ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

"Το Βέλγιο είναι μια υπερδύναμη, αλλά δεν πρέπει να φοβηθούμε"

"Το Βέλγιο είναι μια υπερδύναμη, αλλά δεν πρέπει να φοβηθούμε"

Σε ραδιοφωνικό σταθμό μίλησε ο γυμναστής της Εθνικής ομάδας, Γρηγόρης Μπιζάς, σχολιάζοντας τον επικείμενο αγώνα με τον Βέλγιο στις Βρυξέλλες, αλλά και το κομμάτι της δικής του δουλειάς που δεν είναι άλλο από την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Στο κρατικό αθλητικό ραδιόφωνο και στην εκπομπή "Πρώτη Σελίδα" με τον Δημήτρη Μαλισιώβα μίλησε ο γυμναστής της Εθνικής ομάδας, Γρηγόρης Μπιζάς, σχολιάζοντας τον επικείμενο αγώνα με τον Βέλγιο στις Βρυξέλλες για την 5η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και το κομμάτι της δικής του δουλειάς που δεν είναι άλλο από την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Για το ρόλο του γυμναστή στην ομάδα: "Οι γυμναστές κάνουν μια αρκετά σοβαρή δουλειά, είναι βέβαια στο παρασκήνιο κι όχι μπροστά, αλλά πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και σε όλο το επιτελείο ανήκουν όχι μόνο οι γυμναστές, αλλά και πολλοί άλλοι που φροντίζουν οι παίκτες να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Καλώς ή κακώς αν έχεις παίξει ποδόσφαιρο μπορείς να καταλάβεις τι σκέφτεται ο ποδοσφαιριστής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και κυρίως όταν θα πρέπει να σταθείς στο ψυχολογικό κομμάτι κοντά του μετά από αποτυχίες, σε βοηθάει πάρα πολύ αν έχεις παίξει ποδόσφαιρο".

Για την προετοιμασία της ομάδας: "Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα παιχνίδι όπως αυτό τώρα με το Βέλγιο. Συνήθως οι προπονητικές μονάδες που έχουμε στη διάθεση μας να διαχειριστούμε είναι έξι με μια διπλή προπόνηση. Χωρίζουμε αυτές τις προπονητικές μονάδες σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος το βάρος πέφτει στην αποκατάσταση των παικτών, στην υπερπλήρωση αποθηκών ενέργειας και στην πρόληψη. Πολλοί παίκτες έρχονται από τις ομάδες τους με τραυματισμούς, έχουν κάποιες ρουτίνες και έχουν να κάνουν κάποιες ασκήσεις. Αυτά όλα γίνονται στις πρώτες μέρες στο πρώτο κομμάτι. Στο δεύτερο κομμάτι κορυφώνεται η προπονητική παρέμβαση η δική μας και μένουν οι δύο τελευταίες μέρες που προετοιμαζόμαστε για το παιχνίδι και δίνεται έμφαση στην τακτική".

Για την προπόνηση της Εθνικής: "Σε αντίθεση με τα κλαμπ που ενδεχομένως ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση των παραγόντων της φυσικής κατάστασης, στην Εθνική ομάδα στοχεύουν στη διατήρηση ενός επιπέδου φυσικής κατάστασης που έχουν οι παίκτες. Κλειδί για το επίπεδο αυτό θα έλεγα ότι είναι η ενέργεια. Στοχεύουμε δηλαδή στα ενεργειακά αποθέματα του παίκτη. Η απόδοση δηλαδή του παίκτη που θα δούμε στον αγώνα επηρεάζεται πάρα πολύ από την κόπωση. Αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε. Μην ξεχνάμε ότι τώρα οι δικοί μας παίκτες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Άρα μπορεί να έχουμε μια συσσωρευμένη κόπωση στους παίκτες.

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο τις προπονήσεις, ώστε οι παίκτες να έχουν ενέργεια όταν θα παίξουν στο παιχνίδι. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει πάρα πολύ και η καλή διατροφή και η ξεκούραση. Αυτό είναι το κλειδί για μένα σε τόσο υψηλό επίπεδο κι αυτό είναι νομίζω και το κλειδί και στις ομάδες τους διότι με τα συνεχόμενα παιχνίδια Τετάρτη-Κυριακή, εμείς μπορούμε να παρέμβουμε λίγο στην προπόνηση. Η ενέργεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά".

Για την συνεργασία με γυμναστές Ελλήνων παικτών που βρίσκονται σε ελληνικές ομάδες, αλλά και στο εξωτερικό: "Υπάρχει μια δυσκολία εδώ πέρα για τους γυμναστές και για τους προπονητές. Είναι ο λίγος χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου τους παίκτες. Οι παίκτες αυτοί έχουν επιρροές καλώς ή κακώς από διάφορους γυμναστές και προπονητές που έχουν δουλέψει κι αυτοί οι γυμναστές είναι από διαφορετικές χώρες. Έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες, χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους προπόνησης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι ότι πρέπει να γυμνάσουμε τους παίκτες βρίσκοντας γρήγορα αυτό που ταιριάζει στον μέσο όρο της ομάδας έτσι ώστε αυτοί να αισθάνονται καλά στον αγώνα. Αυτό νομίζω πρέπει να κάνει ένας γυμναστής. Όσον αφορά την επικοινωνία με άλλους γυμναστές από την αρχή των προκριματικών έχει γίνει νομίζω κάτι σημαντικό για πρώτη φορά στην Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος. Το τεχνικό επιτελείο και το ιατρικό επιτελείο το δικό μας με τα αντίστοιχα των ομάδων της Ελλάδας έκαναν συγκεντρώσεις ανταλλαγής απόψεων. Υπήρξε συμμετοχή και διάθεση για συνεργασία κι αυτό εμένα μου άρεσε πάρα πολύ.

Πέρα από αυτά συλλέγουμε δεδομένα από τους παίκτες, έχουμε επικοινωνία και με τις περισσότερες ομάδες του εξωτερικού, έχουμε ιατρικό ιστορικό και κάποια δεδομένα για τις εξετάσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι το fitness report που παίρνουμε από την ανάλυση του αγώνα. Από αυτό μπορούμε να βλέπουμε τι κάνει ο κάθε παίκτης, πέραν της τακτικής, των συστημάτων και τα λοιπά, μπορούμε να βλέπουμε τι κάνει ο κάθε παίκτης σε τρεξίματα μέσα στον αγώνα, επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις κι όλα αυτά. Έτσι λοιπόν αν παίρνουμε το fitness report από τις ομάδες που παίζει μπορούμε να συγκρίνουμε κάποια πράγματα. Σίγουρα ένας παίκτης μπορεί να αποδώσει καλύτερα στην ομάδα του. Το στοίχημα είναι αυτήν την απόδοση που βλέπουμε ότι έχει με την ομάδα του να την παίρνει και με την εθνική ομάδα. Αν αυτό το πετύχουμε, τότε μπορούμε να ευελπιστούμε σε καλύτερα αποτελέσματα".

Για την φυσική κατάσταση των παικτών με το Βέλγιο, το οποίο διαθέτει γρήγορους παίκτες: "Μπορούμε να τρέξουμε, αυτό που βλέπουμε το Σάββατο ή την Κυριακή είναι η απόδοση. Η φυσική κατάσταση είναι μέρος της απόδοσης, άρα το θέμα δεν είναι μόνο να τρέξουμε πολύ, αλλά και να έχουμε υψηλή απόδοση. Είναι βέβαια κι όλα τα άλλα, δηλαδή και το ψυχολογικό κομμάτι, το κίνητρο, η θέληση για διάκριση κτλ. Εγώ προσωπικά βλέπω ότι το Βέλγιο είναι πραγματικά μια υπερδύναμη και έχει πολύ καλούς παίκτες, αλλά εμείς δεν πρέπει να το φοβηθούμε το παιχνίδι αυτό. Πιστεύω ότι αν κάθε παίκτης από μας γνωρίζει γιατί θέλει να πάει στο μουντιάλ τότε εγώ δε φοβάμαι. Απεναντίας φοβάμαι έντεκα παίκτες που θα έχουν βρει το γιατί θέλουν να πάνε στο μουντιάλ και πόσο μάλλον τους φοβάμαι όταν αυτοί είναι Έλληνες".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ