ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

"Που είναι η εθνική σας;"

"Που είναι η εθνική σας;"

Ο προπονητής της Κόστα Ρίκα που αντιμετώπισε την... τελευταία ισχυρή Εθνική Ελλάδας, Χόρχε Λουίς Πίντο, εκφράζει στο Sport24.gr την απορία του για την κατάρρευση της και "στέλνει" τον Τζόελ Κάμπελ στον Ολυμπιακό.

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Κόστα Ρίκα, Χόρχε Λουίς Πίντο, μιλά στο Sport24.gr εκφράζοντας την απορία του για την κατάρρευση της Εθνικής Ελλάδας στη μετά-Μουντιάλ εποχή, αποκαλύπτει που κρίθηκε η πρόκριση των "τίκος", συμβουλεύει τον Τζόελ Κάμπελ να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, εάν δεν τον εμπιστευτεί η Άρσεναλ, και χαρακτηρίζει "άδικη" την τιμωρία του Φερνάντο Σάντος από τη FIFA.

Δεν έπαιξα με αυτή την ομάδα στη Βραζιλία

Ο Κολομβιανός πρώην τεχνικός της εθνικής Κόστα Ρίκα, Χόρχε Λουίς Πίντο, καταθέτει μέσα από το Sport24.gr την άποψη του για την κατάρρευση της Εθνικής Ελλάδας μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, εξομολογούμενος την πρώτη φράση που είπε, όταν έμαθε την είδηση της τελευταίας ήττας από τις Νήσους Φερόε:

"Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό, πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε. Σαν να έσβησε ο διακόπτης. Εγώ στη Βραζιλία συνάντησα μία ομάδα στημένη από έναν μαέστρο (δάσκαλο) τον Φερνάντο Σάντος.

RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: Junior Diaz of Costa Rica controls the ball against Dimitris Salpingidis of Greece during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Ian Walton/Getty Images)
RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: Junior Diaz of Costa Rica controls the ball against Dimitris Salpingidis of Greece during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Ian Walton/Getty Images) GETTY IMAGES

Μία ομάδα που ήταν άριστη στα αμυντικά της καθήκοντα και υποδειγματική στις αντεπιθέσεις της. Όποιον και να ρωτούσες για την Ελλάδα, σου έλεγε για την τακτική της. Μόλις είδα τα αποτελέσματα και ειδικά το τελευταίο, είπα εδώ στη Μπογκοτά στους φίλους μου: Εγώ δεν αντιμετώπισα αυτή την ομάδα στη Βραζιλία."

Φταίνε όλοι, όχι ένας

Το Sport24.gr ζήτησε από τον Χόρχε Λουίς Πίντο τη γνώμη του, για την αρνητική μεταμόρφωση της εικόνας της Εθνικής Ελλάδας. Φταίει ο προπονητής; Φταίνε οι ποδοσφαιριστές; Ποιος περισσότερο, ποιος λιγότερο; Δείτε τι απαντά:

"Δε γνωρίζω το νέο προπονητή, μετά την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος. Αλλά για εμένα και αυτή είναι η φιλοσοφία μου σαν προπονητής, η ευθύνη είναι συλλογική. Μπορεί ο προπονητής να έχει την κύρια ευθύνη, αλλά οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που παίζουν μπάλα. Η ευθύνη ανήκει σε όλους, το μερίδιο είναι διαφορετικό."

Παγιδεύσαμε τον Σαμαρά

Ο 61άχρονος έμπειρος Κολομβιανός τεχνικός, γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται στο Sport24.gr την αναμέτρηση Ελλάδα - Κόστα Ρίκα για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, αποκαλύπτοντας το άγχος του για την τελική έκβασή της και γύρω από την απομόνωση ποιου Έλληνα ποδοσφαιριστή, "έχτισε" το σχέδιο της ομάδας του.

"Το παιχνίδι κόντρα στην Ελλάδα ήταν από τα πιο δύσκολα της καριέρας μου. Λίγο η πρόκριση που διακυβεύονταν, λίγο η εξέλιξη του παιχνιδιού. Οι μάχες ήταν σώμα με σώμα και σχεδόν όλες αμφίρροπες. Είχα πίστη στην ομάδα μου, αλλά είπα το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο και προφανώς γνώριζα ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο του αποκλεισμού.

"Που είναι η εθνική σας;"

Για εμένα το κλειδί της πρόκρισης, ήταν η απομόνωση του Σαμαρά. Γύρω από την "παγίδα" του Σαμαρά, έχτισα όλο το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα. Είπα στους παίκτες μου, ότι εάν τον αφήσεις ένα δευτερόλεπτο μόνο του, εάν του δώσεις μισό μέτρο ελεύθερο μόνο του, μπορεί να σου κάνει τη ζημιά."

Άδικη η τιμωρία του Σάντος

Η αναμέτρηση απέναντι στην Κόστα Ρίκα ήταν η τελευταία του Φερνάντο Σάντος, ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας. Μάλιστα μετά το τέλος αυτής ο, πλέον, τεχνικός της εθνικής Πορτογαλίας τιμωρήθηκε με οκτώ παιχνίδια αποκλεισμό από τη FIFA. Ο Χόρχε Λουίς Πίντο θεωρεί μέσα από το Sport24.gr, άδικη την τιμωρία του Φερνάντο Σάντος, τον οποίον χαρακτηρίζει μεγάλο προπονητή.

"Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε με τον Σάντος. Δεν μίλησα μαζί του μετά τον αγώνα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω. Προσωπικά τον θεωρώ ένα μεγάλο προπονητή.

"Που είναι η εθνική σας;"

Όλα όσα ξέρω για την τιμωρία, είναι από αυτά που έχω διαβάσει. Αν θες τη γνώμη μου, δεν μπορεί να τιμωρείται ένα προπονητής με τέτοια εξοντωτική ποινή. Είναι πέρα για πέρα άδικο ο,τι κι αν έγινε. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη."

Να επιστρέψει στον Ολυμπιακό ο Κάμπελ

Ο "προφεσόρ" του κολομβιανού ποδοσφαίρου που γνωρίζει τον Τζόελ Κάμπελ καλύτερα από τον καθένα, όντας τεχνικός του στους "τίκος", ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που δεν πάρει λεπτά συμμετοχής στην Άρσεναλ, θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, τεκμηριώνοντας την άποψή του.

"Ο Τζόελ Κάμπελ είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, από τους καλύτερους που έχω προπονήσει. Είχα έρθει στην Αθήνα και τον είδα να αγωνίζεται από κοντά με τον Ολυμπιακό. Επειδή τον ήξερα και πιο πριν, νομίζω ο,τι "κόλλησε" με την ελληνική ομάδα. Προφανώς μερίδιο σε αυτό, έχει και ο τεχνικός του. Αλλά, η "χημεία" του με τον Ολυμπιακό ήταν πολύ καλή.

"Που είναι η εθνική σας;"

Πρέπει να δούμε εάν θα τον εμπιστευτεί ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ. Αλλά, εάν βλέπει και δεν έχει χρόνο συμμετοχής, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, πρέπει να φύγει. Για τον ίδιο, θα είναι καλό.

Σε περίπτωση που πάρει μία τέτοια απόφαση, τότε θα ήταν καλό να γυρίσει στον Ολυμπιακό. Το λέω, επειδή δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, θα έχει λείψει ελάχιστα από την ομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του σε αυτήν. Πάντα είναι προτιμότερο να επιστρέφεις κάπου που τα πήγες καλά, όταν τα πράγματα δεν κυλούν, όπως τα θέλεις."

Να κάνει υπομονή ο Νάβας

Η άλλη "αποκάλυψη" του Χόρχε Λουίς Πίντο ακούει στο όνομα Κέιλορ Νάβας. Μπορεί ο νέος τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο στη θέση του; Δείτε τι απαντά στο Sport24.gr, ο πρώην τεχνικός του στην εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα:

"Ο Κέιλορ Νάβας είναι ένας υπερφυσικός τερματοφύλακας, μπορεί να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο. Το γνωρίζω ότι τώρα έχει ισχυρό ανταγωνισμό, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται μπροστά του ο Ίκερ Κασίγιας, ειδικά με ο,τι συνεπάγεται αυτό για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Costa Rica's goalkeeper Keylor Navas (L) and Costa Rica's Colombian coach Jorge Luis Pinto react after the quarter-final football match between the Netherlands and Costa Rica at the Fonte Nova Arena in Salvador during the 2014 FIFA World Cup on July 5, 2014.  AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
Costa Rica's goalkeeper Keylor Navas (L) and Costa Rica's Colombian coach Jorge Luis Pinto react after the quarter-final football match between the Netherlands and Costa Rica at the Fonte Nova Arena in Salvador during the 2014 FIFA World Cup on July 5, 2014. AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT AFP

Δεν έχω μιλήσει μαζί του, αλλά του έχω πει να έχει υπομονή. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας και χάρη σε αυτό, έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει μέχρι σήμερα."

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ