ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αγγλία - Ελλάδα 1-2

Αγγλία - Ελλάδα 1-2
INTIME SPORTS

Τεράστια πρόκριση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U-19 πήρε η Εθνική Νέων, καθώς επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας στην παράταση. "Χρυσός" σκόρερ ο Λυκογιάννης, άδικη αποβολή του Καπίνο στο 45' σε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των Άγγλων. (videos)

Ημέρες 2007 ζει η Εθνική Νέων, καθώς πήρε και πάλι την πρόκριση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, επικρατώντας με 2-1 της Αγγλίας στην παράταση.

Τα παλικάρια του Κώστα Τσάνα έδειξαν τα δόντια τους απέναντι στους πολυνίκεις της διοργάνωσης, καθώς ήταν καλύτεροι καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν και την κάκιστη διαιτησία του Δανού Χάνσεν.

Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε στο 38ο λεπτό με ωραία κεφαλιά του Μπουγαΐδη, ενώ από το 45' αγωνιζόταν με 10 ποδοσφαιριστές, αφού ο αποβλήθηκε λανθασμένα ο Καπίνο, σε μία φάση που καταλογίστηκε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των Άγγλων.

Ο Διούδης, που κάθισε κάτω από τα δοκάρια, απέκρουσε το πέναλτι του Χολ, αλλά οι Άγγλοι ισοφάρισαν με κεφαλιά του Αφόμπε στο 55', εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική υπεροχή τους. Οι αμυντικές αρετές της Εθνικής έγιναν εμφανείς στη συνέχεια του αγώνα, καθώς άντεξε στην πίεση των Άγγλων. Η σπουδαία νίκη ήρθε στο 108', με τον Λυκογιάννη να εκμεταλλεύεται το λάθος της αγγλικής άμυνας και να "κρεμάει" τον Τζόνστοουν για το τελικό 2-1.

Γήπεδο: "Lilleküla Stadium" - Ταλίν

Διαιτητής: Κεν Χάνσεν (Δανία)

Βοηθοί: Αλεκσέι Λεμπέντεβ (Ρωσία), Τόμας Λιστκίεβιτς (Πολωνία)

4ος διαιτητής: Αλέν Μπιέρι

Γκολ: 56' Αφόμπε / 38' Μπουγαΐδης, 108' Λυκογιάννης

Κίτρινες κάρτες: Θορπ, Γκάρμπατ, Ρόμπινσον, Θορν / Κατίδης, Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Γιαννιώτας

Κόκκινη κάρτα: Καπίνο (45')

ΑΓΓΛΙΑ (Μπλέικ): Τζόνστοουν, Ντάιερ (57' Γκάρμπατ), Ρόμπινσον, Κιν, Θορπ, Μπάρκλι, Τσαλόμπα, Μπεραχίνο (76' Ρέντμοντ), Χολ, Αφόμπε, Λούντστραμ (91' Θορν)

ΕΛΛΑΔΑ (Τσάνας): Καπίνο, Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Τριανταφυλλόπουλος, Μπάλλας, Φουρλάνος (71' Μπουχαλάκης), Διαμαντάκος (45'+3 Διούδης), Κατίδης (104' Μπακασέτας), Γιαννιώτας, Λυκογιάννης, Κουρμπέλης

Ο αγώνας

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε πολύ καλύτερα την αναμέτρηση και είχε ξεκάθαρα την υπεροχή από το 1ο λεπτό. Μάλιστα, απείλησε πρώτη την εστία του Τζόνστοουν, με τον Άγγλο τερματοφύλακα να αποκρούει εντυπωσιακά στο 15ο λεπτό την κεφαλιά του Λυκογιάννη.

Από το ημίωρο και μετά, και μέχρι τη λήξη του 1ου ημιχρόνου, έγιναν πράματα και θάματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αφού σημειώθηκε ένα γκολ, είχαμε μία αποβολή, ένα χαμένο πέναλτι, ενώ χάθηκαν κι επτά πολύ καλές ευκαιρίες για γκολ!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στο 32', ο Τζόνστοουν απέκρουσε την μπάλα σε προσπάθεια του Κατίδη. Τρία λεπτά αργότερα, ο Μπάλλας δοκίμασε ένα πολύ καλό σουτ έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Αμέσως μετά, ο Καπίνο μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια την μπάλα σε σουτ του Χολ έξω από την περιοχή. Στο 37', ο Γιαννιώτας έκανε ωραία προσπάθεια από αριστερά, επιχείρησε ένα δυνατό φαλτσαριστό σουτ, αλλά απομάκρυνε σε κόρνερ ο Τζόνστοουν.

Από το συγκεκριμένο κόρνερ, που εκτέλεσε από αριστερά ο Σταφυλίδης, ο Μπουγαΐδης πήρε την κεφαλιά στο κέντρο της άμυνας των Άγγλων κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τζόνστοουν, ανοίγοντας το σκορ για την ελληνική ομάδα στο 38ο λεπτό.

Το γκολ της Ελλάδας αφύπνισε τους Άγγλους, που στο αμέσως επόμενο λεπτό έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Μπεραχίνο, αλλά ο Καπίνο απέκρουσε με το πόδι το πλασέ του. Ακολούθησε μία ακόμα εντυπωσιακή επέμβαση για τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, που απομάκρυνε την μπάλα πάνω στη γραμμή σε κεφαλιά του Θορπ.

Το φινάλε του ημιχρόνου ήταν ιδιαίτερα δραματικό, με τον Αφόμπε να ξεφεύγει από την ελληνική άμυνα και να βγαίνει σε τετ-α-τετ με τον Καπίνο, ο οποίος ήρθε σε επαφή με την μπάλα, αναγκάζοντας τον Άγγλο να χάσει το κοντρόλ και να γλιστρήσει. Ωστόσο, ο ανεκδιήγητος Δανός διαιτητής, Κεν Χάνσεν, συμμεριζόμενος και την άποψη του βοηθού του, καταλόγισε ένα ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της Αγγλίας και ταυτόχρονα απέβαλε τον Καπίνο, αφού θεώρησε πως ο Αφόμπε βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ.

Ο Κώστας Τσάνας αναγκάστηκε να περάσει στον αγώνα τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της Εθνικής, τον Σωκράτη Διούδη, ο οποίος πήρε τη θέση του Διαμαντάκου. Ο νεαρός τερματοφύλακας του Άρη έδειξε την απαραίτητη ψυχραιμία και απέκρουσε με εμφατικό τρόπο το χτύπημα πέναλτι του Χολ, απονέμοντας εν μέρει δικαιοσύνη, αφού η ελληνική ομάδα συνέχισε όλο το 2ο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο.

Δυστυχώς, οι διεθνείς μας δεν άντεξαν και στο 56ο λεπτό, από ωραίο σέντρα του Χολ, ο Αφόμπε με κεφαλιά ανάμεσα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ισοφάρισε σε 1-1.

Στο 71', ο Μπεραχίνο ευνοήθηκε από τις κόντρες και βρέθηκε απέναντι από τον Διούδη, ο οποίος απέκρουσε με το πόδι. Δύο ακόμα πολύ καλές αποκρούσεις του Έλληνα τερματοφύλακα στο 80' και στο 82' σε σουτ του Μπάρκλι και του Ρέντμοντ αντίστοιχα, διατήρησαν το 1-1, ενώ στο 83ο λεπτό ο Ρέντμοντ είχε ένα πολύ ωραίο πλασέ, με την μπάλα να περνά μόλις άουτ.

Δύο λεπτά πριν τη λήξη του 90λέπτου, ο Κατίδης προσπάθησε με αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή να χαρίσει τη νίκη στην Ελλάδα, αλλά ο Τζόνστοουν κατάφερε να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια, οδηγώντας τον ημιτελικό στην παράταση.

Στο έξτρα μισάωρο, η ελληνική ομάδα αντιστάθηκε σθεναρά στην πίεση που δέχθηκε, με συνέπεια να εκνευρίσει τους Άγγλους, που ούτε το fair-play δεν τήρησαν κατ' εντολή του προπονητή τους, Νόελ Μπλέικ. Οι διεθνείς μας πήραν την εκδίκησή τους, όταν στο 108', ο Λυκογιάννης έκλεψε την μπάλα από τους αμυντικούς των αντιπάλων και με ωραίο ψηλοκρεμαστό πλασέ νίκησε τον Τζόνστοουν για το τελικό 2-1.

Αγγλία - Ελλάδα 1-2 (highlights)

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ