ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαριά ήττα για την Ελλάδα, 4-1 απ'την Κροατία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CROATIA - GREECE / ΓΚΟΛ ΚΑΡΝΕΖΗΣ(Α) ΠΕΡΙΣΙΤΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CROATIA - GREECE / ΓΚΟΛ ΚΑΡΝΕΖΗΣ(Α) ΠΕΡΙΣΙΤΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κατώτερη του αντιπάλου και της περίστασης, η Ελλάδα γνώρισε βαριά ήττα απ'την Κροατία με 4-1 στο Ζάγκρεμπ και πλέον χρειάζεται ένα θαύμα για να πάει στο Μουντιάλ. Τραγική εικόνα στην άμυνα, μέσα στα δίχτυα μας έβαλαν οι Κροάτες.

Η Ελλάδα γνώρισε βαριά ήττα 4-1 απ'την Κροατία στο Ζάγκρεμπ, στον πρώτο αγώνα μπαράζ για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ. Εκτός τόπου και χρόνου η Εθνική στην άμυνα, δέχθηκε τρία γκολ από εκτελέσεις μέσα απ'τη μικρή περιοχή και άλλο ένα από πέναλτι. Δεν βγήκε τίποτα σε Σκίμπε και διεθνείς.

Η Ελλάδα πήγε να διεκδικήσει την πρόκριση σε Μουντιάλ για τρίτη συνεχόμενη φορά. Αυτή τη φορά όμως δεν είχαμε τη δυναμική που μας είχε κάνει να αποκλείσουμε την Ουκρανία το 2009 και την Ρουμανία το 2013. Η ομάδα του Σκίμπε παρουσιάστηκε κατώτερη του αντίπαλου και της περίστασης και ηττήθηκε δίκαια με σκορ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τη ρεβάνς της Κυριακής στο "Καραϊσκάκης".

Η Εθνική είχε ευκαιρίες στο τέλος με τον Μήτρογλου, αλλά η τραγική της εικόνα στην άμυνα κάνει το 4-1 να αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Τελικά ο Μάντζουκιτς δεν ξεπέρασε τις ενοχλήσεις του και έτσι ο φορ της Μπάγερν έμεινε στον πάγκο. Τη θέση του στην κορυφή της επίθεσης, πήρε ο Κάλινιτς, με τον Μόντριτς να παίζει στο "10", μπροστά από Ράκιτιτς και Μπρόζοβιτς.


Βαριά ήττα για την Ελλάδα, 4-1 απ'την Κροατία

Ο Μίκαελ Σκίμπε επέλεξε τον Γιάννη Μανιάτη για τη θέση του Βασίλη Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ και ξεκίνησε στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Κυριάκο Παπαδόπουλο.


Βαριά ήττα για την Ελλάδα, 4-1 απ'την Κροατία

Μπορεί οι διατάξεις στο έντυπο των ΜΜΕ και στο site της UEFA να είχαν την Ελλάδα με 4-4-1-1, αλλά τα πρόσωπα της ενδεκάδας παρέπεμπαν σε 3-5-2. Με την έναρξη του αγώνα έγινε σαφές πως αυτή είναι η διάταξη της Εθνικής. Ο Τζαβέλλας ήταν ο τρίτος στόπερ δίπλα σε Σωκράτη-Κυριάκο, με τους Σταφυλίδη-Μανιάτη να παίζουν στις πλευρές και τον Ζέκα να φτιαχνει τριάδα στο κέντρο με Τζιόλη-Σάμαρη.

Μας έβαλαν στα διχτυα

Γήπεδο: Stadion Maksimir

Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόκι

Βοηθοί: Ελένιο Ντι Λιμπερατόρε, Μάουρο Τονολίνι

ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (89' Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κράμαριτς (82' Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κάλινιτς (76' Ρέμπιτς).

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Μανιάτης (46' Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Σάμαρης (62' Ταχτσίδης), Ζέκα, Φορτούνης, Σταφυλίδης (71' Μπακασέτας), Μήτρογλου.

Γκολ: 13' Μόντριτς, 19' Κάλινιτς, 33' Πέρισιτς, 49' Κράμαριτς / 30' Παπασταθόπουλος

Κάρτες: / 12' Καρνέζης, 21' Ζέκα, 79' Μπακασέτας

Κόκκινες:

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

ΦΑΝΗΚΕ ΑΠ'ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Το παιχνίδι φάνηκε απ'την αρχή πως είναι μάλλον πάνω απ'τις δυνατότητες της Εθνικής μας. Ακόμα και στα πρώτα πέντε λεπτά, οι Έλληνες παίκτες πήγαιναν δεύτεροι στην μπάλα, παραχωρούσαν φάουλ κοντά στην περιοχή του Καρνέζη, ενώ στο 5' επικράτησε απόλυτη σύγχιση στην περιοχή σε κόρνερ του Μόντριτς και ο Κάλινιτς έπιασε αέρα από κοντά.

ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΖΗ ΚΑΙ 1-0

Οι Κροάτες μας πίεζαν ψηλά, με την ανάπτυξη να είναι στα πόδια των Τζαβέλλα, Σωκράτη, Παπαδόπουλου που δεν είχαν καμία σιγουριά με την μπάλα. Στο 11' ο Τζαβέλλας γύρισε αμέσως την μπάλα στον Καρνέζη, αυτός έκανε κάκιστο κοντρόλ και στη συνέχεια πέναλτι σε τάκλινγκ στον Κάλινιτς που έκλεψε την μπάλα.

Ο Μόντριτς ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και η Εθνική βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ.

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ Ο ΚΑΛΙΝΙΤΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΠΕΡ

Αντίθετα με το Βέλγιο ή τη Βοσνία, οι Κροάτες δεν είχαν πρόβλημα να δημιουργήσουν ευκαιρίες απέναντι στην Ελλάδα. Τις περισσότερες φορές αρκούσε μια απλή εναλλαγή στα άκρα ή μια αλλαγή παιχνιδιού στην απέναντι πλευρά. Μανιάτης-Τζαβέλλας-Σταφυλίδης δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θέσεών τους και το πρόβλημα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές.

Στο 19' μια απλή αλλαγή έβγαλε τον Στρίνιτς στα δεξιά, ο οποίος γύρισε την μπάλα στην περιοχή και ο Κάλινιτς εύστοχησε ανενόχλητος από κοντά, με κανέναν εκ των Σωκράτη-Κυριάκο να βρίσκονται έστω κοντά του.

ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΕΛΙΚΗ

Ο Σκίμπε είδε όλο το σχέδιο του να πηγαίνει στράφι μέσα σε 20' και άλλαξε τη διάταξη της ομάδας. Ο Σταφυλίδης πήγε αριστερός χαφ, ο Ζέκα στα δεξιά, οι αμυντικοί έγιναν τέσσερις και η Ελλάδα γύρισε σε 4-4-1-1. Οι Κροάτες έβγαλαν λίγο το πόδι απ'το γκάζι και η Ελλάδα το εκμεταλλεύτηκε χτυπώντας στο αδύνατο σημείο τους, την ποιότητα/συγκέντρωση των Λόβρεν/Βίντα.

Στο 29' ο Φορτούνης πάσαρε κάθετα στον Μήτρογλου, που γύρισε παράλληλα με την εστία, αλλά ο Σταφυλίδης δεν πρόλαβε να κινηθεί προς την μπάλα. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ζέκα πίεσε τον Λόβρεν και γύρισε την μπάλα, για να διώξει ο Βίντα σε κόρνερ προ του Μήτρογλου.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Φορτούνης, ο Σωκράτης νίκησε τον Λόβρεν στον αέρα στο 2ο δοκάρι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα., μειώνοντας σε 2-1.

ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ Ο ΠΕΡΙΣΙΤΣ

Το 2-1 στην πρώτη τελική της Ελλάδας ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα του αγώνα προς το καλύτερα για την ομάδα του Σκίμπε, αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να βελτιωθεί η εικόνα μας πίσω απ'την μπάλα.

Οι Κροάτες δεν πτοήθηκαν απ'το γκολ του Παπασταθόπουλου και συνέχισαν να εκθέτουν τα άκρα μας. Στο 31' ο Κράμαριτς σούταρε άουτ και στο 33' άλλη μια επίθεση απ'τα άκρα μας έβαλε στα δίχτυα.

Αυτή τη φορά ο Βρσάλκο σέντραρε απ'τα αριστερά, χωρίς εμπόδιο από Τζαβέλλα-Σταφυλίδη, ο Καρνέζης δεν βγήκε ποτέ, ο Μανιάτης έχασε τον Πέρισιτς στο δεύτερο δοκάρι και ο άσος της Ίντερ πήρε την κεφαλιά για το 3-1.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΟΛ

Η αμυντική λειτουργία της Εθνικής ήταν τόσο κακή, που παρότι είχε ήδη δεχθεί τρία γκολ, είχε και τον Καρνέζη να σώζει βέβαιο γκολ στο 44' όταν σηκώθηκε μετά από απόκρουση σε σουτ του Κράμαριτς και είπε νέο "όχι" σε κοντινό πλασέ του ανενόχλητου Κάλινιτις.

Στο 46' ο Σκίμπε έβγαλε τον Μανιάτη για να βάλει τον Ρέτσο στη θέση του, αλλά δεν άλλαξαν πολλά. Πριν συμπληρωθούν πέντε λεπτά, ο Ράκιτιτς σημάδεψε από χαμηλά το τρέξιμο του Βρσάλκο.

Ο Σταφυλίδης προσπάθησε με το στήθος να δώσει στον Καρνέζη, ο Βρσάλκο τσίμπησε την μπάλα και ο Κράμαριτς έκανε τέσσερα τα γκολ των Κροατών σε κενή εστία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΙΑ ΑΡΓΑ

Η ομάδα του Μόντριτς συνέχισε να απειλεί στο ρελαντί, με τον Καρνέζη να αποκρούει σουτ τωνΚράμαριτς-Ράκιτιτς στο 55' και στο 56' αντίστοιχα.

Στο 63' οι Κροάτες έδειξαν ξανά τα προβλήματα στην άμυνα, ο Μήτρογλου γύρισε την μπάλα και ο προωθημένος Παπασταθόπουλος πήρε την κεφαλιά στο 2ο δοκάρι, με την μπάλα να φεύγει άουτ. Η Κροατία μας άφησε λίγο την μπάλα, "έπεσε" μερικά μέτρα πιο πίσω και έτρεχε στους ανοιχτούς χώρους.

ΔΥΟ ΚΕΦΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Στο 75' ο Ζέκα κέρδισε κόρνερ, ο Φορτούνης το εκτέλεσε με τον Μήτρογλου να παίρνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά να μην καταφέρνει να κρατήσει την μπάλα χαμηλά για να τη στείλει στην εστία. Η αλήθεια είναι πως χωρίς να έχουν πολλά να χάσουν και με τους Κροάτες να "κάθονται" πάνω στο 4-1, η Ελλάδα προσπάθησε να σταθεί όρθια, δεν τα παράτησε.

Φάνηκε, έστω και σε λίγες φάσει, πως οι Κροάτες είχαν αδυναμίες που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε με πιο συχνές επισκέψεις στην περιοχή τους. Στο 90' το ωραίο γύρισμα του Τζιόλη βρήκε τον Μήτρογλου που πήρε εκπληκτική κεφαλιά εν στάσει, αλλά είδε τον Σούμπασιτς να βγάζει με φανταστική απόκρουση δίπλα απ'το αριστερό του δοκάρι.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Θα μπορούσαμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε γκολ των Κροατών. Πέρα απ'τα ατομικά λάθη που μπορεί κανείς να δει, κάθε γκολ φανερώνει τις συνολικές αδυναμίες που είχε η Ελλάδα πίσω απ'την μπάλα. Θα διαλέξουμε τη διπλή απόκρουση του Καρνέζη στο 44'. Είχαμε ήδη δεχθεί τρία γκολ και Κράμαριτς-Κάλινιτις εκτέλεσαν ανενόχλητοι, αυτό τα λέει όλα.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Απαρατήρητος. Χάρισε μια κίτρινη στον Τζαβέλλα στο 8', λανθασμένη υπόδειξη για φάουλ του Ζέκα σε κλέψιμο ψηλά απ'τον πρώτο βοηθό στο 34'.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Κράμαριτς. Ο επιθετικός της Χόφενχαϊμ είχε διαρκή κίνηση ανάμεσα στις γραμμές της Ελλάδας και ήταν παρών τόσο στο χτίσιμο των επιθέσεων, όσο και στο τελείωμα των φάσεων.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Το θάρρος που έδειξαν Ζέκα-Φορτούνης-Μήτρογλου στις φάσεις που είχαν τη δυνατότητα. Πίεσαν, κράτησαν μπάλα, έκλεψαν, απείλησαν, ακόμα και μετά το 4-1. Καθόλου τυχαία, οι τρεις τους είναι μέσα σε ο,τι καλό προσπαθήσαμε να φτιάξουμε με την μπάλα.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Τίποτα στην αμυντική μας λειτουργία. Είτε με 5-3-2, είτε με 4-4-1-1, η Ελλάδα είχε κάκιστη εικόνα πίσω απ'την μπάλα, με τους Κροάτες να κάνουν ο,τι θέλουν στα άκρα μας. Καμία σχέση με το πρόσωπο που δείξαμε σε Βέλγιο και Βοσνία, η Κροατία ήταν ανώτερος αντίπαλος και η Εθνική κατώτερη της περίστασης.

Κροατία - Ελλάδα 4-1 (highlights)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξέσπασε σε κλάματα στον πάγκο ο Σταφυλίδης
Η τρομερή διπλή επέμβαση του Καρνέζη
Αποβλήθηκε από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας ο Τσάνας
Η κριτική των παικτών της Εθνικής
Σκίμπε: "Δεν είναι ώρα να είμαι αισιόδοξος"
Παπασταθόπουλος: "Δεν είναι ευθύνη του Σκίμπε"
"Κράξιμο" στην Εθνική από τους χρήστες του twitter
Τρία στο 33' από την εποχή του Ντέταρι η Ελλάδα!
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ