ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τσάνας, και από το καλοκαίρι Αγγελος

Τσάνας, και από το καλοκαίρι Αγγελος
INTIME SPORTS

Ισχυροποιείται το σενάριο να μην αντικατασταθεί άμεσα ο Κλαούντιο Ρανιέρι από “μόνιμο” προπονητή στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας και να αναλάβει ως “υπηρεσιακός” για δύο ματς ο τεχνικός της εθνικής Ελπίδων, στην προοπτική της συμφωνίας με Αναστασιάδη από τον Ιούνιο.

Το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ για την αλλαγή προπονητή ακόμη δεν έχει λάβει χώρα. Ισως να μην γίνει ποτέ. ΕΠΟ είναι αυτή, ποιος ξέρει... Τυπικά ο Ιταλός προπονητής βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια από τις 16 Νοεμβρίου “έως το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας για το 2014” όπως είχε αναφέρει η ομοσπονδία στην ανακοίνωση του “διαζυγίου”. Οι... αγωνιστικές υποχρεώσεις ως το τέλος του χρόνου ήταν το φιλικό με τη Σερβία, στο οποίο υπηρεσιακός τεχνικός ήταν ο Κώστας Τσάνας. Εκτοτε, πέρασαν τρεις εβδομάδες. Μεσολάβησαν πολλά. Κυριότερο: η απόφαση για αναβολή του πρωταθλήματος και οι εξελίξεις στην υπόθεση του πορίσματος του Αριστείδη Κορέα. Για τον διάδοχο του Ρανιέρι, όμως, δεν συνέβη τίποτα και ίσως τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο για το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”.

Δηλαδή, να καθίσει ο Κώστας Τσάνας στον πάγκο της εθνικής και στα δύο επόμενα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Euro και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας από το καλοκαίρι ο Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει υπογράψει με τον ΠΑΟΚ για έναν χρόνο. Τα δυο επόμενα ματς είναι το Ουγγαρία – Ελλάδα στις 29 Μαρτίου (πολύ κρίσιμο!) και το Νήσοι Φαρόε – Ελλάδα στις 13 Ιουνίου. Τα τέσσερα στην τελική ευθεία των προκριματικών χωρίζονται σε δύο “δίδυμα” μέσα σε δύο μήνες, μετά το καλοκαίρι. Με Φινλανδία και Ρουμανία τον Σεπτέμβριο του 2015, με Βόρειο Ιρλανδία και Ουγγαρία τον Οκτώβριο (αυλαία στις 11 Οκτωβρίου).

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ - ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Το σκεπτικό βάσει του οποίου το συγκεκριμένο σενάριο ισχυροποιήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες δεν είναι... πολύπλοκο. Εδράζεται σε συγκεκριμένες αιτίες. Καταθέτουμε ορισμένες εξ αυτών, χωρίς να εξετάζουμε αν είναι σωστές ή λανθασμένες.

  1. Δεν θεωρείται εύκολο να αναλάβει αυτή την περίοδο την εθνική Ελλάδας καταξιωμένος ξένος τεχνικός μόνο για το τέλος της προκριματικής φάσης του Euro. Οχι μόνο λόγω των στενών οικονομικών δεδομένων, αλλά και λόγω της δύσκολης θέσης της ομάδας.

  2. Μετά το “πάθημα” με τον Ρανιέρι, δεν θέλει κανείς από την ΕΠΟ να δεσμεύσει την ομοσπονδία με πολυετές συμβόλαιο κάποιου προπονητή. Αν γίνει πρόταση σε ξένο τεχνικό, θα περιλαμβάνει “bonus” έξτρα συνεργασίας μόνο αν κατορθώσει το φαινομενικά απίθανο, δηλαδή την πρόκριση στο Euro.

  3. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει στην ΕΠΟ ποιοι θα βρίσκονται και ποιοι όχι στη θέση τους τον Μάρτιο, το καλοκαίρι, γενικά το 2015. Η ηγεσία της δεν είναι πλέον τόσο “χαλαρή” και στιβαρή, ώστε να πάρει απόφαση με μεγάλο οικονομικό και “ειδικό” βάρος, όπως η συνεργασία – ρίσκο με αλλοδαπό κόουτς που δεν θα ξέρει παίκτες – ατμόσφαιρα – κατάσταση – ομάδα.

  4. Με τον Τσάνα έχουν καλή επαφή οι παίκτες και ο Γιώργος Καραγκούνης. Θεωρείται άνθρωπος που ξέρει τα “κατατόπια” και μπορεί να οδηγήσει την ομάδα για τα δύο επόμενα ματς, με “συνοδηγό” τον “Κάρα”.

Επισημαίνεται ότι το συμβόλαιο με τον Ρανιέρι ακόμη δεν έχει λυθεί. Ισως αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, αν οριστικοποιηθεί με τον μάνατζερ και τους δικηγόρους του η αποζημίωση (πιθανότατα θα είναι με αμοιβή για το ένα από τα δύο προκαθορισμένα βάσει συμβολαίου έτη συνεργασίας). Ο Καραγκούνης είναι ουσιαστικά αυτή την περίοδο ο μοναδικός που ασχολείται με την επόμενη ημέρα της ομάδας. Με την προηγούμενη (Ρανιέρι, αποζημιώσεις κ.ο.κ.) ασχολούνται και οι διοικούντες. Τον “Κάρα” συνδράμουν και δυο – τρία στελέχη της ομοσπονδίας. Η άποψή του για τον Αγγελο Αναστασιάδη είναι καταγεγραμμένη και δεδομένη. Τον θεωρεί ιδανικό για τον πάγκο της εθνικής, έναν από τους κορυφαίους Ελληνες προπονητές των δύο τελευταίων δεκαετιών. Προτάσεις από μάνατζερς υπάρχουν πολλές και τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Διότι υπάρχουν αρκετοί που συγκεντρώνουν αξιόλογα προσόντα, έχουν θητεία επιτυχημένη και γνωρίζουν Σούπερ Λίγκα, παίκτες, συνθήκες.

Ο ίδιος ο κόουτς του ΠΑΟΚ με τον οποίο ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική Ελλάδας είχε συνεργαστεί μόνο για μια “κουτσή” σεζόν στον Παναθηναϊκό (Ιούνιο 2000 – Φεβρουάριο 2001), είπε πριν πριν από λίγες ημέρες στη Nova: “Αν θέλει η Παναγιά να πάω εκεί, θα πάω εκεί. Και το πότε θα πάω, ούτε εγώ θα το αποφασίσω, ούτε κανένας άλλος”. Συνεπώς, όλα είναι ανοιχτά. Οχι μόνο για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Αλλά και για το χρονικό σημείο, αν τελικά γίνει πραγματικότητα το πλάνο του Γιώργου Καραγκούνη.

* Follow me on Twitter: Seretinio

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ