ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χαριστέας, Τσιάρτας και φύγαμε για EURO!

Χαριστέας, Τσιάρτας και φύγαμε για EURO!

Η Εθνική ομάδα αναμετράται απόψε (21:45) με τη Β. Ιρλανδία σε ένα αδιάφορο ματς στο Μπέλφαστ, όταν κάποτε την αντιμετώπιζε και προκρινόταν στο EURO της Πορτογαλίας. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει (VIDEOS).

Μέσα σε 15-16 μήνες κατάφερε να γκρεμίσει συθέμελα ό,τι έχτιζε πετραδάκι-πετραδάκι για μια ολόκληρη δεκαετία. Πλέον, έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε να νομίζεις πως πλέον δεν υπάρχει πιο κάτω. Κάθε φορά όμως έρχεται η διάψευση, διότι διαφαίνεται πως η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό. Ναι, καλά καταλάβατε, στην Εθνική ομάδα αναφερόμαστε, που ακόμα ψάχνει την πρώτη νίκη της σε αυτή την προκριματική φάση, έχοντας οκτώ αποτυχημένες απόπειρες ως τώρα. Λέτε να συμβεί απόψε (21:45) στο Μπέλφαστ;

Για τη γαλανόλευκη είναι ένα αδιάφορο παιχνίδι, μιας και δεν κυνηγάει τίποτα. Απλά θέλει να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου της, μετρώντας ως τώρα τρεις ισοπαλίες (όλες εκτός έδρας) και πέντε ήττες (οι τέσσερις εντός έδρας), εκ των οποίων οι δυο από τα Νησιά Φερόε. Με τους Βορειοϊρλανδούς στον πρώτο γύρο στο Φάληρο, οι διεθνείς έκαναν μια κακή εμφάνιση και ηττήθηκαν δίκαια με 2-0 χάρη σε τέρματα των Γουόρντ (9') και Λάφερτι (51').

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα και θυμίζει τι συνέβη κάμποσα χρόνια πίσω, όταν ανταμώσαμε με τον συγκεκριμένο αντίπαλο στον δρόμο για το EURO της Πορτογαλίας. Εκεί που η Εθνική ομάδα έγραψε το δικό της έπος, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όταν στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για να φτάσει βέβαια στα τελικά στην ιβηρική χώρα, έπρεπε να περάσει εις διπλούν το εμπόδιο της Βόρειας Ιρλανδίας στα προκριματικά.

Στις 2 Απριλίου 2003, η Εθνική πήρε μια κομβική νίκη στη μεγάλη αντεπίθεση που έκανε, ώστε να βρεθεί σε θέση ισχύος και να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μέσα στο "Γουίντσορ Παρκ" του Μπέλφαστ, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ κατάφερε να νικήσει με 2-0, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Άγγελο Χαριστέα, ο οποίος σκόραρε δυο φορές στο 3' και στο 56'. Επρόκειτο για μια αναμέτρηση-ορόσημο για την συνέχεια, διότι αν δεν ερχόταν το τρίποντο, τα πράγματα θα γίνονταν πολύ δύσκολα για την συνέχεια. Όλα πήγαν πρίμα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους.

Η 11άδα της Εθνικής: Νικοπολίδης, Γιαννακόπουλος, Βενετίδης (71' Φύσσας), Νταμπίζας, Κυργιάκος, Ζαγοράκης, Κωνσταντινίδης, Καραγκούνης, Τσιάρτας (74' Καφές), Χαριστέας, Νικολαΐδης (40' Βρύζας).

Στις 11 Οκτωβρίου 2003, η Εθνική υποδέχθηκε στο "Απόστολος Νικολαΐδης" τους Βορειοϊρλανδούς, θέλοντας νίκη για να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους στα τελικά του EURO. Ήταν ένας αγώνας οριακός και το άγχος ήταν τεράστιο, διότι η ευκαιρία ήταν τεράστια. Η ομάδα φαινόταν μπλοκαρισμένη, το γκολ δεν ερχόταν και το 0-0 έμεινε μέχρι το 68ο λεπτό. Τότε κέρδισε πέναλτι η "γαλανόλευκη" και τον "γόρδιο δεσμό" έλυσε ο Βασίλης Τσιάρτας από την άσπρη βούλα. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός ήταν ψύχραιμος, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και όλους τους Έλληνες στους "επτά ουρανούς". Ήταν η δεύτερη πρόκριση σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με την πρώτη να είναι το 1980 (Κύπελλο Εθνών τότε). Το τι έμελλε να ακολουθήσει, ουδείς το περίμενε...

Η 11άδα της Εθνικής: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας (46' Βενετίδης), Δέλλας, Μπασινάς (90' Ζαγοράκης), Άντζας, Βρύζας, Χαριστέας (46' Νικολαΐδης), Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος.

Άλλες τρεις αναμετρήσεις με τη Βόρεια Ιρλανδία

Από 'κει και πέρα, η Εθνική έχει αναμετρηθεί άλλες τρεις φορές με τη Βόρεια Ιρλανδία, μετρώντας δυο νίκες και μια ήττα. Η πρώτη ήταν στις 3 Μαΐου 1961 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1962, όταν με τον Τρύφωνα Τζανετή στον πάγκο η Ελλάδα επιβλήθηκε 2-12. Ο Παπαεμμανουήλ σκόραρε στο 8' και στο 64', ενώ μείωσε στο 81' ο ΜακΙλρόι. Ο αγώνας ήταν για τον τρίτο προκριματικό όμιλο και έλαβε χώρα στο "Απόστολος Νικολαΐδης", που φιλοξένησε 22.400 στις εξέδρες του.

Η 11άδα της Εθνικής: Βαλλιάνος, Αρ. Καµάρας, Παπουλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου, Λουκανίδης, Σταµατιάδης, Παπαεµµανουήλ, Σιδέρης, Απ. Βασιλειάδης, Ποσειδών.

Στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου, στις 17 Οκτωβρίου 1961, η Εθνική μας έχασε με 2-0 στο Μπέλφαστ. Ο ΜακΛάφλιν ήταν ο σκόρερ και των δυο τερμάτων για τη Βόρεια Ιρλανδία στο 28' και στο 57'.

Η 11άδα της Εθνικής: Bαλλιάνoς, Aρ.Kαµάρας, Στεφανάκoς, T.Bασιλείoυ, Παπουλίδης, ∆οµάζος, Πολυχρονίου, Μαστρακoύλης, Σιδέρης, Παπαεµµανουήλ, Ποσειδών.

Τέλος, με τον συγκεκριμένο αντίπαλο δώσαμε και φιλικό αγώνα στο ΟΑΚΑ στις 17 Φεβρουαρίου 1988, όπου η γαλανόλευκη επιβλήθηκε 3-2, κάνοντας μάλιστα ανατροπή από το 2-1. Ο Κλαρκ άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 32', για να ισοφαρίσει με τον ίδιο τρόπο στο 61' ο Μανωλάς. Ο Κλαρκ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του 976'), για να απαντήσει ξανά ο σέντερ μπακ της ΑΕΚ τρία λεπτά μετά, ενώ στο 89' ο Μητρόπουλος χάρισε τη νίκη στην Εθνική μας.

Η 11άδα της Εθνικής: Μήνου (46' Γκιτσιούδης), Αποστολάκης, Κολοµητρούσης, Μανωλάς, Μίχος (46' Μαυρίδης), Σκαρτάδος (46' Τσαλουχίδης), Σαραβάκος, Καραπιάλης, ∆ηµητριάδης (65' Μπορµπόκης), Μητρόπουλος, Κωφίδης (46' Νιόπλιας).

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ