ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τσέτνικ και σημαίες της Μεγάλης Ελλάδας στο "Γ. Καραϊσκάκης"

Τσέτνικ και σημαίες της Μεγάλης Ελλάδας στο "Γ. Καραϊσκάκης"

Πανό σύμβολο των Τσέτνικ και σημαίες για τη "Μεγάλη Ελλάδα" έκαναν την εμφάνισή τους στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", κατά τη διάρκεια του Ελλάδα-Βοσνία, εκτός από το πανό για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Το πανό υπέρ της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν το μοναδικό που προκαλεί αντιδράσεις από τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Βοσνία.

Τα φωτογραφικά πρακτορεία απαθανάτισαν κι άλλους εθνικιστικούς συμβολισμούς στις εξέδρες του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", που αφορούν τόσο στη Σερβία όσο και στην Ελλάδα.

Το βοσνιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Anadolija" δημοσίευσε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας οπαδός να κρατάει μία σημαία με το έμβλημα της παραστρατιωτικής οργάνωσης Τσέτνικ, με σήμα τη νεκροκεφαλή και μότο το "για τον βασιλιά και την πατρίδα, ελευθερία ή θάνατος".

Οι Τσέτνικ, σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, "ήταν σερβική εθνικιστική και φιλοβασιλική παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στα Βαλκάνια πριν και κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων πολέμων. Είναι κυρίως γνωστοί για τη συμμετοχή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστοί επισήμως ως Γιουγκοσλαβικός Στρατός στην Πατρίδα (Jugoslovenska vojska u otadžbini, Југословенска војска у отаџбини; JVUO, ЈВУО)".

"Το 1941, η Γιουγκοσλαβία ηττήθηκε από τη Γερμανία και κατελήφθη από τις δυνάμεις του Άξονα από το 1941 έως το 1945. Αν και αρχικά δημιουργήθηκε ως ένα κίνημα αντίστασης, συνεργάστηκαν με την Κατοχή του Άξονα σε συνεχώς αυξανόμενο βαθμό, λειτουργώντας τελικά έως το τέλος του πολέμου ως μονάδες υποστηριζόμενες από τον Άξονα".

"Ο αρχηγός των Τσέτνικ Ντράζα Μιχαήλοβιτς συνελήφθη στην Ανατολική Βοσνία και στις 14 Ιουλίου του 1946 δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και εκτελέστηκε. Η δίκη είχε αρχίσει στις 10 Ιουλίου του 1946. Η δίκη έγινε από δικαστήριο των κομμουνιστικών αρχών της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας του Στρατάρχη Τίτο".

"Το όνομα 'Τσέτνικ' χρησιμοποιήθηκε επίσης από ορισμένες ομάδες ανταρτών ενεργές σε πολέμους στα Βαλκάνια πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από κάποιες σερβικές εθνικιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις σχετικές με το κίνημα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Γιουγκοσλαβικών πολέμων".

Τσέτνικ και σημαίες της Μεγάλης Ελλάδας στο "Γ. Καραϊσκάκης"

"Προσπάθησαν να επιτεθούν στο ημίχρονο"

Όπως αναφέρει ρεπόρτερ του " Anadolija", πριν από τη σέντρα του αγώνα υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ των φιλάθλων, αλλά με την παρέμβαση των σεκιούριτι, δεν εξελίχθηκαν σε επεισόδιο.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι υπήρχαν σύμβολα του κινήματος των Τσέτνικ σε διάσπαρτα σημεία στις κερκίδες, ενώ πίσω από την εστία του Ασμίρ Μπέγκοβιτς στο 1ο ημίχρονο υπήρχε και το περίφημο πανό για τη Σρεμπρένιτσα.

Μάλιστα, όπως προσθέτει, στο ημίχρονο οπαδοί από την ελληνική πλευρά επιχείρησαν να επιτεθούν στους περίπου 1.000 Βόσνιους φιλάθλους που είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν από τους υπαλλήλους ασφαλείας.

Τσέτνικ και σημαίες της Μεγάλης Ελλάδας στο "Γ. Καραϊσκάκης"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι σημαίες της "Μεγάλης Ελλάδας"

Στις εξέδρες του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" εμφανίστηκαν για ακόμα μία φορά ακόμα δύο σημαίες με ιδιαίτερους, εθνικιστικούς συμβολισμούς.

Ο λόγος για τη σημαία της Βορείας Ηπείρου και αυτήν της Κύπρου, στις οποίες αποτυπώνεται η ιδέα της "Μεγάλης Ελλάδας". Η πρώτη σημαία υψώθηκε το 1914 στην Κορυτσά, στο πλαίσιο της αυτονόμησης της Βορείας Ηπείρου, ωστόσο και στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιείται από διάφορες οργανώσεις που οραματίζονται την προσάρτηση της περιοχής στα εδάφη της Ελλάδας. Με παρεμφερείς συμβολισμούς, στις εξέδρες του γηπέδου ξεδιπλώθηκε και η σημαία της ενιαίας Κύπρου.

Σημειώνεται ότι οπαδοί είχαν επιχειρήσει να περάσουν -χωρίς επιτυχία- στο γήπεδο, ελληνικές σημαίες της Βορείας Ηπείρου και στον φιλικό αγώνα κ-19 με την Αλβανία. Αντιθέτως, και οι δύο σημαίες ξεδιπλώθηκαν κανονικά και στον αγώνα με την Κύπρο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 τον Οκτώβριο.

Τσέτνικ και σημαίες της Μεγάλης Ελλάδας στο "Γ. Καραϊσκάκης"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γιάννης Φιλέρης: Φασισμός χωρίς σύνορα
Συγγνώμη από ΕΠΟ στους Βόσνιους για το φασιστικό πανό
Βασιλειάδης: "Ανθρωπόμορφα φασιστοειδή..."
Οι ιστοσελίδες της Βοσνίας για το ματς με την Ελλάδα
"Οι Έλληνες απολογούνται στους Βόσνιους για τον αγώνα-ντροπή στην Αθήνα"
Προκλήθηκαν οι Βόσνιοι με σημαίες και αναφορά στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ