ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βέλιτς: "Ποιοτική, αλλά χωρίς ενέργεια η Βοσνία"

Βέλιτς: "Ποιοτική, αλλά χωρίς ενέργεια η Βοσνία"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βόσνιος τεχνικός, Γιάσμινκο Βέλιτς μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" με τον Παντελή Διαμαντόπουλο και ανέλυσε την επερχόμενη αντίπαλο της Εθνικής Ελλάδας. (audio)

Η Εθνική Ελλάδας υποδέχεται την αντίστοιχη της Βοσνίας, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 όσον αφορά στην ευρωπαϊκή γεωγραφική ζώνη και ο Βόσνιος πρώην προπονητής των Εργοτέλη, Επισκοπής και Λεβαδειακού, Γιάσμινκο Βέλιτς, ανέλυσε την εθνική ομάδα της βαλκανικής χώρας μιλώντας στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" με τον Παντελή Διαμαντόπουλο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν το Βέλγιο μπορεί να "τρέξει" μόνο του τον όμιλο και να πάρει την πρωτιά: "Συμφωνώ με αυτό και είναι αναμενόμενο από τότε που έγινε η κλήρωση. Το Βέλγιο διαφέρει σε ατομική ποιότητα από την Ελλάδα και την Βοσνία. Είναι μεγαλύτερη ποιότητα τους. Η δεύτερη θέση θα παιχτεί μεταξύ της Ελλάδας και της Βοσνίας".

Για την εικόνα της Βοσνίας: "Η γνώμη μου είναι ότι πέρα από τα προφανή, τον Τζέκο και τους άλλους καλούς της παίκτες, δύσκολα βρίσκεις κάτι άλλο. Εδώ και χρόνια είναι η ίδια ομάδα. Περίπου το ίδιο ρόστερ. Είναι οι ίδιοι που είχαν παίξει με την Ελλάδα πάλι πριν από λίγα χρόνια. Είναι μία ομάδα που παλεύει με τις ανισορροπίες της. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτά τα χρόνια δεν έχει ισορροπήσει. Είναι ομάδα με ποδοσφαιριστές που τους αρέσει να έχουν τη μπάλα στα πόδια.

Είναι κατά κάποιο τρόπο «εγκλωβισμένη» στο γεγονός ότι κάποιο παίκτες της παίζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Εχει όμως ατομική ποιότητα. Εχει ποδοσφαιριστές που αν τους δοθεί χώρος και δεν παίζουν υπό πίεση μπορούν να κάνουν τη ζημιά, όπως ο Τζέκο που είναι φορμαρισμένος ή ο Πιάνιτς. Εχει ομοιότητες με την Ελλάδα η Βοσνία. Ψάχνει να βρει ταυτότητα κι αυτή. Απλά η ελληνική ομάδα είναι στην δημιουργία, που στηρίζεται στην εκτέλεση του Μήτρογλου και στην δημιουργία του Φορτούνη".

Για τη συντριβή με 4-0 το Βέλγιο και αν κλονίστηκαν: "Νομίζω το ματς αυτό τους προσγείωσε. Προσπάθησαν ξεπεράσουν αυτό το σοκ. Ευτυχώς για τους ίδιους νίκησαν το επόμενο ματς. Αντιμετωπίζουν το ματς με την Ελλάδας έναν τελικό. Είναι πολύ κρίσιμο ματς. Στον αγώνα με το Βέλγιο έχασαν τα… αυγά και τα πασχάλια".

Για το γεγονός ότι η Βοσνία έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο ματς σε σχέση με την Ελλάδα: "Είναι αλήθεια, οι Βόσνιοι δοκιμάστηκαν. Αν κάποιος κάνει σωστή ανάλυση βλέπει ξεκάθαρα πράγματα έτσι. Είναι ομάδες που έχουν ομοιότητες. Εχουν θέμα στην ομαδική λειτουργία. Η ελληνική ομάδα έχει φρεσκάδα και παίζει στην έδρα της. Εχει μία δυνατή αμυντική γραμμή που εκεί μπορεί να χτίσει. Μπορεί να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο και αυτό μπορεί να είναι καθοριστικό".

Για το πως κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τον Εντιν Τζέκο: "Δεν έχει σχέση το παιχνίδι που κάνε η Ρόμα με τη Βοσνία. Σε οργανωμένη επίθεση ή και στην αντεπίθεση, ακόμα, οι Βόσνιοι προσπαθούν να συνδέσουν το παιχνίδι τους με τον Τζέκο. Δεν έχουν την απαραίτητη ενέργεια και υπομονή για να δημιουργήσουν αριθμητική ανισορροπία, ώστε να εκμεταλλευτούν τον Τζέκο, γι” αυτό οι αντίπαλοι τον έχουν υπό επιτήρηση και αντιμετωπίζει δυσκολίες. Συνήθως με βαθιές μπαλιές προσπαθούν να βρουν τον Τζέκο και αυτό είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε. Σε παιχνίδι που τους βολεύει όπως με την Κύπρο, εκεί είναι επικίνδυνοι. Όταν ανακτούν την μπάλα στο μισό του αντιπάλου λόγω της μεταφοράς της μπάλας που κάνει ο Πιάνιτς. Εκεί εκμεταλλεύονται τον Τζέκο. Δεν είναι γρήγορος, αλλά ξέρει να προστατέψει τη μπάλα".

Για το πλεονέκτημα και το μειονέκτημα της Βοσνίας: "Εχουν καλές εκτελέσεις στημένων λόγω του Πιάνιτς. Η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει τη μεσαία γραμμή της Βοσνίας. Εχουν ποιότητα αλλά δεν είναι “ομάδα”. Δεν έχουν ενέργεια και αν υπάρχει πίεση στο κέντρο θα αναγκαστούν να ψάξουν με βαθιές μπαλιές τον Τζέκο. Κάνουν βαθιές μπαλιές από το ύψος της σέντρας ακόμα και τα πλάγια μπακ. Το Βέλγιο πίεσε ψηλά. Η ελληνική ομάδα πρέπει να έχει αμυντική συνοχή, να είναι συμπαγής και να μην αφήσει χώρους στον Τζέκο και τον Πιάνιτς".

Για το αν έχει αλλάξει η εθνική Βοσνίας σε σχέση με το προηγούμενο ματς με την εθνική: "Δεν έχει αλλάξει. Απλά ψάχνονται γιατί έχουν κακή χημεία. Είναι εγκλωβισμένοι στην ανάγκη να παίξουν όλοι οι παίκτες που παίζουν σε μεγάλα πρωταθλήματα".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ