ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική του Ρανιέρι στο "μικροσκόπιο"

Η Εθνική του Ρανιέρι στο "μικροσκόπιο"
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει την Εθνική του Κλάουντιο Ρανιέρι από την ημέρα που ανέλαβε. Ποιοι έχουν κληθεί, από ποιες ομάδες, πόσο έχουν παίξει, ποιος είναι ο κορμός και τα συστήματα.

Η πορεία που διαγράφει ως τώρα η Εθνική μας ομάδα στα προκριματικά του EURO 2016 μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Δυο εντός έδρας ήττες από Ρουμανία (0-1) και Βόρεια Ιρλανδία (0-2) και μια ισοπαλία στο Ελσίνκι με τη Φινλανδία (1-1) αποτελούν "φτωχή" συγκομιδή για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που κόντρα στα Νησιά Φερόε θέλει να μπει επιτέλους σε νικηφόρα "τροχιά" και να ξεκινήσει η αντεπίθεση.

Πέρα από τα αποτελέσματα όμως, η κριτική στον Κλάουντιο Ρανιέρι επικεντρώνεται στις πολλές κλήσεις που έχει κάνει ως τώρα, αλλά και στο γεγονός ότι η εικόνα της ομάδας μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ναι μεν ο προπονητής θέλει να περάσει μια πιο επιθετική φιλοσοφία και να ξεφύγει η ομάδα απ' αυτό που όλοι είχαν συνηθίσει, εντούτοις το... ένα γκολ σε τρία ματς, οι λιγοστές φάσεις και η έλλειψη πλάνου φανερώνει πως -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν έχει βρει τους παίκτες που θα υπηρετήσουν αυτό το πλάνο.

Οι κλήσεις και οι... ανακλήσεις

Βέβαια, στις... 38 κλήσεις που έχει κάνει συνολικά μέχρι στιγμής και σε κάθε περίπτωση αποτελεί αριθμό-ρεκόρ, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και οι τραυματισμοί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν γίνει 11 ανακλήσεις στα μέχρι στιγμής παιχνίδια και ο Ρανιέρι αναγκάζεται να προχωράει σε δεύτερες και τρίτες επιλογές σε σχέση με τις αρχικές του σκέψεις. Εκεί πάντως υπάρχουν και οι ενστάσεις για το ποιοι καλούνται και αν είναι παίκτες έτοιμοι για να παίξουν στην "γαλανόλευκη".

Η Εθνική αλλάζει τους παίκτες σαν τα πουκάμισα, ο προπονητής κάνει τις αλχημείες του, προσπαθεί να βρει εκείνους που θα ακολουθήσουν πιστά την φιλοσοφία του και θα βγάλουν στον αγωνιστικό χώρο όσα θέλει, αλλά το αποτέλεσμα ως τώρα δεν τον δικαιώνει. Σχεδόν 40 διεθνείς σε τέσσερα ματς θεωρείται υπερβολικός αριθμός, ειδικά αν κάνουμε σύγκριση με το παρελθόν και ειδικά με τα πρώτα χρόνια της περιόδου Ρεχάγκελ.

Συγκεκριμένα, έχουν κληθεί οι εξής: (ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ): Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο, Διούδης (ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ): Τοροσίδης, Βύντρα, Μανωλάς, Μόρας, Σιόβας, Γιαννούλης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Καράμπελας, Σταφυλίδης, Μπακάκης, Τασουλής, Τζαβέλλας, Σκόνδρας (ΜΕΣΟΙ): Μανιάτης, Σάμαρης, Ντίνας, Κολοβός, Μάνταλος, Τζιόλης, Ταχτσίδης, Σαμαράς, Χριστοδουλόπουλος, Μαυρίας, Κονέ, Φορτούνης (ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ): Σαλπιγγίδης, Διαμαντάκος, Μήτρογλου, Αθανασιάδης, Καρέλης, Γκέκας.

Οι ομάδες και οι εκλεκτοί τους:

Ολυμπιακός (6)

ΠΑΟΚ (6)

Βερόνα (3)

Ρόμα (3)

Παναθηναϊκός (2)

ΑΕΚ (2)

Πανιώνιος (2)

Ουντινέζε (2)

Λεβάντε (2)

Μάιντς (1)

Μπριζ (1)

Λεβερκούζεν (1)

Ντόρτμουντ (1)

Τράμπζονσπορ (1)

Φούλαμ (1)

Γουέστ Μπρομ (1)

Μπενφίκα (1)

Σάντερλαντ (1)

Ακχισάρ (1)

Ο "κορμός", οι αλλαγές και τα λεπτά

Εξετάζοντας κάποιος το ποιοι έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής και πόσα λεπτά, βλέπει ότι ο Ρανιέρι έχει χρησιμοποιήσει 19 ποδοσφαιριστές ως τώρα στα παιχνίδια με Ρουμανία, Φινλανδία και Βόρεια Ιρλανδία. Απ' αυτούς, οι έξι φαίνεται πως αποτελούν τον "κορμό" της ομάδας και τους εμπιστεύτηκε ως τώρα περισσότερο. Αν και εκεί υπάρχει μια υποσημείωση...

Τρία 90λεπτα έχουν παίξει ως τώρα πέντε διεθνείς. Συγκεκριμένα, ο Ορέστης Καρνέζης έχει ξεκινήσει βασικός στα παιχνίδια και η θέση του δεν έχει αμφισβητηθεί, αν και ο Παναγιώτης Γλύκος δείχνει τώρα να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ο Βασίλης Τοροσίδης, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Κώστας Μανωλάς και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης. Επίσης, με εξαίρεση τον τραυματισμό του στο πρώτο ματς, βασικός λογίζεται και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος έπαιξε σε όλο το ματς με Φινλανδία και Βόρεια Ιρλανδία. Αυτοί οι έξι ως τώρα αποτέλεσαν τον "κορμό" της ομάδας.

Βέβαια, ο μεν Παπασταθοπουλος δεν θα παίξει με τα Νησιά Φερόε λόγω τραυματισμού και την θέση του πήρε ο Λουκάς Βύντρα της Λεβάντε, ενώ εκτός αποστολής έμεινε ο Ταχτσίδης για λόγους τακτικής. Ήταν δηλαδή συνειδητή απόφαση του προπονητή για έναν παίκτη, ο οποίος είχε αγωνιστεί σε ολόκληρα τα προηγούμενα παιχνίδια. Εν ολίγοις, από τον "κουτσουρεμένο" κορμό των έξι παικτών, ήδη... αποχώρησε ένας.

Από 'κει και πέρα, ο Μήτρογλου έπαιξε βασικός με τη Ρουμανία, μόλις έξι λεπτά με τη Φινλανδία, σε όλο το ματς με τη Βόρεια Ιρλανδία και έμεινε εκτός αποστολής με τα Νησιά Φερόε για λόγους αμιγώς αγωνιστικούς. Εκτός αποστολής έμεινε και ο Σαμαράς, ο οποίος είτε λιγότερο (10 λεπτά στο Ελσίνκι) είτε περισσότερο (45 λεπτά με τη Ρουμανία και 67 λεπτά με τη Βόρεια Ιρλανδία) έπαιξε σε όλα τα προηγούμενα ματς.

Ένας παίκτης που φαίνεται να τον κερδίζει, είναι ο Νίκος Καρέλης, ο οποίος ήταν πολύ καλός με την Φινλανδία, όπου ξεκίνησε βασικός στο ντεμπούτο του με την Εθνική (σκόραρε μάλιστα), ενώ έπαιξε βασικός και σε ολόκληρο το ματς με την Βόρεια Ιρλανδία. Φαίνεται πως τον εμπιστεύεται ο Ιταλός και τον κάλεσε για μια ακόμη φορά.

Οι χρόνοι σε πίνακα:

ΠΑΙΚΤΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ/ΛΕΠΤΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ/ΛΕΠΤΑ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ/ΛΕΠΤΑ
Καρνέζης 90 90 90
Τοροσίδης 90 90 90
Χολέμπας 90 - -
Παπασταθόπουλος 90 90 90
Μανωλάς 90 90 90
Ταχτσίδης 90 90 90
Σαλπιγγίδης 90 - 23
Μήτρογλου 90 6 90
Σάμαρης 65 90 45
Μάνταλος 65 - -
Σαμαράς 45 10 67
Διαμαντάκος 45 - -
Κονέ 25 - -
Χριστοδουλόπουλος 25 - -
Μόρας - 20 -
Σταφυλίδης - - 74
Μαυρίας - 70 -
Καρέλης - 80 90
Μανιάτης - 90 90

Διαφορετικά συστήματα, αλχημείες στην επίθεση

Σχετικά με τα συστήματα που έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα ο Ρανιέρι, ο Ιταλός δεν έχει κατασταλάξει σε ένα σύστημα και κάθε φορά ξεκινάει με διαφορετικό τρόπο την Εθνική ομάδα. Έτσι δεν μπορεί να βρει έναν "μπούσουλα" πάνω στον οποίο θα κινηθεί. Αυτό σαφώς και είναι πρόβλημα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενώ φανερώνει πως ο προπονητής το ψάχνει ακόμα.

Κόντρα στη Ρουμανία, ο Ιταλός προπονητής επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του με διάταξη 4-2-3-1. Οι Ταχτσίδης και Σάμαρης αμυντικοί μέσοι και μπροστά τους ο Μάνταλος (έκανε ντεμπούτο με την Εθνική ανδρών), ο οποίος έδωσε την θέση του στον Χριστοδουλόπουλο στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου.

Η διάταξη έγινε 4-3-2-1 απέναντι στη Φινλανδία και στο 70' το γύρισε σε 3-5-2 με τον Καρέλη δίπλα στον Κλάους, βάζοντας τον Μόρα στην θέση του Μαυρία, με την Εθνική να παίζει με τρεις στόπερ.

Κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία, έπαιξε φουλ επιθετικά με 4-4-2 ή 4-2-4, έχοντας τους Μήτρογλου-Αθανασιάδη μπροστά, τον Σαμαρά δεξιά και τον Καρέλη αριστερά, ο οποίος στο Ελσίνκι ξεκίνησε στο άλλο άκρο, ενώ ο άσος της Γουέστ Μπρομ είχε μείνει στον πάγκο.

Πιο πάνω αναφέρθηκαν οι παίκτες που αποτέλεσαν ως τώρα τον κορμό της Εθνικής σε αυτά τα πρώτα ματς. Με εξαίρεση το τέρμα, τα 3/4 της άμυνας και τους Μανιάτη - Ταχτσίδη, οι αλλαγές ήταν διαδοχικές. Στην επίθεση δεν υπάρχει μια "σταθερά" και ο Ρανιέρι άλλοτε ξεκινάει ένα φορ, άλλοτε δυο και άλλοτε... τέσσερις. Τα πρόσωπα εναλλάσσονται συνεχώς και παίκτες που τη μια καλούνται, την άλλη μένουν πάγκο ή εκτός αποστολής, ενώ επανήλθε και ο φορμαρισμένος Γκέκας.

Συμπέρασμα

Το σίγουρο είναι πως ο Ρανιέρι ψάχνεται ακόμα. Έχει ένα πλάνο στο μυαλό του, αλλά δεν γνωρίζει με ποια εργαλεία θα το υλοποιήσει. Προφανώς έχουν προκύψει "εμπόδια" με τους πολλούς τραυματισμούς, αυτό όμως δεν αναιρεί τα δικά του λάθη. Ο ίδιος θέλει να δει την Εθνική να παίζει πιο επιθετικά, να αποδίδει ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά στην πράξη αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν τον βοηθούν και τα αποτελέσματα, η πίεση μεγαλώνει, η κριτική είναι έντονη και μόνο οι νίκες θα επαναφέρουν την ηρεμία. Οι "απαντήσεις" στο χορτάρι...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ