ΕΠΟ

Νομιμοποιεί την "Επιτροπή Εξομάλυνσης" ο Κοντονής

Νομιμοποιεί την "Επιτροπή Εξομάλυνσης" ο Κοντονής
Κοντονής ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κατατέθηκε η τροπολογία και ψηφίζεται εντός της ημέρας από την Βουλή για να αποκτήσει η διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ δικαίωμα υπογραφής (και) σε εκτός ποδοσφαίρου θέματα.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και θα ψηφιστεί εντός της ημέρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής νομιμοποιεί, την "Επιτροπή Εξομάλυνσης" που όρισε η FIFA στην ΕΠΟ, η οποία θα μπορεί πλέον να λειτουργεί έναντι των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ εκλέγεται από τη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας, κάτι που δεν έχει γίνει με τον ορισμό της Επιτροπής Εξομάλυνσης. Μπορεί λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα ποδοσφαιρικά ζητήματα, το καταστατικό της Ομοσπονδίας να καλύπτει την παρέμβαση της FIFA (η οποία έσπευσε με την επιστολή της Τρίτης 1/11 να επισημοποιήσει την λειτουργία της Επιτροπής) σε ό,τι αφορά όμως, την αστική εκπροσώπηση της ΕΠΟ (π.χ. συναλλαγές με τράπεζες, συμβάσεις, εκπροσώπηση σε δικαστήρια) η Επιτροπή Εξομάλυνσης δεν είχε μέχρι σήμερα δικαίωμα υπογραφής αφού σύμφωνα με τον νόμο δεν υφίσταται αφού δεν τηρήθηκαν οι όροι του ορισμού της.

Το κώλυμα αυτό λύνεται με την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι… "τα εν λόγω ειδικά όργανα (σ.σ. η Επιτροπή Εξομάλυνσης δηλαδή) αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας".

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, ο υφυπουργός Αθλητισμού επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, την απαράδεκτη κατάσταση που επικράτησε στο ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το αίτημα της κυβέρνηση που υλοποιήθηκε από τη FIFA για διορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλά και τον κίνδυνο "Grexit" σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια στη λειτουργία της ΕΠΟ με βάση της κατευθύνσεις της FIFA.

"Η διάταξη, η οποία ως έκτακτη έχει προσωρινό χαρακτήρα, είναι αναγκαία διότι η ήδη ορισθείσα κατά τα παραπάνω Επιτροπή Εξομάλυνσης αναλαμβάνει καθήκοντα που ανήκουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, στον Πρόεδρο και στον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΠΟ, πρέπει άρα να προσαρμοσθεί η καταστατική λειτουργία της ΕΠΟ ανάλογα, δηλαδή για όσον χρόνο και σε όση έκταση ορίζει η σχετική απόφαση της FIFA", σημειώνεται στην έκθεση η οποία κλείνει υποστηρίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης θα ασκεί νομίμως το έργο της.

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση του Σταύρου Κοντονή στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Η τροπολογία την οποία εισηγούμαι σήμερα ενώπιον της Βουλής έχει σχέση με τη ρύθμιση εκκρεμών ζητημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά την παρέμβαση της ΦΙΦΑ και τον διορισμό επιτροπής εξομάλυνσης στην ΕΠΟ, μετά από αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης.

Η μάχη που δίνει η Κυβέρνηση κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι μία μάχη σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα επίπεδα. Ένα αυτά ήταν το μέτωπο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή που επί χρόνια ενδημούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε εκκολαφθεί στο πλαίσιο του πελατειακού κράτους και βεβαίως είχε υψηλούς πολιτικούς προστάτες, οι οποίοι επί χρόνια ανέχονταν μία κατάσταση και μάλιστα ερχόντουσαν στην εθνική αντιπροσωπεία και δήλωναν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα επειδή είναι δεμένα τα χέρια τους με βάσει τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που είχε υπογράψει το ελληνικό Κράτος.

Εμείς λοιπόν καταφέραμε, μέσα σε 20 μήνες, να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς ανομίας. Και ξέρετε ότι αυτό το καθεστώς ανομίας, το οποίο επί χρόνια υπήρχε και παρήγαγε παθογένειες στον ελληνικό αθλητισμό και στην ελληνική κοινωνία, το αντιμετωπίσαμε τον Μάιο του 2015, με τον Νόμο 4326 που θεσπίσαμε –αν θυμόσαστε- τη διάταξη τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ να αποτελούνται αποκλειστικά και μόνο από τακτικούς δικαστές. Και σε αυτήν την διάταξη, μία απολύτως εξυγιαντική διάταξη που έδωσε ανάσες σε όλο αυτό το αθλητικό σύστημα, η Νέα Δημοκρατία ήρθε τότε και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, για να μην υπάρχουν τακτικοί δικαστές στα Πειθαρχικά Όργανα του ποδοσφαίρου. Και όχι μόνο αυτό, μας απειλούσαν πριν από έναν χρόνο σχεδόν, ότι αν αυτή η διάταξη ψηφιστεί θα είχαμε, αποβολή των ελληνικών ομάδων και αντί να συμβούν αυτά τα πράγματα έγιναν τα ακριβώς αντίθετα.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η κατάσταση που υπήρχε επί χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν ήταν μία κατάσταση που έπεσε από τον ουρανό, όπως σας είπα υπήρχαν πολιτικοί προστάτες αυτής της κατάστασης και εμποδίστηκαν ακόμα και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας από το ίδιο τους το κόμμα, να ολοκληρώσουν μία προσπάθεια.

Εμείς λοιπόν σήμερα τελειώνουμε αυτήν την κατάσταση, μία δια παντός. Διορίστηκε όπως σας είπα, μία προσωρινή στην ουσία διοίκηση, Επιτροπή Εξομάλυνσης, η οποία θα μελετήσει και θα αναμορφώσει το καταστατικό και τους κανονισμούς της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και θα ακολουθηθεί ο νόμος της Νομιμότητας. Όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν την τελική έγκριση της κυβέρνησης.

Θέλω λοιπόν να σας αναφέρω ότι αυτό που ονομάστηκε παρασυναγωγή, άλλοι το έλεγαν «παράγκα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μην νομίζετε ότι κατέθεσε τα όπλα απ’ όταν η Κυβέρνηση νομοθέτησε. Αντίθετα, προέβη το καλοκαίρι, σε μία ενέργεια η οποία ξεπερνούσε κάθε όριο και κάθε φαντασία: προσπάθησε παρανόμως να αλλοιώσει τη σύνθεση των Πειθαρχικών Οργάνων, και προσπάθησε να αντικαταστήσει με το «έτσι θέλω» τακτικούς δικαστές οι οποίοι στελέχωναν τα πειθαρχικά όργανα.

Αυτό οδήγησε την Κυβέρνηση προς μία σαφή δήλωση προς την ΦΙΦΑ. Τους είπαμε ότι διακόπτουμε, από αυτή τη στιγμή, κάθε επαφή με την ΕΠΟ, γιατί είναι πλέον άντρο της διαφθοράς και προσβάλει τη νομιμότητα, τον νόμο και τη συνταγματική τάξη, και τους καλούσαμε εγγράφως και επισήμως να κάνουν αυτό το οποίο τελικά έκαναν.

Θέλω από του βήματος της Βουλής να ευχαριστήσω τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τον εκπρόσωπό της τον κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο οποίος λειτούργησε με βάση όχι μόνο τις επιταγές που είχε από την Ομοσπονδία την οποία υπηρετεί αλλά και με βάση το πατριωτικό καθήκον ως Έλληνας για να δοθεί μία λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνισε επί χρόνια την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό.

Σήμερα με την τροπολογία αυτή δίνουμε το νομικό υπόβαθρο της λειτουργίας της Επιτροπής Εξομάλυνσης ως προς την σχέση της προς τους τρίτους, με το Κράτος και τους ιδιώτες. Και θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία η οποία ξεκινά σήμερα, μπορεί να βάζει τέλος σε ένα καθεστώς απόλυτης διαφθοράς και σήψης, το οποίο υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά εμείς έχουμε συναίσθηση ότι είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινά, πρέπει να την παρακολουθούμε και πρέπει όλοι με καλή πίστη να βοηθήσουμε το έργο της Επιτροπής στην οποία προΐσταται ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Ιωάννης Δρόσος.

Η όλη αυτή διαδικασία αποδεικνύει κάτι πολύ απλό όταν μία Κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρά υπόψη της τις παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπίσει και όταν έχει την πολιτική βούληση να τα βάλει με ισχυρούς και να εξοντώσεις ένα σύστημα διαφθοράς, τα καταφέρνει πάντα. Γιατί ξέρει ότι στο πλευρό της υπάρχει όχι μόνο μία μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά –πάνω απ’ όλα- μία μεγάλη κοινωνική και λαϊκή πλειοψηφία».

Photo Credits: Action Images

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ