ΕΛΛΑΔΑ

Έργα και ημέρες του Μάνταλου

Έργα και ημέρες του Μάνταλου
Μάνταλος Σίλντενφελντ INTIME SPORTS

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα... κατορθώματα του ρέφερι από την Καβάλα, Σταύρου Μάνταλου, πριν από το τρίτο ντέρμπι της καριέρας του.

Μετά τον Γιώργο Κύζα και τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο, άλλος ένας ρέφερι από την λίστα των διεθνών που προτάθηκαν πρόσφατα στην UEFA,ορίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να σφυρίξει σε ντέρμπι, αυτό του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, την ερχόμενη Κυριακή 1/11.

Ο λόγος για τον Σταύρο Μάνταλο από την Καβάλα που σε αντίθεση με τους άλλους δύο, έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι ανάμεσα σε ομάδες του πρώην ΠΟΚ καθώς έχει διαιτητεύσει δύο φορές ντέρμπι αιωνίων ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, την περίοδο 2012-13 (2-2) αλλά και την επομένη (0-1).

Τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Τάσος Παπαπέτρου, που επίσης έγινε διεθνής πρόσφατα και έτσι ο μοναδικός από την λίστα των "5" που δεν έχει πάρει ντέρμπι είναι ο Γιώργος Κομίνης.

Ο 36χρονος Σταύρος Μάνταλος, καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο επάγγελμα, απαριθμεί συνολικά 65 αγώνες στην μεγάλη κατηγορία, 37 στην β' εθνική, 21' στην γ' κατηγορία.

Ο υποβιβασμός, το "koriopolis"και τοunfairτης ΚΕΔ

Είναι στον πίνακα τηςSuper Leagueαπό το καλοκαίρι του 2010 με ένα διάλειμμα, την περίοδο 2011-12 που είχε υποβιβαστεί στην β' εθνική εξαιτίας του σκανδάλου των "στημένων" αγώνων.

Το όνομα του «εμπλέκεται» σε δύο συνομιλίες, οι εισαγγελικές αρχές όμως, έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται κατηγορία εις βάρος του και δεν του άσκησαν ποινική δίωξη.

Στη μία συνομιλία δεν ακούγεται καν η φωνή του 36χρονου ρέφερι. Μιλάει ο Αχιλλέας Μπέος με άγνωστο και λέει για τον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (1-0, 2/2/11) στην οποία υποστηρίζει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καβαλιώτη ρέφερι. « Με πήρε τηλέφωνο, του μίλησα. Μου λέει έπρεπε να κάνω έγκλημα μου λέει. Θα τελείωνα με τη σφυρίχτρα» λέει ο Αχιλλέας Μπέος.

Η δεύτερη συνομιλία είναι ανάμεσα στον Σταύρο Μάνταλο και τον Μάκη Ψωμιάδη για τον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (16/3/2011) όπου ακούγεται να συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «γελοίο» για τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Στις 5 Αυγούστου του 2011, 1.5 μήνα δηλαδή, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η ΚΕΔ στο σεμινάριο διαιτητών δεν βράβευσε τον Σταύρο Μάνταλο αν και ήταν στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας του προηγούμενου πρωταθλήματος. Μόλις οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να μην του ασκήσουν δίωξη, η ΕΠΟ τον επανέφερε στον πίνακα τηςSuper League.

"Ήταν τεράστια αδικία αυτό που έγινε πέρυσι με τον Μάνταλο. Ποτέ δεν του είπα να κάνει ή να μην κάνει κάτι στο παιχνίδι. Είναι άδικο να μιλούν δύο άτομα για κάποιον άλλο και να τιμωρείται ο άλλος.Ειδικά για το θέμα του Μάνταλου θα ήθελα επίσης να πω ότιουδέποτε θέλησα, ούτε καν σκέφτηκα, να βλάψω τον ΠΑΟΚ. Το μόνο που είπα τότε στο τηλέφωνο ήταν ότι ο Μάνταλος έπαιξε 50-50,τίποτε άλλο", είχε πει για τον Σταύρο Μάνταλο ο Αχιλλέας Μπέος.

Η "κόντρα" με τον Παναθηναϊκό

Η σχέση του Σταύρου Μάνταλου με τον Παναθηναϊκό δεν είναι καλή. Το "τριφύλλι" τον Δεκέμβρη του 2014 είχε στείλει επιστολή στην ΕΠΟ και είχε καταγγείλει ως «προκλητικό» τον ορισμό του στον αγώνα με την Ξάνθη (η ακριτική ομάδα είχε νικήσει με 4-2), δεδομένης της αναφοράς του ονόματός του στις δικογραφίες για τη λειτουργία εγκληματικών οργανώσεων στο ποδόσφαιρο.

"Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε την πλούσια προϊστορία του κ. Μάνταλου, όχι μόνο σε σφυρίγματα κατά του Παναθηναϊκού, αλλά και τις σαφείς αναφορές στο όνομά του, όπως προκύπτει από τα πορίσματα εισαγγελικών ερευνών του 2011 και του 2014, σε συνομιλίες παραγόντων ποδοσφαίρου, όπου φαίνεται να τυγχάνει ιδιαίτερης προτίμησης για «τοποθέτησή» του σε συγκεκριμένους αγώνες, μεταξύ των οποίων και η δική σας συνομιλία με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού από πακιστανικό και κινεζικό τηλέφωνο" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Τον περασμένο Γενάρη οι "πράσινοι" με αφορμή τον ορισμό του Μάνταλου στον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (1-1) είχαν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι "οι έντονες διαμαρτυρίες για την επιλογή στο επικείμενο εκτός έδρας αγώνα του Παναθηναϊκού είναι απολύτως δικαιολογημένες και θεμιτές". Στον αγώνα της Νέας Σμύρνης ο Μάνταλος είχε δώσει πέναλτι σε προβολή του Σίντελφελντ στον Γιάννου, για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι "πράσινοι". Ο Στυλ όμως, το απέκρουσε. O Παναθηναϊκός είχε ζητήσει και αποβολή του Μητρόπουλου για δύο μαρκαρίσμαρα στο α' ημίχρονο.

Ο Μάνταλος και η ΑΕΚ

Στο φετινό πρωτάθλημα ο Μάνταλος διαιτήτευσε στον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αρχικά έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Σιμόες που ήταν εκτός περιοχής αλλά (ορθά) το πήρε πίσω ενώ απέβαλε κακώς τον Μιχαήλ με δεύτερη κίτρινη και ο ΠΑΣ τελείωσε τον αγώνα με εννέα παίκτες. Η απόδοση του Μάνταλου φέρεται να είναι ένας από τους λόγους της παραίτησης του υπεύθυνου ορισμού διαιτητών της Super League λίγες ημέρες αργότερα. Ο Μάνταλος έμεινε εκτός ορισμών για δύο αγωνιστικές. Ουσιαστικά δεν τιμωρήθηκε αν και κάποια δημοσιεύματα τον ήθελαν "τελειωμένο" για την διαιτησία.

Παλιότερα, στις 20/2/2011 στο 1-1 της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο δεν είχε δει ούτε ο ίδιος, ούτε ο βοηθός Τουμπακάρης, την γροθιά του Ριέρα εκτός φάσης στο κεφάλι τον Καφέ.

Ο Σάχα, τα ψάρια και ο Κατίδης

Ο Σταύρος Μάνταλος έχει παράδοση... επεισοδίων σε ντέρμπι του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας.

Στον επαναληπτικό της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον "δικέφαλο" και την ΑΕΚ το 2011 δεν είχε διακόψει το παιχνίδι παρά το γεγονός ότι ένα βεγγαλικό είχε χτυπήσει τον πορτιέρο της "Ένωσης" Σάχα. Μετά το σφύριγμα της λήξης οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν εισβάλλει στο γήπεδο.

Την περίοδο 2012-13, στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Βέροια, ο Γιώργος Κατίδης είχε σκοράρει το δεύτερο τέρμα της Ενωσης και το είχε πανηγυρίσει με ναζιστικό χαιρετισμό τον οποίο μόνο ο Μάνταλος δεν είχε δει και δεν είχε γράψει τίποτα στο φύλλο αγώνα! Ο (τότε) παίκτης της ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί.

Την περίοδο 2013-14, πάλι για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου, ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα είχε αρχίσει με 45λεπτη καθυστέρηση επειδή είχαν τοποθετηθεί ψάρια στον πάγκο των "ερυθρόλευκων".

Από το χέρι του Πλεσί...

Στην πενταετή θητεία του στηνSuper Leagueδεν έχουν λείψει και τα φαλτσοσφυρίγματα. Τα πιο αξιοσημείωτα:

Την περίοδο 2010-11 (13η αγωνιστική) στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανσερραϊκό δεν είχε δώσει πέναλτι υπέρ του Πανσερραϊκού σε χέρι του Πλεσί, με το οποίο οι "ερυθρόλευκοι" θα ισοφάριζαν σε 1-1. Έμεινε ένα μήνα εκτός ορισμών.

Στον επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου, στη νίκη του ΠΑΟΚ με 1-0, ο Ολυμπιακός φώναζε για την αποβολή τουΜιραλάς στο 85ενώ είχε ζητήσει δύο πέναλτι ένα στον Βέλγο επιθετικό και ένα στον Τοροσίδη.

Σταplay off,στο 3-2 του Ολυμπιακού Βόλου με τον Παναθηναϊκό, δεν είχε δώσει πέναλτι στον Παναθηναϊκό σε χέρι του Ντολεζάϊ. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε αποβάλλει στο 41' τον Καντέ για μαρκάρισμα στον Μπρέσκα και τον Μπουμσόνγκ με δύο κίτρινες.

Την περίοδο 2012-13 στο 2-2 του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, οι "πράσινοι" φώναζαν για κίτρινη που δεν είχε δώσει στο 14' σε χέρι του Τοροσίδη ενώ είχαν ζητήσει πέναλτι στο 88' σε ανατροπή του Πετρόπουλου από τον Μανωλά. Ο βαθμός του πάντως, ήταν καλός.

Στο παιχνίδι Κυπέλλου του Πλατανιά με τον Παναθηναϊκό (0-1) ο Παναθηναϊκός είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για μαρκάρισμα του Κάστελς στον Μαυρία και πέναλτι που δεν είχε δοθεί υπέρ του τελευταίου.

Την επόμενη περίοδο, δεν είχε προβλήματα στο ντέρμπι των "αιωνίων" την 10η αγωνιστική στο "Απόστολος Νικολαϊδης" με νικητή τον Ολυμπιακό με 1-0. Λίγο νωρίτερα ωστόσο, την 6η αγωνιστική στο παιχνίδι του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ, δεν είχε δώσει πέναλτι υπέρ του "δικέφαλου" και είχε μείνει ένα μήνα εκτός αγώνων.

Στο γκολ του Πλατανιά...

Την 26η αγωνιστική, πριν από δύο χρόνια, στο παιχνίδι του Πλατανιά με τον Άρη (2-1), με υπόδειξη του βοηθού Γουργιώτη είχε κατακυρώσει το δεύτερο γκολ του Πλατανιά στην κεφαλιά του Φαϊσκα όπου κανείς δεν κατάλαβε αν η μπάλα είχε περάσει την γραμή προτού την αποκρούσει ο Διούδης. Στις διαμαρτυρίες είχε αποβάλλει Μουγαϊδη και Μπακασέτα των "κίτρινων" και είχε διακόψει προσωρινά το παιχνίδι.

Πέρσι στον αγώνα του Πανιωνίου με τον Αστέρα Τρίπολης είχε ακυρώσει κακώς ως επιθετικό φάουλ του Ζησόπουλου, γκολ των Αρκάδων στην εκπνοή του ημιχρόνου και είχε μείνει πάλι ένα μήνα εκτός ορισμών.

Την 13η αγωνιστική, τέλος, στο 2-2 του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα ελέγχεται για πέναλτι που είχε δώσει υπέρ των "ερυθρόλευκων" σε μαρκάρισμα του Σκόνδρα στον Αυλωνίτη.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ