ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι 14 Έλληνες χαφ και ο Ζέκα

Οι 14 Έλληνες χαφ και ο Ζέκα

Άλυτος γρίφος δείχνει ο άξονας της μεσαίας γραμμής για την εθνική ομάδα, τη στιγμή που πάνω από το 50% όσων μέσων έχουν κληθεί πρόσφατα από τον Μίκαελ Σκίμπε δεν παίζουν πολύ στις ομάδες τους. Το Sport24.gr παρουσιάζει 14 επιλογές Ελλήνων κεντρικών μαζί με αυτή του Κάρλος Ζέκα και σας καλεί να ψηφίσετε το ιδανικό δίδυμο για τη γαλανόλευκη.

Το γκολ του Τζαβέλλα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων λύτρωσε την Ελλάδα στην αναμέτρηση με τη Βοσνία, ωστόσο το τελικό 1-1 δεν είναι αρκετό για να κρύψει την αδυναμία που παρουσιάζει η εθνική στη λειτουργία του άξονα της μεσαίας γραμμής. Στο κράτημα της μπάλας, στην κυκλοφορία, στην παραγωγή παιχνιδιού αλλά και την σωστή κάλυψη χώρων ανασταλτικά.

Αδυναμία που αναγκάζει πολλές φορές τον Μίκαελ Σκίμπε σε πειραματικά σχήματα, όπως για παράδειγμα αυτά που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση του Κώστα Σταφυλίδη σε θέση κεντρικού χαφ. Δεν έχει καταφέρει να βρει κάτι σταθερά αποδοτικό ο Γερμανός τεχνικός, τη στιγμή που οι απαιτήσεις πλέον αυξάνονται όχι μόνο λόγω των πιθανοτήτων πρόκρισης της Ελλάδα, αλλά και λόγω του δύσκολου προγράμματος μέχρι το τέλος της προκριματικής φάσης (δύο ματς με το Βέλγιο και Βοσνία - Κύπρος εκτός έδρας).

ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50%

Μανιάτης, Σάμαρης, Μάνταλος, Σιώπης, Πέτσος, Κουτρουμπής, Τζιόλης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ταχτσίδης, είναι οι παίκτες που απαρτίζουν τις επιλογές του Σκίμπε στα τελευταία ματς για την μεσαία γραμμή.

Από αυτούς τους παίκτες προκύπτει αβίαστα ένα συμπέρασμα και συνάμα πρόβλημα για την ομάδα. Οι περισσότεροι είναι ανενεργοί αγωνιστικά στις ομάδες τους. Ο Μανιάτης εσχάτως επέστρεψε στις προπονήσεις του Ολυμπιακού αλλά έχει να δει χρόνο συμμετοχής σε επίσημο ματς για παραπάνω από τρεις μήνες.

Ο Σάμαρης ξεκίνησε με τραυματισμό τη σεζόν και έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα της Μπενφίκα από τον Φέισα. Ο Σέρβος με τη σειρά του στάθηκε άτυχος και ο Σάμαρης τώρα άρχισε και πάλι να παίρνει χρόνο συμμετοχής (192' σε σύνολο 7 εμφανίσεων) στους "αετούς" της Λισσαβώνας.

Ελάχιστη είναι η αγωνιστική παρουσία του Πέτσου στην Βέρντερ Βρέμης. Τα 98 λεπτά που έχει παίξει μέσα από 2 συμμετοχές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όπως ο Μανιάτης στον Ολυμπιακό, έτσι και ο Τζιόλης στον ΠΑΟΚ παραμένει ανενεργός. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει πατήσει γήπεδο σε επίσημο ματς του "Δικεφάλου" μόλις για 21 λεπτά, σε παιχνίδι των προκριματικών του Champions League. Έκτοτε, τίποτα.

Δανεικός από την Λεβερκούζεν στην Λειψία αγωνίζεται ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Αγωνίζεται τρόπος του λέγειν, αφού στο ενεργητικό έχει όλα κι όλα 26 αγωνιστικά λεπτά... Ενεργοί είναι μονάχα οι Σιώπης, Κουτρουμπής, Ταχτσίδης και Μάνταλος.

Ο χαφ του Πανιωνίου πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις από πέρσι, ωστόσο μόλις πρόσφατα κλήθηκε από τον Σκίμπε. Ο Μάνταλος χρησιμοποιείται από τον Γερμανό κυρίως στις πτέρυγες, ενώ μια ταυτόχρονη συνύπαρξη του στον άξονα με τον πιο προωθημένο Φορτούνη θα μπορούσε να δώσει καλύτερο κράτημα και κυκλοφορία της μπάλας στην εθνική. Ο Κουτρουμπής είναι ένας κατά συνθήκη αμυντικός μέσος, με συγκεκριμένο "ταβάνι".

Τελευταίο αφήσαμε τον Παναγιώτη Ταχτσίδη, που αγωνίζεται στην Κάλιαρι ως δανεικός από την Τορίνο. Ο 25χρονος μέσος έχει συχνότατη και σταθερά καλή παρουσία στην ενδεκάδα της ομάδας από την Σαρδηνία και μάλιστα σε ένα πρωτάθλημα όπως η Serie A. Μετράει ήδη 10 συμμετοχές (759') και 2 ασίστ στη σεζόν.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ

Ο Σκίμπε είτε θα επιμείνει στις παραπάνω επιλογές προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είτε θα ψάξει για κάτι διαφορετικό. Ποιο μπορεί να ήταν αυτό; Ποιοι παίκτες θα μπορούσαν να δοκιμαστούν από τον Γερμανό τεχνικό;

Η γκάμα δεν είναι μεγάλη, ούτε υποσχόμενη για θαύματα: Χαρίσης (ΠΑΟΚ), Τσουκαλάς (Αστέρας Τρίπολης), Κονέ (Ουντινέζε), Κοζορώνης (ΠΑΣ Γιάννινα), Γκέντσογλου (Χάιντουκ).

Μόλις 21 ετών ο Χαρίσης, ταλαντούχος μέσος, σίγουρα χωρίς τις απαραίτητες παραστάσεις ακόμη και με προσπάθεια να διεκδικήσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής τη φετινή σεζόν. Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έχει φέτος 7 συμμετοχές, που μεταφράζονται σε 467 αγωνιστικά λεπτά.

Σταθερή αξία ο Τσουκαλάς για μια τετραετία στον ΠΑΣ Γιάννινα, παίκτης που δεν πίστεψαν στην Τούμπα και που τώρα συνεχίζει να έχει πολύ καλή παρουσία στην Τρίπολη με τα χρώματα του Αστέρα. Παίκτης που δίνει σκληράδα αλλά και ηρεμία στον άξονα της μεσαίας γραμμής των Αρκάδων.

Για τον Κονέ το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει σταθερό χρόνο στην Ουντινέζε. Έκανε τρία σερί ματς βασικός στα τέλη Σεπτέμβρη και έκτοτε μετρά 35 λεπτά συμμετοχής ως αλλαγή σε δύο αναμετρήσεις. Εξαιρετικό πρωτάθλημα μέχρι στιγμής πραγματοποιεί ο Χρυσοβαλάντης Κοζορώνης του ΠΑΣ Γιάννινα, που μοιάζει έτοιμος για την αγωνιστική του έκρηξη. Έχει ήδη τρεις ασίστ σε 7 ματς και διακρίνεται για την συνεισφορά του σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Έχοντας αλλάξει πολλές ομάδες, ο Γκέντσογλου φορά πλέον τη φανέλα της ιστορικής Χάιντουκ, όπου έχει βρει την βολή του. Μετρά ήδη 10 συμμετοχές με την κροατική ομάδα. Ένας παίκτης που είχε σπουδαίες προοπτικές πριν από 6-7 χρόνια αλλά όχι την εξέλιξη που θα περίμεναν πολλοί. Στα 26 του χρόνια έχει εμπειρία από το ιταλικό πρωτάθλημα και δείχνει σε μια ώριμη φάση της καριέρας του.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΕΚΑ

Σε όλους τους παίκτες που προαναφέραμε, σε λίγους μήνες θα μπορεί να προστεθεί και το όνομα του Κάρλος Ζέκα. Ο Πορτογάλος κεντρικός μέσος έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πάρει το ελληνικό διαβατήριο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην περίπτωσή του και σύντομα αναμένεται να αποκτήσει το δικαίωμα να αγωνίζεται στην εθνική μας ομάδα. Κάτι που και ο ίδιος δεν έχει κρύψει πως επιθυμεί.

Ο Ζέκα είναι επίσης από τους παίκτες που συγκεντρώνουν αγωνιστικά στοιχεία που μοιάζουν να λείπουν από τον άξονα της μεσαίας γραμμής της εθνικής. Δεν είναι η τεχνική, το κουβάλημα της μπάλας και η φαντασία το φόρτε του, όμως λειτουργεί με τρόπο που επιτρέπει στους υπόλοιπους παίκτες να δίνουν βάρος στο δημιουργικό κομμάτι.

Τρέχει ασταμάτητα, ξέρει να καλύπτει τους χώρους, σκληρός στις προσωπικές μονομαχίες, ταχύς και... ανθεκτικός στο ξύλο, μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση κυρίως απέναντι σε σύνολα ανώτερης ποιότητας από την Ελλάδα, όταν ο αντίπαλος αναμένεται να έχει μεγαλύτερη κατοχή μπάλας.

Στο poll που ακολουθεί μπορείτε να ψηφίσετε το δίδυμο που εσείς θεωρείτε ιδανικό για τον άξονα της μεσαίας γραμμής στην εθνική ομάδα:

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ