ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με Σοφιανόπουλο και Τσαλουχίδη στον δρόμο για το Μουντιάλ

Με Σοφιανόπουλο και Τσαλουχίδη στον δρόμο για το Μουντιάλ

Η Εθνική ομάδα έχει ανταμώσει δυο φορές στο παρελθόν με την Ισλανδία και μετρά ισάριθμες νίκες με 1-0 στα προκριματικά για το Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Sport24.gr θυμίζει (VIDEOS).

Ευχάριστες αναμνήσεις ξυπνά η Ισλανδία στην Εθνική Ελλάδας ( 29/3 στις 20:30, στο "Γ. Καραϊσκάκης"), έστω και αν οι προηγούμενες φορές που αντάμωσε μαζί της η "γαλανόλευκη" ήταν το μακρινό 1992, όταν έδινε τη μάχη για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε, που η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια κυνηγούσε την πρώτη της παρουσία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η πορεία βέβαια στα γήπεδα των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1994 ήταν τραγική και αρκούντως... διδακτική για το μέλλον, όμως αυτή δε μειώνει στο ελάχιστο το μέγεθος της επιτυχίας της πρόκρισης στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον πλανήτη. Η Ισλανδία βρέθηκε στον δρόμο της Εθνικής δυο φορές και ήρθαν ισάριθμες ελληνικές νίκες, έστω και με το ισχνό 1-0.

Η χώρα μας συμμετείχε στον Ε' προκριματικό όμιλο με αντιπάλους τη Ρωσία, την Ισλανδία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και τη Γιουγκοσλαβία. Όμως, τον Οκτώβριο του 1992 η FIFA απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία από τη διοργάνωση λόγω του εμφυλίου πολέμου κι έτσι το έργο της Εθνικής έγινε ευκολότερο.

Με δύο ομάδες να προκρίνονται από τον όμιλό της, η "γαλανόλευκη" δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με έξι νίκες και δυο ισοπαλίες προκρίθηκε πανηγυρικά. Οι Ισλανδοί δεν μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για την Εθνική που ήταν αποφασισμένη να περάσει στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Πρώτα στο ΟΑΚΑ και μετά στο Ρέικιαβικ

Στις 13 Μαΐου 1992 έγινε το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, όπου η Ελλάδα νίκησε με γκολ του Σοφιανόπουλου στο 25ο λεπτό. Έπειτα από κεφαλιά στο δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ του Αποστολάκη από τα δεξιά, ο στράικερ του Ολυμπιακού βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και από κοντά δεν είχε κανένα πρόβλημα να την στείλει στα δίχτυα. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, ήρθαν οι βαθμοί της νίκης και έγινε ιδανικό ξεκίνημα στα προκριματικά.

Η 11άδα της Εθνικής: Παπαδόπουλος, Μητσιμπόνας, Αποστολάκης, Καλιτζάκης, Μανωλάς, Τουρσουνίδης (76' Νιόπλιας), Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Δημητριάδης (61' Μπορμπόκης), Αλεξανδρής, Σοφιανόπουλος.

Στις 7 Οκτωβρίου 1992 έγινε το δεύτερο ματς, αυτή την φορά στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, στο παγωμένο Ρέικιαβικ. Σκόρερ και πάλι ένας παίκτης του Ολυμπιακού, ο Γιώτης Τσαλουχίδης. Το παιχνίδι είχε φτάσει στο 61' και ύστερα από σέντρα που έγινε από τα αριστερά, ο διεθνής μέσος έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία, χαρίζοντας τη νίκη στην Εθνική μας, που συνολικά συγκέντρωσε 14 βαθμούς με 10 γκολ υπέρ και 2 κατά.

Η 11άδα της Εθνικής: Μύρτσος, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Αποστολάκης, Μανωλάς, Δώνης, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Νιόπλιας, Παπαϊωάννου (57' Μητρόπουλος), Δημητριάδης (70' Φρατζέσκος).

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ