ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περασμένα μεγαλεία...

Περασμένα μεγαλεία...

Σαν σήμερα(24/6) η Εθνική μας κέρδισε την Ακτή Ελεφαντοστού στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 και προκρίθηκε στους "16" της διοργάνωσης. Θυμηθείτε τον ιστορικό θρίαμβο.

Μία από τις σημαντικότερες νίκες στην ιστορία της πέτυχε η Εθνική μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όταν νίκησε την Ακτή Ελεφαντοστού με 2-1 στην φάση των ομίλων στη πόλη Φορταλέζα και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στις "16" καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Ισως να έμοιαζε με όνειρο, αν σκεφτούμε την άσχημη πρεμιέρα και τα τρία γκολ από την Κολομβία που μας... κάθισαν στο στομάχι. Η πραγματικότητα ήταν μία. Κόντρα στην Ακτή η Εθνική μας ήταν ανώτερη και έκανε το καλύτερο της παιχνίδι στο Μουντιάλ.

Στον "τελικό" με την Ακτή θέλαμε μόνο νίκη μετά την ήττα από την Κολομβία και την "λευκή" ισοπαλία με την Ιαπωνία. Η αντίπαλος μας ήθελε ένα βαθμό για να προκριθεί.

Τα πλάνα του Φερνάντο Σάντος ανατράπηκαν με το "καλημέρα". Στο 12' ο Σάμαρης μπήκε στην θέση του τραυματία Κονέ και στο 24' ο Γλύκος στην θέση του τραυματία Καρνέζη. Και οι δύο παίκτες ανταποκρίθηκαν στα αγωνιστικά τους καθήκοντα.

Ο Ανδρέας Σάμαρης ήταν ο παίκτης που άνοιξε το σκορ στο ματς λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου ενώ ο Γλύκος ήταν σταθερός στις επεμβάσεις του. Η Εθνική ήταν καλύτερη στο πρώτο 45λεπτο και το προβάδισμα ήταν πέρα για πέρα δίκαιο.

Στην επανάληψη, η Ελλάδα αμύνθηκε και έψαξε το δεύτερο γκολ στις αντεπιθέσεις. Η ομάδα βρήκε φάσεις για να σκοράρει, με αποκορύφωμα το δοκάρι του Καραγκούνη στο 68'. Έξι λεπτά αργότερα ο Μπονί ισοφάρισε για την Ακτή.

Παρά την ανωτερότητα των παικτών του Φερνάντο Σάντος το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και μας άφηνε εκτός συνέχειας στην διοργάνωση.

Η επιμονή των διεθνών μας απέδωσε καρπούς στην τελευταία φάση του αγώνα όταν ο Γιώργος Σαμαράς ευστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος και σε συνδυασμό με την ήττα της Ιαπωνίας από την Κολομβία με 4-1 στο άλλο ματς του ομίλου, η Εθνική μας προκρίθηκε στους "16" του Μουντιάλ.

Ο Γιώργος Καραγκούνης έζησε για ακόμα μία φορά υπερήφανος ως αρχηγός: " Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι. Αυτό θέλαμε από την αρχή, ο στόχος μας ήταν να περάσουμε για πρώτη φορά στην επόμενη φάση. Το πετύχαμε με εμφατικό τρόπο, ήμασταν καλύτεροι στον αγωνιστικό χώρο. Καμιά φορά είναι πιο γλυκό όταν το κάνεις και με περισσότερη δυσκολία. Στα τελευταία δέκα λεπτά όλοι θέλαμε να υπάρξει δικαιοσύνη. Με μια φάση, δεχθήκαμε γκολ και ο αντίπαλός μας δεν δικαιούταν την ισοπαλία.

Με τη βοήθεια του Θεού, κάναμε όλους τους Έλληνες περήφανους. Με την Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο υπέροχο το Μουντιάλ. Όπως και το 2012 έτσι και σήμερα παίζαμε για ένα αποτέλεσμα και το καταφέραμε. Μακάρι για όλους τους Έλληνες να κάνουμε ακόμα μια επιτυχία".

Περασμένα μεγαλεία...

Οι διεθνείς μας πέτυχαν τον στόχο τους διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν θα προκρίνονταν στους "16" μετά την άσχημη εμφάνιση με την Κολομβία.

Η Κόστα Ρίκα μας ανέκοψε την πορεία προς τα προημιτελικά. Η τύχη μας γύρισε την πλάτη στην διαδικασία των πέναλτι καθώς ο Κέιλορ Νάβας απέκρουσε το πέναλτι του Φάνη Γκέκα και η Κόστα Ρίκα προκρίθηκε στον επόμενο γύρο.

Στα δύο ματς με την Ακτή και την Κόστα Ρίκα η Ελλάδα έδειξε ότι είχε την στόφα της μεγάλης ομάδας που μπορεί να αντιμετωπίσει τις καλύτερες εθνικές ομάδες στην κόσμο και να τις κερδίσει.

Ένα χρόνο μετά τον θρίαμβο η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το EURO 2016 με μόλις ένα βαθμό στον όμιλο και δύο ντροπιαστικές ήττες από τα Ν. Φερόε στο πλαίσιο των προκριματικών.

Ο Φερνάντο Σάντος αποχώρησε μετά το Μουντιάλ δίνοντας την θέση του στον Κλαούντιο Ρανιέρι που απέτυχε παταγωδώς και αντικαταστάθηκε από τον Σέρχιο Μαρκαριάν, που επίσης δεν μπόρεσε να δώσει κάτι περισσότερο στην Εθνική, η οποία είχε σχεδόν αποκλειστεί τους μήνες που ο Ιταλός προπονητής ήταν στον πάγκο της.

Οι παίκτες δεν δείχνουν την ίδια διάθεση και τον ίδιο ψυχισμό που χαρακτήριζε την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις ενώ η ατυχία είναι εμφανής στα ματς. Με τα Ν. Φερόε δημιουργήσαμε 40 ευκαιρίες για γκολ αλλά πετύχαμε μόλις ένα.

Νίκες όπως αυτή επί της Ακτής Ελεφαντοστού θα πρέπει να είναι οδηγός για τους διεθνείς μας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018 και στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση που θα προκριθούν.

Ελλάδα: Καρνέζης (24' Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (78' Γκέκας), Κονέ (12' Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς

Ακτή Ελεφαντοστού: Μπαρί, Μποκά, Κολό Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61' Μπονί), Ζερβίνιο (83' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Οριέ, Γιαγιά Τουρέ, Σερεΐ, Μπαμπά

Γκολ: 42' Σάμαρης, 74' Μπονί, 93' Σαμαράς (πέναλτι)

Κάρτες: 37' Ντρογκμπά, 62' Καλού, 70' Ντι

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ