ΕΛΛΑΔΑ

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ
INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Σαρρής παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΠΟ και το Sport24.gr αναφέρει βασικά σημεία της διαδρομής του στην ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήταν 6 Οκτωβρίου 2012, όταν ο γιατρός από την Χίο, Γιώργος Σαρρής, επικρατούσε με άνεση του Βασίλη Γκαγκάτση στις εκλογές για την διαδοχή του Σοφοκλή Πιλάβιου στην ηγεσία της ΕΠΟ (37-20 οι ψήφοι υπέρ του) και τότε υποτίθεται πως ξεκινούσε μια νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα, κανείς δεν μπορούσε να το προεξοφλήσει.

Υπήρξε πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου και πριν αναλάβει το ανώτατο αξίωμα της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου -επί προεδρίας Σοφοκλή Πιλάβιου- διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΔ από το καλοκαίρι του 2011 ως το καλοκαίρι του 2012. Για το διάστημα εκείνο, υπήρξαν καταγγελίες σχετικά με τους πίνακες διαιτησίας, που αποτέλεσαν αφορμή για εισαγγελική έρευνα και οδήγησαν στις πρόσφατες ποινικές διώξεις.

Την περίοδο της προεδρίας του στην Ομοσπονδία, "έσκασε" το θέμα με τις ποινικές διώξεις σε 16 πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου και μάλιστα υπάρχει έντονη φημολογία ότι πολλά απ' αυτά τα άτομα είναι στελέχη της Ομοσπονδίας, χωρίς πάντως να έχει αρθεί το απόρρητο από τις εισαγγελικές Αρχές. Μεταξύ άλλων, διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση με τις πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες των ΠΑΕ.

Από 'και πέρα, επί θητείας του η Εθνική ομάδα πέρασε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, σημειώνοντας την καλύτερη παρουσία της σε τελική φάση, αλλά και στα δικά του χέρια αποδομήθηκε η ομάδα που μας έκανε υπερήφανους την προηγούμενη δεκαετία χάρη στην επιλογή του Κλάουντιο Ρανιέρι, για την οποία ο ίδιος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της επιλογής.

Το άσχημο τέλος με τον Σάντος

Το ξεκίνημα της προεδρίας του του συνέπεσε με τις μάχες της Εθνικής μας ομάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ. Το 0-0 με την Βοσνία στο Φάληρο ήταν το πρώτο με τον ίδιο στην ηγεσία, ενώ λίγες ημέρες μετά ακολούθησε το 0-1 στην Μπρατισλάβα με την Σλοβακία. Εκεί, ο Γιώργος Σαρρής κάλεσε στο ταξίδι οκτώ στελέχη του Δ.Σ. ΕΠΟ, που δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν και η... καλύτερη στιγμή του Πορτογάλου κόουτς, αφού άλλαζε πολύ τα ήθη και έθιμα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί από την εποχή Ρεχάγκελ στην Εθνική.

Η διαφορά φιλοσοφίας του προέδρου με τον Σάντος, ήταν σημαντική. Οι συζητήσεις για υπογραφή νέου συμβολαίου δεν "καρποφόρησαν" ποτέ, αν και -δημόσια- ο πρόεδρος της ΕΠΟ σε κάθε ευκαιρία διατράνωνε την πίστη του πως ο πολύπειρος κόουτς θα παρέμενε στον πάγκο της Εθνικής. Εντέλει, πριν το Μουντιάλ αποφασίστηκε ότι ο Φερνάντο Σάντος δεν θα συνέχιζε και ο αντικαταστάτης του βρέθηκε μετά το το Παγκόσμιο Κύπελλο, με αποτέλεσμα να μην έχουν κλειστεί ούτε φιλικά και η ομάδα να μπει στα προκριματικά του EURO 2016 τελείως απροετοίμαστη.

Το τέλος με τον Φερνάντο Σάντος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βελούδινο, εν αντιθέσει με ό,τι είχε ισχύσει με τον Ότο Ρεχάγκελ επί θητείας Σοφοκλή Πιλάβιου. Ο Πορτογάλος κόουτς δεν έμεινε καν να χαιρετήσει τους διεθνείς μετά τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα, που σήμαινε και το "αντίο" του Γιώργου Καραγκούνη, διότι οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ είχαν διαταραχθεί για τα καλά. Η μια πλευρά έριχνε το μπαλάκι στην άλλη σχετικά με τις ευθύνες του "διαζυγίου", το θέμα όμως είναι πως ο Πορτογάλος έφυγε με άσχημο τρόπο. Δεν λέει κανείς πως η ευθύνη βαραίνει οπωσδήποτε τον ισχυρό άνδρα της Ομοσπονδίας, αλλά το γεγονός είναι πως ύστερα από μια επιτυχημένη διοργάνωση, θα μπορούσε να ήταν καλύτερο το τέλος της συνεργασίας με τον Σάντος.

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ
INTIME SPORTS

Το λάθος με τον Ρανιέρι και η κατρακύλα της Εθνικής

Η πρόσληψη του Κλάουντιο Ρανιέρι ύστερα από συζητήσεις με πολλούς προπονητές, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο τον Γιώργο Σαρρή. Εκείνος τον επέλεξε, εκείνος συναίνεσε στην αλλαγή της αγωνιστικής φιλοσοφίας της ομάδας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η Εθνική έκανε πολλά βήματα πίσω και ουσιαστικά χάθηκαν όλα όσα χαρακτήριζαν την γαλανόλευκη της τελευταίας δεκαετίας. Κατρακύλα στη βαθμολογία της FIFA, κάκιστη παρουσία στα προκριματικά του EURO 2016 με μόλις ένα βαθμό και εντέλει απομάκρυνση του Ιταλού προπονητή με αποζημίωση μισού εκατομμυρίου ευρώ για... τέσσερα μόλις παιχνίδια, όπου δεν ήρθε ούτε μια νίκη. Αυτή την στιγμή, η Εθνική είναι ακέφαλη, ψάχνοντας τον διάδοχό του Ρανιέρι για τον πάγκο.

Ο Γιώργος Σαρρής ήταν σύμφωνος στο να αλλάξουν πολλά στην Εθνική ομάδα, χωρίς πάντως να υπάρχουν τα κατάλληλα "υλικά" για κάτι τέτοιο, ο προπονητής δεν γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, κλήθηκαν 38 παίκτες, η εικόνα στο χορτάρι ήταν τραγική και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παρουσίαζε εικόνα διάλυσης. Το αν προλαβαίνει να αλλάξει η κατάσταση, θα φανεί στα επόμενα ματς, αλλά αποδείχτηκε πως ευθύς εξ' αρχής ήταν λάθος η επιλογή του και συνάμα θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα η πρόσληψη του όποιου προπονητή, ώστε να μάθει την ομάδα, να τη μελετήσει, να κλειστούν φιλικά και γενικά να μην υπάρξει αυτή η προχειρότητα την οποία πληρώνει τώρα η Εθνική μας.

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ

Η 10άρα της ομάδας του... Τζαλακώστα

Τα δέκα γκολ που δέχτηκε η Εθνική Νέων από την αντίστοιχη της Ελβετίας, δεν μπορούν επίσης να ξεχαστούν. Στις 12 Οκτωβρίου, η ομάδα του Βασίλη Τζαλακώστα υπέστη ήττα-ντροπή με 10-0, με την επιλογή του προπονητή να αποδεικνύεται πέρα για πέρα λάθος. Η U-19 ήταν ξέφραγο αμπέλι και αυτό αποτυπώθηκε στο χορτάρι. Εντέλει, ο κόουτς απολύθηκε μετά το παιχνίδι αυτό, ενώ υπήρξαν και πειθαρχικά παραπτώματα από διεθνείς. Το κακό όμως είχε γίνει. Στην θέση του προσλήφθηκε ο Γιάννης Γκούμας, ο οποίος θα προσπαθήσει να συμμαζέψει τα πράγματα και να βάλει την ομάδα στον ίσιο δρόμο.

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ
INTIME SPORTS

Η ενεργοποίηση του Καραγκούνη

Αναμφίβολα στα θετικά είναι η ενεργοποίηση του Γιώργου Καραγκούνη μετά το ματς με τη Ρουμανία στο Φάληρο, ενός ανθρώπου που αποδεδειγμένα αγαπάει την Εθνική, έχει κύρος και αντιμετωπίζεται με σεβασμό απ' όλους. Ο ίδιος ο Γιώργος Σαρρής, στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του "Κάρα", είπε πως είναι ίσως η καλύτερη απόφαση που πήρε το διάστημα που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΠΟ. Βέβαια, τα αποτελέσματα συνέχισαν να μην είναι καλά, διότι το κακό είχε ήδη γίνει, όμως ο "τυπάρας" αγαπάει και πονάει όσο κανένας άλλος την "γαλανόλευκη" και πολύ καλώς ενεπλάκη με τις Εθνικές ομάδες, έχοντας πολλά πράγματα να προσφέρει.

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ
INTIME SPORTS

Οι σχέσεις με τις ΠΑΕ

Αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με τις ομάδες, με κάποιες εξ αυτών ήταν καλές, με άλλες όμως κάκιστες. Κορυφαίες εξ αυτών Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, που τον κατηγορούσαν ευθέως για την κατάσταση που υποστηρίζουν ότι έχει διαμορφωθεί στο ποδόσφαιρο. Με το "τριφύλλι", αν εξαιρέσει κανείς ένα μικρό διάστημα ομαλότητας στην περίοδο αδειοδότησης της ΠΑΕ, υπήρξε μεγάλη κόντρα αυτούς τους 27 μήνες, όπως βέβαια και με τον "Δικέφαλο". Μάλιστα, στον ΠΑΟΚ είδαν με θετικό μάτι την σημερινή (23/12) εξέλιξη της παραίτησής του από την προεδρία της ΕΠΟ. Ούτε η ΑΕΚ είχε καλή άποψη για το πρόσωπό του, θεωρώντας ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο κινούνταν σε λάθος ράγες.

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ
INTIME SPORTS

Η κόντρα με την Πολιτεία

Τέλος, μεγάλη είναι η κόντρα του με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό. Πολιτεία και ΕΠΟ είναι σε σύγκρουση, υπήρξε και το κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία για ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων και ο ίδιος γι' αυτό το λόγο τονίζει ότι παραιτήθηκε. Μάλιστα, στην δήλωση που έκανε μετά την γνωστοποίηση της απόφασής του, ανέφερε: "Μετά τις σημερινές εξελίξεις πιστεύω ότι δίνεται μια χρυσή ευκαιρία στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να εκταμιεύσει τα χρήματα των Ενώσεων και των σωματείων. Είναι κρίμα, ύστερα από τόσο χρόνια που έχουν να πάρουν έστω και αυτά τα “ψίχουλα”, να τα χάσουν με το πρόσχημα ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είναι φορολογικά ενήμερη. Αυτό το διαψεύδω κατηγορηματικά και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πήρα αυτή την απόφαση".

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ
INTIME SPORTS

Το πρόσημο δεν είναι θετικό

Εν κατακλείδι, αυτούς τους 27 μήνες ακόμα και ο ίδιος θα ήθελε να είχαν γίνει περισσότερα πράγματα και το ποδόσφαιρο να πάει μπροστά και όχι προς τα πίσω. Οι διενέξεις με την Πολιτεία, η δυσπιστία για την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου και η κατρακύλα της Εθνικής ομάδας και η κόντρα με αρκετές ομάδες της Super League είναι πράγματα που εν πολλοίς... στιγμάτισαν την διαδρομή του. Βέβαια, κανείς δεν ξεχνάει ότι η Εθνική έφτασε στο Μουντιάλ και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου και πως μια "σημαία" της, όπως είναι ο Γιώργος Καραγκούνης, αποτελεί εγγυητή ενότητας για ένα πιο ευοίωνο "αύριο" του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Εντέλει, ο ίδιος αποφάσισε στο ήμισυ της θητείας του να βάλει... φρένο και να παραιτηθεί, μπαίνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Έργα και ημέρες του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ
INTIME SPORTS
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ