ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τα "θέλω" του Μαρκαριάν και το νέο "αίμα"

Τα "θέλω" του Μαρκαριάν και το νέο "αίμα"
INTIME SPORTS

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν προχώρησε στις κλήσεις του για τα ματς με Νησιά Φερόε και Πολωνία και πήρε παίκτες που μπορούν να ικανοποιήσουν τα "θέλω" του και να παίξουν αυτό που ο ίδιος επιθυμεί. Το Sport24.gr αναλύει.

Παρέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου τίποτα δεν φαινόταν να δουλεύει σωστά και η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη. Τρεις (εντός έδρας) ήττες και μια ισοπαλία σε τέσσερα ματς, τελευταία θέση στον όμιλο των προκριματικών του EURO 2016 και πάνω απ' όλα μια ομάδα χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό, χωρίς "ταυτότητα" και χωρίς τίποτα να θυμίζει όλα εκείνα που την είχαν οδηγήσει σε μονοπάτια επιτυχίας την τελευταία δεκαετία.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν θέλει να επιβάλει τους δικούς του "κανόνες" στην "γαλανόλευκη" και αυτή να μπει και πάλι σε νικηφόρα "τροχιά". Δεν είναι εύκολο, ούτε μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη, όμως το σίγουρο είναι πως αυτό που ζητά ο ίδιος είναι να δει μια ομάδα που να ακολουθήσει ένα αγωνιστικό πλάνο, το οποίο θα μπορέσει να υπηρετήσει με συνέπεια και να είναι επιτυχημένο.

Κάποια πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν στο ματς με την Ουγγαρία, όπου η Εθνική έδειξε "σφυγμό", έπαιξε αρκετά καλά και αν ήταν λίγο πιο αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια, θα μπορούσε να πάρει το τρίποντο μέσα στην Βουδαπέστη. Το 0-0 δεν ήταν ό,τι ακριβώς ήθελε η ομάδα, όμως δεν ήταν και καταστροφικό. Ο σχεδιασμός πάντως συνεχίζεται, το ίδιο και η ανάλυση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ουρουγουανό στο να δει τον σχεδιασμό του να παίρνει "σάρκα και οστά".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πάμε, λοιπόν, στο δια ταύτα που είναι οι τελευταίες κλήσεις του Μαρκαριάν και στο τι θέλει ο ίδιος να δει από την ελληνική ομάδα. Σίγουρα πάντως όχι αυτό το ανερμάτιστο που βλέπαμε στο χορτάρι και πονούσαν τα μάτια όλων επί Κλάουντιο Ρανιέρι, η επιλογή του οποίου αποδείχτηκε μέγιστη αποτυχία. Ο λόγος; Διότι απλά ήθελε η Εθνική να παίξει κάτι που δεν μπορούσε. Γιατί δεν μπορούσε; Γιατί δεν έχει τους ανάλογους παίκτες και αυτό το έχει καταλάβει ο "El Mago".

Ο Μαρκαριάν θέλει δυο πράγματα. Πρώτον, να γίνει και πάλι η Εθνική μια ομάδα συμπαγής, σφιχτή, που δύσκολα θα της κάνεις φάσεις για γκολ και θα πρέπει να φτύνεις αίμα για να τη νικήσεις. Αυτό δηλαδή που ίσχυε μέχρι να έρθει ο Ιταλός κόουτς και να το διαλύσει. Ξέρει ότι αμυντικά έχει τους παίκτες για να το κάνει, διαθέτοντας παίκτες στην άμυνα με εξαιρετικές ικανότητες όπως ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς, επαναδραστηριοποίησε και τον φορμαρισμένο Ταυλαρίδη, ενώ έχει και τον έμπειρο, Βαγγέλη Μόρα. Συν τις άλλοις, ποντάρει πάρα πολλά στον Κυριάκο Παπαδόπουλο, όπως έδειξε και στη Βουδαπέστη, αλλά δυστυχώς τραυματίστηκε ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από 'κει και πέρα, ο 71χρονος κόουτς θέλει να βάλει και κάτι που δεν το είχε η ομάδα μέχρι σήμερα, δηλαδή παίκτες που να μπορούν να "τσουλήσουν" τη μπάλα, να γλυκάνουν το παιχνίδι και να αποκτήσει επιθετικές αρετές. Προσοχή: όχι να παίζει επιθετικά και να... πνίγει τον αντίπαλο, αυτό δεν μπορεί να το κάνει, αλλά να είναι σε θέση να θωρακίζει τα μετόπισθεν και παράλληλα να αναπτύσσεται σωστά και να δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ. Ο ίδιος έχει ως μεγάλο του στόχο στην Εθνική να βγάλει παίκτες, να μπορέσει να ενσωματώσει ποδοσφαιριστές με αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι που του δείχνουν και οι επιλογές του.

Είδε ότι ο Νίνης έχει πάρει τα πάνω του και δεν δίστασε να τον επαναφέρει 1,5 χρόνο μετά την τελευταία του παρουσία (11/11/2013 στο 1-0 στη Σλοβακία). Ο άσος του Παναθηναϊκού διαθέτει τεχνική κατάρτιση, μπορεί να πασάρει σωστά, έχει καλή αντίληψη του χώρου δράσης του και είναι σε θέση να κάνει άνω-κάτω την αντίπαλη άμυνα. Το ίδιο ισχύει και με τον Κώστα Φορτούνη, τον οποίο πιστεύει πολύ και τον έχει δικαιώσει με τις φετινές του εμφανίσεις στον Ολυμπιακό. Παίκτης με αγωνιστικό θράσος και τσαμπουκά, που ξέρει πολλή μπάλα, πολύ καλός στη δημιουργία και με αισθητήριο του γκολ (δέκα γκολ και πέντε ασίστ φέτος), αλλά δυστυχώς τραυματίστηκε και δεν θα είναι στην διάθεση του προπονητή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μαρκαριάν δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία με τους άνδρες στον Ταξιάρχη Φούντα, ο οποίος έκανε πολύ καλή σεζόν με τον Πανιώνιο και την "εξαργύρωσε" με την κλήση του από τον ομοσπονδιακό τεχνικό και μετακίνηση στον Αστέρα Τρίπολης. Ο νεαρός άσος έκανε προπονήσεις αυτές τις ημέρες στον Άγιο Κοσμά, δούλεψε μαζί του ο κόουτς, τον είδε αρκετά, διαμόρφωσε εικόνα για τις δυνατότητές του και βρίσκεται μέσα στις επιλογές του, διότι θεωρεί πως μπορεί να δώσει πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας. Το ίδιο ισχύει και με τον Γιάννη Φετφατζίδη, ο οποίος ήταν πολύ καλός στη Βουδαπέστη (εμφανής η αδυναμία του βέβαια στην τελική προσπάθεια), ενώ πήρε μαζί του και τον Δημήτρη Κολοβό.

Είναι δεδομένη η επιθυμία του Μαρκαριάν να βάλει πράγματα στο παιχνίδι της Εθνικής που της έλειπαν και τα οποία θέλει να βλέπει και ο κόσμος. Εν ολίγοις, αξιοπιστία πίσω και μπροστά να υπάρχουν παίκτες που να βγάζουν φρεσκάδα, να έχουν δίψα στο παιχνίδι τους, ευχέρεια στο δημιουργικό κομμάτι και θα σηματοδοτήσουν το κάτι νέο που στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Προφανώς, οι κλήσεις νέων παιδιών (επανήλθε και ο Χρήστος Τασουλής για το αριστερό άκρο της άμυνας, μιας και έμεινε εκτός ο Χοσέ Χολέμπας) δεν αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία, γι' αυτό και χρειάζονται δίπλα τους παίκτες με εμπειρία, μπαρουτοκαπνισμένους και με παραστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το εγχείρημα του Ουρουγουανού δεν είναι εύκολο, διότι γίνεται σε μια περίοδο διόλου εύκολη, μιας και η ομάδα είναι υποχρεωμένη να πάρει τα παιχνίδια που έχει μπροστά της και να διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν για την 3η θέση που οδηγεί στα μπαράζ πρόκρισης στην τελική φάση του EURO 2016. Είτε τα καταφέρει είτε όχι, αυτό δεν αλλάζει το πλάνο του προπονητή του και τα "θέλω" του γύρω από το πως ονειρεύεται την "δική" του Εθνικής Ελλάδας. Στόχος του είναι να βάλει "φρέσκο αίμα" στην ομάδα και να το συνδυάσει με τα "ατού" της. Μεγάλο "στοίχημα", αλλά όχι ανέφικτο. Οι απαντήσεις στο χορτάρι...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ