο. Ευτυχώς δεν είχαμε νεκρό από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Είχαμε λίγο νωρίτερα στην Κρήτη. Εκεί καταντήσαμε.

Είχαμε καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Αυτό ήταν ένα πλαίσιο που δεν μπορούσε να μείνει έτσι. Έπρεπε να παρέμβουμε άμεσα. Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση δεχόταν προτροπές ή επιθέσεις γιατί δεν παρεμβαίνει. Η κυβέρνηση παρενέβη άμεσα και αποφάσισε να μην διεξαχθεί μία αγωνιστική και να γίνουν δύο κεκλεισμένων των θυρών. Είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα απαράδεκτο στον οπαδικό Τύπο. Εξαντλήσαμε αυτές τις δυνατότητες.

Με το νομοσχέδιο αυτό το Κράτος παρεμβαίνει. Για πρώτη φορά έχουμε σε νόμο τη δυνατότητα του υπουργού, να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα και διοικητικά μέτρα. Φτάνουν μέχρι την ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης. Γιατί εμπλέκονται σε ομοσπονδίες. Και τους κάνουμε σαφές ότι αυτά που διαλαμβάνονται στον νόμο θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας".

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η οπισθοχώρηση και οι τακτικοί δικαστές

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο περιεχόμενο του αθλητικού νομοσχεδίου, στα βασικά σημεία του και στο που υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση με τις διεθνείς Συνομοσπονδίες.

"Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ένα σωστό μέτρο που θεσπίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, φτάσαμε το 2015 και δεν είχε εφαρμοστεί. Αυτό πρέπει να προβληματίσει. Δεν υπήρχε καμία κύρωση. Εμείς με το νομοσχέδιο λέμε: Κανένα γήπεδο που δεν έχει αυτό το σύστημα, δεν μπορεί να γίνει αγώνας στην Α' Εθνική σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Εμπλέκονται στην απονομή δικαιοσύνης τακτικοί δικαστές. Γίνεται μια πρώτη αντιμετώπιση των αγώνων που είναι ύποπτοι χειραγώγησης. Καταργείται αυτή η διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 29, η οποία προέβλεπε ειδικά για το ποδόσφαιρο καθεστώς αυτονομίας. Και ερωτώ: Σε ποιον τομέα της δημόσιας ζωής το Σύνταγμα της χώρας επιφυλάσσει τέτοιο καθεστώς;", ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής και μετά αναφέρθηκε στην αφαίρεση της διάταξης για την δυνατότητα του υπουργού να αποβάλει ομάδες από ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

"Υπήρξε κίνδυνος να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από τα διεθνή πρωταθλήματα. Είχαμε πει από την αρχή ότι είναι απευκταίο σενάριο. Καλέσαμε σε εξαντλητικό διάλογο τους φορείς του εγχώριου και διεθνούς ποδοσφαίρου. Η FIFA και η UEFA μας έστειλε μια επιστολή που αναφέρονται τρεις παρατηρήσεις. Επί των παρατηρήσεων που τέθηκαν από τη διεθνή ομοσπονδία, εμείς δεν συμφωνήσαμε. Σας το λέω ρητά και κατηγορηματικά. Η πρώτη παρατήρηση ήταν το ζήτημα του αποκλεισμού των ομάδων μας από την Ευρώπη, από την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί η UEFA μας παρότρυνε να διαγραφεί από το σχέδιο νόμου".

Πάντως, στο θέμα των τακτικών δικαστών, η Κυβέρνηση είχε τις διαφωνίες της με την UEFA και έπρεπε να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση και αμοιβαίες υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία των δυο πλευρών: "Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όσον αφορά το θέμα των τακτικών δικαστών. Η πρόταση που μας έκανε η UEFA και η FIFA ήταν μη εποικοδομητική. Επαναλαμβάνω ότι από τους πρώτους που κλήθηκαν από τον αρμόδιο Ειδικό Ανακριτή ήταν όσοι -όχι όλοι- είχαν οριστεί από την ΕΠΟ στην πειθαρχική διαδικασία. Η UEFA ήθελε να επιλέγει η ΕΠΟ τους τακτικούς δικαστές, αλλά εμείς έντονα αντιδρούσαμε και γι αυτό πήγα στη Γενεύη. Καταλήξαμε στο να τους επιλέγει ο προϊστάμενος των Δικαστών και η ΕΠΟ να παίρνει από αυτή τη λίστα. Δώσαμε μια σκληρή μάχη αλλά όχι με τις διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις διεθνείς ομοσπονδίες τις καλούμε να εμπλέκονται και να καταστείλουν παθογένειες, σε πρώτο χρόνο, και χωρίς να εμπλέκεται η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών τους λειτουργιών. Μετά από ειλικρινή συζήτηση, έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Καταλήξαμε να τους ορίζει η ΕΠΟ, αλλά από λίστα που συγκροτεί ο προϊστάμενος του πρωτοδικείου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας για τους 2 Εισαγγελείς που θα ασκούν την πειθαρχική δίωξη".

Η μάχη με τα συμφέροντα και η Εθνική ομάδα

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός ανέφερε πως "δώσαμε σκληρή μάχη με τα συμφέροντα. Τις διεθνείς ομοσπονδίες η κυβέρνηση καλεί να παρακολουθεί με περισσότερη προσοχή τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Αυτές οι τροποποιήσεις όπως έγιναν, μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό.

Αυτό το διάστημα δεχόμαστε προβληματικές παρεμβάσεις. Μας καλούσαν να αποσύρουμε το νομοσχέδιο γιατί θα μας το επιβάλουν άλλοι. Μας καλούσαν την ίδια ώρα να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία να αποσύρουμε τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη. Οι ίδιοι έγκριτοι δημοσιογράφοι μας έλεγαν αυτά τα αντιφατικά πράγματα'' και κατέληξε πως "πρώτα και κύρια σκεφτήκαμε την Εθνική ομάδα. Δεν είναι ομάδα της ομοσπονδίας, αλλά απευθύνεται στην καρδιά κάθε Έλληνα''.

Οι αλλαγές του νομοσχεδίου σε εικόνες

Η διαπραγμάτευση, οι υποχωρήσεις και το συμφέρον της Εθνικής
Η διαπραγμάτευση, οι υποχωρήσεις και το συμφέρον της Εθνικής
Η διαπραγμάτευση, οι υποχωρήσεις και το συμφέρον της Εθνικής
Η διαπραγμάτευση, οι υποχωρήσεις και το συμφέρον της Εθνικής
TAGS GREXIT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ