ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πού βρίσκεται η "φουρνιά" του 2007;

Πού βρίσκεται η "φουρνιά" του 2007;
INTIME SPORTS

Πριν από 7 χρόνια, η παρέα των Νίνη, Μήτρογλου και Παπασταθόπουλου έφτανε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων. Θυμηθείτε την πορεία τους και δείτε ποια ήταν η εξέλιξη των διεθνών την τελευταία επταετία. (VIDEOS+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Στις 27 Ιουλίου 2007, η Εθνική νέων συμμετείχε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Αυστρία, όπου αντιμετώπισε την Ισπανία, από την οποία ηττήθηκε με 0-1, χάρη σε γκολ του Ντάνι Παρέχο. Έχοντας πραγματοποιήσει εντυπωσιακές εμφανίσεις, τόσο στα προκριματικά, όσο και στην τελική φάση, με αποκορύφωμα τον αλησμόνητο ημιτελικό κόντρα στη Γερμανία των μετέπειτα παγκόσμιων πρωταθλητών Εζίλ, Μπόατενγκ και Χέβεντες, η ελληνική ομάδα ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Σωτήρη Νίνη, Κώστα Μήτρογλου και Σωκράτη Παπασταθόπουλου, και ήρωα του ημιτελικού τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο, τα μωρά του Νίκου Νιόπλια δέχθηκαν ένα... ανόητο γκολ στον τελικό με τη "φούρια ρόχα", σε μία φάση που έφερε ευθύνη ο Κυριάκος Στρατηλάτης, και χάθηκε μοναδική ευκαιρία για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η πορεία της Εθνικής μέχρι τον τελικό

Α' προκριματική φάση: 1ος όμιλος (στη Βουλγαρία)

Ελλάδα - Βουλγαρία 2-0

Ελλάδα - Ουκρανία 2-1

Ελλάδα - Καζακστάν 2-4

Β' προκριματική φάση: 2ος όμιλος (στην Ελλάδα, στην Κατερίνη)

Ελλάδα - Ιταλία 2-0

Ελλάδα - Σουηδία 4-0

Ελλάδα - Κροατία 2-2

Τελική φάση: Α' όμιλος

Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (52' Μήτρογλου)

Ελλάδα - Αυστρία 1-1 (15' Μήτρογλου / 61' Μπάιχλερ)

* 86' κόκκινη κάρτα ο Αρναούτοβιτς, 90' κόκκινη κάρτα ο Ιωαννίδης

Ελλάδα - Ισπανία 0-0

Ημιτελικός

Ελλάδα - Γερμανία 3-2 (40' Νίνης, 58' Μήτρογλου, 90' Λαμπρόπουλος / 25', 65' πέν. Μπεν Χατίρα)

* 61' κόκκινη κάρτα ο Πλιάτσικας

Τελικός

Ελλάδα - Ισπανία 0-1 (38' Παρέχο)

Θυμηθείτε τις στιγμές του τελικού όπως τις είχε επιλέξει τότε η UEFA.

Η εξέλιξη των 19 διεθνών της Νέων

Αποστόλης Ανδρούτσος

Ο ένας από τους δύο τερματοφύλακες που ταξίδεψαν στην Αυστρία και βασικός της Εθνικής στους δύο πρώτους αγώνες. Ωστόσο, ο τραυματισμός του στον αγώνα με τους Αυστριακούς, του στέρησε τη συμμετοχή στο υπόλοιπο τουρνουά, με συνέπεια να κληθεί εσπευσμένα ο Ηλίας Βούρας να τον αντικαταστήσει. Το 2007 άνηκε στον Ατρόμητο, όπου δεν πήρε ευκαιρίες, ενώ μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Καλλιθέα, είχε γεμάτη χρονιά τη σεζόν 2010-11 στον Παναιγιάλειο. Ακολούθησε μία διετία στην Παναχαϊκή, για να επιστρέψει και πάλι πέρυσι στο Αίγιο, όπου έκλεισε τη χρονιά ως η βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια.

Κυριάκος Στρατηλάτης

Ο τερματοφύλακας που μετά τον τραυματισμό του Ανδρούτσου, πήρε το χρίσμα από τον Νίκο Νιόπλια και αγωνίστηκε στους τρεις επόμενους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού. Η καριέρα του είναι πιο αξιοσημείωτη σε σχέση με του Ανδρούτσου, αφού μετά τον Άρη, όπου δεν πήρε ευκαιρίες, αγωνίστηκε για μία τετραετία στο Λεβαδειακό, χωρίς όμως να κερδίσει θέση βασικού. Μεσολάβησε μία "άδεια" χρονιά στην Κέρκυρα, ενώ πέρυσι έκανε την πιο ουσιαστική του σεζόν, και πάλι στη Λιβαδειά.

Ηλίας Βούρας

Δεν αγωνίστηκε καθόλου στην Αυστρία, αφού κλήθηκε ως έκτακτη λύση. Στην Κέρκυρα δεν πήρε ευκαιρίες, με συνέπεια να αποχωρήσει μετά από δύο σεζόν και να ακολουθήσουν δύο διετίες με πολλούς αγώνες σε Κοζάνη και Νίκη Βόλου. Πέρυσι συμμετείχε στη Γ' Εθνική με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Βασίλης Αποστολόπουλος

Από τις βασικές επιλογές στο Ευρωπαϊκό του 2007, ως παίκτης του Ατρομήτου τότε. Ακολούθησε μία τετραετία στην ομάδα του Περιστερίου, με πολύ λίγες συμμετοχές. Έτσι, έφυγε για το εξωτερικό, και συγκεκριμένα για την Ουγγαρία και τη Βιντεοτόν, ενώ την τελευταία διετία είναι παίκτης της Ακαδημίας Πούσκας, με γεμάτη χρονιά τη σεζόν 2012-13, αλλά μόλις δύο συμμετοχές πέρυσι.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Έχει μακράν την πιο επιτυχημένη καριέρα από εκείνη την ομάδα, όπου φυσική ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Η ΑΕΚ κατάφερε να τον κρατήσει μόνο για ένα χρόνο ακόμα, αφού το δέλεαρ της Ιταλίας και της Τζένοα ήταν πολύ μεγάλο. Μετά από μία σπουδαία διετία στους "ροσομπλού", την πόρτα του χτύπησε η μεγάλη Μίλαν, όπου όμως δεν πήρε χρόνο συμμετοχής και τη δεύτερη χρονιά δόθηκε δανεικός στη Βέρντερ. Την επόμενη χρονιά, οι Γερμανοί τον αγόρασαν, ενώ από πέρυσι ανήκει στο δυναμικό της Ντόρτμουντ και θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων αμυντικών της Bundesliga. Είναι ήδη 51 φορές διεθνής με την Εθνική ανδρών και μάλιστα στο πρόσφατο Μουντιάλ πέτυχε το μοναδικό του γκολ, στον αγώνα των "16" με την Κόστα Ρίκα.

Πού βρίσκεται η "φουρνιά" του 2007;

Μανώλης Μονιάκης

Βασικός και αρχηγός το 2007, έχει "χτίσει" την καριέρα του στον ΟΦΗ, με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Μεσολάβησε ένα... διάλειμμα στον Ολυμπιακό, που τον δάνεισε στην Κέρκυρα, χωρίς όμως να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Δημήτρης Σιόβας

Στο Ευρωπαϊκό είχε αγωνιστεί ελάχιστα, αφού ήταν ο μοναδικός παίκτης που τότε αγωνιζόταν σε ομάδα νέων, και συγκεκριμένα της Ξάνθης. Την επόμενη χρονιά αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο, για μία χρονιά δόθηκε δανεικός στον Ιωνικό, ενώ τις σεζόν 2010-11 και 2011-12, και πάλι στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις. Έτσι, κέρδισε τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό κι έχει ήδη 8 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής. Ωστόσο, έχασε το Μουντιάλ της Βραζιλίας λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, τον οποίο έχει πλέον ξεπεράσει.

Τάσος Παπάζογλου

Στην Αυστρία ερχόταν από τον πάγκο ο αμυντικός του Πανσερραϊκού, που τρία χρόνια αργότερα πήρε τη σημαντική μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Την τετραετία που ακολούθησε, φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα 46 φορές. Εδώ και λίγες ημέρες έχει αποχαιρετήσει την Ελλάδα, αφού υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΑΠΟΕΛ.

Μιχάλης Μπουκουβάλας

Το δεξί μπακ της Εθνικής άφησε τον Παναιτωλικό για να μετακομίσει στη Λάρισα, όπου έμεινε για τρία χρόνια. Από κει και πέρα, αγωνίστηκε στα Τρίκαλα, στην Κέρκυρα και από πέρυσι ανήκει στον Ηρακλή.

Γιώργος Σιάκας

Αγωνίστηκε στον τελικό με τους Ισπανούς αντί του τιμωρημένου Πλιάτσικα. Παίκτης του Πανσερραϊκού τότε, από τον οποίο δόθηκε δύο χρόνια αργότερα στον Εργοτέλη, ακολούθησε ένας δανεισμός στη Δόξα Δράμας, αλλά και μεταγραφές στο Φωκικό, τον Πανσερραϊκό και την ΑΕΛ, χωρίς όμως να... στεριώσει κάπου.

Γιώργος Ιωαννίδης

Ο αριστερός οπισθοφύλακας της ομάδας, που είχε σημαντικό ρόλο στον Ηρακλή, με αποτέλεσμα να αποκτηθεί τρία χρόνια αργότερα από τον Παναθηναϊκό. Φόρεσε μόλις 17 φορές την πράσινη φανέλα και μετακόμισε στον ΟΦΗ και από εκεί στο Λεβαδειακό, όπου αγωνίστηκε πέρυσι.

Ανδρέας Λαμπρόπουλος

Ο σκόρερ του "χρυσού" γκολ στο 90' του ημιτελικού με τη Γερμανία, που έστειλε την Εθνική στον τελικό. Από τη Θύελλα Πατρών μετακόμισε στην ΑΕΛ, όπου δεν πήρε χρόνο συμμετοχής και δόθηκε δανεικός στην Παναχαϊκή. Την επόμενη τριετία βρέθηκε στην Κέρκυρα, ενώ εδώ και δύο χρόνια είναι παίκτης του ΟΦΗ.

Πού βρίσκεται η "φουρνιά" του 2007;

Βασίλης Πλιάτσικας

Έχασε τον τελικό λόγω της αποβολής του στον ημιτελικό. Στην ΑΕΚ έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και κέρδισε μία σπουδαία μεταγραφή στη Σάλκε, όπου έμεινε για δύο χρόνια, αλλά οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε, δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί αρκετά. Έτσι, δόθηκε δανεικός στην Ντούισμπουργκ, ενώ πέρυσι πήρε μεταγραφή στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ και από φέτος μετακομίζει στη Ρουμανία για λογαριασμό της Άστρα Τζούρτζου. Πάντως, έχει προλάβει να παίξει πέντε φορές στην Εθνική ανδρών.

Γιάννης Παπαδόπουλος

Βασικό στέλεχος της ελληνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό, όπως και στον Ηρακλή, όπου αγωνιζόταν τότε. Ακολούθησε μία καλή τριετία στον Ολυμπιακό και η πολυπόθητη μεταγραφή στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ντινάμο Δρέσδης. Πέρυσι επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη, ενώ ξενιτεύτηκε και πάλι, καθώς πήγε στην πολωνική Κρακοβία. Πλέον είναι παίκτης της ισραηλινής Μπνέι Σαχνίν.

Ελίνι Δημούτσος

Ο κινητήριος μοχλός της Εθνικής στην Αυστρία είχε "κλείσει" τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, αλλά για τρεις χρονιές δόθηκε δανεικός σε ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Μλάντα Μπόλεσλαβ. Την τελευταία τριετία έχει γίνει κάτοικος Περιστερίου και δεν χάνει ματς με τη φανέλα του Ατρομήτου, ενώ μετράει και μία συμμετοχή με τη φανέλα της Εθνικής ανδρών.

Πού βρίσκεται η "φουρνιά" του 2007;

Σωτήρης Νίνης

Ήταν τότε το μεγάλο αστέρι της ομάδας και κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Οι σπουδαίες εμφανίσεις της επόμενης πενταετίας στον Παναθηναϊκό δεν συνεχίστηκαν το 2012 στην Πάρμα, από την οποία μάλιστα δόθηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ, αλλά αγωνίστηκε μόλις 12 φορές στο "δικέφαλο του Βορρά". Η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, αφού έχει ταλαιπωρηθεί από δύο σοβαρούς τραυματισμούς που τον άφησαν αρκετά πίσω. Είναι 30 φορές διεθνής, έχει πετύχει τρία γκολ -ιδιαίτερα κρίσιμο εκείνο στο Ισραήλ το Σεπτέμβριο του 2011- κι έχει λάβει μέρος στο Μουντιάλ του 2010 και στο Euro του 2012.

Βασίλης Κουτσιανικούλης

Ξεκίνησε ως "Έλληνας Μέσι", χάρη στις πολύ καλές εμφανίσεις του με τον Εργοτέλη, αλλά το πέρασμά του σε μία μεγαλύτερη ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, έδειξε πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Επομένως, επέστρεψε στην ομάδα του Ηρακλείου, απ' όπου μετακόμισε στην άλλη ομάδα της πόλης, τον ΟΦΗ, όπου αγωνίζεται τα δύο τελευταία χρόνια. Το 2008 είχε κληθεί στην Εθνική ανδρών, αλλά δεν αγωνίστηκε.

Θανάσης Παπάζογλου

Ο αναπληρωματικός σέντερ φορ της Νέων πίσω από τον Κώστα Μήτρογλου αγωνιζόταν στον Άρη, ενώ δύο χρόνια αργότερα έκανε το μεγάλο βήμα στον συμπολίτη ΠΑΟΚ. Σε δύο χρόνια αγωνίστηκε αρκετά, ενώ δόθηκε και δανεικός στον Αστέρα Τρίπολης. Τη διετία 2012-14 στον ΟΦΗ έκανε πολύ καλή δουλειά, με αποτέλεσμα να ανήκει πλέον στο ρόστερ του Ολυμπιακού, όπου έχει την ευκαιρία να αποδείξει πολλά πράγματα.

Κώστας Μήτρογλου

Πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Νέων με τρία γκολ, ήταν η μεγάλη αποκάλυψη της διοργάνωσης. Γι' αυτό το λόγο ο Ολυμπιακός τον έφερε από τη δεύτερη ομάδα της Γκλάντμπαχ στην Ελλάδα, όπου με την ερυθρόλευκη φανέλα είχε στο πρωτάθλημα περίπου 1 γκολ ανά 2 αγώνες. Ο δανεισμός του σε Πανιώνιο και Ατρόμητο βελτίωσε ακόμα περισσότερο τον διεθνή επιθετικό, που την περασμένη σεζόν είχε στον Ολυμπιακό 17 γκολ σε 19 αγώνες! Η μεγάλη μεταγραφή στην Premier League και τη Φούλαμ ήρθε τον Ιανουάριο, όπου όμως, λόγω τραυματισμού, αγωνίστηκε μόνο τρεις φορές κι έδειξε πως δεν μπορεί να ξαναβρεί εύκολα τη φόρμα του περασμένου φθινοπώρου. Στην Εθνική ανδρών έχει αγωνιστεί 33 φορές κι έχει πετύχει 8 γκολ.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ