ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το μεγάλο "σκανάρισμα" του Σκίμπε

Το μεγάλο "σκανάρισμα" του Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr αναλύει τις σκέψεις του Μίχαελ Σκίμπε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις κινήσεις που έκανε και θα κάνει, το πλάνο του για την Εθνική, ποιοι παίκτες του αρέσουν και το "σκανάρισμα" που πραγματοποιεί.

Ήταν 26 Ιουνίου 2014 όταν ο Φάνης Γκέκας νικήθηκε από τον Κέιλορ Νάβας στην διαδικασία των πέναλτι και η Εθνική μας ομάδα έχασε μια "χρυσή" ευκαιρία να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Από τη μια λύπη και απογοήτευση για τον αποκλεισμό και από την άλλη υπερηφάνεια για την "γαλανόλευκη" που συνέχιζε να φέρνει τη μια επιτυχία μετά την άλλη για μια ολόκληρη δεκαετία. Ποιος θα περίμενε ότι 1,5 χρόνο μετά θα είχε γίνει τέτοιο πισωγύρισμα και πως θα φάνταζε η επιτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου τόσο μακρινή. Και όμως...

Μεγάλες μορφές αποχώρησαν (βλέπε Καραγκούνης και Κατσουράνης), προπονητές ήρθαν και έφυγαν (Ρανιέρι, Μαρκαριάν και ως υπηρεσιακός ο Τσάνας) και η Εθνική ομάδα προσπαθεί ακόμα να μαζέψει τα κομμάτια της ύστερα από μια εφιαλτική προκριματική φάση για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του EURO 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας. Εκεί που φάνταζε εύκολο να βρεθούμε όταν έγινε η κλήρωση και ούτε καν διεκδικήσαμε την πρόκριση έτσι όπως παρουσιάστηκε η ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια. Έπρεπε να γίνει μια νέα αρχή και να αλλάξει το "τσιπάκι". Αλίμονο και αν έμεναν όλοι να κλαίνε πάνω από χυμένο γάλα...

Στις 30 Οκτωβρίου 2015 και έπειτα από μια διαδικασία που τράβηξε πολύ, ο Μίχαελ Σκίμπε ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής. Ο Γιώργος Γκιρτζίκης "ψήφισε" Γερμανό για τον γαλανόλευκο πάγκο, θέλοντας να επανέλθουν όλα εκείνα τα στοιχεία που δεδομένα είχαν απουσιάσει το προηγούμενο διάστημα. Ο 50χρονος κόουτς βρίσκεται εδώ και ένα τρίμηνο στο τιμόνι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και το Sport24.gr αναλύει τον τρόπο δουλειάς του, τα ματς που έχει παρακολουθήσει από κοντά, τις σκέψεις του για το ποδόσφαιρό μας και τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, τις συναντήσεις που έχει κάνει με τους προπονητές και γενικά την δουλειά του ως ομοσπονδιακός μας εκλέκτορας.

Το μεγάλο "σκανάρισμα" του Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σκανάρισμα, οι συναντήσεις με τους προπονητές και οι στόχοι του

Μαζί με τον βοηθό του, Ηρακλή Μεταξά και τον Κώστα Τσάνα παρακολουθούν ενδελεχώς τόσο τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, όσο και τους Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Είτε από κοντά είτε από την τηλεόραση, δεν σταματούν να βλέπουν ματς και την πορεία τόσο των διεθνών μας όσο και υποψήφιων παικτών για να πάρουν το... χρίσμα. Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι ο Σκίμπε πηγαίνει πολύ τακτικά στον Άγιο Κοσμά και παρά το γεγονός ότι το διάστημα "Νοέμβριος - Μάρτιος" είναι αρκετά "νεκρό" αγωνιστικά για τις εθνικές, ο ίδιος είναι πολύ καιρό στην Ελλάδα, σίγουρα πολύ παραπάνω απ' όλους τους προηγούμενους και δεν αναφερόμαστε μονάχα στους πιο πρόσφατους. Δουλεύει πολύ και σε καθημερινή βάση, ώστε να είναι έτοιμος την περίοδο των τελικών επιλογών του.

Ξεκινώντας από τα ματς που έχει παρακολουθήσει στην Ελλάδα από κοντά, το πρώτο ήταν το αθηναϊκό ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (1/11), όπου υπήρχε ενδιαφέρον για παίκτες και των δυο ομάδων, ενώ στις 7 Νοεμβρίου είχε βρεθεί με τους βοηθούς του στο Περιστέρι για το Ατρόμητος - Παναθηναϊκός. Στις 9 Δεκεμβρίου είδε το Ολυμπιακός - Άρσεναλ για την 6η αγωνιστική του Champions League και μια ημέρα μετά την αναμέτρηση Αστέρας-Σάλκε στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" για το Europa League. Την ίδια ημέρα, ο συνεργάτης του, Ηρακλής Μεταξάς, είδε το Ντόρτμουντ - ΠΑΟΚ, όπου υπάρχουν διεθνείς και στις δυο ομάδες. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο κόουτς και οι προπονητές όλων των Εθνικών Ομάδων (Ελπίδων, Νέων, Παίδων) παρακολούθησαν τον αγώνα Πανιώνιος - ΑΕΚ για παίκτες και των δυο ομάδων, ενώ προηγουμένως έγινε μεταξύ τους συνάντηση.

Το μοντέλο λειτουργίας των Εθνικών ομάδων, η συνεργασία των ομοσπονδιακών προπονητών, το πώς θα τσεκάρουν τους παίκτες, τα κριτήρια επιλογής των διεθνών, οι προπονήσεις και το τακτικό κομμάτι, αλλά πολλά θέματα έπεσαν στο τραπέζι και αποτέλεσαν αντικείμενο ανάλυσης. Ήταν μια αρκετά ουσιαστική συζήτηση και σίγουρα να επαναληφθεί και στο μέλλον, αφού στόχος είναι να υπάρχει λειτουργική συνεργασία ανάμεσα στους ομοσπονδιακούς μας εκλέκτορες.

Το μεγάλο "σκανάρισμα" του Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σκίμπε πήγε στη Λεωφόρο και για το Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης (13/12) και ένα μήνα μετά στο Καυτανζόγλειο για το Ηρακλής - Βέροια στο Κύπελλο. Προφανώς και ένας από τους παίκτες που ήθελε να δει από κοντά, ήταν ο Απόστολος Βέλλιος, ο οποίος πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αν συνεχίσει έτσι, θα έχει σίγουρα μια θέση στις επιλογές του προπονητή. Μια ημέρα μετά, ο Σκίμπε έδωσε το παρών και στο γήπεδο της Τούμπας, για το παιχνίδι ΠΑΟΚ - Καλλονή. Στο "Δικέφαλο του Βορρά" αγωνίζονται αρκετοί παίκτες, οι οποίοι μπορούν να κληθούν στις προσεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις της Εθνικής. Ο Σκίμπε είχε δώσει το παρών και στο αιώνιο ντέρμπι της Λεωφόρου, το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ και για τον ίδιο ήταν αν μη τι άλλο μια πρωτόγνωρη και πολύ άσχημη εμπειρία. Μαζί με τους Μεταξά και Τσάνα είδαν από κοντά και τα παιχνίδια Λεβαδειακός - Ατρόμητος (20/1), Πανιώνιος-Αστέρας (23/1), Ολυμπιακός-Ξάνθη (23/1), Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα (24/1) και ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (24/1). Η ατζέντα του προπονητικού τιμ περιελάμβανε και τρία ματς Κυπέλλου (Ολυμπιακός - Αστέρας, Πανιώνιος - ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός - Ατρόμητος), ενώ είδαν και τις ρεβάνς των τριών ζευγαριών. Επιπροσθέτως, ο Κώστας Τσάνας βρέθηκε στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό (13/2), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν για τους δυο ημιτελικούς του Κυπέλλου (ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και ΑΕΚ - Ατρόμητος) όπως και για πολλά από τα υπόλοιπα ματς της Super League.

Επίσης, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Γερμανός κόουτς με τους Νίκο Παπαδόπουλο και Ιγκόρ Τούντορ στο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη, είδε και τον Τραϊανό Δέλλα με τον βοηθό του στον Ατρόμητο, τον Βασίλη Μπορμπόκη, ενώ θα βρεθεί και με άλλους προπονητές και τεχνικούς διευθυντές ομάδων της Super League για να συζητήσει μαζί τους για θέματα που έχουν να κάνουν με την Εθνική. Θέλει να ακούσει πράγματα, να πάρει απόψεις από διαφορετικούς ανθρώπους, στόχος του είναι να αποκτήσει πλήρη εικόνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. "Διέκρινα μία διαφορετική νοοτροπία. Συζητήσαμε και για ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ καλό το ότι ο προπονητής της Εθνικής θα συναντά τους προπονητές των ομάδων της Superleague. Θα λέμε τις απόψεις μας, θα λύνουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Ήταν χαρά μου που τον συνάντησα, μου φάνηκε ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτόμυαλος. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει την Εθνική", είχε πει μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαδόπουλος μετά τη μεταξύ τους συνάντηση .

Στόχος του Σκίμπε είναι να συναντηθεί με όλους τους προπονητές και δρομολογεί τα καινούργια ραντεβού. Θέλει και μια μάζωξη με όλους τους προπονητές να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί τους και να ανταλλάξουν απόψεις. Ο ίδιος θεωρεί πως πως μέσα από την ομαδική δουλειά μπορεί να να υπάρξει θετικό καλό αποτέλεσμα και να προοδεύσει τόσο το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ' επέκταση αυτό να έχει θετικό αντίκτυπο και στην Εθνική ομάδα. Θέλει να ακούσει πολλές γνώμες και να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα που δεν υπάρχουν επίσημες υποχρεώσεις για την "γαλανόλευκη". Μπορούμε να πούμε πως το ψάχνει περισσότερο απ΄ό,τι οι προκάτοχοί του. Κάτι ανάλογο είχε στο μυαλό του και ο Άνχελ Ιορντανέσκου, αλλά δεν έμεινε πολύ στον πάγκο της Εθνικής (μόλις επτά επίσημα ματς). Και ο Φερνάντο Σάντος έβλεπε κατ' ιδίαν κάποιους προπονητές, αλλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις παικτών. Ο Σκίμπε θέλει να "παντρέψει" τις αντιλήψεις του με τους υπολοίπους προπονητές. Το αν θα το πετύχει, θα φανεί στη "βιοψία".

Το μεγάλο "σκανάρισμα" του Σκίμπε

Τα ταξίδια στο εξωτερικό για Έλληνες παίκτες

Παίκτες βέβαια δεν υπάρχουν μονάχα στην χώρα μας. Αλίμονο αν συνέβαινε αυτό. Άλλωστε, πολλοί Έλληνες παίκτες αγωνίζονται στο εξωτερικό και μάλιστα σε προηγμένα πρωταθλήματα και σε πολύ καλές ομάδες. Οι άνθρωποι της Εθνικής έχουν πάει στην Γερμανία για να δουν την Ντόρτμουντ, στην οποία αγωνίζεται ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, πήγαν στο Λεβερκούζεν για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και στην Καρλσρούη για τον Διαμαντάκο. Ο προπονητής σκοπεύει να δει από κοντά και την Άουγκσμπουργκ, στην οποία παίζει ο Σταφυλίδης, ενώ έκανε και ταξίδι στην Ιταλία, όπου υπάρχει πλειάδα Ελλήνων παικτών (είδε τον Μάριο Οικονόμου, τον στόπερ της Μπολόνια). Όλοι οι παίκτες τσεκάρονται μέσω τηλεόρασης, αυτό είναι δεδομένο, όμως γίνονται και ταξίδια για τον καθέναν απ' αυτούς, ώστε να επιχειρείται και κατ' ιδίαν συνάντηση.

Από 'κει και πέρα, θα πρέπει να τονιστεί ότι και άλλοι παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη και ΔΕΝ έχουν κληθεί μέχρι σήμερα, θα περάσουν από το μικροσκόπιο του προπονητικού τιμ. Πέρα από τους γνωστούς παίκτες που είναι διεθνείς, θα υπάρξουν και άλλα ταξίδια. Έχουμε τους Μήτρογλου και Σάμαρη στην Πορτογαλία, τον Πέτσο στην Αυστρία, τον Τάσο Δώνη στην ελβετική Λουγκάνο, πολλούς παίκτες στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, όπως τον Θανάση Παπάζογλου, τον οποίο είδε ο Ηρακλής Μεταξάς να σκοράρει εις διπλούν με τη φανέλα της Κορτράικ και το όνομά του έχει σημειωθεί στο μπλοκάκι του Γερμανού προπονητή. Όλοι θα περάσουμε από "σκανάρισμα", αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άλλωστε, για τον ίδιο είναι η πρώτη του επαφή με το ελληνικό ποδόσφαιρο και θέλει να έχει σφαιρική εικόνα για όλους.

Το μεγάλο "σκανάρισμα" του Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Νέοι που του έχουν κάνει "κλικ" και η άποψή του για το πρωτάθλημα

Όσον αφορά την άποψή του για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, υπάρχουν κάποιοι που του έχουν κάνει "κλικ" και δεν είναι απ' αυτούς που έχουν ήδη φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο. Ο ίδιος δεν θέλει να λέει πολλά, εντούτοις είναι δεδομένο ότι ο Βέλλιος είναι στα πλάνα του, ενώ του άρεσε και ο δεξιός μπακ του Ηρακλή, ο Μιχάλης Μπουκουβάλας. Χαίρεται επίσης να βλέπει ομάδες με πολλούς Έλληνες παίκτες, όπως επί παραδείγματι ο Πανιώνιος, ο οποίος έχει έντονο ελληνικό στοιχείο (του αρέσει οι Μπακασέτας και ο Σιώπης, ενώ έβλεπε και τον Χατζηισαΐα που πλέον ανήκει στον ΠΑΟΚ), ενώ οι Μυστακίδης και Χαρίσης του "Δικεφάλου" είναι δυο παίκτες που επίσης τον ενδιαφέρουν πολύ και τους παρακολουθεί. Θέλει όμως να τους τσεκάρει όλους περαιτέρω, διεθνείς και μη, δεν έχει καταλήξει πουθενά. Άλλωστε, μπορεί ένας παίκτης να τα πηγαίνει τώρα καλά και την περίοδο που θα υπάρχουν οι κλήσεις, να μην είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης, βασικό για τον ίδιο είναι το να ταιριάζουν οι παίκτες στα δικά του "θέλω" και φυσικά να είναι ταιριάζει αγωνιστικά ο ένας με τον άλλον. Το ότι ένας παίκτης πηγαίνει καλά στον σύλλογό του, δεν σημαίνει ότι κάνει απαραιτήτως για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο ίδιος θεωρεί πως στην Ελλάδα υπάρχει μίξη έμπειρων και νεότερων παικτών και έχει το περιθώριο να φτιάξει ένα κύριο κορμό ομάδας, συνδυάζοντας τα στοιχεία τους. Το δικό του πλάνο είναι να φτιάξει μια Εθνική που δεν θα αλλάζουν οι παίκτες σαν τα πουκάμισα, θέλει να υπάρχουν "σταθερές" μέσα στην ομάδα, να υπάρχει μια δυνατή βάση παικτών, όπως συνέβαινε και την περίοδο των επιτυχιών και από 'κει και πέρα να υπάρχουν... σφήνες με εκείνους που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ξεχωρίζουν. Ένα άλλο στοιχείο που έχει παρατηρήσει για τους Έλληνες παίκτες, είναι ότι από αγωνιστική σε αγωνιστική αλλάζει η απόδοσή τους, όπως και η ένταση των παιχνιδιών της Super League. Σύμφωνα με την άποψή του, υπάρχει περιθώριο για να κάνει καλή δουλειά, έχει παίκτες για να φτιάξει την ομάδα όπως την ονειρεύεται και να την επαναφέρει στις επιτυχίες.

Επίσης, το Sport24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Μίχαελ Σκίμπε με το προπονητικό του τιμ "σκανάρουν" γενικά τον χάρτη με όποιον έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες, ενώ παρακολουθούνται και κάποια εν Ελλάδι παιχνίδια Κ-20, διότι υπάρχει αρκετό "υλικό" με παίκτες που έχουν τα φόντα να φορέσουν την φανέλα με το εθνόσημο. Θυμίζουμε πως είχε δει και τον αγώνα για το Youth League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Άρσεναλ στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Ως προς τον ανταγωνισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα, βλέπει ό,τι βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι. Ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και καλύτερος από τους υπόλοιπους, με το άσχημο της υπόθεσης ότι η πρώτη ομάδα της χώρας δεν έχει πολλούς Έλληνες διεθνείς.

Το μεγάλο "σκανάρισμα" του Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συμπερασματικά

Ο Σκίμπε θέλει πολύ να πετύχει στην Εθνική ομάδα, αποτελεί για τον ίδιο μεγάλο στοίχημα το να καταφέρει να βάλει και πάλι την γαλανόλευκη σε "ράγες" επιτυχίες, αφήνοντας μια και καλή πίσω την αποτυχία των προκριματικών του EURO 2016 και τους "τριγμούς" που δημιουργήθηκαν. Έχει και εκείνος αρκετά χρόνια να αφήσει το "στίγμα" του κάπου, γι' αυτό και θέλει όσο τίποτα να δικαιώσει τις προσδοκίες της ΕΠΟ και των Ελλήνων φιλάθλων που περιμένουν αποτελέσματα στο χορτάρι. Το σίγουρο είναι ότι ο 50χρονος ομοσπονδιακός εκλέκτορας, δουλεύει πολύ, ψάχνεται, προσπαθεί να μάθει οτιδήποτε καινούργιο και να το προσαρμόσει στα δικά του "θέλω". Βλέπει ματς διαρκώς, τα αναλύει με τους συνεργάτες του, κάνει συναντήσεις, θα επιχειρήσει πολλές παραπάνω στην συνέχεια. Το πλάνο είναι μέσω των φιλικών που είναι μπροστά μας, να παρουσιάσει την ομάδα έτοιμη για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας (Βέλγιο, Βοσνία, Εσθονία, Κύπρος οι αντίπαλοι) και να φέρει την πρόκριση για τα τελικά. Ευχής έργον να τα καταφέρει. Για το καλό όλων και προπάντων της Εθνικής μας...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ