ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πάνω στον Φορτούνη μπορεί να "χτίσει" ο Σκίμπε

Πάνω στον Φορτούνη μπορεί να "χτίσει" ο Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπορεί η Εθνική να εμφάνισε χτυπητές αμυντικές αδυναμίες με την Ισλανδία και να ηττήθηκε 3-2, όμως ο Κώστας Φορτούνης έδειξε στον Μίχαελ Σκίμπε ότι έχει τα φόντα να πάρει την ομάδα πάνω του και να ηγηθεί.

Στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Το συνονθύλευμα με τα γαλανόλευκα που έφερνε το ένα αρνητικό αποτέλεσμα μετά το άλλο στα προκριματικά του EURO, δεν μπορεί μέσα σε 3-4 φιλικά παιχνίδια να αλλάξει άρδην αγωνιστικό πρόσωπο, απλά και μόνο επειδή ήρθε καινούργιος προπονητής. Απέναντι, δε, σε μια πιο δουλεμένη και σωστά δομημένη ομάδα όπως η Ισλανδία, η οποία θα δώσει το παρών στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, φαντάζει ακόμα και φυσιολογικό το να ηττήθηκε με 3-2 εντός έδρας, έστω και αν χρειάστηκε να γίνει ολική ανατροπή από το 2-0.

Η "γαλανόλευκη" έχει πολλά βήματα να διανύσει και να επιστρατεύσει πολλά αποθέματα υπομονής, προκειμένου να χτίσει πάλι ό,τι γκρεμίστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και έπειτα. Η μετά-Σάντος εποχή αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη απ' ό,τι θα περίμεναν οι περισσότεροι και η μεταβατική περίοδος... τραβάει λίγο παραπάνω. Ίσως χρειάζεται, προκειμένου να μπουν "γερά θεμέλια" στη νέα Εθνική που πάει να χτίσει ο Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος θέλει όσο τίποτα να πετύχει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και να το οδηγήσει στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018.

Προφανώς η 11άδα που δοκίμασε με την Ισλανδία, η οποία ήταν κατά τα 8/11 διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτή κόντρα στο Μαυροβούνιο ( 2-1), δεν θα ξαναπαίξει ποτέ μαζί. Αρκετές δοκιμές από τον προπονητή σε όλες τις θέσεις, αφού είχε άλλο τερματοφύλακα, διαφοροποιημένη τριάδα στην άμυνα, άλλους ανασταλτικούς μέσους και άλλα πρόσωπα στην επίθεση, ειδικά από την στιγμή που ο Κώστας Μήτρογλου επέστρεψε στην Μπενφίκα μετά το πρώτο φιλικό. Δίδυμο Καρέλη - Παπάζογλου και Διαμαντάκου - Βέλλιου δύσκολα θα ξαναδούμε στην γραμμή κρούσης.

Αν υπήρξε μια "σταθερά" στα δυο φιλικά που έδωσε η Εθνική στο "Γ. Καραϊσκάκης", αυτή αφορά την περίπτωση του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος φέτος διάγει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τον Ολυμπιακό, βρίσκεται στην πιο παραγωγική του ηλικία στα 24 του χρόνια και δείχνει έτοιμος πέρα από τις ηγετικές του εμφανίσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα να κάνει και ανάλογες με την γαλανόλευκη. Λες και βλέπαμε τον Φορτούνη του πρωταθλήματος, που σκοράρει με ευλαβική συνέπεια, πασάρει εξαιρετικά και αποτελεί το βαρόμετρο στην απόδοση των πρωταθλητών Ελλάδας.

Πάνω στον Φορτούνη μπορεί να "χτίσει" ο Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μίχαελ Σκίμπε ξέρει ότι έχει έναν παίκτη, πάνω στον οποίον μπορεί να στηρίξει πολλά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της Εθνικής στο 3-5-2 που θέλει να επιβάλει. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με το Μαυροβούνιο και σε μεγάλο μέρος από τα 77 λεπτά που αγωνίστηκε κόντρα στην Ισλανδία (παραχώρησε την θέση του στον Ταχτσίδη), έκανε σχεδόν τα πάντα στο χορτάρι και από τα δικά του πόδια ξεκινούσαν οι περισσότερες καλές επιθετικές προσπάθειες της "γαλανόλευκης". Ο Γερμανός προπονητής γνωρίζει καλά τα προτερήματα του Τρικαλινού μεσοεπιθετικού, τον έχει παρακολουθήσει πολλές φορές φέτος, γι' αυτό και δεν πρόκειται όσο είναι καλά, να μην έχει θέση στο αρχικό σχήμα της Εθνικής. Παίκτες με τα δικά του προσόντα σπανίζουν στην Ελλάδα, γι' αυτό και προτίθεται να πάρει όσα περισσότερα μπορεί απ' αυτόν.

Στον χθεσινό (29/3) αγώνα ήταν μαγικός στο πρώτο ημίχρονο. Από δική του κάθετη πάσα σε φάουλ προήλθε το πέναλτι που κέρδισε ο Τοροσίδης και το οποίο εκτέλεσε εύστοχα για το 1-0 στο 19ο λεπτό. Με ψύχραιμο σουτ στο 31', εκμεταλλευόμενος κακό διώξιμο αντιπάλου, έκανε το 2-0 για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η δική του υπέροχη μπαλιά έφερε το δοκάρι του Καρέλη στο 43', ενώ στο τρίτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου εκτέλεσε άψογα το κόρνερ, από το οποίο ήρθε η κεφαλιά του Τζιόλη στο δοκάρι. Και τι δεν έκανε στο ματς ο άσος του Ολυμπιακού, έστω και αν η εμφάνισή του δεν συνδυάστηκε με καλό αποτέλεσμα. Θυμίζουμε την εξαιρετική του μπαλιά στον Καρέλη στο 62' του φιλικού με το Μαυροβούνιο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο επιθετικός της Γκενκ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 για την Εθνική.

Πάνω στον Φορτούνη μπορεί να "χτίσει" ο Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παίζοντας με σύστημα 3-6-1 η Εθνική στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού με τους Μαυροβούνιους και ευρισκόμενος πίσω από τον Μήτρογλου στο ρόμβο της μεσαίας γραμμής, δεν φάνηκε ιδιαίτερα. Όταν στο ημίχρονο ο Καρέλης πήρε την θέση του Μάνταλου, άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2 και ο ίδιος πήγε πιο πίσω, τότε απελευθερώθηκε και έδειξε περισσότερα πράγματα. Το ίδιο και στο χθεσινό φιλικό για όσο τουλάχιστον είχε δυνάμεις, διότι από το 60' και μετά άρχισε να πέφτει και η δική του απόδοση όπως και όλης της ομάδας, για να αντικατασταθεί στο 77'. Πάντως, είχε ήδη καταγράψει αρκετά πράγματα στο χορτάρι, ικανοποιώντας πλήρως τον προπονητή του, ο οποίος είχε κάνει ξεχωριστή μνεία γι' αυτόν (και τον Σάμαρη) στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του πρώτου φιλικού στο Φάληρο.

Στη νέα Εθνική ομάδα του Μίχαελ Σκίμπε, ο Κώστας Φορτούνης είναι ο παίκτης εκείνος από τον οποίο θα περνάει το παιχνίδι της ομάδας. Μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα, να τη μοιράσει σωστά, να σκοράρει και γενικά να κάνει όλα εκείνα που μπορεί και τα οποία τον έχουν καταστήσει βασικό και αναντικατάστατο στον Ολυμπιακό. Παίζει σε ομάδα πρωταθλητισμού και απαιτήσεων, φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του και ίσως κάποια στιγμή να βγει και πάλι στην Ευρώπη, σαφώς πιο έτοιμος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που πήγε στη Γερμανία για λογαριασμό της Καϊζερσλάουτερν. Ο Τρικαλινός πέτυχε τα πρώτα του γκολ με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών, αλλά σίγουρα δεν θα είναι τα τελευταία. Τα καλύτερα είναι μπροστά του...

Πάνω στον Φορτούνη μπορεί να "χτίσει" ο Σκίμπε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Photo Credits: Action Images

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ