ΕΠΟ

Περέιρα: "Οι πίνακες θα βγουν ως τις 10 Αυγούστου"

Περέιρα: "Οι πίνακες θα βγουν ως τις 10 Αυγούστου"

Συνέντευξη Τύπου για θέματα διαιτησίας παραχώρησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών της FIFA, Μπιόρν Βασάλο και ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Βίτορ Περέιρα. Τι ειπώθηκε για πίνακες, πληρωμές, VAR και άλλα ζητήματα.

Συνέντευξη Τύπου για θέματα διαιτησίας παραχώρησαν σήμερα (8/8) ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών της FIFA, Μπιόρν Βασάλο και ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βίτορ Μανουέλ ντε Μέλο Περέιρα.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της ΚΕΔ αποκάλυψε πως το επόμενο διήμερο θα έχουν ανακοινωθεί οι νέοι πίνακες διαιτησίας, ενώ τόνισε πως θα είναι ο ίδιος που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις για τα θέματα της διαιτησίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλα τα θέμα της ελληνικής διαιτησίας.

Αρχικά, δήλωσε: "Οι πίνακες θα βγουν ως τις 10 Αυγούστου. Γνώρισα 375 άτομα. Σύμφωνα με τα τεστ και τα βιογραφικά τους θα επιλέγουν οι άνθρωποι που θα μπουν στους πίνακες. Το διάστημα 21-25 Αυγούστου θα αξιολογηθούν οι διαιτητές. Για τον καταρτισμό θα ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψιν. Το βιογραφικό, η ετοιμότητά, τα τεστ. Έχω δει πολλά βίντεο από διαιτητές τις τελευταίες μέρες".

Μετέπειτα, μίλησε και για τους συνεργάτες του, αναφέροντας πως "είμαστε ομάδα η οποία έχει έναν ηγέτη. Εγώ θα είμαι υπεύθυνος για τις τελικές αποφάσεις".

Όσο για τα κριτήρια που θα έχει για τους διαιτητές, απάντησε πως "τα κριτήρια θα είναι σαφή και συνεπή για όλους. Είναι πολλά αυτά. Θα λειτουργήσουμε με βάση την εμπειρία και το ένστικτο μας. Είμαστε σίγουροι πως όσοι επιλεγούν θα ανταποκριθούν στον ρόλο τους και στις προσδοκίες της Super League. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν φοβόμαστε να εξηγήσουμε τις αποφάσεις και τις ιδέες μας".

Από 'κει και πέρα, έδειξε να ξέρει το παρελθόν, αλλά τον ίδιο τον απασχολεί το μέλλον και είπε ότι "είμαι σίγουρος για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα. Γνωρίζω ήδη κάποιους διαιτητές FIFA. Επίσης έχω δει πολλά βίντεο από τους Έλληνες διαιτητές στο πρωτάθλημα. Είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις θα είναι οι καλύτερες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συμφωνούν μαζί μου αλλά σημαντικότερο είναι η νίκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να έχουμε σταθερότητα στο πρωτάθλημα και μια γαλήνη και ηρεμία".

Για το ρόλο του στην ελληνική διαιτησία του, απάντησε: "Είναι τιμή για μένα που με διάλεξε η FIFA να αναλάβω αυτό το σημαντικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα. Θα προσπαθήσω να θέσω μια ισχυρή βάση στη διαιτησία ώστε να λειτουργήσει πιο σωστά. Θα ακολουθήσουμε τη δομή της διαιτησίας όπως αυτή διαμορφώνεται από τη FIFA και την UEFA. Θα μένω εδώ εγώ και η οικογένεια μου και δεσμεύομαι ότι θα είμαι παρών.

Θέλω να σας επιβεβαιώσω ότι οι αποφάσεις θα είναι ανεξάρτητες και θα είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος. Φυσικά δεν αγνοούμε το παρελθόν αλλά θα εστιάσουμε στο μέλλον. Γνωρίζω ότι είναι ευαίσθητο θέμα οι ορισμοί αλλά από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι θα σας κάνουν. Ο δεύτερος άξονας είναι αυτός της εκπαίδευσης από όλες τις ηλικίες για όλους του διαιτητές σε όλη την ώρα. Θα συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, με τις ΕΠΣ έτσι ώστε να έχουμε τη σωστότερη δομή για τη διαιτησία. Θέλουμε να έχουμε μια ανοιχτή σχέση με όλους με τις ΕΠΣ αλλά και με τα media που έχουν".

Για την εποπτεία της FIFA, ανέφερε ότι "η επιτροπή παρακολούθησης θα παρουσιαστεί μετά τις εκλογές. Θα είναι παρούσα να εποπτεύει τις διαδικασίες. Σκοπός είναι να ελέγχεται και να μη γίνεται κατάργηση της εξουσίας. Η FIFA θα είναι εδώ να βοηθήσει, ώστε να υπάρχει μια γενικότερη στρατηγική".

Ολοκληρώνοντας, ο Περέιρα δήλωσε ότι "δεχόμαστε λάθη από τους διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι κάνουν λάθη. Δεν δεχόμαστε λάθη έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Η συμπεριφορά τους δηλαδή να μην αρμόζει σε έναν διαιτητή. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους".

ΒΑΣΑΛΟ: "Ο Κ. ΠΕΡΕΪΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ"

Στην παρουσίαση που έγινε για το πώς θα λειτουργήσει η διαιτησία τη νέα σεζόν, ο απεσταλμένος των διεθνών συνομοσπονδιών, Μπιόρν Βασάλο μετέφερε στη Super League ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι διαιτητές για να ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα.

"Η FIFA ανέλαβε την ηγεσία για να διορθώσει κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε κανέναν, αλλά για να στηρίξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανέλαβα από τον κ Κουτσοκούμνη το Μάιο με ένα κοινό σχέδιο δράσης για λύσεις. Μια από τις αποφάσεις ήταν ο ορισμός του κ Περέιρα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τους ορισμούς διαιτητών.

Μια από τις αλλαγές του καταστατικού ήταν ότι πλέον τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ δεν μπορούν να είναι μέλη της διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο πρέπει να σταματήσει η πίεση προς την επιτροπή διαιτησίας είναι ο μόνος τρόπος. Η νέα ομάδα θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει επαγγελματισμός και θα είναι έτοιμοι ψυχολογικά, αλλά και αγωνιστικά.

Θα πρέπει να αφήσουμε τους διαιτητές να είναι ελεύθεροι να παίξουν να λειτουργούν σε καλό περιβάλλον και όχι σε περιβάλλον με παράλογους ισχυρισμούς. Έχουμε πλήρη πίστη στη νέα ΚΕΔ. Έχουμε πίστη στον άνθρωπο που θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των διαιτητών. Ο νέος κανονισμός διαιτησίας είναι ευέλικτος".

Για τους απλήρωτους διαιτητές, ο κ. Βασάλο σχολίασε: "Έμεινα έκπληκτος από το πώς είναι τα πράγματα είναι στην Ελλάδα. Είμαι εδώ για να βρίσκουμε επωφελείς λύσει για όλους. Για αυτό ήθελα να συναντηθώ με τη Λίγκα, για να καταλάβω κάποια πράγματα.

Είπα στη λίγκα ότι το πρωτάθλημα δεν θα είναι σύννομο, αν δεν πληρωθούν οι διαιτητές. Θα υπάρξει συνάντηση με τη Λίγκα την ερχόμενη εβδομάδα και τους έχουμε θέσει κάποιες προτάσεις που θα συζητήσουμε και πάλι. Θα πρέπει να κλείσουμε με τα χρήματα που οφείλονται μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

Θα συζητήσουμε έναν νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα, ώστε να εγγυηθούμε τα χρήματα στους διαιτητές. Χρήματα τα οποία δίνονται από τις ομάδες αλλά θα περνάνε από την ΕΠΟ. Οι ΠΑΕ έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη και είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Πρέπει να υπάρχει ευθύνη και διαφάνεια. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους διαιτητές να αποδίδουν όταν δεν πληρώνονται, δεν έχουν κίνητρα.

Οι ΠΑΕ είναι μαζί μας. Θα κάνουμε τα πάντα όπως ορίζει η FIFA. Οι διαιτητές θα πληρώνονται από την ΕΠΟ με χρήματα που θα έρχονται από τις ομάδες. Επίσης θα αλλάξουμε τον τρόπο πληρωμών, καθώς το σύστημα με τα μετρητά δεν είναι σωστό, διότι δεν μπορούμε να δούμε τις συναλλαγές. Αν θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά, πρέπει και οι ίδιοι να συμπεριφερόμαστε σοβαρά".

Για το VAR (video assistant referee) σχολίασε χαρακτηριστικά: "Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε με τη Λίγκα. Το VAR είναι σε πειραματικό στάδιο. Το είδαμε στο συνομοσπονδιών αλλά είναι θέματα που πρέπει να λυθούν. Στην σεζόν αυτή 20 χώρες θα το χρησιμοποιήσουν. Είναι αρκετοί περιορισμοί που θα πρέπει να λυθούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις. Τα γήπεδα εδώ θέλουν αρκετή δουλειά για να δουλέψει το VAR. Από τους 14 παρόχους, μόνο οι 7 έχουν τεσταριστεί από την FIFA και ένα άλλο θέμα είναι το αν θα υπάρξει ένα κέντρο διαχείρισης του VAR.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά και το θέμα των διαιτητών, θα στείλουμε άνθρωπο για να κάνει μια παρουσίαση, ώστε να γνωρίζουν ο ομάδες και η κυβέρνηση τι ακριβώς χρειαζόμαστε ώστε να υποστηριχτεί τεχνικά το VAR. Αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι αλλά υπάρχει και το κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς πρέπει να εκπαιδευτούν τα άτομα που θα το χειρίζονται. Αν όλα αυτά συμβούν ίσως από την επόμενη χρόνια να μπορούμε να το έχουμε. Η FIFA πάντως θα ήθελε να εφαρμοστεί το VAR στην Ελλάδα. Για τις άλλες καινοτομίες στην Ελλάδα όπως τους έξι διαιτητές η το goal line, δεν είμαστε αρνητικοί. Δεν υπάρχει καλό ποδόσφαιρο χωρίς καλούς διαιτητές".

Για την δουλειά των Κουκουλάκη και Τριτσώνη, σχολίασε: "Αισθανόμαστε ότι οι Κουκουλάκης και Τριτσώνης δουλεύουν υπό πίεση. Θέλουμε να κρατήσουμε τα καλά και να διορθώσουμε τα άσχημα. Η φιλοσοφία είναι να υπάρχει επέκταση της επιτροπής. Εμείς θέλαμε να έρθει εδώ ο κύριος Περέιρα για να δει, να αναλύσει και στο τέλος να επιλύσει τα προβλήματα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ΚΕΔ. Όλοι θέλουν αποτελέσματα και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Ο κ Περέιρα έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα διαιτησίας, είναι ακέραιος και σωστός και έχει σαφείς στόχους στο μυαλό του. Ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να ανοίξει και ποιες να κλείσει. Έχω ακούσει πολλές θεωρίες συνομωσίας στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή αν είναι επινοήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν θα γίνεται κατάργηση της εξουσίας των αποφάσεων".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ