ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Όσα είδε και όσα αλλάζει ο Σκίμπε στην Εθνική

Όσα είδε και όσα αλλάζει ο Σκίμπε στην Εθνική
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι άρεσε στον Μίχαελ Σκίμπε στα πρόσφατα φιλικά, τι σκέφτεται να αλλάξει στην Εθνική και το σκάουτινγκ σε παίκτες που δεν έχει καλέσει. Οι εντυπώσεις του από τη συνάντηση με τους προπονητές της Super League. Το Sport24.gr αναλύει.

Όταν ο Μίχαελ Σκίμπε αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας στην δυσκολότερη συγκυρία της σύγχρονης ιστορίας της, γνώριζε πως είχε πολλή δουλειά μπροστά του και αρκετά πράγματα ν' αλλάξει, προκειμένου να θυμίσει και πάλι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες για μια ολόκληρη δεκαετία.

Έπρεπε να "χτίσει" ξανά ένα σύνολο συνδυάζοντας τα καινούργια υλικά με τα παλαιά και έμπειρα, βάζοντας τα δικά του στοιχεία και την δική του φιλοσοφία στην ομάδα. Καθόλου εύκολη δουλειά, ειδικά για έναν ομοσπονδιακό τεχνικό που έχει λίγο χρόνο κάθε φορά με τους παίκτες, προκειμένου να περάσει όσα θέλει, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και αυτό της νοοτροπίας και της πειθαρχίας.

Το θετικό είναι ότι από την στιγμή που αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση της ΕΠΟ, μέχρι την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, θα είχε μπόλικο χρόνο μπροστά του για να δουλέψει με τους συνεργάτες του και να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να αφήσει πίσω της την εφιαλτική διετία των προκριματικών του EURO.

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι και μόνο με μεθοδική δουλειά θα αλλάξει προς το καλύτερο το πρόσωπο της "γαλανόλευκης"

Με τον Γερμανό στον πάγκο, η Εθνική έχει δώσει ήδη τέσσερα φιλικά ματς (Λουξεμβούργο, Τουρκία, Μαυροβούνιο και Ισλανδία), μετρώντας μια νίκη, μια ισοπαλία και δυο ήττες. Προφανώς και θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε υπάρχει μαγικό ραβδάκι. Παιχνίδι με το παιχνίδι ο Σκίμπε μαθαίνει το υλικό του, βλέπει τους παίκτες που μπορεί να υπολογίζει, κάνει σκάουτινγκ και δοκιμάζει πρόσωπα και σχήματα για να καταλήξει στο μοντέλο που θέλει να επιβάλει.

Το Sport24.gr αναλύει τα συμπεράσματα που έβγαλε ο 50χρονος κόουτς από τα δυο τελευταία φιλικά που έδωσε η "γαλανόλευκη" στο Φάληρο με το Μαυροβούνιο (νίκη με 2-1) και την Ισλανδία (ήττα με 3-2), αλλά και τι σκέφτεται για την συνέχεια, αφού έπονται δυο ματς στην Αυστραλία (4 και 7 Ιουνίου), καθώς και άλλο ένα με τη Ρωσία, προτού μπει στην διαδικασία των επίσημων αγώνων. Ο Σκίμπε είδε αδυναμίες, αναμένεται να προβεί σε κάποιες αλλαγές στο σχήμα της ομάδας, ενώ όσον αφορά το ποιους σκέφτεται να δει από 'δω και πέρα, θα κινηθεί αρκετά μυστικά και έχει τους λόγους του.

Είδε βελτίωση στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, εντόπισε ανασταλτική αδυναμία και θα χρησιμοποιήσει ζώνη στα στημένα

Σχετικά με τα συμπεράσματα που έβγαλε από τα δυο τελευταία φιλικά ματς επί ελληνικού εδάφους, τα διατύπωσε και δημοσίως μετά τα παιχνίδια, αλλά και στην συνάντηση που είχε με τους προπονητές της Super League, όπου μίλησαν όλοι ανοιχτά και διατύπωσαν τις απόψεις τους. Ο Γερμανός είδε μια βελτίωση κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι σε σχέση με τα δυο πρώτα φιλικά με Λουξεμβούργο και Τουρκία. Οι παίκτες του προσπάθησαν να πιέσουν ψηλά τον αντίπαλο και να παίξουν ποδόσφαιρο κατοχής. Άλλωστε, πέτυχαν τέσσερα γκολ εν αντιθέσει με το... κανένα στα δυο πρώτα ματς και δημιούργησαν περισσότερες ευκαιρίες για παραπάνω τέρματα. Σε αυτό το κομμάτι, έμεινε ικανοποιημένος και περιμένει περαιτέρω βελτίωση στην συνέχεια.

Βέβαια, υπάρχει και το αμυντικό κομμάτι, το οποίο βέβαια τον προβλημάτισε αρκετά και δεν το κρύβει. Είδε αδυναμίες και προβλήματα και πάνω σε αυτό θα δουλέψει πολύ το επόμενο διάστημα με τους βοηθούς του, Ηρακλή Μεταξά και Κώστα Τσάνα. Ίσως μπει στην διαδικασία αναθεώρησης του σχηματισμού στα στημένα, παίζοντας ζώνη και όχι man to man, διότι εντόπισε αρκετά κενά. Το 3-5-2 είναι το σύστημα που θα δουλέψει και το επόμενο διάστημα, διότι το έχει συζητήσει με τους παίκτες και μπορούν να το παίξουν καλά. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουν όλοι αυτοί, αλλά θα προσπαθήσουν πολύ. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα εξτρέμ για κάτι άλλο (το έχει επισημάνει και ο προπονητής, αλλά και ο Βασίλης Τοροσίδης στο Sport24.gr), γι' αυτό και οι ακραίοι θα παίζουν όλη την πλευρά.

Θα δει απροειδοποίητα αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές που δεν έχει καλέσει ως τώρα στην Εθνική ομάδα

Όλο αυτό το διάστημα, ο Μίχαελ Σκίμπε παρακολουθεί ποδοσφαιριστές, βλέπει πολλά ματς με τους συνεργάτες του, έχει "μάτια" σε πολλά παιχνίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το σκάουτινγκ θα συνεχιστεί όπως το τελευταίο διάστημα, εν ολίγοις... σιωπηρά. Ο Γερμανός προπονητής σκοπεύει να πάει στο εξωτερικό για να δει Έλληνες παίκτες, χωρίς όμως να ανακοινώσει τίποτα. Ο λόγος; Δεν θέλει οι παίκτες να ξέρουν ότι θα πάει να τους παρακολουθήσει από κοντά και είτε να προετοιμαστούν διαφορετικά είτε να πιεστούν περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε. Το σίγουρο είναι ότι θα δει ποδοσφαιριστές που δεν ήταν σε αυτή την κλήση του και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το που θα απλώσει τα δίχτυα του ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Η συνάντηση με τους Έλληνες προπονητές, οι εντυπώσεις που αποκόμισε και τα πλάνα του για το μέλλον

Τέλος, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απόφασή του να συναντηθεί με τους προπονητές των ομάδων της Super League, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είχαμε συνηθίσει στην χώρα μας σε τέτοιες συναθροίσεις. Προφανώς και μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πρωτοβουλία, διότι το να αφουγκραστεί ένας ομοσπονδιακός τεχνικός ορισμένα πράγματα από προπονητές που δουλεύουν καθημερινά με τους παίκτες και ξέρουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα, θα τον βοηθήσει να εγκλιματιστεί γρηγορότερα. Στα σχέδιά του είναι η επανάληψη αυτής της συνάντησης γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Το θέμα είναι ποιοι προπονητές θα βρίσκονται στις θέσεις τους ή ποιοι θα είναι οι καινούργιοι σε αυτό το ραντεβού.

Η προοπτική δημιουργίας β' ομάδων και απασχόλησης εν δυνάμει διεθνών που δεν παίζουν στους συλλόγους τους σε προπονήσεις μαζί του, είναι κάτι που βρίσκεται στο μυαλό του και σε κάθε περίπτωση δεν είναι απλή διαδικασία. Χρειάζεται πολλή δουλειά και συνεργασία από πολλές πλευρές για να υλοποιηθούν. Φανερώνει όμως την διάθεσή του να δουλέψει μεθοδικά, να αφήσει το... στίγμα του και να περάσει στοιχεία που ως τώρα δεν τα είχαμε συναντήσει. Όλα αυτά βέβαια θα έχουν σημασία, αν καταφέρει η Εθνική ομάδα να θυμίσει το σύνολο που από το 2004 μέχρι το 2014 έκανε μια αξιοθαύμαστη πορεία, έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και ήταν παρούσα στα μεγάλα ραντεβού. Με τον Μίχαελ Σκίμπε θα προσπαθήσει να τα επαναλάβει...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ