ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τα ονόματα, τα "θέλω" της ΕΠΟ και ο... Σάντος

Τα ονόματα, τα "θέλω" της ΕΠΟ και ο... Σάντος
INTIME SPORTS

Η λίστα της ΕΠΟ μεγαλώνει (προστέθηκε ο Μπιέλσα), ο Γιώργος Γκιρτζίκης έχει ξεχωρίσει 5-6 προπονητές και το θέμα κλείνει άμεσα. Ποια είναι τα "θέλω" της Ομοσπονδίας από το νέο εκλέκτορα. Το Sport24.gr αναλύει το θέμα.

Με τέταρτο (!) προπονητή θα πορευτεί η Εθνική ομάδα στα (καταραμένα) προκριματικά του EURO 2016, δείγμα του πόσο άσχημα έχουν κυλήσει τα πράγματα τους τελευταίους 15 μήνες, πόσο λανθασμένες επιλογές έγιναν και φυσικά το ίδιο το ποδόσφαιρο επέβαλε την δικαιοσύνη. Όταν κάνεις λάθη, τα πληρώνεις, είναι νόμος. Το θέμα είναι να προσπαθήσεις να βάλεις κάποια στιγμή ένα “φρένο” σε αυτά και να μπεις επιτέλους στον ίσιο δρόμο, όπως συνέβη στο παρελθόν με τους Ότο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος.

Για το λόγο αυτό, η επόμενη επιλογή ομοσπονδιακού εκλέκτορα δεν χωράει ημίμετρα και λάθη. Πρέπει να είναι στοχευμένη, σωστή και να υπηρετεί τις ανάγκες της ομάδας τόσο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, εν ολίγοις να ταιριάζει η φιλοσοφία αυτού του προπονητή με τις ικανότητες των Ελλήνων παικτών και παράλληλα να μπορεί να φτιάξει τα αποδυτήρια και το κλίμα μέσα στην ομάδα. Καλώς ή κακώς, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο σκέλος... χωλαίνουμε για τα καλά και ο “καθρέφτης” είναι το χορτάρι. Δέκα σερί ματς χωρίς νίκη (μαζί με τα φιλικά) δεν τα λες και λίγα...

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης έχει ξεχωρίσει 5-6 περιπτώσεις προπονητών, έχει κάνει ραντεβού με 3-4, αλλά δεν θέλει να αποκαλύψει ονόματα, προκειμένου να μην "κάψει" κάποια από τις επιλογές αυτές. Οι διεργασίες είναι προχωρημένες και πιστεύει πως μέσα στο επόμενο 15θήμερο το θέμα θα έχει λυθεί. Με νέο κόουτς θα πάει η ομάδα στα ματς με Βόρεια Ιρλανδία και Ουγγαρία και αυτός θα την οδηγήσει στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, με στόχο βέβαια να την επαναφέρει στις μεγάλες διοργανώσεις και να μην συνεχιστεί η άτακτη οπισθοχώρηση στην κατάταξη της FIFA.

Η πειθαρχία σε πρώτο πλάνο σε λογική... Σάντος

Αναφορικά με τα "θέλω" της Ομοσπονδίας από το νέο προπονητή, είναι συγκεκριμένα. Πρώτον, να είναι ένας άνθρωπος λάτρης της πειθαρχίας. Ακούγεται κλισέ, λες και θα μπορούσε να θέλει κάποιον που να κάνει χαβαλέ, όμως το θέμα είναι ποιοι προπονητές είναι αυτοί που βάζουν πραγματικά όρια στους παίκτες και δεν διστάζουν να πουν και μια κουβέντα παραπάνω αν χρειαστεί. Για να μην πούμε και... δυο. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν έναν τέτοιον άνθρωπο που να τους βάλει σε καλούπια και να μπορεί να θέσει όρια, από τα οποία δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανείς. Αν προσπαθήσει να παρεκκλίνει, θα ακούει και το μπινελίκι του, εφόσον καταστεί αναγκαίο, όπως συνέβαινε επί Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος δεν είχε πρόβλημα να γίνει... αθυρόστομος στο βωμό του να μπορέσει να επιβάλει πειθαρχία και να κρατήσει τα αποδυτήρια και το υγιές κλίμα στις τάξεις της Εθνικής. Οι παίκτες ξέρουν πως έχουν ροπή στο να ξεφεύγουν, μάλλον χρειάζονται κάποιον που να μην είναι "με το σεις και με το σας", αλλά μια επιβλητική προσωπικότητα, ώστε να πειθαρχούν στον βαθμό που πρέπει.

Προπονητής με ειδικό βάρος και προσωπικότητα

Από 'κει και πέρα, δεδομένα πρέπει να είναι ένας προπονητής ειδικού βάρους, με εκτόπισμα και με ισχυρή προσωπικότητα. Το βαρύ βιογραφικό σαφώς και είναι σημαντικό, ώστε ο νέος ομοσπονδιακός κόουτς να τυγχάνει του σεβασμού όλων και να μην υπάρχει κανένας που να τον αμφισβητεί. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο πρόεδρος της ΕΠΟ και πλέον δεν είναι απαραίτητο να έχει θητεύσει προηγουμένως σε πάγκο Εθνικής, όπως συνέβη στην περίπτωση Μαρκαριάν, όπου στόχος ήταν να έρθει κάποιος για άμεσα αποτελέσματα, που να μην χρειάζεται προσαρμογής και να ξέρει την δουλειά. Πλέον, ο νέος προπονητής θα έχει δυο ματς προκριματικών μπροστά του και χρόνο να προετοιμαστεί σωστά για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Θα είναι στο επιτελείο και ο Κώστας Τσάνας, ώστε να μπορέσει να τον βάλει πιο γρήγορα στο κλίμα και να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα του έχουν παρουσιαστεί.

Να μπορεί να εμπνεύσει και να δουλεύει νυχθημερόν

Σημαντικό είναι επίσης το να μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες και να έχει την ικανότητα να παίρνει από τους παίκτες του το 100%. Να είναι δηλαδή κάποιος που να έχει μεταδοτικότητα, να πιάνει την ψυχολογία των διεθνών και να τους κάνει να αποδίδουν στο μάξιμουμ. Να βλέπεις παίκτες στον αγωνιστικό χώρο που να τα δίνουν όλα, να σκίζονται, να παίζουν ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για το σύνολο, την ίδια την ομάδα. Με λίγα λόγια ένας άνθρωπος που να ξέρει ότι οι παίκτες τον σέβονται σε απόλυτο βαθμό και θα τους κερδίσει. “ Ο προπονητής της Εθνικής πρέπει να επιβάλλει την πειθαρχία και να εμπνεύσει τον αλληλοσεβασμό μέσα στην ομάδα. Αυτό είναι το βασικότερο”, είχε πει ο Γιώργος Γκιρτζίκης στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Sport24.gr.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό σε μια ομάδα, ειδικά στις εθνικές που οι παίκτες μαζεύονται σπάνια για λίγες προπονήσεις και 1-2 ματς, αποχωρώντας μετά για τους συλλόγους τους. Εννοείται να είναι και δουλευταράς και να ξέρουν στην ΕΠΟ ότι θα έρθει και θα δουλεύει νυχθημερόν για την γαλανόλευκη, βλέποντας παιχνίδια και παίκτες μαζί με το επιτελείο του. Για παράδειγμα, ο Ρανιέρι φαινόταν ότι δεν ήξερε την ομάδα και τους παίκτες, λες και δεν ασχολιόταν όσο έπρεπε και αυτό έβγαζε μάτι στις κλήσεις του και στο τι ζητούσε από τους παίκτες του.

Η φιλοσοφία του να ταιριάζει με την Εθνική

Όσο για το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, ο νέος προπονητής θα πρέπει να μπορεί να υπηρετήσει αυτό που μπορεί να παίξει η Εθνική ομάδα και αυτό που ταιριάζει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ένας κόουτς που έχει στη φιλοσοφία του το φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, προφανώς και είναι εκτός... target group. Απέτυχε αυτό το μοντέλο, δεν τσούλησε και η ομάδα οφείλει άμεσα να επιστρέψει στις... ρίζες της. Από την Εθνική περιμένεις αποτελέσματα και συμμετοχή στις μεγάλες διοργανώσεις, δεν είναι ο σύλλογός σου που βλέπει κάθε εβδομάδα και απαιτείς να παίζει και μπάλα αξιώσεων. Στο κάτω-κάτω, πρέπει να σκεφτεί κάποιος αν μπορεί ο Έλληνας παίκτης να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, με τριγωνάκια, γρήγορη κυκλοφορία μπάλας και να κρύβει το τόπι. Πότε το έκανε για να το κάνει τώρα; Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα όριά μας και τι μας ταιριάζει. Άλλωστε, όλοι σιχτίριζαν για την ποιότητα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όλοι στους δρόμους ήταν ή στα μπαλκόνια τους να πανηγυρίζουν ύστερα από επιτυχίες.

Το μοντέλο των Εθνικών ομάδων και τα οικονομικά δεδομένα

O πρόεδρος της ΕΠΟ είχε αναφέρει στο Sport24.gr ότι "μ εγάλη σημασία για μας έχει το μοντέλο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου και ένα ενιαίο μοντέλο λειτουργίας από την Εθνική Παίδων ως την Ανδρών". Προφανώς αυτό είναι μέσα στα προαπαιτούμενα για το νέο ομοσπονδιακό προπονητή και θα γίνει σχετική συζήτηση μαζί του επί του συγκεκριμένου. Το πως θα λειτουργήσει ένα ενιαίο μοντέλο και θα δουλεύουν άπαντες πάνω στην ίδια φιλοσοφία. Γι' αυτό και είναι σημαντική και η στελέχωση των μικρότερων Εθνικών ομάδων και ο επόμενος προπονητής πρέπει να έχει άποψη και θέση. Τέλος, προφανώς και το οικονομικό είναι σημαντικό, καθώς έχει μπει... ταβάνι στις 500.000 ευρώ και από 'κει και πέρα υπάρχει το δέλεαρ του μεγάλου μπόνους σε περίπτωση πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν μπορεί να γίνει κουβέντα με έναν προπονητή, το κασέ του οποίου είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο Μπιέλσα, οι Γερμανοί και οι άλλοι

Σχετικά με τα ονόματα που έχουν ακουστεί, από μια μακρά λίστα προπονητών που προτάθηκαν από την ημέρα που ο Σέρχιο Μαρκαριάν ανακοίνωσε την παραίτησή του, έχει γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα και έχουν ξεχωρίσει κάποιοι. Με τους περισσότερους έχουν γίνει και τα σχετικά ραντεβού από τον κ. Γκιρτζίκη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, προφανώς μαζί με κάποιους ανθρώπους από το κοντινό του περιβάλλον.

Το όνομα του Μαρσέλο Μπιέλσα προστέθηκε στη λίστα, δίπλα σε αυτά που έχουν γραφτεί το τελευταίο διήμερο. Ο Αργεντινός κόουτς έχει σπουδαία διαδρομή και το όνομά του είχε ακουστεί και την περίοδο που ο Γιώργος Σαρρής έψαχνε τον διάδοχο του Φερνάντο Σάντος. Προφανώς και είναι προπονητής από το “πάνω ράφι”, αλλά δεν είναι εύκολη περίπτωση. Φυσικά, στο... κάδρο υπάρχουν πάντα και τα ονόματα των Φέλιξ Μάγκατ και Μπερντ Σούστερ και στο Πάρκο Γουδή χαμηλώνουν τους τόνους για τον πρώην κόουτς της Φούλαμ. Όχι ότι δεν ισχύει, αλλά σχετικά με το πόσο προχωρημένες μπορεί να είναι οι επαφές. Ο Σούστερ είναι στη λίστα εδώ και καιρό, με το όνομά του να ακούγεται και μετά την απόλυση του Κλάουντιο Ρανιέρι. Ο Αλεχάντρο Σαμπέλα είναι πάντα στα υπόψιν και όντως έχει προταθεί στην ΕΠΟ και έχει βαρύ βιογραφικό, ενώ εξετάζονται και περιπτώσεις από την ισπανική αγορά. Επαφές και συζητήσεις έχουν γίνει και το (πολύ) αργότερα μέχρι τέλος του μήνα θα έχει τελειώσει οριστικά το θέμα, ώστε όλα σιγά σιγά να μπουν σε μια σειρά.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ