ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Euro2004: 13 χρόνια από την πρεμιέρα των ονείρων μας

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΜΠΑΣΙΝΑΣ ΓΚΟΛ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕΝΑΛΤΙ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΜΠΑΣΙΝΑΣ ΓΚΟΛ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕΝΑΛΤΙ EUROKINISSI

Σαν σήμερα (12/6) πριν από 13 χρόνια η Εθνική Ελλάδας ξεκινούσε την πορεία της στα γήπεδα της Πορτογαλίας προς την κατάκτηση του Euro 2004 νικώντας στην πρεμιέρα την εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας. (photos, video)

Ήταν η αρχή του πιο μαγικού ταξιδιού στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Εθνική Ελλάδας στις 12 Ιουνίου του 2004 ξεκινούσε την πορεία της για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Μια ημέρα σαν και σήμερα "γράφτηκε" η πρώτη σελίδα του βιβλίου της πιο "χρυσής" ιστορίας. Ήταν το ματς στο Οπόρτο και το "Estádio do Dragão". Ήταν η πρεμιέρα της διοργάνωσης που έφερε τη "γαλανόλευκη" απέναντι στην εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας.

Ήταν το πρώτο ματς του πρώτου ομίλου. Και η Εθνική έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της. Ο Γιώργος Καραγκούνης μόλις επτά λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης νίκησε με σουτ τον Ρικάρντο κι άνοιξε το σκορ πηγαίνοντας να πανηγυρίσει με τους Έλληνες που είχαν βρεθεί στην πόλη του πορτογαλικού Βορρά.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ EUROKINISSI

Η άριστη παράταξη των διεθνών υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ "εγκλώβισε" τα "αστέρια" των Πορτογάλων. Ρουί Κόστα, Παουλέτα, Λουίς Φίγκο "απενεργοποιήθηκαν" από τη "σφιχτή" ελληνική ομάδα.

Μάλιστα, η Ελλάδα διεύρυνε το προβάδισμά της στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης έκανε μια κούρσα από τα δεξιά, ανετράπη από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Άγγελος Μπασινάς εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι στο 51ο λεπτό για το 0-2.

Το μόνο που κατάφεραν οι Ίβηρες ήταν να μειώσουν στο τελικό 1-2 με τον τότε άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΦΑΣΗ ΓΚΟΛ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΦΑΣΗ ΓΚΟΛ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ EUROKINISSI

Ήταν η αρχή. Δεν ήταν μια αναλαμπή, αλλά μια διαρκής λάμψη για εκείνο το μαγικό καλοκαίρι, αλλά και για τα καλοκαίρια που θα ακολουθούσαν. Μια λάμψη που παραμένει ακόμη "ζωντανή".

Έπειτα, ακολούθησε η ισοπαλία με την Ισπανία, η "ανώδυνη" ήττα από τη Ρωσία, ο αποκλεισμός της Γαλλίας ( για τον οποίον μίλησε ο Ολιβιέ Ντακούρ στο Sport24.gr), της Τσεχίας και ο μαγικός τελικός της Λισαβόνας (και πάλι απέναντι στην Πορτογαλία) με τον Άγγελο Χαριστέα να σκοράρει και να οδηγεί την Εθνική στην κατάκτηση του Euro.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΕΝΤΕΚΑΔΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΥΡΩ 2004) / ΕΝΤΕΚΑΔΑ EUROKINISSI

Μια ομάδα, μια "οικογένεια" που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Το ευχάριστο είναι ότι παραμένει "οικογένεια" και μετά από 13 χρόνια, όπως απέδειξε πρόσφατα στο φιλικό με τους παλαιμάχους της Ίντερ στο Παγκρήτιο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Λουίζ Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Αντράντε, Φερνάντο Κόουτο, Ρουί Ζόρζε, Κοστίνια (66' Νούνο Γκόμες), Μανίς, Λουίς Φίγκο, Ρουί Κόστα (46' Κριστιάνο Ρονάλντο), Παουλέτα, Σιμάο (46' Ντέκο).

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιανακόπουλος (68' Νικολαΐδης), Καραγκούνης (46' Κατσουράνης), Βρύζας, Χαριστέας (74' Λάκης).

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ