ΕΠΟ

Η αλληλογραφία της FIFA με ΕΠΟ και Ενώσεις

Η αλληλογραφία της FIFA με ΕΠΟ και Ενώσεις
INTIME SPORTS

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έδωσε στην δημοσιότητα τις επιστολές της FIFA προς την ΕΠΟ και τις ΕΠΣ (Ηρακλείου και Κιλκίς) για το θέμα τις δικαστικής διαμάχης. Διαβάστε τι αναφέρουν οι επιστολές

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έδωσε στην δημοσιότητα τις επιστολές της FIFA προς την ΕΠΟ και τις ΕΠΣ (Ηρακλείου και Κιλκίς) για το θέμα τις δικαστικής διαμάχης.

Μάλιστα η FIFA αναφέρει στις επιστολές της πως αναμένει την τιμωρία των ΕΠΣ από την ΕΠΟ, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα τιμωρηθεί η ίδια η Ομοσπονδία.

Αναλυτικά η αλληλογραφία της FIFA με την ΕΠΟ και τις Ενώσεις με χρονολογική σειρά:

Πρώτο έγγραφο (27-5-2013)

" Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

κο Γεώργιο Σαρρή

Πρόεδρος

Μαυρίκιος, 27 Μαΐου 2013

Φερόμενες δικαστικές ενέργειες κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αξιότιμε κύριε,

Αναφερόμαστε στην υπόθεση του ανωτέρω θέματος και βεβαιώνουμε την λήψη της επιστολής σας με ημερομηνία 27 Μαΐου 2013, το περιεχόμενο της οποίας εξετάσαμε με μεγάλη προσοχή.

Ειδικότερα, σημειώσαμε ότι οι ΕΠΣ Κιλκίς και ΕΠΣ Ηρακλείου, αμφότερες Περιφερειακές Ενώσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), προφανώς προσέβαλλαν δικαστικά κατά του νομίμως εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενώπιον των Ελληνικών Αστικών Δικαστηρίων.

Προς τούτο, επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όλες οι ομοσπονδίες μέλη της FIFA οφείλουν να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή οποιουδήποτε τρίτου, όπως σαφώς ορίζεται στα άρθρα 13 και 17 του Καταστατικού της FIFA. Συνεπώς, και σε περίπτωση οποιασδήποτε αποφάσεως από τα Αστικά Δικαστήρια της Ελλάδας εις βάρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και/ή των αξιωματούχων της, θα θεωρηθεί ως παρέμβαση στα θέματα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στα ανώτερα όργανα της FIFA για τις δέουσες κυρώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τον αποκλεισμό.

Σας τονίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 παρ. 2 και παρ. 3 του Καταστατικού της FIFA, η προσφυγή στα αστικά δικαστήρια απαγορεύεται και αποτελεί καθήκον όλων των ομοσπονδιών μελών να διασφαλίζουν την υλοποίηση της διάταξης αυτής από τα μέλη και τους αξιωματούχους τους, και να επιβάλλουν ποινές κατά όσων δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση αυτή. Τυχόν μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή ποινής κατά της υπεύθυνης ομοσπονδίας μέλους.

Προς τούτο, επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένας αποκλεισμός για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα σήμαινε φυσικά ότι όλες οι Ελληνικές ομάδες οποιασδήποτε μορφής (συμπεριλαμβανομένων των συλλόγων) δεν θα έχουν δικαίωμα διεθνών επαφών (άρθρο 14 παρ. 3 του Καταστατικού της FIFA). Θα σήμαινε όμως επίσης ότι ούτε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ούτε τα μέλη ή οι αξιωματούχοι της θα μπορούν πλέον να επωφεληθούν από οποιοδήποτε πρόγραμμα, εκπαιδευτικό κύκλο ή κατάρτιση ανάπτυξης της FIFA ή της UEFA.

Πρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι η FIFA δεν θα αναγνωρίσει και/ή υιοθετήσει καμία απόφαση των Αστικών Δικαστηρίων της Ελλάδας που παρεμβαίνει στα θέματα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, η FIFA δεν προτίθεται να αναγνωρίσει και/ή συνδιαλλαγεί με οποιαδήποτε "προσωρινή διοίκηση" η οποία έχει συσταθεί από κρατικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης κάθε μιας και όλων των πράξεων στις οποίες θα προβεί η διοίκηση αυτή, όπως σαφώς ορίζεται στις ακόλουθες παραγράφους του άρθρου 17 του Καταστατικού της FIFA:

Ø 2. Τα όργανα ενός Μέλους είτε θα είναι αιρετά είτε διοριζόμενα σε αυτή την Ομοσπονδία. Το καταστατικό ενός Μέλους θα προβλέπει μια διαδικασία η οποία θα διασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία της εκλογής ή του διορισμού.

Ø 3. Τυχόν όργανα ενός Μέλους που δεν έχουν εκλεγεί ή διοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2, ακόμη και σε προσωρινή βάση, δεν θα αναγνωρίζονται από την FIFA.

Ø 4. Οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από όργανα τα οποία δεν έχουν εκλεγεί ή διοριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 2, δεν θα αναγνωρίζονται από την FIFA.

Τέλος, παρακαλούμε όπως μας ενημερώνετε εγκαίρως και διαρκώς σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη ή ενέργεια λαμβάνεται για την υπόθεση αυτή.

Μετά τιμής,

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA)

Jérôme Valcke

Εκτελεστικός Γραμματέας

Κοιν.: UEFA".

Δεύτερο έγγραφο (12-6-2013)

" ΕΠΣ Ηρακλείου

κο Νικόλαο Τζώρτζογλου

Πρόεδρο

ΕΠΣ Κιλκίς

κο Βασίλειο Χατζηαποστόλου

Πρόεδρο

Ζυρίχη, 12 Ιουνίου 2013

Δικαστικές ενέργειες κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αξιότιμοι κύριοι,

Επιβεβαιώνουμε την λήψη της επιστολής σας και σας ευχαριστούμε για την άνευ ημερομηνία επιστολή σας σχετικά με το θέμα του τίτλου, το περιεχόμενο της οποίας εξετάσαμε με πλήρη προσοχή.

Μετά από ενδελεχή ανάλυση των γεγονότων που αναφέρετε στην επιστολή σας, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτό εμφανίζεται να αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα το οποίο δεν υπάγεται στα εξουσιοδοτημένα όργανα της FIFA. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, η FIFA μπορεί μόνον να συνδιαλλαγεί με την Ομοσπονδία Μέλος της (ήτοι, την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

Συνεπεία των ανωτέρω, η FIFA δεν είναι σε θέση να παρέμβει στο θέμα αυτό. Ωστόσο, και προκειμένου να είναι πλήρως ενημερωμένη αναφορικά με την κατάσταση, οι υπηρεσίες μας θα ζητήσουν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μια αναφορά σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Πρόσθετα, ευκαιρίας δοθείσης επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό της FIFA, η προσφυγή στα τακτικά δικαστήρια απαγορεύεται, εκτός εάν προβλέπεται ρητά στους κανονισμούς της FIFA (πρβλ. Άρθρο 68 παρ. 2 του Καταστατικού της FIFA). Η FIFA επιμένει πάντοτε στην αυστηρή εφαρμογή αυτής της καταστατικής υποχρέωσης.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι η πληροφορία αυτή είναι μόνο γενικής φύσης, και, συνεπώς, με την επιφύλαξη οποιασδήποτε απόφασης την οποία ενδέχεται να κληθεί να λάβει οποιοδήποτε αρμόδιο όργανο είτε γι' αυτό είτε για παρόμοια θέματα στο μέλλον.

Μετά τιμής,

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA)

Markus Kattner

Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γραμματέας

Κοιν.: UEFA

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία".

Τρίτο έγγραφο (12-6-2013)

" Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

κο Γεώργιο Σαρρή

Πρόεδρο

Ζυρίχη, 12 Ιουνίου 2013

Δικαστικές ενέργειες κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αξιότιμε κύριε,

Σχετικά με το θέμα του τίτλου και την προηγούμενη επιστολή μας της 27 Μαΐου 2013, δια της παρούσας σας αποστέλλουμε αντίγραφο της επιστολής την οποία λάβαμε από τις οικείες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων σας, ΕΠΣ Ηρακλείου και ΕΠΣ Κιλκίς.

Ειδικότερα, και πάλι επισημάναμε ότι οι προαναφερθείσες ενώσεις έχουν προσφύγει στα Ελληνικά τακτικά δικαστήρια κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τους εκλεγμένους αξιωματούχους της.

Προς τούτο, και με γνώμονα το Άρθρο 68 παρ. 2 του Καταστατικού της FIFA (ήτοι, απαγόρευση προσφυγής σε τακτικά δικαστήρια), σας παρακαλούμε όπως επιβεβαιώσετε στις υπηρεσίες μας ότι στα πλαίσια των καταστατικώς προβλεπόμενων μηχανισμών που έχουν συσταθεί/θεσπιστεί από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μπορούν να επιλυθούν διαφορές παρόμοιες με αυτές που περιγράφονται στην παραληφθείσα επιστολή.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας στα ανωτέρω και για την προς εμάς παροχή των αιτούμενων πληροφοριών.

Μετά τιμής,

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA)

Markus Kattner

Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γραμματέας

Κοιν.: UEFA".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ