ΕΠΟ

Τι αναφέρει ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας της FIFA

Τι αναφέρει ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας της FIFA
FIFA PHOTOGRAPH: RUBEN SPRICH/REUTERS

Διαβάστε τι αναφέρει ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας της FIFA, με τις διατάξεις του οποίου ζητά ο Σταύρος Κοντονής να εναρμονιστεί πλήρως η ΕΠΟ.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και ο τρόπος λειτουργίας της, αποτελεί το "κλειδί" για να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit. Αν αλλάξει το καταστατικό ώστε να επιληφθεί υποθέσεων πριν την σύστασή της, θα μπορέσει να κάνει ένα βήμα πίσω ο Σταύρος Κοντονής, ξεκινώντας εκ νέου το Κύπελλο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητά την άμεση εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ στον κώδικα δεοντολογίας. Εν ολίγοις, να μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να εξετάζει υποθέσεις που αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν πριν το καλοκαίρι του 2015.

O κώδικας ηθικής δεοντολογίας της FIFA προβλέπει: "Η συμπεριφορά των προσώπων που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι στηρίζουν τις αρχές και τους στόχους της FIFA, τις συνομοσπονδίες, ενώσεις, ομίλους και συλλόγους με κάθε τρόπο και να απέχουν από οτιδήποτε που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για αυτούς τους σκοπούς και στόχους.

Θα πρέπει να τηρούν τη σημασία του δεσμού τους με τη FIFA, των συνομοσπονδιών, ενώσεις, ομίλους και συλλόγους, να τους εκπροσωπούν και να συμπεριφέρονται προς αυτούς με ειλικρίνεια, επάξια, αξιοπρεπώς και με ακεραιότητα. Θα πρέπει επιπλέον να τηρούν τον πυρήνα της αξία του ευ αγωνίζεσθαι σε κάθε πτυχή των καθηκόντων τους.

1 Πεδίο εφαρμογής: Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται σε συμπεριφορά που βλάπτει την ακεραιότητα και τη φήμη του ποδόσφαίρου και ιδίως με την παράνομη, ανήθικη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

ΑΡΘΡΟ 6: Οι παραβιάσεις του Κώδικα από άτομα που δεσμεύονται από αυτόν επισύρουν κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν σε απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, ακόμη και με την υποχρέωση της κοινωνικής εργασίας.

AΡΘΡΟ 12: Δίωξη για δωροδοκία δεν υπόκειται σε παραγραφή.

AΡΘΡO 13: Τα πρόσωπα που δεσμεύονται από αυτό τον Κώδικα πρέπει να επιδείξουν δέσμευση για μια ηθική στάση. Θα πρέπει να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια και να ενεργούν με πλήρη αξιοπιστία και ακεραιότητα. Δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση της θέσης τους με οιονδήποτε τρόπο.

AΡΘΡO 21: Δωροδοκία-διαφθορά: Τα πρόσωπα που δεσμεύονται από αυτό τον Κώδικα απαγορεύεται να υπόσχονται ή να προσφέρουν ώστε να αποκομίσουν αθέμιτο οικονομικό όφελος εντός ή εκτός FIFA. Οτιδήποτε τέτοιο πρέπει να αναφερθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας και είναι τιμωρητέα.

ΑΡΘΡΟ 27: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA έχει δικαίωμα να ερευνήσει και να κρίνει εθνικές υποθέσεις σε ομοσπονδίες, ενώσεις και άλλες αθλητικές οργανώσεις που αποτυγχάνουν να διώκουν τις παραβάσεις αυτές".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ