ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Έφτανε και περίσσευε ένα ημίχρονο, 2-0 η Εθνική μας την Κύπρο

Έφτανε και περίσσευε ένα ημίχρονο, 2-0 η Εθνική μας την Κύπρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μήτρογλου έκανε την αρχή με υπέροχο πλασέ (12'), ο Μάνταλος έβαλε το κερασάκι στην τούρτα (42') μετά το τραγικό λάθος του Παναγή και νίκη με 2-0 για την Ελλάδα κόντρα στην Κύπρο. Την Δευτέρα (10/10) με Εσθονία.

Το ζητούμενο ήταν οι τρεις βαθμοί στον αγώνα με την Κύπρο και αυτοί ήρθαν από το... πρώτο ημίχρονο για την Εθνική μας ομάδα. Η γαλανόλευκη του Μίχαελ Σκίμπε επικράτησε 2-0, έκανε το "2 στα 2" στον όμιλο και πλέον κοιτάζει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση τον κομβικό αγώνα της Δευτέρας (10/10) με την Εσθονία στο Ταλίν.

Οι διεθνείς μας μπορεί να μην έθελξαν με την απόδοσή τους, αλλά πήραν αυτό που ήθελαν στο Καραϊσκάκη, σε ένα ματς που ξεκίνησε με... θεομηνία, αφού λίγο πριν την σέντρα άρχισε ένα απίστευτο μπουρίνι που έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και την έναρξη της αναμέτρησης. Η βροχή έπεφτε με μανία για κάμποση ώρα...

Μήτρογλου, Μάνταλος και... τρίποντο

Η Εθνική άνοιξε το σκορ στο 12' με υπέροχο πλασέ έπειτα από ασίστ του Κώστα Φορτούνη. Βέβαια, στην αρχή της φάσης φαίνεται να υπάρχει επιθετικό φάουλ του Τζαβέλλα στον Χαραλαμπίδη, με τον διαιτητή να μην δίνει τίποτα, αν και ήταν κοντά στην φάση.

Στο 42' ο Παναγή έκανε τραγικό λάθος, όταν θέλησε να τροφοδοτήσει με το χέρι συμπαίκτη του, αλλά έδωσε στον Μάνταλο και εκείνος με ψηλοκρεμαστό πλασέ δεν είχε πρόβλημα να διπλασιάσει τα γαλανόλευκα τέρματα για το 2-0, το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ στο φαληρικό γήπεδο. Δεύτερο γκολ μετά από αυτό που είχε πετύχει στις 7 Ιούνη απέναντι στην Αυστραλία (φιλική αναμέτρηση), αλλά πρώτο σε επίσημο ανταγωνιστικό ματς.

Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Πάβελ Κράλοβετς

Βοηθοί: Ρόμαν Σλίσκο, Ίβο Νάντβορνικ

ΕΛΛΑΔΑ (Σκίμπε): Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Τζαβέλλας (88' Καρέλης), Μανιάτης, Σταφυλίδης (70' Κ. Παπαδόπουλος), Φορτούνης, Μάνταλος, Μπακασέτας (77' Χολέμπας), Μήτρογλου.

ΚΥΠΡΟΣ (Χριστοφόρου): Παναγή, Χαραλάμπους, Δημητρίου, Λαΐφης, Ντόσα Τζούνιορ, Λαμπάν, Αρτυματάς (78' Κυριάκου), Κάστανος, Χαραλαμπίδης (66' Χριστοφή), Εφραίμ, Μυτίδης (83' Μακρής).

Γκολ: 12' Μήτρογλου, 42' Μάνταλος

Κάρτες: 39' Μυτίδης, 45'+1' Δημητρίου, 48' Χαραλάμπους, 77' Χριστοφή

Θυμηθείτε ΕΔΩ το Live του αγώνα

Με 4-2-3-1 παρέταξε την Εθνική μας ο Μίχαελ Σκίμπε, έχοντας τον Καρνέζη στο τέρμα και στην 4άδα της άμυνας από δεξιά προς τα αριστερά τους Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μανωλά και Τζαβέλλα, ο οποίος προτιμήθηκε αντί του Χολέμπας. Οι Μανιάτης και Σταφυλίδης στα χαφ, με τον Φορτούνη να κινείται πίσω από τον Μήτρογλου και τους Μπακασέτα - Μάνταλο στα άκρα.

Οι διεθνείς μας μπήκαν με ξεκάθαρη οδηγία να πιέσουν από το πρώτο λεπτό την Κύπρο και να δυσκολέψουν την κυκλοφορία της μπάλας από την άμυνά της. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει, αν και χρειάστηκε και η... βοήθεια του Τσέχου διαιτητή, ο οποίος δεν είδε το επιθετικό φάουλ του Τζαβέλλα στον Χαραλαμπίδη προτού η μπάλα φτάσει στον Φορτούνη, εκείνος την στρώσει στον Μήτρογλου και ο φορ της Μπενφίκα την στείλει με άψογο αριστερό πλασέ στα δίχτυα για το 1-0 μόλις στο 12'.

Έφτανε και περίσσευε ένα ημίχρονο, 2-0 η Εθνική μας την Κύπρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όλα πήγαιναν πρίμα για την γαλανόλευκη, που ανάγκαζε πλέον την Κύπρο να αλλάξει στυλ παιχνιδιού και να βγει πιο μπροστά. Οι φιλοξενούμενοι πήραν μέτρα, είχαν στο 26' μια πολύ καλή ευκαιρία με (κάτι σαν) κεφαλιά του Λαΐφη σε εκτέλεση κόρνερ του Χαραλαμπίδη, για να απαντήσει τρία λεπτά μετά ο Σταφυλίδης. Στο 34', ο Φορτούνης έδειξε τη μεγάλη κλάση του, όταν έκανε πρώτα υπέροχο κατέβασμα και ακόμα καλύτερη μπαλιά για τον Μήτρογλου, το τελείωμα του οποίου όμως ήταν κατώτερο του αναμενομένου.

Για να φτάσουμε στο 42' και το απίστευτο... δώρο των φιλοξενούμενων, όταν ο Παναγή πήγε να βρει με το χέρι τον Λαΐφη, αλλά εντέλει τροφοδότησε τον Μάνταλος, εκείνος του είπε "ευχαριστώ" και με ψηλοκρεμαστό πλασέ έκανε το 2-0 για την γαλανόλευκη που έβαζε για τα καλά γερές βάσεις για τους τρεις βαθμούς της νίκης. Όλα πήγαιναν πρίμα για την ομάδα του Μίχαελ Σκίμπε, αλλά απέμενε ένα ακόμη ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Εθνική μας περισσότερο ήθελε να συντηρήσει το υπέρ της προβάδισμα και να μην το θέσει σε κίνδυνο. Όπερ και εγένετο, αφού το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, αν και η Κύπρος είχε κάποιες καλές στιγμές για να σκοράρει. Όπως στο 54', όταν ο Χαραλάμπους γύρισε την μπάλα για τον Εφραίμ, που σούταρε από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα χτύπησε στον Μυτίδη και έφυγε άουτ.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν πάρει μέτρα στο χορτάρι και έψαχναν το τέρμα που θα τους έβαζαν στο ματς. Η πρώτη καλή στιγμή για την Εθνική μας στην επανάληψη σημειώθηκε στο 62' με τον Μήτρογλου να πιάνει κεφαλιά που πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Παναγή. Από 'κει και πέρα, ξεκίνησαν οι αλλαγές από τους δυο προπονητές, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κάτι που προφανώς συνέφερε την ομάδα του Σκίμπε.

Ένα σουτ του Καστανού στο 82' βρήκε σε ετοιμότητα τον Καρνέζη, ενώ στις καθυστερήσεις ο Φορτούνης πήγς να πετύχει το γκολ του αγώνα και ίσως της αγωνιστικής στα προκριματικά, όταν έκανε στοπάρισμα με το στήθος, έπιασε το σουτ με το δεξί σκάσει η μπάλα κάτω, αλλά πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι του Παναγή. Θα ήταν το τέλειο φινάλε σε μια γεμάτη εμφάνιση για τον Τρικαλινό μεσοεπιθετικό, ο οποίος συνεχίζει τις πολύ καλές του εμφανίσεις.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αναμφίβολα το δεύτερο γκολ της Εθνικής μας. Ο Παναγή θέλησε να δώσει την μπάλα με το χέρι σε συμπαίκτη του, βρήκε τον Μάνταλο και εκείνος με ψηλοκρεμαστό πλασέ έκανε το 2-0 στο 42ο λεπτό. Ένα ανέλπιστο τέρμα-δώρο από τους Κύπριους.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ελέγχεται για την φάση του πρώτου γκολ της Εθνικής μας, όπου φαίνεται να υπάρχει επιθετικό φάουλ πριν πάει η μπάλα στον Φορτούνη, αλλά αφήνει το παιχνίδι να εξελιχθεί. Στο χέρι του Δημητρίου που ζητάει πέναλτι η Ελλάδα, σωστά δεν υποδεικνύει κάτι, ενώ στις κάρτες ήταν σωστός. Σωστές οι αποφάσεις των βοηθών.

Έφτανε και περίσσευε ένα ημίχρονο, 2-0 η Εθνική μας την Κύπρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Κώστας Φορτούνης έκανε μια ακόμη γεμάτη εμφάνιση και πήρε μάλιστα τον τίτλο του MVP. Έκανε την ασίστ στο πρώτο γκολ, είχε μια ακόμη μαγική ασίστ στον Μήτρογλου στο 34', πήγε να βάλει ένα υπέροχο γκολ στις καθυστερήσεις, ενώ ήταν ένας διαρκής πονοκέφαλος για την Κύπρο, αφού περνούσαν πολλές μπάλες από τα πόδια του. Ο Φορτούνης όπως θέλουμε να τον βλέπουμε.

Έφτανε και περίσσευε ένα ημίχρονο, 2-0 η Εθνική μας την Κύπρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Τέταρτη σερί νίκη για την Εθνική μας, δεύτερη στα προκριματικά συν άλλες δυο στα φιλικά με Αυστραλία και Ολλανδία. Μπαίνει σε μια κανονικότητα και πάλι η γαλανόλευκη, αποκτά αυτοπεποίθηση μέσα από τις νίκες και πατάει καλύτερα στα πόδια της. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί και να δούμε ένα ακόμη τρίποντο με την Εσθονία. Μπορεί να μην έβγαλε μάτια με την Κύπρο, αλλά έδειξε πράγματα, φάνηκε να ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο, είχε πλάνο και πήρε το τρίποντο.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο καιρός πριν την έναρξη του αγώνα. Τέτοιο μπουρίνι είχαμε χρόνια να ζήσουμε και αν συνεχιζόταν για λίγο ακόμα, ίσως να μην ξεκινούσε ο αγώνας. Πραγματική θεομηνία, η οποία κράτησε αρκετά λεπτά. Ίσως κράτησε αρκετούς μακριά από το γήπεδο που ίσως ήθελαν να έρθουν την τελευταία στιγμή. Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος σε αυτό το ματς.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ