ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το προφίλ της Εθνικής Ελλάδας Under 19

Το προφίλ της Εθνικής Ελλάδας Under 19
INTIME SPORTS

Ποιοι είναι οι παίκτες που οδήγησαν την ομάδα Νέων στους "4" της Ευρώπης; Έχουν ταλέντο; Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις συμμετοχές και όσα έχει πετύχει η νέα φουρνιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Δείτε videos!

Κάτι νέο γεννιέται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάτι νέο και σπουδαίο, όπως μαρτυρά η πορεία της ομάδας κάτω των 19 στο Euro 2012.

Οι παίκτες του Κώστα Τσάνα νίκησαν 3-2 την Πορτογαλία και πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά του Euro. Όχι και λίγο πράγμα, αν αναλογιστεί κανείς πως παράλληλα κέρδισαν το εισιτήριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Τουρκία (2013), που θα συμμετέχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας.

Αυτή η φουρνιά των ποδοσφαιριστών έχει μπόλικο ταλέντο και φανερώνει πως μπορεί να πετύχει κάτι καλό στο μέλλον. Ίσως αυτό να είναι ένα επίτευγμα της κατάκτησης του Euro 2004 από την Εθνική ομάδα της χώρας μας.

Όσο και να θέλουμε να αποφύγουμε τις υπερβολές, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που διαθέτει η ομάδα Νέων και μάλιστα κάποιοι απ' αυτούς έχουν ήδη εμπειρία και παραστάσεις από μεγάλα παιχνίδια.

Από τους 18 ποδοσφαιριστές που διαθέτει η αποστολή μας, οι 5 είναι του Παναθηναϊκού, οι 3 του Ολυμπιακού, οι 3 του Άρη, οι 2 από τον Αστέρα Τρίπολης και από έναν έχουν οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Εργοτέλης, Πανιώνιος και Ατρόμητος.

Αρκετοί από τους 18 έχουν πολλές συμμετοχές με τις ομάδες τους και άλλοι ακόμη δεν έχουν πάρει την ευκαιρία να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα του συλλόγου που ανήκουν. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα κατορθώματα των παικτών της Εθνικής Νέων.

Οι έμπειροι

Χαράλαμπος Μαυρίας - Παναθηναϊκός (21/2/1994): 31 συμμετοχές - 1 γκολ

Μπορεί στο ματς με την Πορτογαλία πολλοί να κατηγόρησαν τον Μαυρία για απερισκεψία, αφού αποβλήθηκε ενώ το ματς ουσιαστικά είχε τελειώσει, όμως οι αριθμοί λένε πως ο άσος του Παναθηναϊκού είναι ο πιο έμπειρος της Εθνικής Νέων.

Κι όταν μιλάμε για αριθμούς, αναφερόμαστε στις συμμετοχές του 18χρονου (είναι και από τους μικρότερους), καθώς σε δύο χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη ομάδα του "τριφυλλιού" έχει αγωνιστεί σε 31 ματς.

Το ντεμπούτο έγινε μάλιστα τη σεζόν 2010-11, σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 στο ΟΑΚΑ με την Ρουμπίν Καζάν (20/10/10), ενώ εκείνη τη χρονιά έπαιξε σε συνολικά 7 ματς.

Φέτος, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον εμπιστεύτηκε πολύ περισσότερο και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε 24 αγώνες και μάλιστα πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ. Ήταν στις 18 Φλεβάρη στην Κρήτη, σ' ένα ματς που οι "πράσινοι" νίκησαν με 2-0 τον Εργοτέλη. Να σημειωθεί πως έχει δώσει και δύο ασίστ στα ματς με ΟΦΗ και Αστέρα.

Τάσος Μπακασέτας - Αστέρας Τρίπολης (28/6/1993): 29 συμμετοχές

Ο Τάσος Μπακασέτας είναι ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Νέων, με τις περισσότερες συμμετοχές σε επαγγελματικές ομάδες μετά τον Μαυρία, αφού έχει αγωνιστεί συνολικά σε 29 παιχνίδια.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2009-10, που είχε μια μόλις συμμετοχή με τον Αστέρα Τρίπολης (σε μια νίκη κόντρα στην ΑΕΚ 2-0, 18/4/2010), ενώ την επόμενη σεζόν είχε 7 ματς με τους Αρκάδες και 11 (1 γκολ) με τον Θρασύβουλο, όπου δόθηκε δανεικός.

Τη χρονιά που μας πέρασε αγωνίστηκε σε 10 ματς και σκόραρε μια φορά στο Αστέρας-Πανιώνιος 2-0.

Κώστας Σταφυλίδης - ΠΑΟΚ (2/12/1993): 20 συμμετοχές

Από τους πιο... έμπειρους της Εθνικής ομάδας Νέων είναι δίχως αμφιβολία ο Κώστας Σταφυλίδης. Ο Θεσσαλονικιός αμυντικός, έπαιξε φέτος στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ και κατάφερε να μετρήσει 20 συμμετοχές, εκ των οποίων τις 17 ήταν βασικός.

Ο Λάσλο Μπόλονι πόνταρε στο ταλέντο του 19χρονου, τον εμπιστεύτηκε όλη τη διάρκεια της σεζόν και σίγουρα δεν το μετάνιωσε! Εκτός από τις 20 συμμετοχές, ο Σταφυλίδης έδωσε και δύο ασίστ, εκ των οποίων η πρώτη ήταν στο ντεμπούτο του απέναντι στον Παναιτωλικό (20/11/11 3-0).

Γιάννης Γιαννιώτας - Άρης (29/4/1993): 20 συμμετοχές - 3 γκολ

Εξίσου έμπειρος με τον Σταφυλίδη είναι και ο Γιάννης Γιαννιώτας, αφού μετρά κι αυτός 20 συμμετοχές, αλλά με τη φανέλα του "αιώνιου" αντιπάλου, Άρη.

Ο 19χρονος επιθετικός, αγωνίστηκε φέτος για πρώτη φορά στους μεγάλους και δικαίωσε τους προπονητές του με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, δεν ήταν καθόλου φοβισμένος και από τα πρώτα ματς έδειξε πως έχει εμπιστοσύνη στα πόδια του.

Ο επιθετικός του Άρη πήρε το βάπτισμα του πυρός στις 5 Νοέμβρη του 2011, σε εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό (2-3), ενώ σκόραρε τρεις φορές όλη τη σεζόν, προσφέροντας βαθμούς στην ομάδα του.

Το πρώτο του γκολ ήρθε στη δεύτερη συμμετοχή του, σ' ένα ματς με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, όπου έκρινε το αποτέλεσμα, ενώ σκόραρε επίσης στα εκτός έδρας ματς με Λεβαδειακό (1-1) και Παναιτωλικό (ήττα με 1-5). Να σημειωθεί πως είχε και μια ασίστ στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στην Αθήνα (ήττα με 1-2).

Παναγιώτης Μπάλλας - Ατρόμητος (6/9/1993): 20 συμμετοχές

Ο Παναγιώτης Μπάλλας είναι από τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια θα καθιερωθεί στον Ατρόμητο.

Πρόκειται για έναν 19χρονο μέσο, που έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 2010-11 στο ματς Ατρόμητος-Καβάλα 0-0, όμως τη χρονιά που μας πέρασε, ο Γιώργος Δώνης τον εμπιστεύτηκε απόλυτα και τον έκανε από τα βασικά στελέχη της ομάδας του Περιστερίου.

Ο άσος των "κυανόλευκων" έπαιξε σε 19 ματς συνολικά τα 12 εξ αυτών ήταν βασικός, έχοντας μια ασίστ και συνολικά μια πολύ καλή παρουσία.

Δημήτρης Κουρμπέλης - Αστέρας Τρίπολης (2/11/1993): 17 συμμετοχές

Το όνομα του Δημήτρη Κουρμπέλη μπορεί σε κάποιους να μην είναι γνωστό, όμως πρόκειται για έναν 19χρονο ποδοσφαιριστή (δεν έχει συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας του) που μετρά ήδη 17 συμμετοχές στην Superleague.

Είναι από τη νέα γενιά ποδοσφαιριστών που ανήκουν στον Αστέρα Τρίπολης και το εντυπωσιακό είναι πως από τα 17 ματς, ξεκίνησε βασικός σε όλα εκτός από ένα! Η... πρεμιέρα του στη μεγάλη κατηγορία, έγινε στις 11 Σεπτέμβρη, στο εντός έδρας ματς με την Κέρκυρα, που έληξε χωρίς γκολ.

Γιώργος Κατίδης - Άρης (12/2/1993): 16 συμμετοχές

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας Νέων, έχει δύο χρόνια εμπειρία από Superleague, φορώντας μάλιστα τη φανέλα ενός ιστορικού σωματείου όπως είναι ο Άρης.

Ο 19χρονος μέσος, τη σεζόν 2010-11 αγωνίστηκε μόλις σε τρία ματς, κάνοντας ντεμπούτο στο Άρης-Καβάλα 1-0 (μπήκε αλλαγή στο 89'), όμως τη φετινή χρονιά πήρε περισσότερες ευκαιρίες και την επόμενη σίγουρα θα πάρει ακόμη πιο πολλές.

Συγκεκριμένα, ο άσος του Άρης φόρεσε τη σεζόν που μας πέρασε, 13 φορές τη κιτρινόμαυρη φανέλα, ξεκινώντας μονάχα τις τρεις βασικός, ενώ ποτέ δεν έχει αγωνιστεί ολόκληρο 90λεπτο. Κόντρα στην Πορτογαλία πάντως πέτυχε δύο γκολ και χάρισε την πρόκριση στους "4" του Euro Under-19.

Στέφανος Καπίνο - Παναθηναϊκός (18/3/1994): 12 συμμετοχές

Η φετινή χρονιά ήταν το ξεκίνημα μιας καριέρας που ανοίγεται μπροστά στα πόδια του Στέφανου Καπίνο. Ο 18χρονος πορτιέρο πήρε προαγωγή από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην πρώτη ομάδα και δεν περίμενε πολύ για να αγωνιστεί.

Στις 17 Σεπτέμβρη, ο Καρνέζης δέχτηκε κόκκινη κάρτα στο 4ο λεπτό του αγώνα, Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1, ο Καπίνο μπήκε αλλαγή και συνολικά όλη τη χρονιά υπερασπίστηκε 12 φορές την εστία των "πρασίνων".

Η απόδοση και οι εμφανίσεις του Καπίνο είχαν αδιαμφισβήτητα θετικό πρόσημο, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει κάποιες αποκρούσεις του, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Μαυρουδής Μπουγαΐδης - ΑΕΚ (1/6/1993): 12 συμμετοχές

Ένα χρόνο πριν, οι άνθρωποι της ΑΕΚ, είχαν ενθουσιαστεί με το ταλέντο του Μαυρούδη Μπουγαΐδη και τον... άρπαξαν από τον Άρη, με σκοπό να επενδύσουν στο μέλλον.

Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός, μπορεί να μην πήρε ευκαιρίες στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, όμως φέτος αγωνίστηκε 12 φορές με τη φανέλα της Ένωσης. Όχι λίγες, αν αναλογιστούμε πως ήταν η πρώτη του χρονιά. Το ντεμπούτο του έγινε στις 29 Σεπτέμβρη, σ΄ένα ματς της ΑΕΚ με την Στουρμ Γκρατς στο ΟΑΚΑ.

Οι... νέοι

Σ' αυτή την κατηγορία βρίσκονται ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στις πρώτες ομάδες των συλλόγων που ανήκουν, όμως όχι παραπάνω από 2-3 φορές. Γι' αυτό και θα σας τους αναφέρουμε επιγραμματικά.

Σπύρος Φουρλάνος - Παναθηναϊκός (19/11/1993): 3 συμμετοχές.

Πήρε το βάπτισμα του πυρός τη σεζόν που μας πέρασε, στο εντός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ (3-1, 27/11/11) και από τότε έπαιξε τρεις φορές, έχοντας 30 λεπτά συνολικό χρόνο συμμετοχής.

Ανδρέας Μπουχαλάκης - Εργοτέλης (5/4/1993): 2 συμμετοχές

Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για τον Εργοτέλη και το δυσάρεστο είναι πως ο Νίκος Καραγεωργίου, δεν έδωσε τουλάχιστον κάποιες ευκαιρίες σε νέους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Τρανό παράδειγμα ο Ανδρέας Μπουχαλάκης που έπαιξε σε δύο μόλις αγώνες. Την πρώτη φορά μπήκε στο 89' σ' ένα εντός έδρας ματς με την Δόξα (2-1) και την δεύτερη ξεκίνησε βασικός στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" αλλά αποβλήθηκε στο 60'.

Βασίλης Μπούζας - Πανιώνιος (30/6/1993): 2 συμμετοχές

Ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα που παραδοσιακά βγάζει ταλέντα και ο Βασίλης Μπούζας είναι ένα απ' αυτά της νέας γενιάς. Ο 19χρονος άσος έπαιξε τη φετινή σεζόν δύο φορές, αρχικά στο Κέρκυρα-Πανιώνιος 0-3 (24/9/11) και στο Skoda Ξάνθη - Πανιώνιος 1-0 (17/12/11).

Χαράλαμπος Λυκογιάννης - Ολυμπιακός (22/10/1993): 1 συμμετοχή

Είναι από τους παίκτες που ξεχώρισε ο Ερνέστο Βαλβέρδε από τις "ερυθρόλευκες" ακαδημίες, ήταν ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης, όμως μην φανταστείτε πως ο Ισπανός του έδωσε πολλές ευκαιρίες. Για την ακρίβεια, μονάχα μια φορά έχει φορέσει τη φανέλα της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού ο 19χρονος άσος κι αυτή ήταν για 10 λεπτά, σ' ένα ματς Κυπέλλου με τον Πανιώνιο (4-0, 25/1/12).

Οι άπειροι

Στην τελευταία κατηγορία, βλέπουμε τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ομάδες Νέων και δεν έχουν παίξει ακόμη σε επαγγελματική ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλοί, απλά περιμένουν να πάρουν κι αυτοί τις ευκαιρίες τους. Το μέλλον είναι μπροστά τους.

Κώστας Τριανταφυλλόπουλος - Παναθηναϊκός (3/4/1993)

Κώστας Ρουγκάλας - Ολυμπιακός (13/10/1993)

Δημήτρης Διαμαντάκος - Ολυμπιακός (5/3/1993)

Σωκράτης Διούδης - Άρης (3/2/1993)

Νίκος Μαρινάκης - Παναθηναϊκός (13/9/1993)

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ